Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Πρόσκληση συνεργασίας προς τους Οικολόγους Πράσινους

Πρόσκληση συνεργασίας προς τους Οικολόγους Πράσινους

E-mail Εκτύπωση PDF
Aποσπάσματα από το σημερινό χαιρετισμό του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, στην εκδήλωση που διοργανώνουν οι τοπικές κινήσεις των Οικολόγων Πράσινων και της Δημοκρατικής Αριστεράς στους Αγίους Αναργύρους:
Αποτελεί σταθερή μας επιλογή η σύγκλιση των ιδεών της Αριστεράς και της Οικολογίας. Μας ενδιαφέρει ένας νέος προγραμματικός επαναπροσδιορισμός που οργανικά θα ενώνει τις ευαισθησίες της κοινωνικής κριτικής με τις διεκδικήσεις για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη. Μας ενδιαφέρει ένας προγραμματικός ορίζοντας που η ριζοσπαστική αμφισβήτηση του σημερινού καπιταλιστικού μοντέλου θα συμπίπτει με την οικολογική θεώρηση για τον πλανήτη, για τον τρόπο ζωής, για την οικονομία. Ιδιαίτερα μάλιστα στη χώρα μας- που σε αντίθεση με άλλα ευρωπαϊκά παραδείγματα- η επιβάρυνση του περιβάλλοντος είναι δραματική.
Η Αριστερά απαιτείται να επαναπροσδιορίσει τις αξιακές της αρχές, να αναμετρηθεί με τις δικές της ευθύνες για τα φαινόμενα της κρίσης. Οι αντιλήψεις του παραγωγισμού και η υποταγή στο καταναλωτισμό, οδήγησαν σε πισωγυρίσματα.
Έχουμε ανάγκη από νέες συνθέσεις, νέα μείγματα πολιτικών και ανακατατάξεις. Η ΔΗΜ.ΑΡ. σταθερά υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα έχουμε ανάγκη να υπερβούμε το παραδοσιακό κομματικό σύστημα. Αυτό που οδήγησε, είτε από θέσεις διακυβέρνησης είτε από θέσεις αντιπολίτευσης, στη σημερινή κρίση. Η ίδια η δημιουργία της ΔΗΜ.ΑΡ. είναι ένα στοιχείο της αμφισβήτησης του οχυρωμένου αριστερού λόγου σε παραδοσιακές βεβαιότητες και καταγγελίες, έξω από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και τις προτεραιότητες του τόπου. Όλοι μας, θα πρέπει να δούμε την ανάγκη μιας πλατειάς πολιτικής συμμαχιών, που να δημιουργήσει ένα ισχυρό πόλο της σύγχρονης Αριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας στην Ελλάδα. Ένας πόλος ικανός για ανατροπές στο πολιτικό σύστημα και για μια εναλλακτική λύση στη κρίση πολιτικής εκπροσώπησης που βιώνουμε όλοι.
Η ΔΗΜ.ΑΡ. απευθύνει προτάσεις συνεργασίας και συμπόρευσης στους Οικολόγους Πράσινους μέσα στα κινήματα, στα αυτοδιοικητικά σχήματα, στις κινήσεις πολιτών.
Προτείνουμε τη δημιουργία ενός μόνιμου Φόρουμ Διαλόγου από στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς, των Οικολόγων Πράσινων, από ανένταχτους πολίτες, που να προχωρήσει παραπέρα τις προγραμματικές αναζητήσεις και τις κοινές δράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: