ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΕΡ: Πώς κρίνετε τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής;
ΑΠ: Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Eurogroup συνιστούν ένα συμβιβασμό που δίνει μια ανάσα στη χώρα, με θετικά στοιχεία την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, τη μείωση των επιτοκίων και τη δεκαετή περίοδο χάριτος. Αρνητικό στοιχείο της απόφασης αποτελεί, για μια ακόμη φορά, η επανάληψη της δογματικής προσήλωσης της Ε.Ε. στον «κορσέ» του Συμφώνου Σταθερότητας και η υποχρέωση για έλλειμμα 3% έως το 2013 εν μέσω κρίσης. Γεγονός που εμποδίζει την αναγκαία για τις ευρωπαϊκές οικονομίες ευελιξία. Επίσης η αναφορά της απόφασης σε υποχρέωση της Ελλάδας να δίνει εμπράγματες εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου είναι αρνητική.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι η απόφαση του Eurogroup αποτελεί ουσιαστικά επιβεβαίωση της αποτυχίας του Μνημονίου.
ΕΡ: Η Δυσκολία, βεβαίως, θα είναι και στην εφαρμογή των αποφάσεων..
ΑΠ: Η απόφαση που ελήφθη θα δοκιμαστεί στο εσωτερικό της χώρας από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τους εφαρμοστικούς νόμους.
Η Δημοκρατική Αριστερά επιμένει ότι αποτελεί πρωταρχική ανάγκη να διαμορφωθεί ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας για τα αδύναμα στρώματα της κοινωνίας και των ανέργων και να υπάρξει άμεσα δίκαιο φορολογικό σύστημα και μηχανισμοί πάταξης της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.
Η επί της ουσίας πολιτική ενότητα της Ευρώπης και η Οικονομική Διακυβέρνηση αποτελεί εκκρεμότητα και διεκδίκηση, που σταθερά πρέπει να προωθείται.
ΕΡ: Πάντως η κοινωνία είναι ανάστατη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις κινητοποιήσεις των οδηγών ταξί…
ΑΠ: Η κοινωνία είναι αντίθετη προς την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Τα οικονομικά μέτρα, με το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, είναι και κοινωνικά άδικα και αναποτελεσματικά. Η κοινωνία δεν πείθεται από τις υβερνητικές επιλογές, πολύ δε περισσότερο όταν βιώνει την ανισότητα, το άδικο των μέτρων και έχει συνείδηση αδιεξόδου. Η κυβέρνηση, εξάλλου, δεν έχει συνεκτικό πρόγραμμα και λειτουργεί αποσπασματικά. Χαρακτηριστική η περίπτωση των ταξί. Δεν μπορεί να αλλάζουν οι αποφάσεις της σε μια νύχτα επειδή μετακινήθηκε σε άλλο υπουργείο ένας υπουργός. Οι παλινωδίες και οι αντιφάσεις της κυβερνητικής πολιτικής τροφοδοτούν την ένταση. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να δώσει λύση διεξόδου στην κρίση που έχει δημιουργηθεί.
Το άνοιγμα του επαγγέλματος των ταξί πρέπει να γίνει με τις πληθυσμιακές αναλογίες και προϋποθέσεις που ισχύουν σε όλη την Ευρώπη. Το δικαίωμα απεργίας είναι σεβαστό. Χρειάζεται, όμως, να σταματήσουν τόσο οι ακραίες μορφές κινητοποιήσεων που πλήττουν τον τουρισμό και την οικονομία της χώρας, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, όσο και οι μικροκομματικές τακτικές ψηφοθηρίας.
