Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Ξανθόπουλος Θεόφιλος Συνηγορία υπέρ Ευρώπης

Συνηγορία υπέρ Ευρώπης
Καλημέρα σε όλους! Με αφορμή και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα απόσπασμα από την ομιλία μου σε εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ-Π.Σ. στην Καβάλα, την Πέμπτη 10 Απριλίου.

«Αισθάνομαι την ανάγκη να μιλήσω ως συνήγορος υπεράσπισης της Ευρώπης για την οποία τόσα (αρνητικά) ακούγονται τον τελευταίο καιρό. Και εμείς της ανανεωτικής αριστεράς, έχουμε έναν επί πλέον λόγο να επιμένουμε στο Ευρωπαϊκό Όραμα. Γιατί όταν εμείς θεωρούσαμε την Ευρώπη ως ένα νέο πεδίο ταξικής πάλης, οι άλλοι κραύγαζαν ΕΟΚ & ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο.

Η Ευρώπη είναι το σημείο της γης όπου συναντώνται το κοινωνικό κράτος με τα πολιτικά και ατομικά δικαιώματα, η οικονομική ανάπτυξη με τους αγώνες των εργαζομένων. Και αν η σημερινή Ευρώπη της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας δείχνει αποκρουστική για τους λαούς δεν πρέπει να λησμονούμε ότι το σήμερα αποτελεί ένα στιγμιαίο αποτύπωμα, ένα «ενσταντανέ» στην ιστορία της ηπείρου. Οι μεγάλες χώρες της Ευρώπης μπολιάσαν την παγκόσμια σκέψη με σπουδαία μυαλά. Η Γερμανία δεν είναι μόνον η Γερμανία της Μέρκελ, του φασισμού ή του πρώσικου μιλιταρισμού παλιότερα. Είναι η χώρα που γέννησε το Μαρξ, είναι η χώρα του Γκαίτε και του Σίλερ, του Μπετόβεν και τόσων άλλων. Η Γαλλία δεν είναι μόνον η χώρα του Ολάντ ή του Εθνικού Μετώπου της Λεπεν, είναι η χώρα της Γαλλικής Επανάστασης, της Κομμούνας, του Μάη του 68, της Νουβέλ Βαγκ. Η εικόνα της Ιταλίας αδικείται από τον Μπερλουσκόνι ή τον Ιταλικό Φασισμό. Είναι η χώρα του Γκαριμπάλντι, του αντιφασιστικού μετώπου, του PCI, του Μπερλίγκουερ, η χώρα του Βέρντι, του Πουτσίνι, του Βιβάλντι.

Αυτήν την Ευρώπη έχουμε στο νου και την καρδιά μας όλοι εμείς που στρατευόμαστε στην υπόθεση των Ευρωεκλογών με τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Αυτή την Ευρώπη υπερασπιζόμαστε στην Κοινωνία σήμερα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αύριο Αυτή την Ευρώπη επιδιώκουμε ως αντιστάθμισμα και φρένο στην ασυδοσία των αγορών. Αυτή την Ευρώπη των λαών, όπως λέγαμε από παλιά, φιλοδοξούμε να οικοδομήσουμε. Γιατί είμαστε πεισμένοι ότι όταν οι λαοί θέλουν οι κοινωνίες το μπορούν. Να με συγχωρείτε για την συναισθηματική φόρτιση, με την οποία σας μίλησα αλλά για τα σπουδαία της εποχής μας απαιτείται και η ανάλογη ένταση.
Σας ευχαριστώ και καλή μας επιτυχία. »