ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Ερώτηση στην Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Θέμα: Υλοποίηση προτάσεων ΙΓΜΕ σχετικά με τις συνέπειες από τη φωτιά στη ΒΙ.ΠΕ Δράμας
Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από πέντε μήνες σε έκταση αποθήκευσης ελαστικών προς ανακύκλωση στη Βιομηχανική Περιοχή της Δράμας, και στην οποία κάηκαν 12.500 τόνοι ελαστικών. Το ΙΓΜΕ προέβη άμεσα σε σχετικές μετρήσεις και δειγματοληψία εδάφους από την περιοχή της ΒΙ.ΠΕ Δράμας για λογαριασμό του ΥΠ.Ε.ΚΑ. με στόχο να εξεταστεί η ενδεχόμενη επιβάρυνση του επιφανειακού εδάφους στην περιοχή που επηρεάστηκε από τη στάχτη της φωτιάς των ελαστικών. Στην έκθεσή του αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Κλιμάκιο γεωεπιστημόνων του ΙΓΜΕ επισκέφθηκε τη ΒΙ.ΠΕ Δράμας και (…) προχώρησε στη συλλογή είκοσι δειγμάτων επιφανειακού εδάφους (0-1 cm), δύο δειγμάτων φερτών υλικών στραγγίσματος από ρείθρα δίπλα σε δρόμους και ενός δείγματος το οποίο συνίστατο από καμένο υλικό ελαστικού.
Τα έξι δείγματα επιφανειακού εδάφους (0-1 cm) της Παρούσας Έρευνας σε σχέση με τα αντίστοιχα της Αστικής Γεωχημικής Έρευνας (0-10 cm) είναι, κατά μεγάλη πιθανότητα, επιβαρυμένα ποικιλοτρόπως από τα χημικά στοιχεία αργίλιο, αρσενικό, βάριο, βηρύλλιο , κάδμιο, κοβάλτιο, χρώμιο, σίδηρο, υδράργυρο, μαγνήσιο, νικέλιο, μόλυβδο, αντιμόνιο, κασσίτερο, τιτάνιο και ψευδάργυρο. Το υλικό από το καμένο λάστιχο έδωσε υψηλές συγκεντρώσεις σε όλα σχεδόν τα ανόργανα χημικά στοιχεία, που αναφέρονται στη βιβλιογραφία, που αφορά την καύση ελαστικών. Ιδιαίτερα υψηλές είναι και οι συγκεντρώσεις του αργιλίου, σιδήρου, τιτανίου, βαρίου, κοβαλτίου, μολύβδου, αντιμονίου, κασσιτέρου και αρσενικού. Το επιφανειακό έδαφος κάτω από το καμένο ελαστικό είναι κι’ αυτό εμπλουτισμένο με αργίλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, τιτάνιο, βάριο, μόλυβδο, χρώμιο, νικέλιο, αρσενικό, χαλκό και κοβάλτιο».
Η έκθεση επιβεβαιώνει, συμπερασματικά, ότι «υπάρχει επιβάρυνση του επιφανειακού εδάφους και η μεγαλύτερη φαίνεται να είναι στην περιοχή που οριοθετείται από την Πετρούσσα – Ξηροπόταμο – Μυλοπόταμο». Περαιτέρω, το ΙΓΜΕ προτείνει δέσμη άμεσων ενεργειών για τον περιορισμό των αρνητικών συνεπειών στο οικοσύστημα και τους κατοίκους της πληγείσας περιοχής:
- Τα καμένα υλικά των ελαστικών και το ρυπασμένο έδαφος κάτω από αυτά να απομακρυνθούν άμεσα σε χώρο Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων.
- Να στεγανοποιηθεί ο σωρός με ασφαλή τρόπο, ούτως ώστε να μην υπάρχει κατείσδυση των όμβριων υδάτων προς τους υδροφορείς, αλλά και ούτε είσοδος των επιφανειακών υδάτων στη βάση του σωρού.
- Επειδή, υπάρχουν στην περιοχή υδρογεωτρήσεις για αρδευτικούς κυρίως σκοπούς, να υλοποιηθεί άμεσα συστηματική υδρογεωλογική έρευνα της ποιότητας των υδροφορέων.
- Να υλοποιηθεί συστηματική εδαφογεωχημική έρευνα για την ακριβή οριοθέτηση του εδάφους στην περιοχή που έχει επιβαρυνθεί από τη μεταφερόμενη στάχτη
- Μετά την απομάκρυνση των καμένων λάστιχων και του ρυπασμένου εδάφους από το χώρο της Αποθήκης Ελαστικών επιβάλλεται να γίνει ποιοτικός έλεγχος του αποκαλυφθέντος εδαφικού υλικού, για να διαπιστωθεί ότι οι συγκεντρώσεις των χημικών στοιχείων και ενώσεων είναι στα φυσικά επίπεδα της περιοχής.
Με βάση τα προαναφερόμενα,
ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
Έχουν υιοθετηθεί από το Υπουργείο οι προτάσεις του ΙΓΜΕ; Σε ποιο σημείο υλοποίησής τους βρίσκονται και με ποια αποτελέσματα;
Ποια συγκεκριμένα μέτρα έχετε λάβει για την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα της ΒΙΠΕ Δράμας;
Έχουν ενημερωθεί επαρκώς οι κάτοικοι του Ν. Δράμας και ιδιαίτερα των περιοχών που επλήγησαν περισσότερο από τα τοξικά για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία τους; Με ποιες ενέργειες;
25.11.10
Οι ερωτώντες βουλευτές
Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου