Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Ν.Ε. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΔΡΑΜΑΣ ΣΤΗ SEVEN

Παναγιώτης Χατζηγεωργίου γραμματέας Ν.Ε. Δημοκρατικής Αριστεράς Δράμας

1 Πραγματοποιήθηκε το ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ποια είναι τα κυριότερα συμπεράσματα στα οποία καταλήξατε;

Πέρυσι το καλοκαίρι αριστεροί Πολίτες προερχόμενοι από το Συνασπισμό, το ΠΑΣΟΚ και ανένταχτοι κομματικά διακήρυξαν την πρόθεσή τους για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα. Μετά από εννέα μήνες κυοφορία γεννήθηκε στην Αθήνα και στη διάρκεια του Ιδρυτικού της Συνεδρίου η Δημοκρατική Αριστερά. Σε αυτό το διάστημα στήθηκαν 180 οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα και γράφτηκαν πάνω από 5.500 μέλη. 850 περίπου σύνεδροι ήταν οι νονοί του νέου κόμματος. Πραγματικός άθλος αν αναλογιστεί κανείς, ότι δεν ήμαστε κρατικοδίαιτο κόμμα και δεν έχουμε κρατική επιχορήγηση.
Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εκλέχθηκε ο σ. Φώτης Κουβέλης με ποσοστό 97%. Οι θέσεις του Συνεδρίου ψηφίστηκαν με συντριπτική πλειοψηφία. Σε ελάχιστα θέματα υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις και τα ζητήματα αυτά λύθηκαν με ψηφοφορίες. Η νεοεκλεγείσα Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ (111 μέλη) το προηγούμενο Σαββατοκύριακο εξέλεξε ως Γραμματέα αυτής τον σ. Σπύρο Λυκούδη. Το νέο κόμμα ενωμένο και πανέτοιμο ρίχνεται στις δύσκολες πολιτικές μάχες που έρχονται.
Η Δημοκρατική Αριστερά με ξεκάθαρες πλέον θέσεις και προτάσεις και με πειστικό λόγο απευθύνεται στην καρδιά και στη λογική των Πολιτών. Πιστεύουμε ότι έρχεται να καλύψει ένα υπαρκτό κενό στην πολιτική ζωή του τόπου. Οι Πολίτες απαυδισμένοι από όσα συμβαίνουν γύρω τους αισθάνονται οργή και αποστροφή για το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του. Αναζητούν ελπίδα και διέξοδο.
Εμείς δεν θα μιλήσουμε με κραυγές. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε τον εύκολο καταγγελτικό λόγο που χαϊδεύει το θυμικό. Δεν θα επενδύσουμε στην καταστροφή της Χώρας μας. Θα ψηλαφίσουμε και ευθύνες της Αριστεράς. Με τις δράσεις και παρεμβάσεις μας φιλοδοξούμε να είμαστε χρήσιμοι στη Χώρα και στους Πολίτες και να συμβάλλουμε στο ξεπέρασμα της κρίσης.
Το Ιδρυτικό Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ συνιστά ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα όχι για άλλο ένα κόμμα της Αριστεράς, αλλά για ένα άλλο - διαφορετικό κόμμα της Αριστεράς.

2 Σχολιάστηκε έντονα η παρουσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, πράγμα που ενισχύει την έντονη φημολογία για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Θεωρείτε ότι υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για μια τέτοια συνεργασία με τον χώρο του ΠΑΣΟΚ;

Κατηγορηματικά ΟΧΙ. Όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σ. Φώτης Κουβέλης, με αυτή την Κυβέρνηση και αυτές τις εφαρμοζόμενες πολιτικές εμείς δεν μπορούμε να συμπράξουμε. Ορισμένοι άσπονδοι φίλοι μας, καθώς και ορισμένα ΜΜΕ, δίκην προβοκάτορα επιχειρούν να μας εμφανίζουν ως πρόθυμους για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Είναι άλλο πράγμα όμως να δηλώνεις ότι η Αριστερά της Ευθύνης που εμείς επιδιώκουμε να εκφράσουμε, πρέπει να έχει λόγο και ρόλο ακόμη και στην Κυβέρνηση και άλλο το αν ισχύουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για μία τέτοια συμμετοχή που θα οδηγούσε σε προοδευτική διακυβέρνηση προς το συμφέρον των πολιτών. Θα ασκήσουμε προγραμματική αντιπολίτευση από θέσεις αρχών και με βάση το δικό μας πρόγραμμα. Λέμε ναι στο διάλογο, όταν είναι αμφίδρομος και όχι μονόλογος κωφών.

3 Ποιες οι σχέσεις σας με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Συνασπισμό από όπου μάλιστα προέρχονται και πολλά στελέχη του κόμματος σας;

Είναι γεγονός ότι για καιρό η συνύπαρξη ανανεωτικών και λοιπών συντρόφων εντός του ΣΥΝ ήταν ιδιαίτερα δύσκολες. Το πρόβλημα εντάθηκε εντός του ΣΥΡΙΖΑ, όπου πλέον επικρατούσε μία ΒΑΒΕΛ. Συχνά εμφανίζονταν ο ΣΥΝ, που είχε δώσει μάχες να καθιερωθεί ως αξιόπιστη κοινοβουλευτική δύναμη της σύγχρονης ανανεωτικής αριστεράς να μπατάρει προς θέσεις αριστερού λαϊκισμού και πρακτικές εξωκοινοβουλευτικής αριστερίστικης ομαδούλας. Πιστεύω ότι οι πρακτικές αυτές σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν την πλειοψηφία του κοινωνικού Συνασπισμού και πως θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε με αυτούς τους συντρόφους μας σε κοινούς αγώνες.
Σε κάθε περίπτωση το διαζύγιο ήταν βελούδινο, όπως και θα έπρεπε. Τόσο σε τοπικό επίπεδο, όπου και όπως είναι προφανές διατηρούμε άριστες προσωπικές σχέσεις, όσο και σε κεντρικό επίπεδο, οι σχέσεις είναι καλές και βεβαίως δεν αποκλείεται η συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Πρόκειται βέβαια για διαφορετικά κόμματα, με διαφορετικά προγράμματα και θέσεις. Κατά συνέπεια διαφορετικές προτεραιότητες και στόχους και κατά διαστήματα διαφορές και εντάσεις.


4 Ζούμε σε μια εποχή που, βλέποντάς την ρεαλιστικά, απαξιώνεται η πολιτική και οι πολιτικοί. Τι καινούργιο έχει να προσφέρει η Δημοκρατική Αριστερά;

Η ΔΗΜΑΡ φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε Αριστερά της Ευθύνης για τη Χώρα και τους Πολίτες. Δεν επενδύει στην καταστροφή της Χώρας. Δεν διστάζει να δηλώσει πως αν και η Αριστερά δεν κυβέρνησε αυτή τη Χώρα έχει τις δικές της ευθύνες. Ευθύνη για το γιγάντιο πελατειακό κράτος που ανεχθήκαμε όλοι μας, για απαράδεκτα προνόμια συντεχνιών και ορισμένων εργαζομένων σε βάρος των λοιπών, για απαράδεκτες πρακτικές μεγαλοσυνδικαλιστικών στελεχών. Δεν φταίει μόνο ο Καπιταλισμός για τις στρεβλώσεις και το χάλι μας.
Η ΔΗΜΑΡ θέλει να είναι η Αριστερά της Τόλμης. Τολμάμε να πούμε, δίχως να φοβόμαστε μήπως κατηγορηθούμε ως εθνικιστές και ρατσιστές, ότι υπάρχει και η υγιής φιλοπατρία που την υπερασπιζόμαστε, πως αυτή η Χώρα δεν σηκώνει αμέτρητους μετανάστες, πως εκτός από τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών μας ενδιαφέρουν και τα δικαιώματα και η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, πως θέλουμε υπό όρους αξιολόγηση παντού, πως χρειάζονται υπό όρους συγχωνεύσεις σχολείων, καταργήσεις στρατιωτικών μονάδων, πως δεν μπορούν στα Πανεπιστήμια ολιγάριθμες ομάδες «αριστερών» φοιτητών να τρομοκρατούν και να επικρατούν με την βία.
Δηλώνουμε απερίφραστα πως η βία ως αντίληψη και πρακτική είναι εχθρός της σύγχρονης δημοκρατικής αριστεράς. Η ανάληψη της εξουσίας και ο δημοκρατικός σοσιαλισμός που ονειρευόμαστε θα γίνουν πράξη μόνο μέσα από ελεύθερες δημοκρατικές εκλογές και με τη στήριξη και συναίνεση της πλειοψηφίας.
Αγωνιζόμαστε για «δημοκρατική παγκόσμια διακυβέρνηση» με ενισχυμένο ΟΗΕ, πολιτικά ενοποιημένη Ε.Ε., για οικολογική και προοδευτική Ελλάδα.

5 Ποια είναι η άποψή σας για το μνημόνιο; Θεωρείτε την επιλογή του Δ.Ν.Τ που έπραξε η κυβέρνηση ως μονόδρομο για την οικονομία της χώρας;
Καταψηφίσαμε το μνημόνιο στη Βουλή και από τη πρώτη στιγμή δηλώσαμε πως δεν θα μας βγάλει από την κρίση, αλλά θα μας βουλιάξει ποιο βαθιά σε αυτή. Από την άλλη όμως δηλώσαμε πως δεν έφερε το μνημόνιο την κρίση, αλλά η κρίση το μνημόνιο. Η χρεοκοπία σαφέστατα και δεν ήταν λύση. Λύση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι η έξοδος από την ΕΕ και το ευρώ και επιστροφή στην περήφανη δήθεν «δραχμούλα», όπως προπαγανδίζουν ορισμένοι. Βεβαίως όταν είσαι με την πλάτη κολλημένος στον τοίχο θα σου δανείσουν με πολύ επαχθείς όρους.
Χάθηκε όμως πολύτιμος χρόνος. Δεν ειπώθηκε όλη η αλήθεια στο λαό και οι όροι ήταν δυσβάσταχτοι. Δεν αγγίχτηκε η μεγάλη περιουσία, η εκκλησιαστική περιουσία, οι εξοπλισμοί. Υπάρχουν συνάνθρωποί μας που δεν μπορούν πλέον να επιβιώσουν, ενώ τα μεγάλα εισοδήματα παραμένουν ανέγγιχτα και οι πολιτικές δυνάμεις περί άλλων τυρβάζουν.
Είναι φανερό ότι σήμερα πλέον από όλες τις πλευρές γίνεται λόγος για ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους. Νομίζω ότι αυτό πλέον το αποδέχονται οι πάντες και ήδη εφαρμόζεται (επιμήκυνση αποπληρωμής δανείου, μείωση επιτοκίων, στην πράξη «κούρεμα» των ομολόγων μας στις αγορές κλπ). Εμείς καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις για έκδοση ευρωομολόγου, επαναγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ίδρυση Ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων του Δημοσίου για ρευστότητα και συνέχιση δημοσίων έργων, αύξηση συμμετοχής της ΕΕ στα έργα κλπ

6 Το τελευταίο διάστημα όλοι οι Δραμινοί έχουμε δει να γίνεται πραγματικότητα ένα μπαράζ καταργήσεων και συγχωνεύσεων που μόνο ανάπτυξη και ευημερία δεν φέρνει στον τόπο. Μεταξύ αυτών είναι οι καταργήσεις υπηρεσιών, σχολείων και στρατιωτικών μονάδων. Πως αντιλαμβάνεστε την κατάσταση;

Βεβαίως δεν είμαστε Γιαπωνέζοι και δεν περιμένει κανείς στην Ελλάδα να υπάρξουν εθελοντές για να δουλέψουν ως άλλοι καμικάζι μέσα στον χαλασμένο αντιδραστήρα. Αλλά θα περίμενε κανείς όταν η Χώρα καταρρέει, μεγαλύτερη ευθύνη από τις πολιτικές δυνάμεις και από τους πολίτες. Δηλαδή θέλω να πω πως ο νόμος για τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων δεν είναι σημερινός. Η κατάργηση πχ του Ειρηνοδικείου Σιδηρονέρου, που δεν λειτουργεί εδώ και χρόνια ή και του Ειρηνοδικείου Προσοτσάνης που υπολειτουργεί, είναι εκ των ουκ άνευ για μια σύγχρονη Πολιτεία. Δεν στήνεις υπηρεσίες, σχολεία και στρατιωτικές μονάδες σε χωριά και κωμοπόλεις δήθεν για αναπτυξιακούς λόγους. Τι δουλειά έχει το στρατόπεδο στην Καλαμάτα, τι δουλειά έχουν τα άρματα στην Αθήνα; Αν δεν χρειάζεται σήμερα εξορθολογισμός των δαπανών και των υπηρεσιών πότε θα γίνει;
Άλλο βέβαια το ζήτημα αν στον εξορθολογισμό αυτό υπερτερούν των εκπαιδευτικών στενά οικονομικά κριτήρια για κατάργηση σχολικών μονάδων, οπότε δικαιολογούνται και οι αντιδράσεις.
Γενική άρνηση, όπως και άκριτη αποδοχή είναι πολιτικό λάθος και στη σημερινή συγκυρία πολιτικό έγκλημα σε βάρος της Χώρας και της Κοινωνίας.
Δεν μπορεί να καίγονται τα σπίτια μας και εμείς να τραγουδάμε.

7 Βλέπετε σύντομα εκλογές; Υπάρχει η ανάλογη ετοιμότητα στο κόμμα με δεδομένο ότι είστε ένας νέος πολιτικά φορέας;

Εκλογές θα γίνουν μόνο αν καταρρεύσει η Κυβέρνηση. Δεν βοηθούν τη Χώρα και το Λαό. Απαιτείται να ειπωθεί όλη η αλήθεια στο Λαό και να υπάρξει σχεδιασμός και πρόγραμμα που θα στηριχθεί από ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, κάτι που δεν βλέπουμε να γίνεται. Δυστυχώς η Κυβέρνηση έχει απολέσει πλέον την όποια αξιοπιστία διέθετε και παραπαίει, η Αξιωματική Αντιπολίτευση νηστική για εξουσία καρβέλια ονειρεύεται και τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης λαϊκίζουν επικίνδυνα για να αυξήσουν κατά τι τα δημοσκοπικά τους ποσοστά. Αν δεν αλλάξει άρδην η κατάσταση δυστυχώς οι εκλογές θα φαντάζουν ως κάποια λύση.
Εμείς είμαστε έτοιμοι για εκλογές όποτε και αν γίνουν. Το άγχος ήταν μήπως γίνουν πριν προλάβουμε να ολοκληρώσουμε το Ιδρυτικό μας Συνέδριο. Βεβαίως και θέλουμε πολιτικό χρόνο για να οργανωθούμε καλύτερα και να αυξήσουμε τις δυνάμεις μας. Πιστεύουμε πως στο σύντομο χρονικό διάστημα ζωής και δράσης της ΔΗΜΑΡ έχουμε καταγραφεί σε ικανοποιητικό βαθμό στην Κοινωνία.
Το Ιδρυτικό μας Συνέδριο αποτελεί καμπή στη συνέχιση της πορείας μας. Πολλοί φίλοι της ΔΗΜΑΡ ανέμεναν τον οριστικό προγραμματικό μας λόγο για να αποφασίσουν αν θα ενταχθούν στις γραμμές μας και αν θα στηρίξουν το νέο κόμμα. Αναμένουμε αύξηση των μελών μας και της επιρροής μας. Ευελπιστούμε πως θα είμαστε παρόντες και στην επόμενη Βουλή.

8 Κλείνοντας την συνέντευξη πιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στην κοινωνία της Δράμας;

Πιστεύουμε ότι η Δραμινή Κοινωνία μας γνωρίζει και μας παρακολουθεί. Ένα πρώτο δείγμα γραφής της πολιτικής κουλτούρας του νέου κόμματος ήταν οι Δημοτικές Εκλογές. Η ΔΗΜΑΡ επιδίωξε και πέτυχε σε μία σειρά από Δήμους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Δράμα κλπ) να συμμετέχει και να συμβάλει στην ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και κατεστημένων δεκαετιών. Βεβαίως η αλλαγή από μόνη της δεν αρκεί, αν δεν είναι ουσιαστική, προοδευτική και φιλολαϊκή πράγμα που μένει να αποδειχθεί στην πράξη. Έτσι όμως αλλάζει ο κόσμος. Με καθημερινό αγώνα, έλεγχο, συμμετοχή, μικρές και μεγάλες ανατροπές.
Θέλουμε τη ΔΗΜΑΡ στο προσκήνιο. Καταλύτη εξελίξεων.Δεν είμαστε η Αριστερά του χθες, της γωνίας και του περιθωρίου.
Φιλοδοξούμε να καταγραφούμε ως η σημερινή σύγχρονη, δημοκρατική, μεταρρυθμιστική Αριστερά, της Ευθύνης, της Τόλμης, της Συμμετοχής, του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και της Πολιτικής Οικολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: