Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη



-Πόσο κοντά βρισκόμαστε στην έξοδο από την κρίση και πόσο μακριά από τη σύναψη ενός νέου μνημονίου μετά τις προσεχείς εκλογικές  αναμετρήσεις;
Όσο εξακολουθούμε να παραμένουμε δέσμιοι πολιτικών που εγκλωβίζουν την οικονομία στον φαύλο κύκλο της ύφεσης, τόσο μακρύτερα θα βρισκόμαστε από το τέλος αυτής της περιπέτειας. Η έξοδος από την κρίση είναι ταυτόσημη με την έξοδο από τις μνημονιακές πολιτικές. Η κοινωνία το αντιλαμβάνεται, όχι όμως και η κυβέρνηση. Το κλίμα που διαμορφώθηκε άλλωστε από τα ίδια τα στελέχη της τρόικας, δεν πείθει ότι αφήσαμε πίσω τα χειρότερα. Όσα επίκεινται μετά τις εκλογές για τα εργασιακά – απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, κατάργηση τριετιών κλπ – κινούνται στην ίδια αδιέξοδη κατεύθυνση.
-Αναπροσαρμόσατε εσχάτως τη στρατηγική σας, επαναφέροντας στο προσκήνιο την αντίληψη της «κυβερνώσας Αριστεράς». Το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή σε κυβερνήσεις συνεργασίας θα μπορούσε να σημάνει επιστροφή στην παρούσα κυβέρνηση με διαφορετική  σύνθεση των κομμάτων που την απαρτίζουν;
Η Δημοκρατική Αριστερά ήταν και παραμένει πολιτική δύναμη που αναζητεί λύσεις προς όφελος της κοινωνίας. Δεν επενδύσαμε ούτε πρόκειται να επενδύσουμε στα αδιέξοδα. Μπήκαμε στην κυβέρνηση όταν η χώρα βρισκόταν με το ένα πόδι στην ευρωζώνη και με το άλλο στη χρεοκοπία και βγήκαμε όταν οι κυβερνητικοί εταίροι μας παραβίασαν κατάφορα την προγραμματική συμφωνία που είχαμε συνάψει. Επιμένουμε ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας αποτελούν μονόδρομο. Ποιες κυβερνήσεις συνεργασίας, όμως; Προφανώς, όχι μιας κυβέρνησης όπως η σημερινή, που επιμένει πεισματικά σε ένα πολιτικό και οικονομικό μείγμα αποτυχημένο και επικίνδυνο…
-Θα επιμείνω: Δεν υπάρχει δηλαδή ούτε μία πιθανότητα νέας κυβερνητικής συμπόρευσης με τους μέχρι πρότινος εταίρους σας, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ; Ακόμη κι αν όπως έχετε ζητήσει βάλουν ως προτεραιότητα τη μείωση της ανεργίας και αποδεχτούν την ατζέντα σας, με προοδευτικό πρόσημο και χαρακτήρα;
Με καλείτε να απαντήσω σε μία υπόθεση εργασίας… Εσείς έχετε ενδείξεις ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει το δρόμο που ακολουθεί και να υιοθετήσει πολιτικές που θα ανακόψουν την ανεργία και θα αναθερμάνουν την αγορά; Σας παραπέμπω στο πολυνομοσχέδιο που ψήφισαν πρόσφατα…
-Μπορείτε να μου πείτε συγκεκριμένα ποιες πολιτικές δυνάμεις θα περιελάμβανε  κατά τη γνώμη σας μια κυβέρνηση με μεταρρυθμιστική λογική και αναπτυξιακό προσανατολισμό για τη χώρα;
Μα, το υπαινίσσεστε ο ίδιος με την ερώτησή σας… Όλες εκείνες τις δυνάμεις που βάζουν στην πρώτη γραμμή την ανάγκη αναπτυξιακού προσανατολισμού της χώρας και διακρίνει την πολιτική τους η μεταρρυθμιστική αντίληψη.
- Πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας σας ζήτησε ως ΔΗΜΑΡ να γυρίσετε στην κοίτη σας, κάνοντας ίσως προβολή στο μέλλον σχετικά με ένα ενδεχόμενο  προγραμματικής σύγκλισης...
Προφανώς, δεν μπορώ να μπω στο μυαλό του κύριου Τσίπρα ούτε επιθυμώ να προδικάσω τις σκέψεις του. Επειδή όμως αναφερθήκατε στην «κοίτη» της ΔΗΜΑΡ, θα σας έλεγα ότι αυτή δεν είναι άλλη από την κοίτη της ανανεωτικής Αριστεράς, που σφράγισε την ελληνική πολιτική ζωή με ριζοσπαστισμό, καινοτομία, τόλμη, αλλά και υπευθυνότητα.

- Που ορίζετε τον πήχη των ευρωεκλογών για τη ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία;
Επιδιώκουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση της συμπαράταξης «Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία», γνωρίζοντας ότι μόνο έτσι θα έρθει πιο κοντά ο στόχος της συγκρότησης  μιας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, με μεταρρυθμιστική αντίληψη και ευρωπαϊκό ορίζοντα. Ο τόπος χρειάζεται μια  προοδευτική κεντροαριστερά, που θα σταθεί απέναντι τόσο στις συντηρητικές πολιτικές όσο και στους ανεδαφικούς δογματισμούς.
-Ορισμένοι βουλευτές και στελέχη προειδοποιούν  ότι "θα υπάρξει θέμα"  ακόμη κι αν εκλεγεί ένας ευρωβουλευτής. Πώς θα διαχειριστείτε  την κατάσταση; Είναι ανοιχτή η πόρτα για οικειοθελή έξοδο όσων το επιθυμούν;
Ξέρετε, θητεύω σε μία σχολή πολιτικής, που έθετε πάντοτε σε προτεραιότητα την ουσία και όχι τις εντυπώσεις. «Θέμα θα υπάρξει», αν όλοι μας αποδεχθούμε κατώτεροι των περιστάσεων και δεν αντιληφθούμε τις ανάγκες του τόπου και της κοινωνίας. Η κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα απαιτούν συγκεκριμένες λύσεις και συγκεκριμένες προτάσεις. Ο προοδευτικός πόλος δεν μπορεί να είναι ούτε δορυφόρος των νεοφιλελεύθερων πολιτικών ούτε αρωγός του αριστερού λαϊκισμού. Ή θα είναι προοδευτικός ή δεν θα υπάρξει.
-Πιστεύετε ότι εξαρτάται η τύχη της κυβέρνησης από τη έκβαση των ευρωεκλογών; Σε περίπτωση που η ΝΔ δεν έχει το προβάδισμα  ή το ψηφοδέλτιο της Ελιάς λάβει ποσοστό κατώτερο του αναμενομένου, θα τεθεί ζήτημα απονομιμοποίησης  του κυβερνητικού σχήματος; 
Είναι φανερό ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό τοπίο. Δεν επιθυμώ να μελλοντολογήσω, σπεύδω ωστόσο να εκτιμήσω ότι δύσκολα η χώρα θα αποφύγει τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών μέσα στο 2014.
 -Άρα λοιπόν δεν αποκλείεται η κάλπη για την Ευρωβουλή να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων και ίσως πρόωρων βουλευτικών νωρίτερα από την άνοιξη του 2015 λόγω Προέδρου Δημοκρατίας.
Θρυαλλίδα εξελίξεων δεν θα αποτελέσει μόνο η κάλπη, αλλά και η εμμονή της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ να ακολουθούν πολιτικές που βυθίζουν την κοινωνία και τη νέα γενιά στην απόγνωση.

-Στον Πειραιά κ. πρόεδρε, στελέχη της ΔΗΜΑΡ εισηγήθηκαν  τη στήριξη του ψηφοδελτίου του Θοδωρή Δρίτσα. Που έγκειται η άρνηση σας; Αν δεν είναι αυτή ευκαιρία για μετακίνηση του άξονα σε προοδευτική κατεύθυνση, όπως εισηγείστε, πότε θα είναι;
Αλλοίμονο αν η μετακίνηση του πολιτικού άξονα σε προοδευτική κατεύθυνση μεταφραζόταν σε εκλογική υποστήριξη ενός ψηφοδελτίου με έντονα κομματικό χαρακτήρα , όπως είναι αυτό που προτείνει στον Πειραιά  ο ΣΥΡΙΖΑ, επικεφαλής του οποίου είναι μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του συγκεκριμένου  κόμματος. Το κόμμα μας έγκαιρα και με μεγάλη πλειοψηφία έχει εξηγήσει με ποια αντίληψη προσέρχεται στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στον πρώτο βαθμό – ας το επαναλάβω – στηρίζουμε σχήματα με όραμα και τοπικό προοδευτικό αναπτυξιακό σχέδιο, που δεν εντάσσονται σε λογικές κομματικών εξουσιοδοτήσεων. Στις περιφερειακές και στις εκλογές στις μεγάλες πόλεις, όπου εκπέμπονται  ευρύτερα μηνύματα, τα κριτήρια μας εκτός από αυτοδιοικητικά είναι και πολιτικά. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στις περιπτώσεις αυτές δεν στηρίζουμε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή άλλων κομμάτων.


 -Μπορείτε  να φανταστείτε τον εαυτό σας σε κάποια άλλη θέση εκτός αυτής του προέδρου της ΔΗΜΑΡ;
Είμαι Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και με τιμά η εμπιστοσύνη και η αγάπη των συντρόφων μου. Επιδίωξή μου είναι από τη θέση αυτή να συμβάλλω  στην υπόθεση της συγκρότησης ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου, που θα σφραγίσει με την παρουσία του τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
-Μια τελευταία ερώτηση: Πως σχολιάζετε όσα διαδραματίζονται με τις υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη; 

Δεν επιθυμώ να μπω σε περιπτωσιολογίες. Με ενδιαφέρει να δούμε όλοι την ευρύτερη εικόνα και να κατανοήσουμε ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν το ζήτημα τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ δεν είναι μόνο πολιτικά επιπόλαιος, είναι και επικίνδυνος. Όχι παιχνίδια με τη μειονότητα!




  

26/ 04/ 14