Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΛΙΓΝΙΤΕΣ – ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24/01/2011 στο Επιμελητήριο Δράμας η εκδήλωση της Δημοκρατικής Αριστεράς Δράμας με θέμα «ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΛΙΓΝΙΤΕΣ – ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ».
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο  Κυριάκος Δοματζόγλου και ακολούθησαν οι ομιλητές.
* Θανάσης Σανίτσας: Μηχανικός Περιβάλλοντος του Δ.Π.Θ. με θέμα: «Οι επιπτώσεις από την εκμετάλλευση των λιγνιτών»
* Στέλιος Λαζαρίδης: Εκπαιδευτικός, Υπεύθυνος Τομέα Οικολογίας και Περιβάλλοντος της Δημοκρατικής Αριστεράς Δράμας με θέμα: «Αειφόρος Ανάπτυξη»
*  Ασημίνα Ξηροτύρη: Πρώην Βουλευτής, Περιφερειακή Σύμβουλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μέλος της Π.Π.Ε. της Δημοκρατικής Αριστεράς με θέμα: «Προτάσεις για μια άλλη ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον».                                                                   

Η Ασημίνα  Ξηροτύρη μεταξύ των άλλων στην τοποθέτησή της τόνισε:

Η ραγδαία  εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής και των περιβαλλοντικών κρίσεων με απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζωών και πρωτοφανείς καταστροφές    έχουν πλέον έντονα ευαισθητοποιήσει τους πολίτες  που ζητούν από τις  Κυβερνήσεις και τους  φορείς της πολιτείας, να δράσουν  πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.  Οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, οι μη αναστρέψιμες καταστροφές κάνουν  επιτακτική τη ανάγκη για τη  θωράκιση κάθε χώρας έναντι  των    φυσικών αυτών   καταστροφών και  υπογραμμίζουν  την ανάγκη σημαντικών   μεταρρυθμίσεων, υιοθέτησης αποτελεσματικότερων μεθόδων, απεξάρτησης από τις ρυπογόνες πηγές και στροφή στις ανανεώσιμες,   προκειμένου να αποφευχθούν ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον .
Όσον αφορά  το μοντέλο ανάπτυξης και τις   περιβαλλοντικές πολιτικές στην Ελλάδα, όπου  ιστορικά έχει επικρατήσει ένα ρυπογόνο και σπάταλο μοντέλο ανάπτυξης:  Η χώρα δεσμεύθηκε  μεν από το πρωτόκολλο του Κυότο και τις συμφωνίες της ΕΕ ενάντια στην κλιματική αλλαγή, εξακολουθεί όμως να παρουσιάζει  μεγάλη εξάρτηση από το πετρέλαιο  και τα ορυκτά καύσιμα,  ενώ απουσιάζει ένας κεντρικός ενεργειακός σχεδιασμός με ικανό χρονικό ορίζοντα και μία αποτελεσματική πολιτική με  εθνικό σχέδιο, εξειδικευμένο κατά τομέα για την εξοικονόμηση ενέργειας. Απουσιάζει η πολιτική ενίσχυσης των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των μέσων μαζικής μεταφοράς και του σιδηροδρόμου, όπως και τα μέτρα προστασίας των δασικών και λοιπών οικοσυστημάτων.
Σήμερα  εν μέσω μιας  πολύπλευρης οικονομικής, κοινωνικής αλλά και οικολογικής κρίσης, έχει ανοίξει ο διάλογος για τον αναγκαίο μετασχηματισμό των παραγωγικών δομών και του αναπτυξιακού μοντέλου.
Στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ είμαστε βαθύτατα πεπεισμένοι ότι η ανάγκη για πράσινη στροφή της οικονομίας δεν έρχεται σε μια λανθασμένη χρονική στιγμή. Αντίθετα, είναι μια ώριμη δυνατότητα για τον κόσμο της οικονομίας, που επιπλέον έχει πολύ μεγάλη κοινωνική αποδοχή. Γιαυτό και επιδιώκουμε να γίνουμε η Αριστερά της αειφόρου ανάπτυξης στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της κλιματικής αλλαγής. Η Αριστερά των ισχυρών μεταρρυθμιστικών αλλαγών, των μεγάλων πολιτικών πρωτοβουλιών για το περιβάλλον, για την άρση του στρεβλού αναπτυξιακού προτύπου που κυριάρχησε στη φάση της «βιομηχανικής κοινωνίας».
Δίνουμε  έμφαση στην κλίμακα των «πράσινων» επενδύσεων, που πρέπει   να εναρμονίζονται με τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά των τοπικών κοινωνιών, να διακρίνονται για την  ποιότητα και τη  δημιουργία   «πράσινων» θέσεων εργασίας και  να ενισχύουν την  ανάπτυξη της εγχώριας τεχνογνωσίας, σε τομείς όπως η κατασκευή εξοπλισμού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ανακύκλωση, οι ήπιες, βιώσιμες τεχνικές στη γεωργία και κτηνοτροφία, τη μεταποίηση, τον τουρισμό.
Ειδικότερα για το μεγάλο θέμα που συζητάμε στη σημερινή μας εκδήλωση, δηλαδή της μη παραχώρησης  δικαιωμάτων  εκμετάλλευσης σε τέσσερα νέα λιγνιτικά κοιτάσματα, μεταξύ των οποίων και αυτό της Δράμας,  και  γενικά της απεξάρτησης από τους λιγνίτες και  τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ  θέλουμε να αναδείξουμε την μεγάλη ανάγκη για  ένα  νέο ενεργειακό πρότυπο που θα στηρίζεται στην εξοικονόμηση, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τις καθαρές τεχνολογίες, τις καινοτομίες μέσα σε ένα σύγχρονο πλαίσιο οργάνωσης του χώρου, των φυσικών πόρων και οικοσυστημάτων.

Σήμερα όμως και παρά τη μεγάλη συζήτηση , η στροφή στις ΑΠΕ καρκινοβατεί,  γεγονός που μεταξύ των άλλων και οικονομικούς κινδύνους συνεπάγεται και εντείνει την εξάρτηση της χώρας από τις συμβατικές πηγές ενέργειας, αλλά και αφήνει τη χώρα έκθετη απέναντι στην «τρόικα», περιορίζοντας και εγκλωβίζοντας τις ενεργειακές της επιλογές. Η πίεση της τρόικας για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού και ιδίως της πρόσβασης τρίτων στην παραγωγή ηλεκτρισμού από λιγνίτη εντείνεται μέρα με τη μέρα. Η κύρια προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η επίδειξη αταλάντευτης πολιτικής βούλησης προκειμένου να πείσει τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ανώφελο του ανοίγματος της αγοράς λιγνίτη, προτάσσοντας τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, την κλιματική αλλαγή, το χρηματιστήριο ρύπων, την τοπική ανάπτυξη, το δικαίωμα στην υγεία και καλύτερο περιβάλλον.
Επί πλέον   για τη  Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, που έχει επιτελέσει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή στήριξη της χώρας, θα πρέπει  να αναζητηθεί μία  δίκαιη  λύση, ώστε να μην πληγεί η οικονομική δυναμική και η μεσο-μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της ΔΕΗ. Δίκαιη λύση που  θα εξασφαλίσει πολύτιμο χρόνο στη ΔΕΗ προκειμένου να επιταχύνει τις  νέες επενδύσεις σε ΑΠΕ, να εκσυγχρονίσει τα δίκτυά της, να υλοποιήσει  νέες καινοτόμες δράσεις στον τομέα παροχής ενεργειακών υπηρεσιών και παράλληλα  να τη στηρίζει στην αξιοποίηση ευκαιριών για ανάπτυξη της  εκτός των συνόρων.

 Έχοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα η ΔΗΜ.ΑΡ. έχει διατυπώσει τις προτάσεις της :
- Θα θεωρούσε   ως ύστατη  και  λιγότερο οδυνηρή λύση το σενάριο της  ανταλλαγής μονάδων της ΔΕΗ και αξιόπιστων ηλεκτροπαραγωγών (ή την   εικονική ανταλλαγή ισχύος) και μόνο υπό την προϋπόθεση της  ύπαρξης  αυστηρού χρονοδιαγράμματος απεξάρτησης της χώρας από το λιγνίτη και με ταυτόχρονο πρόγραμμα οικονομικοκοινωνικής και αναπτυξιακής αναπροσαρμογής των περιοχών εκμετάλλευσης του λιγνίτη.
- Τη διασφάλιση της αποκλειστικής ιδιοκτησίας του Δημοσίου στους μεγάλους Υδροηλεκτρικούς σταθμούς
- Τη διασφάλιση της απρόσκοπτης ανάπτυξης των ΑΠΕ, εφαρμόζοντας κατ’ ελάχιστον τα προβλεπόμενα στο ‘ΕΣΔΑΠΕ’, καθώς και τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του ενεργειακού μας μοντέλου με τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων πράσινων θέσεων εργασίας.








Δεν υπάρχουν σχόλια: