Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Η Δράμα έδειξε το δρόμο...

Η Δράμα έδειξε το δρόμο... 

30 Οκτ 2013 @ 23:03 | Έγραψε ο Γιάννης Κασαπης
Η Δράμα έδειξε το δρόμο...

"ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ" 



Το μήνυμα της αντίδρασης και της συστράτευσης έδωσε σήμερα ο εμπορικός κόσμος αλλά και οι πολίτες της Δράμας πραγματοποιώντας μια από τις πιο μαζικές κινητοποίησεις που έγινε στην πόλη.

Η πρωτοβουλία "Μια μέρα και μια νύχτα για την Δράμα" του Εμπορικού Συλόγου και της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Δράμας να κλείσουν τα καταστήματά μας μια μέρα και μια νύχτα, νέκρωσε την αγορά και έφερε χιλιάδες κόσμου στο δρόμο σε μια ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας.

Η πορεία ξεκίνησε το πρωί από το Επιμελητήριο και διασχίζοντας τους κεντρικούς δρόμους της πόλης έφτασε στα γραφεία του ΟΑΕΕ, όπου κατατέθηκε ψήφισμα με αιτήματα στον διευθυντή του Οργανισμού. Στη συνέχεια η πορεία πέρασε από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, το οποίο ήταν αποκλεισμένο από νωρίς το πρωί.

Τέλος, η πορεία κατευθύνθηκε προς το Δημαρχείο της πόλης όπου ο Δήμαρχος εξέφρασε τη στήριξή του στα αιτήματα των διαδηλωτών.

Το απόγευμα η κινητοποίηση συνεχίστηκε με καθιστική διαμαρτυρία στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου σε προτζέκτορες αναβίωσαν σκηνές από το μεταναστευτικό ρεύμα της δεκαετίας του 50 και του 60 και διανεμήθηκε καφές και φασολάδα από τα καζάνια που έβραζαν στην πλατεία.

Η συμμετοχή του εμπορικού κόσμου της πόλης της Δράμας (όπως και της Προσοτσάνης και του Καλαμπακίου) υπήρξε σχεδόν καθολική και οι μετρημένες περιπτώσεις επιχειρήσεων που δεν συμμετείχαν στην κινητοποίηση και άνοιξαν τα καταστήματά τους προκάλεσαν απογοήτευση αλλά και οργή στους συμμετέχοντες στην κινητοποίηση.

Ελπίζουμε το μήνυμα των Δραμινών εμπόρων και ελεύθερων επαγγελματιών να ξεπεράσει τα σύνορα του νομού και να δούμε σύντομα και σε άλλες πόλεις ανάλογες πρωτοβουλίες.

Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε τη διάθεση που έδειξαν οι πολίτες της Δράμας να στηρίξουν αυτήν αλλά και τις επόμενες πρωτοβουλίες των επαγγελματιών και των εμπόρων, αναγνωρίζοντας ότι πλήττονται από άδικα μέτρα και να ευχηθούμε να σταθεί ο εμπορικός κόσμος της πόλης αντάξιος αυτής της στήριξης και να κάνει πράξη τη συστράτευση και την αλληλεγγύη, έτσι ώστε η Δράμα να αποτελέσει την εξαίρεση, όπου όλοι οι εργαζόμενοι θα ασφαλίζονται από τους εργοδότες τους και δεν θα αναγκάζονται να εργάζονται 10ωρα και 12ωρα και να αμοίβονται στην καλύτερη περίπτωση για 8ωρη εργασία!

Γιατί (μόνο) ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!

ΤΩΡΑ: Νεκρή πόλη η Δράμα! Αποκλεισμένο το Διοικητήριο

ΤΩΡΑ: Νεκρή πόλη η Δράμα! Αποκλεισμένο το Διοικητήριο 

Δράμα, 30 Οκτωβρίου 2013Δράμα, 30 Οκτωβρίου 2013Φωτογραφίες: Γιώργος Καβάζης


Νέκρωσε η αγορά της Δράμας σήμερα μετά από την πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλόγου και της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Δράμας να κλείσουν τα καταστήματα μια μέρα και μια νύχτα, με σκοπό να παρακινήσουν και να συσπειρώσουν τους Δραμινούς σε μία συμβολική κίνηση με στόχο να δώσουν και σε άλλες πόλεις το μήνυμα της αντίδρασης και της συστράτευσης.

Η ανταπόκριση του εμπορικού κόσμου της πόλης είναι σχεδόν καθολική και αγγίζει το 100%.Σχεδόν όλα τα καταστήματα (ακόμη και τα περίπτερα) της πόλης παρέμειναν κλειστά. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της πορείας ένα κατάστημα πώλησης μπουγάτσας που ήταν ανοικτό έκλεισε, ενώ μία ανοικτή καφετέρια δέχτηκε τις αποδοκιμασίες των διαδηλωτών.

Από το πρωί το Διοικητήριο της πόλης είναι αποκλεισμένο, ενώ η πορεία κατευθύνθηκε προς τα γραφεία του ΤΕΒΕ/ΟΑΕΕ.

Η πορεία έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΕ



Η πρωτοβουλία είχε μεγάλη ανταπόκριση και στην Προσοτσάνη, καθώς τα περισσότερα καταστήματα παρέμειναν κλειστά.


Δείτε το πρόγραμμα της πρωτοβουλίας "Μια μέρα και μια νύχτα για την Δράμα"
πηγή : dramania.gr

ημέρα που οι Δραμινοί έβαλαν λουκέτο στην πόλη τους

Και η Πλατεία γέμισε το βράδυ της 30ης Οκτωβρίου ημέρα που οι Δραμινοί έβαλαν λουκέτο στην πόλη τους


Και η Πλατεία γέμισε το βράδυ της 30ης Οκτωβρίου ημέρα που οι Δραμινοί έβαλαν λουκέτο στην πόλη τους
Η Πλατεία γέμισε, ο κόσμος της Δράμας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των διοργανωτών της πανδραμινής κινητοποίησης.
Μεγάλα βαρέλια γεμάτα ξύλα ζέσταναν την ατμόσφαιρα, ενώ πολλά καζάνια με φασολάδα περίμεναν του Δραμινούς για ένα ζεστό ρόφημα λιτότητας, σαν αυτό που η πλειονότητα των Ελλήνων βάζει καθημερινά στο τραπέζι της.
PANDRAMINH 26Αν και κανείς δεν περιμένει μια κινητοποίηση να λύσει τα τεράστια προβλήματα που από αύριο το πρωί θα είναι και πάλι μια πραγματικότητα, ωστόσο η αισιοδοξία όλων για την πρώτη ενωτική κινητοποίηση ήταν διάχυτη σε όλους.
Ας ευχηθούμε όπως ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι νομοί το παράδειγμα των Δραμινών αλλά κυρίως όπως πραγματοποιηθεί μια πανελλαδική κινητοποίηση όλων των αυτοαπασχολούμενων, μια ηχηρή κινητοποίηση που θα αναγκάσει την κυβέρνηση να σκύψει με πραγματικό ενδιαφέρον πάνω στη ραχοκοκαλιά της οικονομίας την μικρομεσαία επιχείρηση
PANDRAMINH 27


PANDRAMINH 28


PANDRAMINH 29

πηγη:destanea.gr

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Ο Χάρης Καστανίδης για την Κεντροαριστερά


Πολιτική
Ο Χάρης Καστανίδης για την Κεντροαριστερά
Ο Χάρης Καστανίδης για την Κεντροαριστερά
Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης
Η ανασύνθεση της αριστεράς δεν αφορά το ηγετικό και οργανωτικό σχήμα που απέμεινε να ονομάζεται ΠΑΣΟΚ, επισημαίνει με άρθρο στο real.gr ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης.
«Πώς μπορεί να προσέλθει το ΠΑΣΟΚ στην ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς και την ίδια ώρα ,αδελφοποιημένο με τη Δεξιά, να εφαρμόζει μια συνθλιπτική πολιτική για την αντοχή και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων; Είναι αυτή η πολιτική που σήμανε και την πολύπλευρη ακύρωσή του στη συλλογική κοινωνική συνείδηση» αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο του και αναρωτιέται: «Τι είδους ανασυγκροτημένη Κεντροαριστερά θα προκύψει ό αν στους κόλπους της θα περιλαμβάνει ένα κόμμα που, αφού κατεδάφισε τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά του δημοκρατικού σοσιαλισμού(κοινωνική δικαιοσύνη, κοινωνικό κράτος),επιστρέφει τώρα στην ενιαία Κεντροαριστερά για να ξαναφτιάξει τα κατεστραμμένα;».
Και καταλήγει ο πρώην υπουργός: «Είναι προφανές, ότι η ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς αφορά όλους όσους ειλικρινώς αναζητούν την έξοδο από τη σημερινή κρίση, με τη σχεδίαση και εφαρμογή μιας πολιτικής ριζικά διάφορης προς την πολιτική που ασκεί η δικομματική κυβέρνηση. Αφορά όλους όσους ,από την αρχή ή στη συνέχεια, με συνέπεια ή και με λάθη, συγκρούστηκαν με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και παρέμειναν προσηλωμένοι στις καταστατικές αρχές του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Αφορά πρωτίστως τους πολίτες. Δεν αφορά το ηγετικό και οργανωτικό σχήμα που απέμεινε να ονομάζεται ΠΑΣΟΚ».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ
Η Κεντροαριστερά και η «Κεντροαριστερά»
Ο πολιτικός όρος «Κεντροαριστερά» ταυτίζεται με τον ιδεολογικό χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Οι θεμελιώδεις συνιστώσες του δημοκρατικού σοσιαλισμού είναι ο πολιτικός φιλελευθερισμός και η κοινωνική δικαιοσύνη .Ο πολιτικός φιλελευθερισμός απαιτεί την αέναη ενίσχυση και ποιοτική αναβάθμιση της Δημοκρατίας, δηλαδή την ανέκκλητη θεσμική δυνατότητα της λαϊκής πλειοψηφίας να καθορίζει τις πολιτικές αποφάσεις και όχι αυτές να καθορίζονται από την αδιαφανή πίεση των οικονομικών ολιγαρχιών. Η κοινωνική δικαιοσύνη είναι η πεμπτουσία των κοινωνικών ιδεών του σοσιαλισμού και το αποτέλεσμα της ύπαρξης ισχυρού κοινωνικού κράτους, οι εξισορροπητικές και αναδιανεμητικές λειτουργίες του οποίου αντισταθμίζουν τη φτώχεια, την ανισότητα και την αδικία.
Ο μέχρι πριν από λίγα χρόνια σταθερός εκπρόσωπος του δημοκρατικού σοσιαλισμού στη χώρα μας, το ΠΑΣΟΚ, ακυρώθηκε ιδεολογικά, προγραμματικά και ηθικά, εφαρμόζοντας με την υπαγόρευση των δανειστών, μια ακραία νεοφιλελεύθερη και συντηρητική πολιτική για τη διάσωση της Ελλάδας. Από τον Νοέμβριο, δε, του 2011 ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, εναγκαλιζόμενα και συμπορευόμενα τα δύο κόμματα, ασκούν την ίδια πολιτική αυξάνοντας την εξάρτηση, βαθαίνοντας την ύφεση και καταστρέφοντας τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της χώρας μας.
58 πρόσωπα, με την υποστήριξη του νυν και του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, απηύθυναν πρόσκληση για την ανασύνθεση της ελληνικής Κεντροαριστεράς, εντάσσοντας στο εγχείρημα και το απομένον ΠΑΣΟΚ. Αναρωτιέμαι αν το κείμενο αυτό αποτελεί εκδήλωση ιδεολογικής αφασίας ή πολιτικής αμνησίας.
Μπορεί να συμμετάσχει το ΠΑΣΟΚ στην ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς χωρίς καμιά ιδεολογική και πολιτική προϋπόθεση; Σα να μην συμβαίνει τίποτε;
Πως μπορεί να προσέλθει το ΠΑΣΟΚ στην ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς και την ίδια ώρα, αδελφοποιημένο με τη Δεξιά, να εφαρμόζει μια συνθλιπτική πολιτική για την αντοχή και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων; Είναι αυτή η πολιτική που σήμανε και την πολύπλευρη ακύρωσή του στη συλλογική κοινωνική συνείδηση.
Τι είδους ανασυγκροτημένη Κεντροαριστερά θα προκύψει, όταν στους κόλπους της θα περιλαμβάνει ένα κόμμα που, αφού κατεδάφισε τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά του δημοκρατικού σοσιαλισμού(κοινωνική δικαιοσύνη, κοινωνικό κράτος),επιστρέφει τώρα στην ενιαία Κεντροαριστερά για να ξαναφτιάξει τα κατεστραμμένα;
Πως μπορεί κάποιος να ξεπεράσει εύκολα το γεγονός ότι τα κυβερνητικά κόμματα την τελευταία τριετία ταύτισαν συχνά τον κοινοβουλευτισμό με τη συζήτηση του κατεπείγοντος, για πράξεις που δέσμευσαν για πολλά χρόνια την εθνική μας πορεία ή ακύρωσαν τον κοινοβουλευτισμό με συνεχείς πράξεις νομοθετικού περιεχομένου;
Είναι προφανές, ότι η ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς αφορά όλους όσους ειλικρινώς αναζητούν την έξοδο από τη σημερινή κρίση με τη σχεδίαση και εφαρμογή μιας πολιτικής ριζικά διάφορης προς την πολιτική που ασκεί η δικομματική κυβέρνηση. Αφορά όλους όσους, από την αρχή ή στη συνέχεια, με συνέπεια ή και με λάθη, συγκρούστηκαν με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και παρέμειναν προσηλωμένοι στις καταστατικές αρχές του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Αφορά πρωτίστως τους πολίτες. Δεν αφορά το ηγετικό και οργανωτικό σχήμα που απέμεινε να ονομάζεται ΠΑΣΟΚ.
Πηγή: Real.gr

30 Οκτωβρίου - «Mια μέρα και μια νύχτα για την Δράμα»

30 Οκτωβρίου - «Mια μέρα και μια νύχτα για την Δράμα» 



30 Οκτωβρίου - «Mια μέρα και μια νύχτα για την Δράμα»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΡΑΜΑΣ-ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΔΡΑΜΑ
Mια μέρα και μια νύχτα για την δράμα.

Τόσο χρειαζόμαστε για να εκφράσουμε αγανάκτηση και διαμαρτυρία απέναντι σ αυτήν την οικονομική καταστροφή που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα.
Η παρουσία μας  σήμερα εδώ έχει ένα και μοναδικό σκοπό. Να παρακινήσουμε και να συσπειρώσουμε τους Δραμινούς σε μία συμβολική κίνηση με στόχο να δώσουμε και σε άλλες πόλεις το μήνυμα της αντίδρασης και της συστράτευσης. Το μήνυμα ότι δεν σηκώνουμε τα χέρια ψηλά, ότι δεν θα παραδοθούμε στην τρόικα (που θέλει να φορολογήσει ακόμη και τα τζάκια προκειμένου να αγοράσουμε πετρέλαιο) και ότι θα πολεμήσουμε για να πάρουμε την ζωή που μας στερούν. Την αξιοπρέπειά μας.
Εμείς οι έμποροι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποφασίσαμε να κλείσουμε στις 30 οκτωβρίου τα καταστήματά μας μια μέρα, και μια νύχτα.
Εσείς το μόνο καλείστε να κάνετε, είναι να συμμετέχετε στην καθιστική διαμαρτυρία που οργανώνουμε το απόγευμα της ίδιας μέρας στην πλατεία ελευθερίας.
Δεν ζητάμε από τους υπαλλήλους του δημοσίου να μην πάνε στις δουλειές τους, ούτε από καθηγητές δασκάλους και μαθητές να απέχουν από τα μαθήματά τους.
Ζητάμε μόνον να είναι όλοι παρόντες στην πλατεία.
Ιδιαίτερα από τους νέους ανθρώπους το μέλλον των οποίων είναι αυτό που κρίνεται από την ενεργοποίηση όλων μας.
Σε λίγο η πόλη θα μοιάζει με πόλη φάντασμα. Η εικόνα των κλειστών μαγαζιών και των συσσιτίων διευρύνεται. Ως πότε θα είμαστε απαθείς?
Και από ποιόν θα περιμένουμε να την αλλάξει αν όχι από εμάς τους ίδιους?
Τα νέα μέτρα αρπαγής της όποιας περιουσίας απέμεινε στον καθένα θα λυγίσουν χιλιάδες ακόμη πολίτες. Θα περιμένουμε στωικά την σειρά μας?
Τα κτυπήματα είναι αλλεπάλληλα και ανηλεή.
Ας φωνάξουμε όσο έχουμε ακόμη φωνή. Ελάτε όλοι στην πλατεία.
Ελάτε να στείλουμε μια εικόνα που θα συγκλονίσει τον κόσμο. Από μας εξαρτάται.
Το πρόγραμμα της κινητοποίησης ξεκινά με συγκέντρωση εμπόρων και επαγγελματιών στο επιμελητήριο και συνεχίζεται με πορεία προς το ΤΕΒΕ και το διοικητήριο . Όπως προανέφερα τα καταστήματα θα είναι κλειστά και το απόγευμα θα συναντηθούμε όλοι στην πλατεία ελευθερίας όπου θα αναβιώσουν σκηνές από το μεταναστευτικό ρεύμα της δεκαετίας του 50 -60.
Σήμερα 50 χρόνια μετά, χιλιάδες οικογένειες χωρίζουν, καθώς προκειμένου να επιβιώσουν φεύγουν στο εξωτερικό. Να μην μιλήσουμε για την μετανάστευση των νέων επιστημόνων. Τα πιο σπουδαία μυαλά της χώρας φεύγουν σε Ευρώπη και Αμερική χωρίς αυτό να αποτελεί επιλογή τους. Οφείλουμε να αντισταθούμε. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για αποχή και μη συμμετοχή.
Η αδράνεια είναι το τελειωτικό κτύπημα.
Την Τετάρτη η πόλη πρέπει και θα νεκρώσει.
Κλείνουμε τα μαγαζιά μας μια μέρα, ανοίγουμε όμως μια χαραμάδα στην ελπίδα.
Δεν έχουμε περιθώρια να αποτύχουμε. Η εικόνα μιας πόλης φάντασμα θα κάνει τον γύρο του διαδικτύου και όχι μόνον
Την Τετάρτη λοιπόν κλείνουμε όλοι, και δίνουμε ραντεβού το απόγευμα στην πλατεία ελευθερίας.
πηγή:dramania.gr

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση του νομού μας παρουσιάζοντας το Χρονολόγιο

Η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας συμμετέχει στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση του νομού μας παρουσιάζοντας το Χρονολόγιο των ετών 1913-2013. Πρόκειται για μια διαδραστική και πρωτότυπη ηλεκτρονική εφαρμογή, η οποία προσφέρει μια συνεκτική παρουσίαση της ιστορικής διαδρομής του τόπου και των κατοίκων του, παραθέτοντας στον άξονα του χρόνου τα σημαντικότερα ορόσημα που έλαβαν χώρα στην περιοχή μας κατά τα 100 χρόνια που ακολούθησαν την απελευθέρωση του 1913.
Η ξεχωριστή αυτή παρουσίαση αποτελεί τον καρπό της συνεργασίας μας με την τετραμελή επιστημονική επιτροπή η οποία δημιουργήθηκε αποκλειστικά για να φέρει εις πέρας το απαιτητικό αυτό έργο, αποτελούμενη από τους κ.κ. Νίκο Θ. Γεωργιάδη, Δημήτρη Α. Πασχαλίδη, Βασίλη Χ.  Ριτζαλέο και Χρίστο Π. Φαράκλα. Τα μέλη της επιτροπής, εργαζόμενα αφιλοκερδώς επί σειρά μηνών, κατάφεραν να μας προσφέρουν με συνέπεια και επιστημονική ακρίβεια την καταγραφή των οροσήμων που περιέχονται στο Χρονολόγιο που ακολουθεί.
Όπως βέβαια θα διαπιστώσετε από την πρώτη ματιά, το Χρονολόγιο δεν είναι ένα απλό κείμενο. Είναι μια σύγχρονη παρουσίαση που μπορεί να εμπλουτιστεί με τη χρήση φωτογραφιών, βίντεο, ηλεκτρονικών παραπομπών και χαρτών, ζωντανεύοντας τη στρατιωτική, διπλωματική, πολιτική, διοικητική, εκκλησιαστική, επιστημονική, πολιτιστική και αθλητική ιστορία του τόπου μας και καθιστώντας την προσβάσιμη και ιδιαίτερα θελκτική για όλους.
Στο σημείο αυτό είναι κρίσιμο να διευκρινίσουμε πως το Χρονολόγιο είναι ένα έργο σε διαρκή εξέλιξη. Το μεγάλο χρονικό εύρος της παρακολουθούμενης ιστορικής περιόδου, η καταγραφή ιστορικών γεγονότων που ξεπερνούν τα στρατιωτικά και διπλωματικά συμβάντα της μεγάλης ιστορίας, αλλά κυρίως η δυνατότητα συμπερίληψης υποστηρικτικού υλικού (φωτογραφίες, βίντεο κλπ), αφήνουν άφθονο χώρο για προσθήκες, διορθώσεις και εμπλουτισμό.
Καλούμε λοιπόν όσους αγαπούν τον τόπο μας και ενδιαφέρονται για την καταγραφή της ιστορίας του να συνεισφέρουν με τις επισημάνσεις, τις παρατηρήσεις, τις διορθώσεις τους και το υλικό που ενδεχομένως διαθέτουν στη συμπλήρωση του Χρονολογίου, επικοινωνώντας μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: typou@drama.gr. Το σύνολο των πληροφοριών θα τίθεται υπόψη της επιστημονικής επιτροπής η οποία θα συνεχίσει να συνεδριάζει σε τακτά διαστήματα και θα αποφασίζει τόσο για τον εμπλουτισμό των υφιστάμενων καταχωρήσεων όσο και για την προσθήκη νέων, καθώς και για τη διόρθωση των σφαλμάτων που τυχόν εντοπίζονται.

Πόσο πιο ωραία θα ήταν μια τέτοια μαθητική παρέλαση!!!!!!

Φανταστείτε κάθε σχολείο να διάλεγε ένα θέμα για την επέτειο του ΟΧΙ.
Φανταστείτε ότι θα δουλευόταν συλλογικά, ομαδοσυνεργατικά με φαντασία και μεράκι.
Φανταστείτε λοιπόν μια διαφορετική παρέλαση όπου το κάθε σχολείο θα συμμετείχε με ένα άρμα, μια χορευτική παρουσίαση, ένα θεατρικό δρώμενο.
Φανταστείτε να περνούσαν από μπροστά σας γυναίκες που κουβαλούν πολεμοφόδια, γυναίκες που πλέκουν κάλτσες και πουλόβερ, γυναίκες που συμμετέχουν ως νοσοκόμες εθελόντριες, στρατιώτες που υπερασπίζονται κάποιο ύψωμα, ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι σαν καρικατούρες.......
Αυτή θα ήταν μια μαθητική παρέλαση με δημιουργικότητα και μεράκι, με καλλιτεχνική έκφραση και φαντασία....θα περνούσε από μπροστά μας όλη η εποποιία του 1940.
Αντ' αυτού βλέπουμε μαθητές και μαθήτριες να μιμούνται στρατιωτικού τύπου παρελάσεις, με ομοιόμορφες ενδυμασίες, παραταγμένοι με το ύψος τους σύμφωνα με τα πρότυπα δικτατορικών στρατιωτικών καθεστώτων.
Διαλέξτε και πάρτε.
Δεν προτείνω να καταργηθούν οι μαθητικές παρελάσεις, είναι ήδη παράδοση, έθιμο, συστατικό στοιχείο του εορτασμού αλλά ας τις δώσουμε ένα σύγχρονο  περιεχόμενο και μια φρεσκάδα, τόσο δύσκολο είναι;

Χρήστος Χατζηγεωργίου
Υπεύθυνος τμήματος παιδείας
ΔΗΜΑΡ Δράμας

Άλκη Ζέη: Πολύ δύσκολη η εποχή μας αλλά ούτε πόλεμο έχουμε, ούτε Κατοχή, ούτε πείνα, ούτε χούντα

Άλκη Ζέη: Πολύ δύσκολη η εποχή μας αλλά ούτε πόλεμο έχουμε, ούτε Κατοχή, ούτε πείνα, ούτε χούντα




-Κυρία Ζέη, ζήσατε δύσκολα και πολλά, Εμφύλιο, Δεκεμβριανά, πολιτική προσφυγιά... σε σχέση με εκείνες τις εποχές πώς βλέπετε και κρίνετε την εποχή μας;

Όχι! Δεν τη συγκρίνω εκείνη την εποχή με τη δική μας καθόλου! Δεν έχουν καμία σχέση οι δυο εποχές, δεν υπάρχει καμία σύγκριση! Ούτε πόλεμο έχουμε, ούτε Κατοχή, ούτε πείνα, ούτε χούντα! Είναι δύσκολη, πολύ δύσκολη και η δική μας εποχή αλλά τελείως διαφορετική από κείνη! Και το λέω συνέχεια! Το επαναλαμβάνω αυτό κι όταν ακούω να λένε πως έχουμε χούντα και έχουμε Κατοχή, θυμώνω!

-Ποια ήταν η... Χρυσή Αυγή εκείνης της εποχής και ποιες συνθήκες γέννησαν τη δική μας;

Μα και τότε υπήρξε ζωντανός ο φασισμός! Ήταν ο Χίτλερ, ήταν ο Μουσολίνι! Υπήρχαν οι φούρνοι, όλα αυτά τα εγκλήματα που δεν τα ξέραμε ακόμη! Εκ των υστέρων τα μάθαμε κι εμείς! Τότε τα ζούσαμε, βέβαια, αλλά το τι ακριβώς συνέβαινε δεν το ξέραμε ακόμα!

-Κυρία Ζέη, πώς βλέπετε την εποχή μας σε σχέση με αυτή την παλιά επίσης σκοτεινή εποχή; Και πώς αντιμετωπίζετε βέβαια και το αύριο;

Η πρώτη μας σκέψη και η πρώτη φροντίδα είναι το πώς θα απαλλαγούμε από τη Χρυσή Αυγή! Η πρώτη μας έννοια, ο φασισμός, πρέπει να είναι! Κι αυτό οφείλουμε να κάνουμε και όταν πηγαίνουμε στα σχολεία, να συζητάμε με τα παιδιά για τον φασισμό!

-Κυρία Ζέη, πηγαίνετε συχνά σε σχολεία, σας ρωτούν τα παιδιά για τη Χρυσή Αυγή;

Πολύ συχνά πηγαίνω, βεβαίως πηγαίνω! Και όχι δεν με ρωτούν, εγώ είμαι εκείνη που φέρνω εκεί την κουβέντα!

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013


ΘΕΜΑ :
Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου


Το «όχι» στον φασισμό και στον ναζισμό, 73 χρόνια μετά, είναι επίκαιρο. Στη χώρα που πλήρωσε με χιλιάδες νεκρούς τον αντιφασιστικό αγώνα, σηκώνουν κεφάλι οι νοσταλγοί του Χίτλερ.

Οι δημοκρατικοί πολίτες, ο προοδευτικός κόσμος δεν θα επιτρέψουν την αναβίωση εικόνων από το σκοτεινό παρελθόν, θα υψώσουν τείχος απέναντι στο ρατσιστικό μίσος και στη φασιστική δράση.

Όλοι έχουμε υποχρέωση απέναντι στις νεότερες γενιές να υπερασπιστούμε το αγαθό της δημοκρατίας και της ελευθερίας.


σχετικά με τις φορολογικές απαλλαγές για κατηγορίες εργαζομένων

ΘΕΜΑ :
Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης της βουλευτού Β’ Πειραιά Μαρίας Γιαννακάκη σχετικά με τις φορολογικές απαλλαγές για κατηγορίες εργαζομένων

 

Η κυβέρνηση αρνείται να σχολιάσει το προνομιακό καθεστώς φορολόγησης ορισμένων κατηγοριών, μεταξύ των οποίων και των βουλευτών.


Συζητήθηκε σήμερα, Πέμπτη 24 Οκτωβρίου στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτού Β’ Πειραιά της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Γιαννακάκη σχετικά με τις φορολογικές απαλλαγές εισοδηματικών κατηγοριών. Η Επίκαιρη Ερώτηση αφορούσε σε καθεστώτα ειδικής φορολόγησης βάσει των οποίων ένα σημαντικό κομμάτι εσόδων απαλλάσσεται φορολογίας δημιουργώντας εισοδηματική ανισότητα με επιζήμιες επιπτώσεις τόσο επίπεδο ισονομίας, όσο και σε δημοσιονομικό επίπεδο.
Συγκεκριμένα για ειδικές κατηγορίες όπως οι βουλευτές και οι δικαστές, όπως προκύπτει από το ισχύον νομικό πλαίσιο το αφορολόγητο εισόδημα υπερβαίνει ακόμα και το 50% του ακαθάριστου εισοδήματος. Ειδικότερα για τους Βουλευτές, όπως προκύπτει από τις αναρτημένες δηλώσεις πόθεν έσχες του 2011 στον διαδικτυακό ιστότοπο της Βουλής, το φορολογητέο εισόδημα κυμαίνεται μεταξύ 18.000 και 30.000 ευρώ, ενώ το αφορολόγητο κατά μέσο όρο αντιστοιχεί στις 65.000 ευρώ. Επιπλέον παρέχονται επιδόματα οργάνωσης γραφείου, οικογενειακής παροχής, ταχυδρομικών τελών και κίνησης, και αμοιβές για συμμετοχή στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, τα οποία δεν εμφανίζονται στα εκκαθαριστικά.
Βάσει του άρθρου 5 παράγραφος 1 του Ζ’ Ψηφίσματος του Συντάγματος του 1975 και όπως αυτό έχει τροποποιηθεί και ισχύει, από τη βουλευτική αποζημίωση αφαιρείται ποσό ίσο με το 25% του ακαθάριστου ποσού της ως τεκμαρτό ποσό για την κάλυψη των δαπανών μίσθωσης πολιτικών γραφείων και λοιπών δαπανών άσκησης του λειτουργήματος. Επομένως, υπάρχει μια υπερβολική πρόβλεψη απαλλαγών για δαπάνες άσκησης του λειτουργήματος, ενώ η προαναφερθείσα διαφορά μεταξύ φορολογητέας και αφορολόγητης βουλευτικής αποζημίωσης δεν δικαιολογείται νομικά. Επιπροσθέτως, βάσει του ν.3842/2010 το ίδιο φορολογικό καθεστώς ισχύει και για τους Δικαστές.
Ο υπουργός ερωτήθηκε βάσει ποιου νομοθετικού πλαισίου προκύπτει η ανωτέρω διαφορά, ποιο είναι το δημοσιονομικό κόστος που προκύπτει από τις φορολογικές αυτές απαλλαγές, εξαιρώντας αυτές που είναι απόρροια κοινωνικής πολιτικής και πόσες και ποιες είναι οι εισοδηματικές κατηγορίες για τις οποίες ισχύει παρόμοιο με αυτό των Βουλευτών φορολογικό καθεστώς.
Κατά την διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια η κ. Γιαννακάκη αναφέρθηκε στον προκλητικό χαρακτήρα των ανωτέρω ρυθμίσεων που απειλεί την κοινωνική συνοχή δημιουργώντας αίσθημα αδικίας, δεδομένης της ισχύουσας βαριάς φορολόγησης του συνόλου των πολιτών, και εισοδηματική ανισότητα. Επίσης ανέφερε ότι το καθεστώς μη φορολόγησης συνοδεύεται και από ένα δαιδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο, γεγονός που παραπέμπει σε προσπάθεια συγκάλυψης του προκλητικού αυτού φορολογικού καθεστώτος.
Ο Γιώργος Μαυραγάνης δεν ανέφερε τίποτα σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Υποστήριξε ότι βάσει νομοθετικών πρωτοβουλιών υπάρχει μια μείωση των απαλλαγών σε κατηγορίες όπως αυτές των αγροτών και των ναυτικών, με αναπτυξιακό πρόσημο και με προκλητικό τρόπο απέφυγε να μην σχολιάσει την ουσία του ερωτήματος, αφήνοντας έκθετη την Κυβέρνηση για έλλειψη πρωτοβουλίας αναφορικά με την άρση του άδικου αυτού φορολογικού καθεστώτος.  




24 / 10 / 13
ΘΕΜΑ :
Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων


Η ΔΗΜΑΡ έχει, κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ).

Για τη ΔΗΜΑΡ ένας σύγχρονος και προοδευτικός ΕΝΦΑ πρέπει :
- Να αφορά στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας και να έχει ισχυρή προοδευτικότητα. Να είναι φόρος ακίνητης περιουσίας και όχι φόρος επί του μεμονωμένου ακινήτου. Αυτό σημαίνει ότι η κλιμάκωσή του πρέπει να γίνεται με αποκλειστικό κριτήριο την αντικειμενική αξία.
-Να έχει αφορολόγητο όριο και για την εντός σχεδίου ακίνητη περιουσία και για τα αγροτεμάχια προκειμένου να προστατευτεί η μικρή ιδιοκτησία και η πρώτη κατοικία.
- Να εξαιρεί τους άνεργους και τα άτομα που είναι στα όρια της φτώχειας.
- Να κάνει διάκριση ανάμεσα στην περιουσία φυσικών προσώπων και στην περιουσία επιχειρήσεων, διασφαλίζοντας ευνοϊκή αντιμετώπιση για τα ακίνητα που συμμετέχουν στην βιοτεχνική, βιομηχανική και αγροτική παραγωγή ή είναι ακίνητα ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.
- Να απαλλάσσονται τα ακίνητα που ανήκουν σε Εκκλησία και μοναστήρια και χρησιμοποιούνται ως λατρευτικοί χώροι.
- Να απαλλάσσονται τα ακίνητα, των οποίων η χρήση παραχωρείται στο Ελληνικό Δημόσιο. Με τον τρόπο αυτό ικανοποιείται το αίτημα των φορολογουμένων, που είναι όμηροι αναξιοποίητων ή μη δυνάμενων να πουληθούν ακινήτων, και ταυτόχρονα το Ελληνικό Δημόσιο (κεντρική διοίκηση –αυτοδιοίκηση) να μπορεί να διαχειρίζεται  σειρά ακινήτων,  για να ασκήσει στεγαστική πολιτική (άστεγοι), αγροτική πολιτική (ακτήμονες) ή οικονομική πολιτική (νέοι επαγγελματίες, κτλ) ακόμη και κοινωνική πολιτική (στέγαση σωματείων, συνοικιακά πάρκινγκ, αυτοδιαχειριζόμενοι κοινωνικοί χώροι κτλ).

Στο προσχέδιο του  ΕΝΦΑ που δόθηκε για δημόσια διαβούλευση:
- Ο ΕΝΦΑ, εξορισμού  δεν θα είναι φόρος περιουσίας, αλλά επιβάλλεται επί κάθε συγκεκριμένου ακινήτου. Η προοδευτικότητά του είναι ανάπηρη γιατί εξαντλείται στο ίδιο το ακίνητο και δεν αφορά το σύνολο της περιουσίας του φορολογούμενου.
- Η εισπραξιμότητά του εκτιμάται πολύ χαμηλά. Προκειμένου να εισπραχθούν 2,9 δις € η κυβέρνηση θέλει να βεβαιώσει φόρο συνολικού ύψους 3,5 δις. Έτσι, εισάγεται ένας φόρος με την παραδοχή ότι θα δημιουργήσει οφειλές συνολικού ύψους 600 εκατομμυρίων και μετά θα ακολουθήσουν ρυθμίσεις. Οι συνεπείς φορολογούμενοι θα  τιμωρηθούν  και πάλι.
- Δεν υπάρχει αφορολόγητο όριο.  Η πολυσυζητημένη  πρόταση για αφορολόγητο τουλάχιστον 50.000 € για τα εντός σχεδίου και 20.000 € για τα αγροτεμάχια, έχει εξαφανιστεί.
- Οι κοινωνικές εξαιρέσεις συνιστούν εμπαιγμό. Νοικοκυριά με ετήσια εισοδήματα έως 7.000 € (+1.000 € για κάθε τέκνο) υποχρεώνονται στην καταβολή φόρου με απομείωση 50%. Τα όρια είναι πολύ χαμηλά. Δεν υφίσταται καμία πρόνοια για άνεργους και ανάπηρους.
- Οι εξαιρέσεις για τις επιχειρήσεις είναι προβληματικές. Δίνεται η δυνατότητα αναβολής πληρωμής του φόρου σε επιχειρήσεις με τζίρο (όχι κέρδη) μικρότερο του 10πλάσιου του φόρου και μόνο, αποκλείοντας κάθε άλλη πρόνοια για ελάχιστα χαμηλότερους φόρους.


24 / 10 / 13
ΘΕΜΑ :
Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΔΗΜΑΡ για τα θέματα φορολογίας στον αγροτικό τομέα


-         ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια
Στη νέα προγραμματική συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ο πρωτογενής τομέας αναφέρεται ως βασικός πυλώνας του νέου εθνικού παραγωγικού μοντέλου. Για να αποτελέσει όμως πυλώνα ανάπτυξης χρειάζονται μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας. Ακόμη και για ζητήματα όπως της μείωσης ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια που υπήρχε στην προγραμματική συμφωνία του 2012 και αποτέλεσε δέσμευση και του Πρωθυπουργού τον Φεβρουάριο του 2013, πλέον στην νέα συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ότι "μείωση του ΦΠΑ θα ακολουθήσει και σε όλες τις άλλες τις κατηγορίες, μόλις το επιτρέψει η δημοσιονομική κατάσταση" δηλαδή μετατίθεται πλέον αόριστα για το μέλλον. Συνεχίζει δηλαδή η χώρα μας να έχει το υψηλότερο ΦΠΑ από όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

-         Στρεβλώσεις στην φορολογία αγροτεμαχίων
Ταυτόχρονα το προσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνει σημαντικές στρεβλώσεις ως προς την φορολογία των αγροτεμαχίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υψηλότερος συντελεστής χρήσης υπάρχει στην ελαιοκαλλιέργεια και τις δενδροκαλλιέργειες, δηλαδή τους κλάδους που δίνουν έντονα εξαγώγιμα προϊόντα (π.χ. η ελιά, το λάδι, τα ροδάκινα και τα εσπεριδοειδή) και μπορούν να συνεισφέρουν αποφασιστικά στην αύξηση των εξαγωγών και στη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου. Αντίθετα είναι τουλάχιστον αξιοσημείωτο ότι στα μεταλλεία-λατομεία ο συντελεστής χρήσης είναι κατά πολύ μικρότερος. Όλα αυτά ενώ στην προγραμματική συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ότι το νέο παραγωγικό μοντέλο πρέπει να στηριχθεί στην εξωστρέφεια.
Η αγροτική ανάπτυξη, η παραγωγική ανασυγκρότηση και η μείωση των ελλειμμάτων δεν μπορούν να έλθουν με ωραία λόγια, απαιτούνται άμεσα μέτρα μείωσης και όχι αύξησης του κόστους παραγωγής.


Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Σταύρος Ζουμπουλάκης: «Οι κοινωνικοί λόγοι που τροφοδοτούν τη Χρυσή Αυγή υπάρχουν ακόμη»

Σταύρος Ζουμπουλάκης: «Οι κοινωνικοί λόγοι που τροφοδοτούν τη Χρυσή Αυγή υπάρχουν ακόμη»

Ο φιλόλογος και συγγραφέας μιλάει για τη σχέση του με το Θεό και την Εκκλησία, την ανάγκη μετώπου εναντίον της ακροδεξιάς, τις επιφυλάξεις του για την κίνηση των «58» και το όραμά του για μια Εθνική Βιβλιοθήκη που δεν θα ντρεπόμαστε να επισκεφτούμε.
Φωτογραφίες: Άγγελος Καλλιανός
_MG_2868_bw
Ακόμα κι αν η Χρυσή Αυγή αφανιστεί, δεν είναι πολύ πιθανό να αναδυθεί ένα νέο κόμμα με ίδια ιδεολογία και διαφορετική ονομασία; Αυτές τις μέρες σημειώθηκε μια μεγάλη νίκη της δημοκρατίας και του πολιτικού συστήματος. Ανακουφιστήκαμε. Αποκαλύφθηκε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι ναζιστές, με όλα αυτά που βρέθηκαν στα σπίτια τους, ότι είναι επικίνδυνοι για το πολίτευμα και ότι είναι δολοφόνοι. Δεν είναι εύκολο να ξαναψηφίσει κάποιος δολοφόνους. Βεβαίως, δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε, να πούμε πως πάει τέλειωσε η ΧΑ, γιατί υπάρχουν ακόμα οι κοινωνικοί λόγοι που την τροφοδοτούν: αυτή η βαθιά κρίση, ο θυμός, η αγανάκτηση των ανθρώπων. Εάν η Χρυσή Αυγή ήταν ένα εθνικιστικό κόμμα όπως ισχυρίζεται ότι είναι, τότε είχε μια χρυσή ευκαιρία να εκτιναχθεί τη δεκαετία του ’90, με το Μακεδονικό. Την περίοδο εκείνη η Ελλάδα είχε ξεσαλώσει εθνικιστικά, με διαδηλώσεις εκατομμυρίων ανθρώπων. Κι όμως, τα ποσοστά του κόμματος παρέμειναν τότε καθηλωμένα στο 0,25%. Επομένως, κάτι άλλο τους ανέβασε και αυτό είναι η κρίση. Αλλά εν πάση περιπτώσει, εδώ χρειάζεται μέτωπο. Η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής δεν μπορεί να είναι υπόθεση ενός κόμματος, αλλά όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας. Στο αυτονόητο «ποτέ πια φασισμός» πρέπει να συναινούν και να συμφιλιώνονται όλοι, από τον ΣΥΡΙΖΑ και κόμματα πιο αριστερά ενδεχομένως, μέχρι τη Νέα Δημοκρατία.
Στο βιβλίο προβλέπετε πως στις επόμενες εκλογές το ποσοστό του κόμματος είναι πολύ πιθανό να πέσει, αλλά σημειώνετε επίσης ότι και ένα 2%-3% τους φτάνει για να κάνουν τη δουλειά τους. Είναι ακόμα επικίνδυνοι; Οι σημερινές δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν δυστυχώς και καμιά τεράστια πτώση της ΧΑ. Απλώς συγκρίνοντας τα σημερινά ποσοστά της, που βρίσκονται στο 7-8%, με τα δημοσκοπικά, δηλαδή το 12-15%, που έπαιρνε πριν από λίγο, νιώθουμε ικανοποιημένοι. Αλλά ένα κόμμα που θέλει να λειτουργήσει με τάγματα εφόδου και με τη βία δεν χρειάζεται και  μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων. Με ένα μικρό στρατό και βασικό εργαλείο το φόβο πετυχαίνει το σκοπό του. Σήμερα πάντως αυτή η λειτουργία της μέσω ταγμάτων εφόδου έχει καταστεί πολύ δύσκολη, λόγω της επικρεμάμενης ποινικής απειλής.
Γράφετε πως στην Ελλάδα βιώσαμε τελευταία την «πλήρη απενοχοποίηση της ακροδεξιάς ιδεολογίας». Πρέπει να αισθάνεται ένοχος ο ακροδεξιός που κινείται εντός νομικού πλαισίου και τον έχει επιλέξει ο λαός; Ναι. Πρέπει να τον κάνουμε να αισθάνεται ένοχος. Γιατί ο ρατσισμός είναι το απόλυτο κακό. Κοιτάξτε, το πρόβλημα στην Ελλάδα ξεκίνησε με τη νομιμοποίηση του ΛΑΟΣ. Βάλαμε στην κυβέρνηση Παπαδήμου ανθρώπους που ήταν ακραία ρατσιστές, κάτι που το είχαν δείξει και μέσα στη Βουλή. Και μπήκαν στην κυβέρνηση, ενώ υπήρχε άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία . Απλώς μπήκαν με μια λογική ευρύτερης υποστήριξης της οικονομικής πολιτικής που προωθούσε το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία. Ο δημοκρατικός κόσμος θα πρέπει να  κάνει τους ακροδεξιούς να αισθάνονται ένοχοι. Προσωπικά δεν πιστεύω ούτε στη συζήτηση μαζί τους, ούτε στη συμφιλίωση, ούτε σε τίποτα.
_MG_2854_bw
Εσείς πού ανήκετε πολιτικά; Ανήκω στη ΔΗΜΑΡ. Εμένα δεν με ενδιαφέρει ούτε η κομουνιστική, ούτε η ριζοσπαστική, αλλά η σοσιαλδημοκρατική αριστερά, δηλαδή μια κοινωνία ισότητας και δικαιοσύνης μέσα στο πλαίσιο της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο να συγκροτηθεί στην Ελλάδα…
Πώς είδατε την κίνηση των «58» της Κεντροαριστεράς; Είναι μία από τις πολλές και ποικίλες προσπάθειες συγκρότησης της κεντροαριστεράς. Δεν ξέρω αν θα πετύχει. Ήδη η ΔΗΜΑΡ είπε όχι. Έχω και εγώ ζωηρές επιφυλάξεις. Πρώτον, στο κείμενο της Πρόσκλησης δεν αναφέρονται διόλου οι βασικές αξίες της αριστερής παράδοσης, δηλαδή η κοινωνική ισότητα.  Δεύτερον, συνυπογράφουν αληθινοί σοσιαλδημοκράτες μαζί με φιλελεύθερους. Οι σοσιαλδημοκράτες  μπορούν να συνεργαστούν με τους φιλελεύθερους σε 150 θέματα, δεν μπορούν όμως να είναι στο ίδιο κόμμα. Στην πολιτική ζωή υπάρχουν οριοθετήσεις. Και, τρίτον, υπάρχει βέβαια και το κρίσιμο ερώτημα: Πώς θα συνεργαστεί η ΔΗΜΑΡ, όταν ένα από τα κόμματα που καλείται να παίξει ρόλο σε αυτή την κεντροαριστερή συγκρότηση, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, είναι στην κυβέρνηση; Πώς θα κάνει χωριό ένα κυβερνητικό κόμμα με ένα αντιπολιτευτικό;
Ο Σημίτης το βλέπει θετικά… Ο Βενιζέλος δεν είμαι σίγουρος ότι το βλέπει εξίσου θετικά…
Υπάρχουν όρια στα κόμματα, λέτε. Δεν ονειρεύεστε μια ενωμένη αριστερά; Ναι, αλλά μια αριστερά που θα έχει με σαφήνεια ξεκαθαρίσει τις αξίες της.
Ας αλλάξουμε λίγο κλίμα. Η αρχική ιδιότητά σας ήταν αυτή του φιλολόγου Μέσης Εκπαίδευσης. Φύγατε επειδή γίνατε διευθυντής της Νέας ΕστίαςΑκριβώς. Οφείλω να ομολογήσω ότι όσα χρόνια ήμουν στην εκπαίδευση, δεν δυσανασχέτησα ούτε μία μέρα, ήμουν ένας ευτυχισμένος καθηγητής. Το σχολείο στάθηκε στη ζωή μου ένας παράδεισος. Έτυχε να μου γίνει αυτή η πρόταση να αναλάβω τη Νέα Εστία, η οποία με κέντρισε. Αν δεν είχε συμβεί, μπορεί να ήμουν ακόμα στο σχολείο. Δεν το μετάνιωσα πάντως. Πιστεύω πως η ζωή κάνει κύκλους.
Φέτος γίνατε ο νέος πρόεδρος του εφορευτικού συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Τι δυσκολίες αντιμετωπίζετε; Τραγική είναι η κατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Ντροπή για την κοινωνία, για το έθνος, για όλους μας. Οι Εθνικές Βιβλιοθήκες είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό για τον πολιτισμό της κάθε χώρας, δουλεύουν με τεράστιους προϋπολογισμούς, με ειδικούς ανθρώπους και είναι τα μέρη όπου χτυπάει η καρδιά της έρευνας, ειδικά στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Η δική μας δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά. Αυτή τη στιγμή βέβαια υπάρχει η ελπίδα ότι, με το νέο κτήριο που θα χτιστεί στο Φαληρικό Δέλτα , από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα έχουμε μια νέα αφετηρία και η Εθνική Βιβλιοθήκη θα ανταποκριθεί στην σταθερή, παντοτινή αποστολή της, αλλά και στις σημερινές ανάγκες. Βάσει των συμφωνιών, το κτήριο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2015.
Η αλλαγή του κτηρίου θα λύσει όλα τα προβλήματα; Όχι, αν μέναμε σ’ αυτό, δεν θα κάναμε τίποτα. Υπάρχει σχέδιο για αναβάθμιση της ίδιας της λειτουργίας της, για περισσότερο προσωπικό και καλύτερες δομές. Σήμερα δεν υπάρχει ούτε προσωπικό, ούτε προϋπολογισμός. Εδώ και πάνω από δέκα χρόνια δεν έχει αγοραστεί ούτε ένα βιβλίο. Ούτε ένα! Οι συλλογές της Βιβλιοθήκης εμπλουτίζονται μόνο με τα αντίτυπα της κατά νόμον προσφοράς, αυτά δηλαδή που υποχρεούνται να στείλουν οι εκδότες όταν βγάλουν ένα βιβλίο.
Για να κλείσουμε κάπως ευχάριστα: μπορείτε να σκεφτείτε ποιο είναι το πιο όμορφο πράγμα που έχετε δει στη ζωή σας; Ουαί και αλίμονο για τη ζωή μας αν η εικόνα αυτή ομορφιάς ήταν μόνο μία. Προσωπικά με συγκινούν μέχρι δακρύων όλες οι σκηνές ανθρώπινης αγάπης.

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 7;30ΜΜ

ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013
ΩΡΑ 19:30   ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ
ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ
ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ
συμμετέχουν:
·      ΔΡΑΜΑΔΟΝΤΕΣ
·      ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΜΔΑΝΗΣ
 & ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΑΒΒΑΡΙΤΗΣ


διοργανωτής: Περιφερειακή Ενότητα Δράμας

στηρίζουν: Δήμοι, Αρχές, Φορείς, Σωματεία & Σύλλογοι

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

«Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ μάς αντιμετωπίζουν ως ιθαγενείς» Συνέντευξη του Σωτήρη Γκορίτσα

«Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ μάς αντιμετωπίζουν ως ιθαγενείς»

 Συνέντευξη του Σωτήρη Γκορίτσα, Ελευθεροτυπία
Και η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ μας προσφέρουν σαν θεραπεία την επανάληψη της αρρώστιας. Και οι δυο μάς αντιμετωπίζουν σαν ιθαγενείς και συνεχίζουν να μας κουνάνε χαντρούλες. Και οι δυο δεν με πείθουν ότι νιώθουν ευθύνη και πόνο για όσα υποφέρουμε. Ή πιο σωστά, ακόμα και εάν το νιώθουν, το βλέπουν περισσότερο σαν την ευκαιρία για την επικράτησή τους. Είναι ποτισμένοι από τη διαχρονική πίστη κάθε Ελληναρά του καφενείου ότι αυτός μόνο ξέρει και ότι για όλα φταίνε οι άλλοι, ποτέ ο ίδιος.
* Γιατί υπογράψατε το «κείμενο των 58» και τι προσδοκάτε από ένα νέο κεντροαριστερό κόμμα, που είναι και ο βασικός στόχος αυτής της πρωτοβουλίας;
- Γιατί, σε αντίθεση με την ερώτησή σας, η πρώτη κιόλας φράση της διακήρυξης είναι ότι «Δεν είναι διακήρυξη δημιουργίας νέου κόμματος, αλλά έκκληση και πρόσκληση». Γιατί απευθύνθηκε και σε πολίτες που ανήκουν «στο φιλελεύθερο κέντρο». Γιατί πιστεύω ότι όχι μόνο η «εθνική ανασυγκρότηση είναι το ζητούμενο της νέας φάσης στην οποία έχουμε ήδη μπει», αλλά αυτή πρέπει να γίνει με την «ανάδειξη νέων ανθρώπων που θα ανανεώσουν την πολιτική ηγεσία της χώρας».
Και το πιο σημαντικό, γιατί αυτή η ανασυγκρότηση «θα είναι αυτοκριτική για την ώς τώρα πορεία μας». Περισσότερο από όλα αυτά, όμως, υπέγραψα διότι από την πρώτη μέχρι την τελευταία μου ταινία αυτό που προσπάθησα να κάνω ήταν να μας δω «χωρίς την κομπλεξική εθνική αλαζονεία γι' αυτό που νομίζουμε ότι είμαστε ενώ δεν είμαστε, αλλά και χωρίς ντροπή γι' αυτό που είμαστε», όπως αναφέρει το κείμενο.
* Ενέχει η κίνησή σας -πέραν της πρόθεσης- και μία δόση αυτοκριτικής;
- Οχι μόνο δεν νιώθω να σιώπησα, πολύ πριν αρχίσουν να ανησυχούν οι περισσότεροι, αλλά αντίθετα «κραύγαζα». Ισως να έπρεπε να έχω «κραυγάσει» λιγότερο. Δεν το έκανα με φωνές, το έκανα μέσα από τη δουλειά μου. Πράγμα που σας διαβεβαιώνω είναι κάτι απείρως δυσκολότερο από το να υπογράφεις κείμενα. Αυτή η δουλειά μάλιστα ήταν που με έκανε να δω από νωρίς και όχι όψιμα την ανάγκη διάλυσης και «ανασυγκρότησης» της χώρας. Τη διάλυση την καταφέραμε. Εύκολα. Να μας δω τώρα στην ανασυγκρότηση.
* Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι η κίνηση αυτή από την αρχή έγινε δεκτή με περισσή καχυποψία;
- Πολύ καλά κάνει όποιος είναι καχύποπτος. Και ακόμα καλύτερα θα έκανε αν ήταν και στο παρελθόν λίγο περισσότερο καχύποπτος, αντί να τρέχει με τα σημαιάκια να γεμίζει τις πλατείες και τώρα να ζητάει και ρέστα! Οπως σας είπα, ένας από τους βασικούς λόγους που υπέγραψα ήταν η προϋπόθεση αυτοκριτικής μας για την ώς τώρα πορεία της χώρας. Μένει να αποδειχθεί από τη στάση όσων ανταποκριθούν στο κάλεσμα αν την εννοούμε όλοι με τον ίδιο τρόπο. Επαναλαμβάνω, «αυτοκριτική» και όχι ακόμα μία «κριτική για το πόσο φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εμάς», που κυριαρχεί σε όλους τους υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς.
* Παρακολουθείτε από κοντά τις εξελίξεις. Γιατί θεωρείτε ότι το πολιτικό σύστημα, η ελληνική κοινωνία, χρειάζεται μία ενιαία κεντροαριστερή παράταξη ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ;
- Και η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ μας προσφέρουν σαν θεραπεία την επανάληψη της αρρώστιας. Και οι δυο μάς αντιμετωπίζουν σαν ιθαγενείς και συνεχίζουν να μας κουνάνε χαντρούλες. Και οι δυο δεν με πείθουν ότι νιώθουν ευθύνη και πόνο για όσα υποφέρουμε. Ή πιο σωστά, ακόμα και εάν το νιώθουν, το βλέπουν περισσότερο σαν την ευκαιρία για την επικράτησή τους. Είναι ποτισμένοι από τη διαχρονική πίστη κάθε Ελληναρά του καφενείου ότι αυτός μόνο ξέρει και ότι για όλα φταίνε οι άλλοι, ποτέ ο ίδιος. Πίστη, που, δυστυχώς, δεν υπάρχει μόνο στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι διάχυτη και σε πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Το ΚΚΕ δεν το αναφέρω, διότι από γεννησιμιού εδήλωσε αθώο. Η πρωτοβουλία των «58» θα ήθελα να απευθύνεται σε όσους πιστεύουν τα παραπάνω σαν πιο σημαντικά από το πού κατατάσσουν τον εαυτό τους πολιτικά. Να απευθύνεται δηλαδή στους ανήσυχους συμπολίτες του μεσαίου χώρου που δεν καμαρώνουν βολεμένοι, σίγουροι και αυτάρκεις στις μπαγιάτικες ιδεοληψίες που οδήγησαν τη χώρα στην κατάρρευση.
* Η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου, που επίσης υπέγραψε το κείμενο, δήλωσε προχθές ότι δηλώσεις πολιτικών όπως του Κ. Σημίτη και του Ευ. Βενιζέλου «καπελώνουν» το εγχείρημα. Συμφωνείτε;
- Δεν είμαι φίλος της παρθενογένεσης. Αντίθετα, με κινητοποιεί η δυσκολία της συνύπαρξης και της σύνθεσης. Οχι μόνο στην πολιτική, αλλά και στην τέχνη, ακόμα και στη δύσκολη συνύπαρξη μες στην οικογένεια. Δεν είμαι, επίσης, φίλος της συνωμοσιολογίας και της δίκης προθέσεων. Για αυτό και στη σημερινή κρίση, με τη χώρα στην εντατική λίγο πριν ξεψυχήσει, δεν θεωρώ τον εαυτό μου ικανό να ζητάει πιστοποιητικά καλής διαγωγής κάποιου που δηλώνει συμπαραστάτης. Δεν έχουμε, δυστυχώς, την πολυτέλεια να μας απασχολούν οι προθέσεις κανενός. Επείγει να ξεκαθαρίσουμε όσοι προσέλθουμε αυτό που έχουμε να κάνουμε για να ορθοποδήσουμε. Και πιο πολύ, όχι μόνο να το συμφωνήσουμε στα λόγια, αλλά, πρώτη ίσως φορά μετά τη μεταπολίτευση, να το πούμε ειλικρινά και να είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε. Να μην συνεχίσουμε, δηλαδή, την παράδοση να ξεχνιούνται όλα την επομένη των εκλογών και να ξαναρχίζει το τσάμικο. Επιτέλους μια στοιχειώδης συνέπεια λόγων και έργων.

Η κοινοτοπία του κακού

Από τον Θανάση Γιαλκέτση, Εφημερίδα των Συντακτών
Το κείμενο που ακολουθεί είναι ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Πολωνού κοινωνιολόγου Ζίγκμουντ Μπάουμαν «A Natural History of Evil» (Yong-June Park, 2011).
Η Χάνα Αρεντ, ίσως η πιο σημαντική εκπρόσωπος αυτού του τρόπου σκέψης που αντιτίθεται σαφώς και αδιάλλακτα στην αναγωγή των κοινωνικών φαινομένων στην ατομική ψυχή, παρατηρούσε ότι το αληθινά δαιμονικό πνεύμα μεταξύ των ναζιστών λαοπλάνων ήταν ο Χίμλερ. Ο Χίμλερ –μολονότι δεν προερχόταν από τους κύκλους των μποέμ όπως ο Γκέμπελς και χωρίς να είναι ένας διεστραμμένος όπως ο Στράιχερ, ούτε ένας τυχοδιώκτης όπως ο Γκέρινγκ, ούτε και ένας φανατικός όπως ο Χίτλερ ή ένας τρελός όπως ο Ρόζενμπεργκ– «οργάνωσε τις μάζες σε ένα σύστημα ολικής κυριαρχίας», χάρη στην (ορθή!) παραδοχή του ότι στην απόλυτη πλειονότητά τους οι άνθρωποι δεν είναι ούτε βρικόλακες ούτε σαδιστές, αλλά εργαζόμενοι και πατέρες οικογενειών. Το πού θα οδηγούσε την Αρεντ αυτή η παρατήρηση το μάθαμε τελικά από το βιβλίο της «Ο Αϊχμαν στην Ιερουσαλήμ». Αυτό που αναφέρεται περισσότερο από τα συμπεράσματα της Χάνα Αρεντ είναι η συνοπτική απόφανσή της περί της κοινοτοπίας του κακού.
Αυτό που εννοούσε η Αρεντ, όταν τη διατύπωνε, ήταν ότι για να διαπραχθούν τερατωδίες δεν χρειάζονται τέρατα και ότι το πρόβλημα το σχετικό με τον Αϊχμαν έγκειτο ακριβώς στο γεγονός ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανώτατων αυθεντιών της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής, αυτός, και μαζί με αυτόν πολυάριθμοι σύντροφοί του που διέπρατταν εγκλήματα, δεν ήταν ούτε ένα τέρας ούτε ένας σαδιστής. Ηταν αντίθετα υπερβολικά, τρομερά, τρομακτικά «φυσιολογικός». Από τις πιο πρόσφατες μελέτες που ακολούθησαν αυτή τη γραμμή, το βιβλίο του Φίλιπ Ζιμπάρντο The Lucifer Effect, που δημοσιεύτηκε το 2007, διακρίνεται εξαιτίας του ότι είναι μια ανατριχιαστική και στενάχωρη μελέτη. Επικεντρώνεται σε μια σειρά από αγόρια και κορίτσια, που είναι παιδιά λαϊκά, καλοί, φυσιολογικοί και συμπαθητικοί Αμερικανοί, και που μεταμορφώνονται σε τέρατα όταν φτάνουν σε ένα είδος «κρανίου τόπο», στη μακρινή χώρα του Ιράκ, όπου τους αναθέτουν τη φρούρηση αιχμαλώτων, στους οποίους αποδίδουν κακές προθέσεις και τους υποψιάζονται ότι ανήκουν σε ένα κατώτερο είδος ανθρώπινων υπάρξεων ή ότι είναι ίσως κάτι λιγότερο από άνθρωποι.

Πόσο ασφαλής και βολικός θα ήταν ο κόσμος, πόσο ευχάριστος και φιλικός θα ήταν, αν εκείνοι που συνεχίζουν να διαπράττουν τερατώδεις πράξεις ήταν τα τέρατα και μόνον τα τέρατα. Ενάντια στα τέρατα είμαστε μάλλον καλά προστατευμένοι και αν ήταν έτσι θα μπορούσαμε να αισθανόμαστε ασφαλείς απέναντι σε όλες τις εγκληματικές ενέργειες τις οποίες τα τέρατα είναι ικανά και απειλούν να διαπράξουν. Διαθέτουμε ψυχολόγους για να εντοπίζουν τους ψυχοπαθείς και τους κοινωνικά επικίνδυνους, μπορούμε να βασιζόμαστε σε κοινωνιολόγους που είναι σε θέση να μας πουν πού είναι πιθανό αυτοί να πολλαπλασιαστούν και να συγκεντρωθούν, έχουμε δικαστές για να τους καταδικάσουν και να τους φυλακίσουν απομονώνοντάς τους, καθώς και αστυνομικούς και ψυχιάτρους προκειμένου να είμαστε βέβαιοι ότι θα παραμείνουν σε μια κατάσταση που δεν θα τους επιτρέπει να κάνουν κακό. Αλίμονο όμως, τα παιδιά από την Αμερική, για τα οποία μας μιλάει ο Ζιμπάρντο, δεν ήταν ούτε τέρατα ούτε διεστραμμένα. Αν δεν τους είχαν αναθέσει την επιτήρηση των κρατουμένων του Αμπου Γκράιμπ, δεν θα είχαμε ποτέ γνωρίσει (ούτε θα είχαμε υποθέσει, υπολογίσει, φανταστεί) τα τρομερά πράγματα που ήταν ικανά να επινοήσουν. Δεν θα τύχαινε σε κανέναν από μας να φανταστεί ότι το χαμογελαστό πρόσωπο της κοπέλας που κάθεται πάνω σε μια κασέλα θα μπορούσε, από τη στιγμή που τοποθετήθηκε σε μιαν υπερπόντια χώρα, να διαπρέπει στην επινόηση τεχνασμάτων όλο και πιο δημιουργικών και ιδιόμορφων και ταυτόχρονα μοχθηρών και διεστραμμένων, για να παρενοχλεί, να τυραννάει, να βασανίζει και να ταπεινώνει τα πρόσωπα που της είχαν ανατεθεί. Στον γενέθλιο τόπο της και σε εκείνους των συντρόφων της, οι γείτονές τους αρνούνται να πιστέψουν ακόμα και σήμερα ότι εκείνα τα αξιαγάπητα αγόρια και κορίτσια, που τα γνωρίζουν από την πιο τρυφερή τους ηλικία, είναι τα ίδια πρόσωπα που απεικονίζονται σαν τέρατα στις φωτογραφίες που βγήκαν στους χώρους των βασανιστηρίων του Αμπου Γκράιμπ. Και όμως είναι.


Στα συμπεράσματα που αντλεί στο τέλος της ψυχολογικής μελέτης του Τσιπ Φρέντερικ, του αρχηγού και καθοδηγητή της ομάδας των βασανιστών, ο Φίλιπ Ζιμπάρντο γράφει ότι «δεν υπάρχει απολύτως τίποτα στις μαρτυρίες και στο παρελθόν του που να επιτρέπει την πρόβλεψη ότι ο Τσιπ Φρέντερικ θα υιοθετούσε κάποια μορφή καταχρηστικής ή σαδιστικής συμπεριφοράς» (…). Η έρευνα για τις βιαιότητες του Αμπου Γκράιμπ ποτέ δεν έφτασε ώς τις κορυφές της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης. Προκειμένου να γίνει δυνατό να συρθούν στο δικαστήριο και να δικαστούν για εγκλήματα πολέμου και οι υψηλόβαθμοι, θα ήταν αναγκαίο να βρεθούν από τη μεριά των ηττημένων στον πόλεμο που άρχισαν, πράγμα που δεν συνέβη. Αλλά ο Αντολφ Αϊχμαν, που διηύθυνε τα εργαλεία και τις διαδικασίες της «τελικής λύσης» του «εβραϊκού προβλήματος» και που έδινε εντολές στους υφισταμένους του, βρέθηκε με τη μεριά των ηττημένων, συνελήφθη από τους νικητές και οδηγήθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Ηταν επομένως μια ευκαιρία να υποβληθεί η «υπόθεση του τέρατος» σε μιαν εξέταση μέγιστης ακρίβειας και από τα πιο φημισμένα μέλη των ψυχολογικών και ψυχιατρικών επαγγελμάτων. Το τελικό συμπέρασμα της πιο ευρείας και αξιόπιστης έρευνας που έγινε προέκυψε αν μη τι άλλο αμφίσημο. Ιδού ποιο ήταν με τα λόγια της Χάνα Αρεντ: «Μισή δωδεκάδα ψυχίατροι βεβαίωσαν ότι είναι ‘‘φυσιολογικός’’ – ‘‘πιο φυσιολογικός, σε κάθε περίπτωση, από όσο είμαι εγώ ο ίδιος αφότου τον εξέτασα’’, λέγεται ότι αναφώνησε ένας από τους εξεταστές, ενώ ένας άλλος αποκάλυψε ότι το συνολικό ψυχολογικό του προφίλ, η συμπεριφορά του προς τη γυναίκα του και τα παιδιά του, τον πατέρα και τη μητέρα του, τις αδελφές και τους φίλους ήταν ‘‘όχι μόνον φυσιολογική αλλά και η πιο αγαπητική’’. Το πρόβλημα με την περίπτωση του Αϊχμαν ήταν ακριβώς το ότι τόσοι άλλοι που είχαν κηλιδωθεί με αυτά τα εγκλήματα ήταν σαν κι αυτόν και δεν ήταν πιο διεστραμμένοι ή σαδιστές από εκείνους που τους εξέτασαν, καθώς ήταν τρομερά, τρομακτικά φυσιολογικοί. Από την άποψη των νομικών μας θεσμών και του δικού μας ηθικού κριτηρίου, αυτή η κανονικότητα ήταν πολύ πιο ανησυχητική από το σύνολο όλων εκείνων των ωμοτήτων».

Αυτή θα πρέπει να ήταν η πιο τρομακτική από όλες τις ανακαλύψεις: αν δεν είναι αυθεντικοί δράκοι αλλά φυσιολογικά πρόσωπα (θα ένιωθα τον πειρασμό να πω: «πρόσωπα σαν και σας και σαν και μένα») εκείνοι που διαπράττουν ωμότητες και που είναι ικανοί να δρουν με τρόπο διεστραμμένο και σαδιστικό, τότε όλες οι λεπτομερείς εξετάσεις που έχουμε επινοήσει και χρησιμοποιήσει για να διακρίνουμε τους «φορείς απανθρωπιάς» από το υπόλοιπο ανθρώπινο γένος είναι σίγουρα αναποτελεσματικές. Και επομένως εμείς ξαναβρισκόμαστε χωρίς προστασία (θα νιώθαμε τον πειρασμό να προσθέσουμε: ανυπεράσπιστοι απέναντι στην κοινή μας νοσηρότητα).