Είναι αυτονόητο ότι ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ένα απίστευτο κενό.
Μια δεξιά με εθνικιστικές και ακροδεξιές συνιστώσες και μια αριστερά λαϊκιστική με πλήρη άρνηση της πραγματικότητας, κολλημένη σε τσιτάτα και συνθήματα παλιά.
Ενδιάμεσά τους υπάρχει ένα τεράστιο κενό. Ο χώρος του ορθού λόγου, της συνέργειας, του διαλόγου, της μετριοπάθειας, του κέντρου, της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς αν θέλετε που μένει όμως ορφανός από πολιτική εκπροσώπηση, αφού το ΠΑΣΟΚ έχει απωλέσει κάθε ηθική νομιμοποίηση, η ΔΗΜΑΡ με τις παλινωδίες της έχει επιφέρει πλήρη σύγχυση στον κόσμο που πίστεψε σε αυτήν και το ποτάμι προέκυψε ως παρθενογέννεση και προκαλεί δικαιολογημένα υποψίες ενώ η Δράση δεν κατάφερε ποτέ να συσπειρώσει τον κόσμο που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί και οι οικολόγοι περιορίζονται στην παρουσία τους στις εκλογικές διαδικασίες.
Το ερώτημα είναι απλό.
Όλες αυτές οι δυνάμεις από την Ελιά και τη ΔΗΜΑΡ..μέχρι τους Οικολόγους, τη Δράση και το Ποτάμι αλλά και άλλες πάμπολλες κινήσεις που βρίσκονται και κινούνται ενδιάμεσα της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ θα αφήσουν να καθορίσει τη χώρα η καρικατούρα του νέου δικομματισμού;
Όλες αυτές οι δυνάμεις που η κάθε μια έχει να προσφέρει τόσα πολλά γιατί η κάθε μια βάζει άλλες προτεραιότητες δεν μπορούν να συστήσουν ένα ισχυρό πόλο ανάμεσα στα δύο μικρομέγαλα κόμματα της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ και να εκφράσουν ένα πλειοψηφικό ρεύμα που θα πει επιτέλους σταματήστε τη μισαλλοδοξία, το διαχωρισμό σε εμείς και αυτοί, σε δυνάμεις του σκότους και δυνάμεις του φωτός;
Οι Ευρωεκλογές απλά θα καθορίσουν τη δύναμη των κινήσεων και κομμάτων της κεντροαριστεράς, της οικολογίας και της κεντροδεξιάς, τις δυνάμεις της εθνικής συνεννόησης ας πούμε, έτσι ώστε να προέλθουν οι διεργασίες εκείνες που θα οδηγήσουν σε μια συμμαχία της λογικής αντιμετώπισης των προβλημάτων με πολιτική ματιά και όχι με κομματική, όπου ο στόχος θα είναι η παραμονή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, με αλλαγή των πολιτικών λιτότητας, με αναπτυξιακές δράσεις, χωρίς χαμένες γενιές, με κοινωνικό κράτος, με καταπολέμηση της ανεργίας, με αλληλεγγύη χωρίς όμως τακτικές πλήρους συγκατάβασης ή πολιτικού τυχοδιωκτισμού.
Η ψήφος στη ΔΗΜΑΡ σε αυτές τις ευρωεκλογές εκτός ότι είναι μια ψήφος για περισσότερη και δικαιότερη Ευρώπη δημιουργεί και τις προϋποθέσεις για μια σύγκλιση των προοδευτικών, δημοκρατικών, ριζοσπαστικών, οικολογικών, μεταρρυθμιστικών δυνάμεων με στόχο στις εθνικές εκλογές αυτός ο χώρος να έχει εκπροσώπηση και μάλιστα όχι μειοψηφική αλλά πλειοψηφική.
Η ΔΗΜΑΡ έχει αποδείξει ότι είναι κόμμα των συνεργασιών και θα το αποδείξει και στο μέλλον.
Εξάλλου έχουμε υποψήφιο από τη Δράμα ένα άξιο άνθρωπο, αγωνιστή, καλλιτέχνη, φίλο, τον Θεόφιλο Ξανθόπουλο όπου ακόμη κι αν διαφωνείτε πολιτικά μαζί του όπως κι εγώ σε ορισμένα θέματα δεν μπορεί παρά να αποτελεί την καλύτερη μέχρι τώρα πρόταση δραμινού Ευρωβουλευτή.
Χρήστος Χατζηγεωργίου