ΕΡ: Πώς σχολιάζετε την «άφεση αμαρτιών» που έδωσε ο στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ Χρύσανθος Λαζαρίδης στον ΣΥΡΙΖΑ για τις βιαιότητες εις βάρος πολιτικών προσώπων;
ΑΠ: Στα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008 η τότε ηγεσία της ΝΔ είχε αποδώσει στο ΣΥΡΙΖΑ σχέση με τους κουκουλοφόρους, εγκαλώντας τον με σφοδρότητα ότι δεν καταδικάζει ουσιαστικά τις βιαιότητες και καταστροφές που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας. Σήμερα κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Άλλοι καιροί, άλλη συμπεριφορά, άλλες σκοπιμότητες…
ΕΡ: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σημαντική πτώση των δύο μεγάλων κομμάτων και αύξηση των ποσοστών της αριστεράς. Στη βάση αυτή δεν έχει λογική η πρόταση του κ. Τσίπρα για ευρύτερο εκλογικό ντιμνημονιακό μέτωπο;
ΑΠ: Ο κατακερματισμός των δυνάμεων της αριστεράς είναι υπαρκτό ζήτημα και αναμφισβήτητα πρέπει να αντιμετωπισθεί. Η αντιμετώπισή του, όμως, δεν μπορεί να γίνεται ερήμην των ουσιαστικών και μεγάλων διαφορών, τόσο στο περιεχόμενο της ασκούμενης πολιτικής, όσο και στο στρατηγικό στόχο. Δεν μπορεί να αποτελεί ως μόνο στοιχείο αντιμετώπισης του πολυκερματισμού της αριστεράς η αντιμνημονιακή στάση. Η πολιτική δεν είναι μαθηματικά, ούτε γίνεται με όρους επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων. Η πρόταση του κ. Τσίπρα είναι επικοινωνιακή δεδομένου ότι οι διαφορές στο χώρο της αριστεράς είναι σαφείς και συγκεκριμένες. Υπάρχουν δυνάμεις της αριστεράς που εισηγούνται
την αναχώρηση της χώρας από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και την επιστροφή στο περιχαρακωμένο εθνικό κράτος και τη δραχμή. Δεν αρκεί συνεπώς η αντιμνημονιακή αναφορά. Δεν μπορεί να αποτελέσει το συνεκτικό στοιχείο για τη δημιουργία ενός μετώπου, όπως το περιέγραψε η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
την αναχώρηση της χώρας από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και την επιστροφή στο περιχαρακωμένο εθνικό κράτος και τη δραχμή. Δεν αρκεί συνεπώς η αντιμνημονιακή αναφορά. Δεν μπορεί να αποτελέσει το συνεκτικό στοιχείο για τη δημιουργία ενός μετώπου, όπως το περιέγραψε η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
ΕΡ:Την ίδια στιγμή υπάρχει μια αντιφατικότητα στις δημοσκοπήσεις σε ότι αφορά στη ΔΗΜΑΡ. Άλλες σας καταγράφουν με ποσοστά άνετης εισόδου στη βουλή και άλλες σας φέρνουν οριακά εκτός. Πώς το σχολιάζετε;
ΑΠ: Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον όλες τις δημοσκοπήσεις και συνεχίζουμε με σταθερότητα και υπευθυνότητα το εγχείρημα που έχουμε αναλάβει. Έχουμε και εμείς τη δική μας δημοσκόπηση, που είναι η επαφή μας με τον κόσμο. Και αυτή η επαφή μας κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξους. Με τις θέσεις μας, το πρόγραμμά μας, την πολιτική μας δράση, διαμορφώνουμε συνεχώς σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης με την κοινωνία.
ΕΡ: Σενάρια πάντως σας φέρνουν να συνεργάζεστε με το κόμμα του κ. Δημαρά…
ΑΠ: Η Δημοκρατική Αριστερά συζητά στο φως με όλες εκείνες τις δυνάμεις που κινούνται στο χώρο της ευρύτερης αριστεράς και της κεντροαριστεράς. Και με το Άρμα Πολιτών και με πρόσωπα-κινήσεις που αποδεσμεύονται από προηγούμενες κομματικές επιλογές τους και με δυνάμεις που προέρχονται από τον εκσυγχρονιστικό σοσιαλδημοκρατικό χώρο και με δυνάμεις του οικολογικού κινήματος. Δεν είμαστε φοβική αριστερά, ούτε κλειστή λέσχη. Είμαστε ένα σύγχρονο κόμμα της αριστεράς που έχει στον πυρήνα της πολιτικής του τον αριστερό ευρωπαϊσμό, το ριζικό μεταρρυθμισμό, την πολιτική οικολογία. Δεν βάζουμε ταμπέλες στους πολίτες. Επιδιώκουμε τη διεύρυνση προς κάθε κατεύθυνση με βάση προγραμματικές ταυτίσεις.
ΕΡ: Μας ξάφνιασαν οι δηλώσεις του Σταμάτη Μαλέλη. Πώς τις εκλάβατε;
ΑΠ: Διάβασα και εγώ τη συνέντευξη που έδωσε στο «Πρώτο Θέμα» ο κ. Μαλέλης την προηγούμενη Κυριακή. Είναι ιδιαιτέρως τιμητικά τα όσα είπε και για τη Δημοκρατική Αριστερά και για μένα προσωπικά. Διάβασα, επίσης, για το νδιαφέρον του να ασχοληθεί πιο ενεργά με τα πολιτικά δρώμενα. Σε κάθε περίπτωση το πολιτικό ενδιαφέρον του Στ. Μαλέλη για τη Δημοκρατική Αριστερά είναι σημαντικό για μας.
< <<< | >>> > |
---|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου