Μετά από συνεχείς διαφωνίες τόσο για τη στρατηγική όσο και για την τακτική της ΔΗΜΑΡ, βρίσκομαι πλέον στη δυσάρεστη θέση να πιστεύω πως δεν μπορώ να συνεχίσω να είμαι ούτε μέλος της Ν.Ε. της ΔΗΜΑΡ Δράμας, ούτε να διαχειρίζομαι το blog και την σελίδα στο fb, ούτε να είμαι μέλος της ΔΗΜΑΡ .
Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και προειδοποιήσεις οι οποίες δεν έγιναν κατανοητές, αποδεκτές και πλειοψηφικές αισθανόμενος ότι βρίσκομαι σε άλλο μήκος κύματος και ότι δεν συμφωνώ σε κανένα σημείο με τα πολιτικά συμπεράσματα της ηγετικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ από την εκλογική συντριβή της, δηλώνω ότι δεν μπορώ να υπερασπίζομαι και να υποστηρίζω πλέον ούτε ως μειοψηφία τις αποφάσεις και τους στόχους της και θα συνεχίσω ως ανένταχτος τις προσπάθειες για την δημιουργία ενός πολιτικού φορέα της κεντροαριστεράς αυτοκαθοριζόμενου, χωρίς προαπαιτούμενα και αποκλεισμούς,ο οποίος θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις και δεν θα δημιουργηθεί για να γίνει εκ των προτέρων συμπλήρωμα κανενός.
Οι έγκριτοι κοινωνικοί επιστήμονες που αναλύουν το φαινόμενο της ανόδου του νεοφασισμού στη χώρα μας, παρακαλούνται να λάβουν υπόψη τους και τα ακόλουθα:
Το 1987, κάποιος πούλησε σ’ έναν “δημοσιογράφο” γυμνές φωτογραφίες της Δήμητρας Λιάνη, τραβηγμένες σε κάποια παραλία, πολύ πριν αποκτήσει σχέση με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο “δημοσιογράφος” αυτός πήγε να τις πουλήσει με τη σειρά του στον Α. Βουδούρη, εκδότη του Ελεύθερου Τύπου και επειδή αυτός φοβήθηκε, τις διοχέτευσε σε σκανδαλοθηρικό γερμανικό περιοδικό. Μόλις το περιοδικό τις δημοσίευσε, ο ίδιος που του τις είχε πασσάρει, παρουσίαζε τον “διεθνή διασυρμό” της χώρας μας, στο περιθωριακό κανάλι που είχε, ξεφυλλίζοντας το περιοδικό.
Αργότερα, ο “δημοσιογράφος” αυτός, έγραψε και βιβλίο με τίτλο “Η Λιάνη στηρίζει την Αλλαγή”, με εξώφυλλο μία απ’ αυτές τις φωτογραφίες, την πιο σκανδαλιστική. Πρόκειται για τον Γιώργο Καρατζαφέρη, μετέπειτα πρόεδρο του ΛΑΟΣ, που έγινε πολιτικός της κεντρικής σκηνής και κυβερνητικός εταίρος, με την αμέριστη συνδρομή των τηλεοπτικών καναλιών, που στελέχη του έγιναν υπουργοί της ΝΔ και της συγκυβέρνησης και που νεκραναστήθηκε πρόσφατα για να ξαναστηρίξει την εθνική προσπάθεια. Το 1995, η Αυριανή, η εφημερίδα “που γκρέμισε τον καραμανλισμό” στρίβει διά του συμφέροντος και δημοσιεύει ολοσέλιδη στο πρωτοσέλιδο μία απ’ αυτές τις παλιές φωτογραφίες της Δήμητρας Λιάνη, συν άλλες 21, που ακόμα και σήμερα κυκλοφορούν με αμείωτη “επιτυχία” στο διαδίκτυο. Τίτλος “Αυτή μας κυβερνά”. Η Αυριανή, το μακρύ χέρι της επίσημης πασοκικής προπαγάνδας, είχε επιτεθεί χυδαία στον Μάνο Χατζιδάκι και στο πλευρό της είχαν ταχθεί κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Πάγκαλος, είχε, λίγο πριν τις εκλογές του 1985, φωτογραφία του Κ. Μητσοτάκη με γερμανική στολή ως συνεργάτη υποτίθεται των ναζί (φωτογραφία που της είχε προμηθεύσει ανώτατο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ), είχε διασπείρει φήμες για ομοφυλοφιλία του Κ. Καραμανλή (του Εθνάρχη, βεβαίως, βεβαίως), είχε ανακαλύψει κότερο του Φλωράκη και είχε συκοφαντήσει με κάθε τρόπο την Αριστερά. Ο καθημερινός φασισμός είχε μπει στη ζωή μας και πουλούσε συχνά περισσότερα φύλλα κι από τα ΝΕΑ. Σήμερα, στηρίζει τον Σαμαρά...
Το 1997 ένας 47χρονος πατέρας από το Αίγιο, αυτοκτονεί λίγα λεπτά πριν από την μετάδοση της τηλεοπτικής εκπομπής του ΑΝΤΕΝΝΑ, “Κεντρί”. Η δαιμόνια ρεπόρτερ και παρουσιάστρια επρόκειτο να βγάλει στον αέρα την καταγγελία ότι βίαζε την δωδεκάχρονη κόρη του. Εκ των υστέρων ο ιατροδικαστής που εξέτασε το παιδί, δεν διαπίστωσε κάτι τέτοιο. Αλλά η κυρία ήθελε επιτυχία. Και την απέκτησε. Ονομάζεται Νατάσα Ράγιου, πολιτεύεται χρόνια με τη ΝΔ και ήταν τώρα υποψήφια ευρωβουλευτής.
Κορυφαίοι του είδους είναι βέβαια οι δύο “δημοσιογράφοι” και “εκδότες” που κάνανε διαφημιστικό για την εφημερίδα τους, στη μπανιέρα. δυο-δυο. Και που μετά γίνανε μαλλια κουβάρια και έφυγε ο Τριανταφυλλόπουλος, αυτός ο αγνός Δον Κιχώτης της δημοσιογραφίας και είπε ότι θα δώσει τα λεφτά που πήρε για να φύγει, στην ΕΣΗΕΑ, για τους χειμαζομένους του κλάδου (βρε τί πάω και θυμάμαι). Αυτός ο ευπατρίδης της είδησης, που εξόντωσε τον Στέφανο Κορκολή, διαπομπεύοντάς τον, με τη δημοσιοποίηση ενός προσωπικού βίντεο, που καμμία παρανομία δεν συνιστούσε. Αυτός που υπέκλεψε και παρουσίαζε σε συνέχειες το προσωπικό ημερολόγιο του Μιχάλη Ασλάνη (αυτοκτόνησε κι αυτός). Κι ο άλλος, ο Θέμος Αναστασιάδης ο διαβόητος “κομιστής”, ενός άλλου ιδιωτικού βίντεο που οδήγησε έναν ακόμη άνθρωπο, τον Δ. Ζαχόπουλο, σε απόπειρα αυτοκτονίας.
Αυτοί οι τύποι, δεν ζουν απλώς ανάμεσά μας. Εξακολουθούν να παίζουν ρόλο. Στην ενημέρωση, στην ψυχαγωγία, στην πολιτική. Γαργαλώντας το πρόθυμο “κοινό”, χαμηλά στην κοιλιά, εκεί που έχει χρόνια να συμβεί ο,τιδήποτε ενδιαφέρον, κάνουν αυτοί περουσίες και οι Ναζί οπαδούς.
Πραγματοποιήθηκε
έκτακτη Γενική Συνέλευση της οργάνωσης Δράμας της ΔΗΜΑΡ με θέμα την αποτίμηση
του εκλογικού αποτελέσματος και την πορεία της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.
Η Γ.Σ. - μειοψηφούντος ενός μέλους - προτείνει εν
όψει και του έκτακτου Συνεδρίου, που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο:
1. Να
διαφυλάξουμε την συλλογικότητα του πολιτικού μας χώρου και την αυτόνομη πορεία
της ΔΗΜΑΡ.
2. Να
αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να συμμετέχουμε σε διάλογο με όλες τις πολιτικές
δυνάμεις, κινήσεις και πολίτες που κινούνται στο χώρο του δημοκρατικού
σοσιαλισμού και της πολιτικής οικολογίας, με σκοπό την ευρύτερη δυνατή
συμπόρευση και συνεργασία των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς.
3. Το πολιτικό
στίγμα αυτής της δημοκρατικής κεντροαριστερής συμπαράταξης δεν μπορεί παρά να
είναι προοδευτικό και να βρίσκεται σε αντίθεση με τις ασκούμενες
νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
4. Η ΔΗΜΑΡ
οφείλει να πορευτεί συντεταγμένα προς ένα ενωτικό Συνέδριο, όπου θα προβούμε σε
μια ψύχραιμη, νηφάλια και ουσιαστική κριτική αποτίμηση του αποτελέσματος και θα
αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν. Το εκλογικό αποτέλεσμα, που
συνιστά εκλογική συντριβή, οφείλεται και στη συγκυρία, αντανακλά όμως προφανώς
και τις δικές μας αδυναμίες, αστοχίες και λάθη, που οφείλουμε να διορθώσουμε.
Παρόλα αυτά υπήρξαν περιπτώσεις, όπως η συντηρητική Δράμα, που απέδειξαν ότι με
καλύτερη πολιτική δουλειά, θα μπορούσε το πανελλαδικό εκλογικό αποτέλεσμα να
είναι πολύ καλύτερο. Η διαχείριση του εκλογικού αποτελέσματος μπορεί να αποβεί
καταστροφική για το κόμμα μας, αν συνεχιστούν ακραίες συμπεριφορές ορισμένων
στελεχών. Προσωπικές στρατηγικές στελεχών, που προτάσσουν τις προσωπικές τους
απόψεις και θέσεις, προσβάλλουν τη συλλογικότητά μας και τα μέλη της ΔΗΜΑΡ που
συμμετέχουν στον κοινό μας αγώνα ανυστερόβουλα και δεν συνάδουν με το ήθος και
τις αξίες της ανανεωτικής αριστεράς. Είναι ανάγκη να πορευθούμε συντεταγμένα
και να πάρουμε αποφάσεις σε ένα δημοκρατικό Συνέδριο, τις οποίες και οφείλουμε
όλοι μας να σεβαστούμε. Το
Γραφείο Τύπου
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
"Αξιοποίηση" από το ΤΑΙΠΕΔ δημοσίων εκτάσεων παραλιών διεθνούς εμβέλειας
Οι βουλευτές ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη και Νίκος Τσούκαλης κατέθεσαν ερώτηση σχετικά με την ενέργεια του ΤΑΙΠΕΔ να περιλάβει στο χαρτοφυλάκιο των ακινήτων προς πώληση περιοχές ιδιαιτέρου αρχαιολογικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων οι παραλίες "Σίμος" και "Σαρακίνικο" στην προστατευόμενη Ελαφόνησο, αλλά και άλλες παραλίες σε όλη την επικράτεια.
Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι οι παραλίες αυτές τίθενται προς πώληση σε ιδιώτες με το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για το χρονικό διάστημα των 50 ετών, όπως προβλέπεται από το Ν. 3986/2011 και όπως υπονοεί το υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου για τον αιγιαλό και την παραλία.
Παράλληλα, πρόσφατη είναι η απόφαση του ΥΠΕΚΑ για την παραχώρηση προς εκμετάλλευση με τη χρήση καθισμάτων, ομπρελών θαλάσσης και την εγκατάσταση φορητών κατασκευών σε περιοχές που ανήκουν στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.
Με δεδομένο ότι η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πωλήσεις-"αξιοποιήσεις" ακινήτων σε περιοχές που αποτελούν τους σημαντικότερους πόλους έλξης τουριστών, αλλά και σημεία μοναδικής ομορφιάς και σημαντικής περιβαλλοντικής αξίας με πολλές διεθνείς διακρίσεις δεν έχει λογική καθώς και την αντίδραση των τοπικών και περιβαλλοντικών φορέων, των ξένων επισκεπτών της χώρας μας αλλά και μεγάλων, έγκριτων εφημερίδων του εξωτερικού, οι βουλευτές ερωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς αν θα ακυρώσουν τις εν λόγω πωλήσεις-"αξιοποιήσεις", αν θα αναθεωρήσουν την απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ κι αν εν τέλει προτίθενται να προωθήσουν σχέδια οικοτουρισμού στις προστατευόμενες περιοχές αντί του πολιτισμού της «ξαπλώστρας».
Έχω απόλυτη συνείδηση ότι η «Αυγή» των τελευταίων χρόνων δεν είναι ο καταλληλότερος χώρος για να δημοσιευτούν κάποιες ψύχραιμες απόψεις για τη σημερινή δεινή κατάσταση της Δημοκρατικής Αριστεράς. Παρ' όλα αυτά θα το επιχειρήσω για τρεις λόγους: διότι αρκετοί από τους ψηφοφόρους της ΔΗΜ.ΑΡ. εξακολουθούν να διαβάζουν αυτή την εφημερίδαδιότι το μέλλον ενός προοδευτικού κόμματος πρέπει να ενδιαφέρει -έτσι κι αλλιώς- όλους τους αναγνώστες της σημερινής «Αυγής»και διότι την περασμένη Κυριακή δημοσιεύτηκαν μια συνέντευξη και ένα σύντομο άρθρο που, αν και στόχευαν και τα δύο στον ίδιο στόχο, άνοιξαν κατά κάποιο τρόπο μια συζήτηση και από τις σελίδες αυτής της εφημερίδας.
Αν υπάρχει κάποιο μέλλον για τη ΔΗΜ.ΑΡ., αυτό δεν μπορεί να είναι μια αλλαγή πορείας που με τον ίδιο απόλυτο και αλαζονικό τρόπο θα προσπαθήσει να προσκολληθεί σε κάποιους νικητές
Ίσως να είναι πολύ νωρίς για να σκεφτεί κανείς ψύχραιμα όλες τις διαστάσεις της μεγάλης ήττας της ΔΗΜ.ΑΡ. στις ευρωεκλογές. Σίγουρα είναι πολύ νωρίς για βεβαιότητες κάθε είδους - είτε αυτές αναφέρονται στην αποτίμηση των λαθών του κόμματος, είτε αναφέρονται στις ερμηνείες της ψήφου -ή μάλλον της μη ψήφου-, είτε αναφέρονται στις μελλοντικές προοπτικές του χώρου που θέλησε να καλύψει η ΔΗΜ.ΑΡ.
Ίσως η πιο εύκολη αφετηρία για έναν προβληματισμό τέτοιου είδους να είναι η ανάλυση των ψήφων που μετακόμισαν (προσωρινά; κανείς δεν μπορεί να ξέρει) σε άλλη γη, σε άλλα μέρη. Είναι, νομίζω, παραπάνω από σαφές ότι πήγαν κυρίως στο Ποτάμι και, δευτερευόντως, στην Ελιά. (Όσοι ψήφοι ήταν να πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ, κατά την άποψή μου, δεν είχαν πάει ποτέ στη ΔΗΜ.ΑΡ.).
Γιατί όμως στο Ποτάμι; Είναι λογικό κάποιες μάζες ψηφοφόρων του Κουβέλη και του Λυκούδη, εκ προοιμίου πολιτικοποιημένες και ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένες σε κοινωνικά θέματα, να προτίμησαν έναν άγουρο, εν πολλοίς απροσδιόριστο πολιτικά πολιτικό σχηματισμό που είχε ως μόνο έμβλημα ένα σακίδιο πλάτης και ως μόνο (αν και ευφυές...) σύνθημα «να αλλάξουμε τα πάντα χωρίς να καταστρέψουμε τίποτα»; Πράγματι θα ήταν παράλογο, αν το αποτέλεσμα των εκλογών του 2012 (19 βουλευτές) βασιζόταν σε έναν σκληρό πυρήνα οπαδών του κόμματος. Δεν είναι καθόλου παράλογο όμως αν σκεφτεί κανείς ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. τότε ήταν ένα νέο, ελπιδοφόρο και σε πολλά πράγματα καινοφανές για την ελληνική Αριστερά, κόμμα. Γι' αυτό η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων της δεν απογοητεύτηκε όταν μπήκε στην κυβέρνηση αλλά μάλλον (έστω και για τους δικούς του ο καθένας λόγους) κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο τρικομματικό σχήμα ή όταν αυτή αποχώρησε. Η ΔΗΜ.ΑΡ. έχασε τη δυναμική που είχε.
Οι ψήφοι που πήραν στην Ελιά επηρεάστηκαν από δύο κυρίως πράγματα: από την αποτυχία της ηγετικής ομάδας του κόμματος να παρακολουθήσει και να επηρεάσει τις διεργασίες στην κεντροαριστερά (το επιχείρημα περί συμμετοχής τμήματος της Κεντροαριστεράς στην κυβέρνηση ήταν σαθρό από μόνο του για ένα κόμμα που μέχρι πριν από λίγο ήταν στην κυβέρνηση και που βεβαίως, κατά βάθος, δεν επιθυμούσε την πτώση αυτής της κυβέρνησης...), αλλά και από το γνωστό δίλημμα που έθεσε την τελευταία στιγμή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Εκεί η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν είχε, δυστυχώς, να αντιτάξει τίποτα.
Πότε ακριβώς χάθηκε η δυναμική της ΔΗΜ.ΑΡ.; Νομίζω από τη στιγμή που μπήκε στην κυβέρνηση και δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει σωστά τις προθέσεις και τα οράματά της - δηλαδή σχεδόν από την αρχή. Στον πολύ κόσμο έμεινε η πικρή γεύση δύο υπουργών που δεν μιλιόντουσαν μεταξύ τους, που κάτι προσπαθούσαν να κάνουν, αλλά δεν ήταν σαφές ακριβώς τι, και ενός μικρού, άκρως ηθικού, αλλά έτσι κι αλλιώς ανέτοιμου για ενδοκυβερνητικές δολοπλοκίες κόμματος. Από εκεί και πέρα ήταν πολύ εύκολο για τον κύριο Σαμαρά με την βοήθεια του κυρίου Βενιζέλου να διώξει ουσιαστικά τη ΔΗΜ.ΑΡ. από την κυβέρνηση. Ο πολύς κόσμος δεν έμαθε ποτέ τους λόγους που έθρεψαν την αποχώρηση της ΔΗΜ.ΑΡ. ούτε πείστηκε ποτέ για την αφορμή αυτής της αποχώρησης (ΕΡΤ). Είτε κάποιος πίστευε ότι ο Κουβέλης έπρεπε να παραμείνει στην κυβέρνηση, είτε όχι, η ΔΗΜ.ΑΡ. είχε αποτύχει να εκφράσει το καινούργιο που ήθελαν οι ψηφοφόροι της.
Ακόμα χειρότερα πήγαν τα πράγματα μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση. Η περίοδος αυτή χαρακτηρίστηκε από ένα μπερδεμένο πολιτικό στίγμα, από συνεχείς αντιφάσεις, από την πλάστιγγα να γέρνει συχνά προς την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ. Και πάλι ο πολύς κόσμος δεν καταλάβαινε: αφού υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ, τι χρειαζόταν ένα δεύτερο, μικρότερο, «συριζέικο» κόμμα; Ποιος ο λόγος ύπαρξής του; Μονάχα λίγο πριν τις εκλογές η ΔΗΜ.ΑΡ. άρχισε να ξαναβρίσκει έναν δικό της βηματισμό, αν και παρέμενε απελπιστικά φτωχή η προσωπικότητά της.
Και τώρα τι; Είναι εμφανές ότι όλα πρέπει να συζητηθούν από την αρχή - εκτός βεβαίως από τις βασικές αρχές που έκαναν τη ΔΗΜ.ΑΡ. να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ πριν μερικά χρόνια. Αν το ζητούμενο σήμερα στην Ελλάδα είναι να πάψουμε να έχουμε αυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις, αν το ζητούμενο είναι να έχουμε μια δημοκρατία που θα βασίζεται σε έναν προγραμματικό πλουραλισμό απόψεων, τότε η ΔΗΜ.ΑΡ. μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη συγκρότηση μιας μεγάλης προοδευτικής συμπαράταξης. Όπως στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα θα έχει δύο μεγάλα μπλοκ, ένα συντηρητικό και ένα προοδευτικό. Στα μπλοκ αυτά θα συνεργάζονται διάφορα, μεγάλα ή μικρά, αυτόνομα κόμματα, το καθένα με τον λόγο του και το πρόγραμμά του. Αν κάτι έδειξαν οι ευρωεκλογές, είναι ότι τελείωσε -ίσως για πάντα- η εποχή των μονοκομματικών κυβερνήσεων.
Βεβαίως τα πράγματα για τη ΔΗΜ.ΑΡ. δεν θα είναι εύκολα ούτε σε αυτό το πεδίο, ιδιαίτερα μετά την πανωλεθρία των ευρωεκλογών. Οι συνομιλητές σου αλλιώς σε ακούνε όταν έχεις 6% και αλλιώς όταν έχεις 1% (πόσο μάλλον όταν βάζεις προαπαιτούμενα! Ποιος θα σε πάρει στα σοβαρά; Κανείς). Όμως ο κόσμος της ΔΗΜ.ΑΡ. είναι εκεί ή έστω κάπου εκεί κοντά. Υπάρχει. Και ο διάλογος για μια μεγάλη προοδευτική συμπαράταξη πρέπει να αρχίζει χωρίς προαπαιτούμενα, αποκλεισμούς, υποσημειώσεις. Το πού θα καταλήξουν αυτές οι διεργασίες -σε δύο; τρία; δεκαπέντε χιλιάδες κόμματα;- αυτό δεν το ξέρει κανείς. Αυτό θα το αποφασίσουν και πάλι οι ψηφοφόροι. Το βασικό είναι να αρχίσει ένας διάλογος και να τεθούν οι βάσεις μιας προγραμματικής συμφωνίας για ένα νέο μπλοκ εξουσίας. Ένα νέο μπλοκ εξουσίας στο οποίο θα λαβαίνουν μέρος όλες εκείνες οι δυνάμεις της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς που θα θέλουν να δώσουν ένα νέο, σύγχρονο πρόσωπο σε αυτή τη χώρα. Κάποιοι, σε αυτή τη συμπαράταξη, θα είναι ίσως πιο μεγάλοι και άλλοι πιο μικροί. Όποιος όμως προσπαθήσει να δει τις άλλες δυνάμεις απλώς σαν κολαούζους, σαν ενοχλητικά συμπληρώματα, τότε δεν θα κάνει ποτέ τίποτα. Και δικαίως δυνάμεις σαν αυτές του Ποταμιού θα του πουν: «ευχαριστώ δεν θα πάρω».
Αν λοιπόν υπάρχει κάποιο μέλλον για τη ΔΗΜ.ΑΡ., αυτό δεν μπορεί να είναι μια αλλαγή πορείας που με τον ίδιο απόλυτο και αλαζονικό τρόπο (όπως αυτόν της προεκλογικής περιόδου) θα προσπαθήσει να προσκολληθεί σε κάποιους νικητές. Η ήττα είναι κακό πράγμα, αλλά μερικές φορές μας βοηθάει να είμαστε πιο ανοιχτοί στις αντιλήψεις μας. Εάν βεβαίως το ζητούμενο δεν είναι κάποια στελέχη (και δεν εννοώ τον Φώτη τον Κουβέλη) να συνεχίσουν πάση θυσία να είναι στελέχη.
Καλούνται τα
μέλη και οι φίλοι της οργάνωσης Δράμας της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ να παραστούν
στην έκτακτη Γενική Συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Ιουνίου και
ώρα 20:30 στο ξενοδοχείο ΜΑΡΙΑΝΝΑ με θέματα:
Αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των δημοτικών
και περιφερειακών εκλογών, καθώς και των ευρωεκλογών.
Ενημέρωση για τις πολιτικές εξελίξεις, τη σύγκληση
της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ και το έκτακτο Συνέδριο που θα διεξαχθεί το Φθινόπωρο.
Προγραμματισμός δράσης της οργάνωσης Δράμας.
Θα παραβρεθεί το μέλος της Κ.Ε. Βασίλης Τραϊφόρος.
Το
γραφείο τύπου της ΝΕ Δράμας της ΔΗΜΑΡ
Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014
ΦΤΑΙΕΙ
ΜΟΝΟ Ο «ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ» ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ;
Ως γνωστόν στη
ζωή, όπως και στον αθλητισμό, όπως και στην πολιτική, υπάρχουν επιτυχίες και
αποτυχίες. Όπως προσφυώς έχει λεχθεί, η νίκη έχει πολλούς πατεράδες, η ήττα
μπορεί να μείνει και ορφανή και όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι «δρυός
πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται».
Ο γνωστός σε
όλους μπασκετμπολίστας Βασίλης Σπανούλης, πανάξιος αρχηγός του Ολυμπιακού,
επανέφερε τη δημοφιλή ομάδα του σε νικηφόρα πορεία και επί δύο χρόνια κατέκτησε
τίτλους και τρόπαια. Αρκούσε όμως μια κακή σε απόδοση χρονιά για να γίνει αποδέκτης
υβριστικών και χυδαίων σχολίων από εχθρούς και φίλους. Σε σημείο να σκέφτεται
ακόμη και την αποχώρησή του από την ομάδα της ζωής του.
Σε καμία
περίπτωση δεν ισχυρίζομαι ότι υπάρχουν βίοι παράλληλοι μεταξύ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ και
ΔΗΜΑΡ, ΒΑΣΙΛΗ ΣΠΑΝΟΥΛΗ και ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ. Πλην όμως και διαβάζοντας τις
εξελίξεις στον Ολυμπιακό, ασυναίσθητα υπέπεσα στον πειρασμό να αναλογιστώ τις
εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ.
Είναι γεγονός
αναμφισβήτητο ότι η παρουσία του Φώτη Κουβέλη, το ήθος, η διαδρομή και η
δημοφιλία του ήταν εκείνα που ώθησαν πολλούς να συμπαραταχθούμε μαζί του στο
εγχείρημα, που φάνταζε τότε ως άλμα στο πολιτικό κενό και να προχωρήσουμε στην
ίδρυση της Δημοκρατικής Αριστεράς. Στην αριστερά δεν υπάρχουν προσωποπαγή
κόμματα και ουδείς αναντικατάστατος, αναγνωρίζουμε όμως πως τα πρόσωπα έχουν το δικό τους ειδικό
βάρος.
Αυτό το νέο
κόμμα λοιπόν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα απέκτησε οργανώσεις και χιλιάδες μέλη
σε όλη τη χώρα. Στις αρχές του 2012 κατέγραφε στις δημοσκοπήσεις διψήφια μεγάλα
ποσοστά. Στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012 κατέγραψε ένα ποσοστό
κατά τι μεγαλύτερο του 6%. Αποφάσισε με αίσθημα ευθύνης για τη χώρα να
συμμετάσχει στην τρικομματική Κυβέρνηση, από την οποία και αποχώρησε για λόγους που διεξοδικά έχουν
ειπωθεί. Έως και πρόσφατα στις δημοσκοπήσεις κατέγραφε υψηλότατη δημοφιλία του
Προέδρου της, αλλά και της αντιπολιτευτικής του τακτικής. Διαφαίνονταν ότι παρά
τις δυσκολίες θα καταφέρει να διατηρήσει ένα αξιοπρεπές εκλογικό ποσοστό.
Δυστυχώς για τη
ΔΗΜΑΡ, τα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους της το εκλογικό αποτέλεσμα συνιστά
μία εκλογική συντριβή. Για το αποτέλεσμα πέραν της δυσμενούς συγκυρίας και των
ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην πολιτική ζωή της χώρας προφανώς
έχει τεράστια ευθύνη και η πολιτική της Δημοκρατικής Αριστεράς και
βεβαίως η ηγεσία της και ο Πρόεδρός της, που όμως εκλέχθηκαν και αποφασίστηκαν
πριν από λίγους μόνο μήνες και με μεγάλη πλειοψηφία στο Συνέδριο.
Ορισμένοι για
δικούς τους λόγους θεωρούν ότι ο Φώτης Κουβέλης όφειλε να εγκαταλείψει τη ΔΗΜΑΡ
και την ενεργό πολιτική, δίχως καν να ακουστεί η άποψη των μελών του κόμματός
του. Θέλουν να μας πείσουν ότι ο καπετάνιος στη φουρτούνα εγκαταλείπει το
πλοίο. Ισχυρίζονται ότι αυτό συνιστά υπεύθυνη πολιτική στάση.
Ο Φώτης Κουβέλης
ως όφειλε ανέλαβε τις δικές του ευθύνες. Όπως και ο Βασίλης Σπανούλης, που δήλωσε,
ότι ως αρχηγός του Ολυμπιακού βεβαίως και φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης
για την κακή πορεία της ομάδας. Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ως όφειλε δεν έμεινε μόνο
στην απλή δήλωση περί ανάληψης της πολιτικής ευθύνης. Έθεσε την παραίτησή του
στα όργανα του κόμματος, όταν κανείς επισήμως δεν του το ζήτησε. Όταν όλοι
σχεδόν συνομολογούν ότι η παρουσία του κρίνεται απαραίτητη, για να προχωρήσει η
ΔΗΜΑΡ συντεταγμένα σε όλες τις προβλεπόμενες καταστατικές διαδικασίες. Ήταν μια γενναία απόφαση, που άνοιξε μια
διεξοδική, τραυματική μεν αλλά λυτρωτική συζήτηση για όλα. Από την αναζήτηση
των αιτιών, των λαθών και παραλείψεων, τη διόρθωση της πολιτικής γραμμής του
κόμματος, έως και την εκλογή νέας Κ.Ε. και γιατί όχι και νέου Προέδρου, αν αυτό
κριθεί αναγκαίο.
Ο παραμορφωτικός
φακός των κυρίαρχων ΜΜΕ και των πάσης λογής συμφερόντων θέλησε να παρουσιάσει
την απόφαση αυτή του Φώτη Κουβέλη ως επικοινωνιακό τέχνασμα, ως προσχηματική.
Είναι φανερό ότι στόχος τους είναι να
«τσαλακώσουν» περαιτέρω τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ. Να τον σύρουν αδύναμο και
απαξιωμένο αυτόν και τη ΔΗΜΑΡ σε μια άνευ όρων και προϋποθέσεων εκ νέου στήριξη
της Κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Προτείνουν μάλιστα ως δέλεαρ την Προεδρία
της Δημοκρατίας. Είναι βέβαιο ότι οι ίδιοι άνθρωποι, τα ίδια συμφέροντα που
σήμερα τον λοιδωρούν, όταν θα έχουν
πετύχει το στόχο τους, θα τον εκθειάζουν ως τον καταλληλότερο για το αξίωμα του Προέδρου της Ελληνικής
Δημοκρατίας. Υποτίθεται ότι έτσι θα εξασφαλίσει τη δημοφιλία του Φώτη
Κουβέλη και την εκλογική επιβίωσή μας
!!!
Εκείνο που
θλίβει είναι ότι και αρκετοί εντός της ΔΗΜΑΡ ασπάζονται παρόμοιες σκέψεις και
καμώνονται πως δεν αντιλαμβάνονται τους μύχιους πόθους των άσπονδων φίλων μας. Αναρωτιέται
κανείς αν πρόκειται για άκαπνα στελέχη, αν οφείλεται σε απειρία και έλλειψη
πολιτικής οξυδέρκειας ή αν εξυπηρετεί απλά τη δική τους πολιτική πρόταση για το
μέλλον της ΔΗΜΑΡ, την οποία όμως είναι προφανές ότι δεν ασπάζεται η συντριπτική
πλειοψηφία των μελών της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Στην πολιτική
όμως διαδρομή ενός αριστερού πολίτη δεν μπορεί να είναι κριτήριο των όποιων
αποφάσεών του η εκλογική επιβίωση του πολιτικού του χώρου και η δική του
προσωπική ανάδειξη. Θεωρώ ότι η Δημοκρατική Αριστερά έχει παρελθόν, παρόν και
μέλλον, η σύγχρονη ανανεωτική αριστερά έρχεται από μακριά και θα πάει πολύ
μακριά. Είναι προφανές ότι απαιτείται τολμηρό άνοιγμα, συνεργασίες και
συγκλίσεις με κόμματα, κινήσεις και πρόσωπα
που κινούνται στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της πολιτικής
οικολογίας. Η ΔΗΜΑΡ σε αυτό το πολιτικό σκηνικό οφείλει να διατηρήσει την
αυτονομία της, τις θέσεις και το πρόγραμμά της και να είναι πάντα σε μία τέτοια
συνεργασία ο αριστερός πόλος, που δεν μπορεί παρά να στοχεύει σε προοδευτική
διακυβέρνηση της χώρας, εφόσον υπάρχουν οι αναγκαίες προγραμματικές συγκλίσεις.
Για την εκλογική
συντριβή είναι προφανές ότι φταίνε και εξωγενείς παράγοντες. Για το διασυρμό
όμως και την απαξίωσή μας ως πολιτικού φορέα και ως ανθρώπων της ανανεωτικής
αριστεράς, αν αυτό επισυμβεί, δεν θα φταίει κανείς άλλος παρά μόνο εμείς οι
ίδιοι με τις απαράδεκτες συμπεριφορές μας και την καταστροφική διαχείριση ενός
κάκιστου εκλογικού αποτελέσματος.
Η ζωή θα
αποδείξει αν θα καταφέρουμε να ανακάμψουμε. Προσωπικά το πιστεύω, το εύχομαι
και θα αγωνιστώ γι αυτό. Θα πρέπει να
παραδεχθούμε όμως ότι οι συμπεριφορές πολλών από μας είναι ξένες με το ήθος,
την αξιοπρέπεια και την εντιμότητα της αριστεράς, που διακηρύττουμε ότι
υπηρετούμε και ονειρευόμαστε. Οι συνεδριάσεις των κομματικών μας οργάνων για
την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και το τι δέον γενέσθαι, μπορεί να
είναι μια λυτρωτική και δημιουργική διαδικασία ή μπορεί να εξελιχθούν σε μια
καταστροφική εσωστρέφεια, γκρίνια και εσωκομματική κλωτσοπατινάδα.
Ας κοιταχτούμε
στον καθρέφτη μας όλοι. Δεν μπορεί για την εκλογική συντριβή της ΔΗΜΑΡ να
φταίει ο Βασίλης Σπανούλης.
Δεν μπορεί η
συντηρητική Δράμα, που είχε όμως μια άξια υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές και μια
οργάνωση που στοιχειωδώς και αξιοπρεπώς την υποστήριξε, να έχει υπερδιπλάσιο
από το πανελλαδικό ποσοστό της ΔΗΜΑΡ και να καταγράφει το υψηλότερο εκλογικό
ποσοστό σε όλη τη χώρα !!!.
ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΑΡ Παναγιώτης Παπαθεοδωρόπουλος
9 Ιουνίου 2014 στις 11:05 π.μ.
Δεν ενδιαφερει ισως κανεναν... Για την προσωπικη μου ιστορια την καταθετω εδω. Δυστυχως λογω χρονου δεν εκφωνηθηκε ολοκληρη
Καθως σταματησε το ταξι που με εφερε ο ταξιτζης με ρωτησε. Τι γινεται εδω; Κεντρικη Επιτροπη της Δημοκρατικης Αριστερας του απαντησα. Εβαλε ένα σαρδονιο γελιο που με μαχαιρωσε. Η Ανανεωτικη Αριστερα εχει γνωρισει αρκετες ηττες στην ιστορια της και μαλιστα μεγαλες. Κάθε φορα ειχα την αισθηση ότι αμεσως μετα η κοινωνια με διαφορους τροπους ζητουσε συγγνωμη, συναισθανοταν ότι την εχει αναγκη, την περιεβαλλε με περισση συμπαθεια μετα τις ηττες της. Τωρα καμμια τετοια δροσερη ανασα δεν νοιωθω. Μονο την αισθηση ότι όχι απλως ηττηθηκαμε δραματικα αλλα ότι εισπραξαμε χλευη και χολη. Όπως το γελιο του ταξιτζη μου. Δικαιολογημενη απολυτως.
Για αυτό και θα μιλησω απλα χωρις θεωρητικουρες. Ετσι όπως το επιβαλλει το αισθημα απωλειας οσων αγαπησαν και μοχθησαν για αυτό το κομμα και τις ιδεες που κουβαλαγε.
Δεν υποστηκαμε εκλογικη ηττα, δεν χασαμε. Ηταν μια τραγωδια, μια συντριβη. Όχι ξαφνικη. Ηταν μια προαναγγελθεισα τραγωδια. Αγαπητες φιλες και φιλοι η ελληνικη τραγωδια βασιζεται παντα σε μια υβρι. Η ΔΗΜΑΡ διεπραξε επανειλημμενα υβρι απεναντι στον ιδιο της τον εαυτο και το ιστορικο ρευμα ιδεων που εκπροσωπει και πληρωνει τωρα το τιμημα. Και κάθε τραγωδια χρειαζεται καθαρση.
Η υβρις για την οποια μιλησα δεν ηταν όπως ισως θα περιμενατε από μενα να πω η εισοδος στην Κυβερνηση Σαμαρα. Ημουν και ειμαι αντιθετος κατηγορηματικα με αυτή την κινηση όμως η υβρις είναι ότι από τις πρωτες εκλογες και μετα η ΔΗΜΑΡ σταματησε αυτοχειριαζομενη να είναι χρησιμη. Καθ’ οιονδηποτε τροπο. Ετσι εδιωξε από τους κολπους και την καλπη της διαδοχικα δεξιοστροφους αριστεροστροφους και κυριως σκεπτομενους πολιτες.
Δεν ηταν χρησιμη (παρα για το Σαμαρα και τον Βενιζελο) όταν μπηκε στην Κυβερνηση, δεν ηταν χρησιμη όταν συγκυβερνουσε μεν αλλα εμφανιζοταν σαν κομψευομενη που δεν θελει να λερωσει τα χερια της, όταν εβλεπε να κουρελιαζονται οι κοκκινες γραμμες της, όταν συμμετειχε στην κληρωση του ιματισμου των δημοσιων θεσεων (παρα μονο για οσους συντροφους επωφεληθηκαν), δεν ηταν καν χρησιμη στα υπουργεια που ειχε. Δεν ηταν χρησιμη όταν οι βουλευτες της ηταν βασιλικοτεροι των δεξιων στην υπερασπιση της συγκυβερνησης και δεν ηταν χρησιμη όταν μιλησε για τον Μπαλτακο ένα χρονο μετα. Δεν ηταν χρησιμη όταν εφυγε από την Κυβερνηση ετσι ξαφνικα κανοντας κουρελοχαρτο εν μια νυκτι οσα ελεγαν καποιοι για Κυβερνηση τετραετιας.
Δεν ηταν δυστυχως χρησιμη ουτε μετα. Αντι να δωσει ένα υπαινικτικο εστω σινιαλο μιας διαφορετικης πορειας περιεφερε παρα την απαξιωση και την οργη που εισεπρατε από τα μελη μας και τους φιλους μας τον Λοβερδο για μηνες. Ελεγε και σωστα όχι στον διαλογο με τους 58 αλλα μαζευε κάθε καρυδιας καρυδι. Ακομα και τον Παπανδρεου….Ποτε ένα κομμα δεν μαζεψε τοσα ανεμομαζωματα σε τοσο λιγο χρονο και ποτε δεν ηταν πιο τοξικα τα διαβολοσκορπισματα του. Κατά τα αλλα ουτε εκανε ουτε ελεγε τιποτα.
Βαρεθηκα να ακουω για την κακη μας επικοινωνιακη πολιτικη. Δεν ηταν μια αποτυχημενη καμπανια διαφημιστικου γραφειου αυτό που μας εστειλε εδώ. Ηταν ότι χασαμε την ψυχη μας.
Και την ψυχη μας την χασαμε όταν παθαμε συλλογικα αλλα και ατομικα μικρομεγαλισμο. Όταν αρχισαμε να φαντασιωνομαστε ότι εδραιωνομαστε και αποκταμε εθνικο ακροατηριο ενώ χαναμε ακομα και τους πιο πιστους μας φιλους. Γιατι ο κοσμος ειχε προβληματα, ανεργια, ανεχεια και εμεις τους λεγαμε απλα ότι θελουμε την κοινωνια ορθια την στιγμη που βιαζοταν στα τεσσερα.
Συντροφοι τα κομματα φτιαχνονται από ανθρωπους. Οι πολιτικες χαρασσονται και υπηρετουνται από ανθρωπους. Και δυστυχως θα σας μιλησω από καρδιας η προσδοκια και η ελπιδα που ειχα φευγοντας από τον ΣΥΝ για ένα διαφορετικο κλιμα, με ζεστασια αλλληλεγγυη, συντροφικοτητα, ειλικρινεια όχι απλα δεν βγηκε. Διαγκωνισμοι και παραγκωνισμοι, ιντριγκες, ξεκατινιασματα στο φβ, συγκεντρωτισμος και αδιαφανεια ηταν τα κυριαρχα στοιχεια του κομματικου μας βιου. Σεβομαι κάθε έναν συντροφο ξεχωριστα με κάθε ειλικρινεια όμως θα πω ότι η Κοινοβουλευτικη Ομαδα εδινε αν μη τι άλλο την εικονα μιας χαζοχαρουμενης παιδικης χαρας. Η Εκτελεστικη Επιτροπη τον ρολο της γλαστρας και η Κεντρικη Επιτροπη του γελωτοποιου. Ζητω συγγνωμη για τους χαρακτηρισμους κανεναν δεν θελω να προσβαλλω αλλα δεν θελω πια να κραταω μεσα μου τιποτα.
Οι φιλοι μου της μειοψηφιας που ηταν πριν φυσικα ιδιαιτερα δραστηριοι στην πλειοψηφια εχω την εντυπωση ότι με κάθε καλη προθεση κανουν μια αποδραση στο μελλον αναζητωντας μια ιδανικη κεντροαριστερα την ιδια ωρα που διπλα μας συντελειται ένα εγκλημα για το οποιο δεν ειδαν και δεν ακουσαν τιποτα. Δεν θα εξαιρεσω το Αριστερο Δικτυο από την κριτικη μου. Η κριτικη του σωστη σε γενικες γραμμες αλλα αχρωμη και λαιτ και με μια προσπαθεια να μην σπασουν αυγα.
Φυσικα τον πρωτο λογο τον εχει ο Προεδρος και στα οσα θετικα υπηρξαν και στα αρνητικα. Όχι μονος του φυσικα αλλα όπως και να τον κανουμε εχει την πρωτη ευθυνη και την βασικη. Και δηλωσε παραιτηση αναλαμβανοντας την. Το δικο μου το φτωχο μυαλο λεει ότι αν οι παραιτησεις ανακαλουνται τοτε ο υποψιασμενος πολιτης φωναζει «ακομα μια μαιμου ευαισθησια». Και ειδικα όταν ακουγονται τοσα για την Προεδρια της Δημοκρατιας.
Ευθυνες εχουμε ολοι μας. Και ο υποφαινομενος. Τοσο σαν μελος της Κεντρικης Επιτροπης οσο και σαν τεως Γραμματεας μιας μεγαλης και ιστορικης οργανωσης. Ενοιωσα από την εισοδο μας στην συγκυβερνηση και μετα μια τεραστια απογοητευση. Ειχα πει στην σ. Γιαννακακη που με ρωτησε «γιατι δεν μιλας πια στην Κεντρικη Επιτροπη» ότι αν μιλησω από καρδια θα πρεπει να τα μαζευω και να φυγω. Δεν ξερω αν ηταν σωστη η λαθος η σιωπη αλλα ηταν δικη μου αναγκη και χρεωστε την μου. Ωστοσο ο ιδιος θεωρω ότι τα μεγαλυτερα λαθη μου ηταν αυτά που διεπραξα εν ονοματι της ενοτητας, των εσωκομματικων ισορροπιων και σκοπιμοτητων. Και συγκεκριμμενα ότι ψηφισα τις θεσεις του Συνεδριου και τις τελευταιες αποφασεις της Κεντρικης Επιτροπης. Και ειδικα την τελευταια εισηγηση του σ. Θεοχαροπουλου.
Υπαρχει ελπις; Αν ηταν ιατρικο το θεμα θα μας απαντουσε ο θεραπων ιατρος “Ελπιζουμε σε ένα θαυμα». Αν θελουμε να κανουμε το θαυμα τοτε δεν αρκουν οι προσευχες μας. Στον λιγο χρονο που εχουμε ας ανεβασουμε τα μανικια και ας κανουμε λιγα και στοχευμενα:
Συνεδριο σε ένα μηνα για εκλογη ηγεσιας. Νεας όχι χρονολογικα αλλα ουσιαστικα. Πληρη αποσυρση της κομματικης νομενκλατουρας. Ας κανουν λιγη αγραναπαυση. Καλο θα κανει και στους ιδιους και στο κομμα. Αν ο Προεδρος δεν επιμεινει στην παραιτηση του οφειλει να δηλωσει με τροπο σαφη οριστικο και μη επιδεχομενο καμμια παρερμηνεια ότι δεν θα αποδεχθει καμμια προταση για την Προεδρια της Δημοκρατιας.
Ουσιαστικη δημοκρατικη λειτουργια. Ολο το βαρος στις οργανωσεις. Επιτροπη εργασιας της Κεντρικης Επιτροπης να προετοιμασει σχεδιο καταστατικου για το συνεδριο.
Βασικο στοιχειο της νεας μας πολιτικης γραμμης θα πρεπει να είναι η αυτονομια πολιτικη και οργανωτικη της ΔΗΜΑΡ. Για να ονειρευεσαι και να προτεινεις μετωπα συμπραξεις διαλογους και λοιπα ηχηρα πρεπει να εχεις πολιτικο σχεδιο και μεγεθος. Σημερα το πρωτο το ψαχνουμε και το δευτερο δυστυχως είναι αμελητεο. Και το ξερουμε και εμεις καλα και οι οποιοι συνομιλητες μας καλυτερα.
Το πολιτικο μας σχεδιο δεν μπορει να είναι άλλο από την προσπαθεια να αλλαξει πορεια η χωρα με την αναληψη της Κυβερνητικης ευθυνης από την Αριστερα την οποια η ΔΗΜΑΡ θα πρεπει να προσπαθησει να μπολιασει με αριστερο μεταρρυθμισμο.
Για τα οσα ακουσα μεχρι τωρα να παμε δια της «ΚεντροΑριστερας» σε συνεργασια με τον Συριζα θα πω τουτο.. Από την πληρη απραξια η ΔΗΜΑΡ με αυτή την πολιτικη θα γινει το κομμα που θα τα κανει όλα με ολους και σε καλη τιμη.
Ψυχη βαθια….
Ανακοίνωση Αριστερού Δικτύου της Δημοκρατικής Αριστεράς
08 Jun, 2014
Κυριακή 8 Ιουνίου 2014
Το Αριστερό Δίκτυο χαιρετίζει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς να προσφύγει άμεσα στην ετυμηγορία των μελών του κόμματος με έκτακτο συνέδριο το οποίο θα αποφασίσει τη ριζική αναδιάρθρωση του κόμματος, την επανεκλογή οργάνων και τη διαμόρφωση νέας πολιτικής πρότασης στη βάση της πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας του κόμματος.
Το Αριστερό Δίκτυο αντιλαμβανόμενο το μέγεθος του πλήγματος που υπέστη το κόμμα στις εκλογές, πρότεινε την άμεση σύγκληση έκτακτου συνεδρίου στις 12-13 Ιουλίου. Η προταση αυτη έγινε αποδεκτή από την Κεντρική Επιτροπή. Απο την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά την ψηφοφορία και στο όνομα της ενότητας του κόμματος το αριστερο δικτυο δέχθηκε τη μετάθεση της ημερομηνίας σύγκλησης του συνεδρίου για τις 12-14 Σεπτεμβριου.
Το Αριστερό Δίκτυο θα συμβάλλει ώστε το κόμμα μας να πορευτεί συντεταγμένα προς το συνέδριο, να μελετήσει σε βάθος τα αιτια της εκλογικής ήττας, προκειμένου η Δημοκρατικη Αριστερα να προσανατολιστεί αποφασιστικά στη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας των δυνάμεων της Αριστεράς και της Οικολογίας για τη διακυβέρνηση της χώρας.Share on facebook
hare on twitterShare on emailShare on printMore Sharing Services
Σιγά που θα χαχάναμε Γιώργος Τσακνιάς, 09/06/2014
" Σε τέτοιας έκτασης συντριβή, η «αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος» δεν είναι διόλου περίπλοκη και χρονοβόρα. Οφείλεις να ξεκινήσεις από την παραδοχή πως ηττήθηκε η πολιτική σου. Απογοητεύτηκα από την αποτίμηση του προέδρου: «αυτά που λέγαμε ήταν σωστά». Τότε γιατί πήραμε 1,2% και, κυρίως, γιατί παραιτείται;
Η εισήγηση του Προέδρου δεν είχε αυτοκριτική. O σ. Πανούσης το είπε και έχει δίκιο: αυτοκριτική δεν είναι «έκανα λάθη» γενικώς.
Δεν ξέρω αν κουράζει η εκτίμηση της μειοψηφίας για τα αίτια της ήττας. Είναι πάντως μια πάρα πολύ απλή και καθαρή αποτίμηση/ερμηνεία: χάσαμε γιατί φεύγοντας από την κυβέρνηση όταν φύγαμε και όπως φύγαμε και για τον λόγο που φύγαμε, πετάξαμε την «εντολή για λύση» που ζητήσαμε και μας δόθηκε. Οριστικά απογοητεύσαμε το εκλογικό μας ακροατήριο με την απουσία μας από τον διάλογο για την Κεντροαριστερά και τον αλαζονικό δημαροκεντρικό τρίτο πόλο, ο οποίος εξέπνευσε πριν καλά καλά βγούνε τα έξιτ πολ. Οι σύντροφοι του Δικτύου έχουν επίσης μια πολύ απλή και καθαρή ερμηνεία για το αποτέλεσμα. Διαφωνώ, προφανώς. Κι εκείνοι διαφωνούν με τη δική μας. Πάντως, μιλάμε για δύο ερμηνείες με αρχή, μέση και τέλος. Η κάθε μία περιγράφεται σε 5 γραμμές. Η ερμηνεία του αποτελέσματος από την πλειοψηφία, από την ηγεσία, από τους συντρόφους που χάραξαν την πολιτική δεν έχω ακούσει ποια είναι. Ειλικρινά, δεν έχω καταλάβει. Μπορείτε μέσα σε λίγες γραμμές να μου πείτε γιατί χάσαμε;
Τα περί εσωτερικού εχθρού —σε όλες τις διαβαθμίσεις τους, γιατί άλλοι τα έθεσαν ευθέως ως κύριο ή και αποκλειστικό αίτιο της ήττας, άλλοι τα υπονόησαν ή τα έβαλαν ως μία από τις παραμέτρους της, μαζί με το «θολό στίγμα» κ.ά. —τα περί εσωτερικού εχθρού λοιπόν θα έλεγα ότι είναι αστεία, αν δεν με έθλιβαν. Δεν με θλίβουν επειδή είμαι μέλος της μειοψηφίας. Σας διαβεβαιώ ότι δεν αισθάνομαι την παραμικρή ανάγκη να απολογηθώ για τίποτα. Σας διαβεβαιώ επίσης ότι το γεγονός πως δεν κοιμάμαι καλά (γιατί ετέθη κι αυτό το ερώτημα προς τη μειοψηφία, αν «κοιμάται ήσυχη τα βράδια») δεν οφείλεται σε κάποια προδοσία, απλώς στο ότι κλαίει το μωρό.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, τα περί εσωτερικού εχθρού τα ακούει ο κόσμος και γελάει. Γι’ αυτό με θλίβουν. Γιατί είμαι εδώ, δεν είμαι έξω από εδώ, και με θλίβει να γελάνε μαζί μας. Δεν με θλίβει να διαφωνούμε, με θλίβει να γελοιοποιούμαστε. Πήραμε 1,2% υπενθυμίζω. Αν η μειοψηφία ευθύνεται που δεν πήραμε 6,2%, σημαίνει ότι έχει στο τσεπάκι το 5% του ελληνικού λαού. Ακόμα κι αν ο πήχης δεν ήταν στο 6,2 αλλά στο 3,1 — και πάλι: αν έχουμε 2% είμαστε τεράστια πλειοψηφία στο κόμμα, σαρώνουμε. Λίγη σοβαρότητα, λοιπόν, αυτήν την ώρα, διότι μας βλέπουν, διότι υπάρχουν άνθρωποι που προσβλέπουν, διότι υπάρχουν άνθρωποι στους οποίους θα απευθυνθούμε ξανά. Πρέπει να ακούσουν και καμιά αλήθεια.
Πηγαίνω σε ένα άλλο θέμα: ο σ. Σάκης Παπαθανασίου έκανε μια πολύ γενναία και σωστή αυτοκριτική (αυτό ναι, αυτό είναι αυτοκριτική). Και πολύ καλά έκανε και μας είπε και τα λάθη του αλλά και τι δεν είναι δικό του λάθος. Αναφέρθηκε στο «ούτε-ούτε». Διάβασα τις τελευταίες μέρες άρθρα και κείμενα συντρόφων με ερμηνείες και (κυρίως) με τη νέα γραμμή. Έφριξα! Έφριξα από τον αναξιοπρεπή τρόπο με τον οποίο δαιμονοποίησαν το «ούτε-ούτε» —επειδή η καταδίκη του βοηθάει την στροφή στη νέα γραμμή— οι θιασώτες, οι λάτρεις, ακόμα και οι αρχιτέκτονες του «ούτε-ούτε».
Επιστρέφω στη νέα γραμμή: στροφή. Στροφάρα. Κατ’ αρχάς, πάμε και μιλάμε με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Μέχρι χθες, δεν μιλούσαμε. Γιατί; Με το ΠΑΣΟΚ δεν μιλούσαμε —προσέξτε, όχι δεν συνεργαζόμασταν, δεν μιλούσαμε— γιατί ασκούσε νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Ε, και τώρα ασκεί. Τώρα γιατί μιλάμε; Τώρα μιλάμε, γιατί ο στόχος είναι το αριστερό μπλοκ εξουσίας. Θα επιστρέψω σε αυτό. Με το Ποτάμι —αυτό το θολό και απολίτικο κ.λπ. Ποτάμι— γιατί θα μιλήσουμε; Θα μιλήσουμε με όλους στο Ποτάμι; Ρωτώ, γιατί λάβαμε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές και σημείωμα από την «καθοδήγηση» που έκανε λόγο για «μνημονιολάγνα στελέχη του Ποταμιού». Μιλάμε με μνημονιολάγνους;
Παρενθετικά: αυτός ο νεολογισμός —ως λέξη, ως πολιτικός όρος, ως αισθητική—είναι ένα σκαλί προς τα κάτω. Είναι στο υπόγειο του «ήθους και ύφους».
Η νέα γραμμή λοιπόν κάνει τη στροφάρα, μιλάμε με αυτούς που δεν μιλάγαμε πριν, και μιλάμε για να κάνουμε το αριστερό / προοδευτικό μπλοκ — νέα στροφάρα κι αυτή. Σύντροφοι, η γραμμή αυτή (με τις παραλλαγές της, διόλου δεν αμφιβάλλω ότι θα έχει και μια βερσιόν λίγο πιο λάιτ, πιο σοφτ),
1) δεν αντέχει λεπτό σε κριτική: το αριστερό μπλοκ εξουσίας θα το κάνει το μεγάλο κόμμα, το πρώτο κόμμα, θα το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν θέλει, όταν θέλει και με τους όρους που θέλει. Είναι αστείο να λέμε ότι το 1,2% θα πάρει από το χεράκι το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι και θα τους πάει στον ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζει τους Αλβανούς κομμουνιστες, στη μαοϊκή τους φάση, που έλεγαν: «Μην κοιτάτε που είμαστε μικρή χώρα, μαζί με τους Κινέζους είμαστε 1 δις».
2) δεν έχει την παραμικρή σχέση με τη δική μας πρόταση για μια Κεντροαριστερά που θα πρωταγωνιστεί και θα διαπραγματεύεται την όποια συμμαχία από θέση ισχύος και με τη δική της —τη δική μας!— ατζέντα.
3) συνιστά άτακτη υποχώρηση από μια βασική μας αρχή, θα έλεγα από το DNA μας: αποτελεί την απόλυτη αποδοχή και νομιμοποίηση του δικομματισμού. Για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης, η ανανεωτική αριστερά αποδέχεται de facto τον δικομματισμό, αποδέχεται, αυτόν, τον σημερινό δικομματισμό, αυτόν που μέχρι προχθές αποκαλούσε —και σωστά!— καρικατούρα δικομματισμού και διαλέγει πλευρά. Και την διαλέγει προγραμματικά, πολιτικά.
Αυτή η πρωτοφανής επιλογή στρατοπέδου, αυτή η άτακτη υποχώρηση από κάθε λογική πολιτικής αυτονομίας και τρίτου δρόμου ή πόλου κλπ, δεν έχει την παραμικρή σχέση με την επιλογή μας να μπούμε στην κυβέρνηση Σαμαρά υπό τις έκτακτες συνθήκες του καλοκαιριού του 2012, για να αποφύγουμε την τυπική χρεωκοπία, όπως επανέλαβε χτες ο Πρόεδρος. Και επιτρέψτε μου να διακινδυνεύσω μια πρόβλεψη: αν ακολουθηθεί αυτή η γραμμή, η οποία οδηγεί τη ΔΗΜΑΡ κατευθείαν στον ΣΥΡΙΖΑ ως τσόντα με προσχηματικές διακηρύξεις περί της μέχρι χθες δαιμονοποιημένης ΚΑ, θα έρθει η στιγμή που η ΔΗΜΑΡ θα αναγκαστεί να κάνει «αυτοκριτική» για τη συμμετοχή της στη μνημονιακή νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση την περίοδο 2012-13. Και θα είναι μια στιγμή τεράστιας ντροπής. Εγώ δεν θα είμαι εκεί, εννοείται. Και πάλι όμως θα ντραπώ.
Δεν χρειάζεται ανθρωποφαγία, δεν χρειάζονται ελιγμοί και χειρισμοί, δεν χρειάζονται ντρίπλες. Δεν χρειάζεται να παραιτηθεί σύσσωμη η ΕΕ (το άκουσα ως πρόταση): πίσω από το χολιγουντιανό μελόδραμα θα κρυφτούν και οι πολιτικές ευθύνες και η νέα στροφή και το τι σημαίνει αυτή. Θυμίζω: σημασία έχουν οι πολιτικές, όχι τα πρόσωπα.
Με τρομάζει η ταχύτητα με την οποία προέκυψε η νέα γραμμή, την είδαμε τις προηγούμενες μέρες σε άρθρα στελεχών της ηγεσίας, που έσπευσαν να την περιγράψουν πριν μας πουν την εκτίμησή τους για το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό είναι πρωτοφανές και αδιανόητο. Στο άρθρο του σ. Χατζησωκράτη μάλιστα στο Έθνος διάβασα και το εξής: «Σε όσους και όσες θα σπεύσουν να αναφωνήσουν ότι τα παραπάνω συνιστούν… αναθεώρηση γραμμής σπεύδω να υπογραμμίσω ότι είναι η πολιτική πραγματικότητα που υποχρεώνει σε αυτό. Διότι όπως υπενθύμιζε σε τέτοιες περιστάσεις ο αείμνηστος Κων/νος Καραμανλής: “ήλλαξαν αι συνθήκαι”».
Δημήτρη, αι συνθήκαι δεν ήλλαξαν μόνες τους. Τις ηλλάξαμε εμείς. Τους ηλλάξαμε τα φώτα, για την ακρίβεια. Τις κάναμε δυσμενείς για μας εμείς οι ίδιοι. Ίσως το πιο τραγικό στην πρόσφατη ήττα μας είναι ότι δεν μας κέρδισε κανείς· απλώς χάσαμε.
Αλλά από την ευκολία με την οποία βγήκε σε ντε τε η νέα γραμμή, χωρίς ίχνος πραγματικής αποτίμησης αποτελέσματος και αυτοκριτικής, χωρίς μια γραπτή εισήγηση από την ηγεσία του κόμματος με αποτίμηση, συμπεραίνω ότι για την ηγεσία μπορεί και να μη χάσαμε ακριβώς: αφού η ήττα μάς βοήθησε να δούμε το φως το αληθινό, στην ουσία βγαίνουμε κερδισμένοι. Ωραίες δεν είναι οι βεβαιότητες, οι εκλογικεύσεις και οι αυτοεκπληρούμενες προφητείες;
Κάτι σαν τον διάλογο στη διαφήμιση, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Γιάννης Ζουγανέλης: — Νενικήκαμεν! —Σιγά που θα χαχάναμε!"
(ομιλια στην ΚΕ της ΔΗΜΑΡ)
Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014
ΔΗΜΑΡ - Κεντροαριστερά: Τι να κάνουμε ...Σπύρος Λυκούδης
Συντρόφισσες και σύντροφοι, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, σας ευχαριστώ θερμά για την σημερινή σας παρουσία εδώ.
Είναι δύσκολες ώρες-μέρες για όλους εμάς τους Δημαρίτες και τις Δημαρίτισσες. Βγαίνουμε από τις ευρωκάλπες με μια οδυνηρή ήττα. Το 1,23% δεν είναι υποχώρηση, δεν είναι ήττα ευρείας έκτασης − είναι συντριβή. Όλοι όσοι είχαμε προειδοποιήσει για τα αδιέξοδα της πολιτικής της ΔΗΜΑΡ, για τον κίνδυνο της περιθωριοποίησής της, αντικρίζουμε σήμερα τα συντρίμμια με αισθήματα πίκρας και ταπείνωσης. Θέλω να κάνουμε λίγο πίσω, συντρόφισσες και σύντροφοι, στη μικρή μας διαδρομή της προηγούμενης διετίας και στους δύο σταθμούς της. Στην είσοδο και την έξοδο απ’ την κυβέρνηση και στον τρόπο που αντιμετωπίσαμε το μείζον θέμα της συγκρότησης της Κεντροαριστεράς.
Αλλά «για να μη σέρνουμε τη μοίρα μας στους μονότονους τοίχους ανάμεσα», όπως θα έλεγε ο Μπόρχες, θέλω να κάνουμε λίγο πίσω, συντρόφισσες και σύντροφοι, στη μικρή μας διαδρομή της προηγούμενης διετίας και στους δύο σταθμούς της. Στην είσοδο και την έξοδο απ’ την κυβέρνηση και στον τρόπο που αντιμετωπίσαμε το μείζον θέμα της συγκρότησης της Κεντροαριστεράς.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, στήσαμε, όλοι μαζί, τη ΔΗΜΑΡ το 2010 στη δίνη της μεγάλης κρίσης. Και τη στήσαμε, συντρόφισσες και σύντροφοί μου, υπερήφανοι, αισιόδοξοι, με ευοίωνες προοπτικές. Γιατί ήμασταν και Δημοκράτες και Αριστεροί. Και τολμήσαμε. Γιατί ήμασταν δικαιωμένη δύναμη. Γιατί απείχαμε από τον πελατειακό λαϊκισμό, γιατί υπερείχαμε σε ηθική και πολιτική αξιοπιστία. Γιατί ήμασταν θεσμικοί, πεισμένοι για την αναγκαιότητα και τη δύναμη των συνεργασιών. Γιατί είχαμε ολοφάνερη ευρωπαϊκή ταυτότητα. Γιατί πιστεύαμε στο ευρώ και στον μεταρρυθμιστικό εκσυγχρονισμό. Γιατί είχαμε επίσης μια ξεκάθαρη, ευθύς εξαρχής, ανάλυση ότι η κρίση στα ιδιαίτερα ελληνικά χαρακτηριστικά της, δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι και πολιτική, κρίση εμπιστοσύνης, θεσμών, δομών και προσώπων∙ κρίση παραγωγικού μοντέλου, αξιών, κρίση κοινωνικής και πολιτισμικής ταυτότητας τελικά. Τα θυμόσαστε όλα αυτά; Με αυτές τις διάφανες θέσεις δηλώσαμε παρόντες στην ευθύνη συνδιαχείρισης της κρίσης και προώθησης λύσεων. Όχι μόνο των οικονομικών προβλημάτων. Όλων. Όχι μόνο των αδικιών που γεννούσε το μνημόνιο. Όλων. Μπήκαμε σε μια πορεία αναζήτησης του κοινού τόπου. Ξέραμε ότι αυτόν το δρόμο τον ανοίγουμε περπατώντας, γιατί έλειπε η κουλτούρα των συνεργασιών γιατί δεν είχε έρθει το «καινούργιο». Με αυτή την αντίληψη περί συνεργασιών και συνευθύνης για τη σταθεροποίηση της χώρας πορευόμασταν όλοι μαζί − μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Με βάση αυτή την αναγνώριση της ανάγκης συνεργασιών και της υποχρέωσης μας έναντι της χώρας μπήκαμε στην κυβέρνηση. Ήταν η ανάληψη της ευθύνης που μας αναλογούσε να δώσουμε λύση στο κυβερνητικό πρόβλημα, να εδραιώσουμε τη θέση μας στην Ευρωζώνη και να αποτελέσουμε ανάχωμα στη θύελλα.
Και τα καταφέραμε. Και θα τα καταφέρναμε ακόμη περισσότερο αν είχαμε τόλμη, επιμονή και υπομονή παραπάνω. Και όποιος ψιθύριζε δεξιά-αριστερά διάφορες κακοήθειες, ας έρθει σήμερα να πει τι κερδίσαμε (εκτός από την υποτιθέμενη ησυχία μας) κι εμείς και ο λαός μας, όταν φύγαμε, όπως φύγαμε από την κυβέρνηση. Χάσαμε το 50% της εκλογικής μας δύναμης τις πρώτες βδομάδες και άρχισε συνεχώς να μειώνεται κάθετα η επιρροή μας. Το έχω πει πολλές φορές, όχι επειδή γενικώς αποχωρήσαμε −δεν είχαμε κανένα συμβόλαιο αιώνιας παραμονής στην Κυβέρνηση−, αλλά επειδή το κάναμε, με λάθος τρόπο, σε λάθος χρόνο και με λάθος αφορμή.
Εγκαταλείψαμε την προσπάθεια ακριβώς τη στιγμή που άρχιζε να μορφοποιείται με καλές προϋποθέσεις, εν τοις πράγμασι, η δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου. Με τη ΔΗΜΑΡ στα χείλη όλου του κόσμου. Και όμως, δεν ήταν τελικά η αποχώρηση το ζήτημα. Γι’ αυτό εγώ δεν έμεινα σ’ αυτό το θέμα παρά μόνο με τρεις φράσεις κριτικής τον Ιούνιο του 2013, πριν από ένα χρόνο. Αυτό που ακολούθησε την αποχώρηση ήταν χειρότερο. Αμέσως μετά, αφού επιλέξαμε να εγκαταλείψουμε το προκεχωρημένο φυλάκιο, επιδοθήκαμε σε πανικόβλητη υποχώρηση στα μετόπισθεν. Επιλέξαμε, τρέχοντας, να γκρεμίσουμε ό,τι χτίζαμε κάθε μέρα επί ένα χρόνο. Τώρα ξέρουμε εκ πείρας αυτό που ήταν εντελώς σαφές εκ των προτέρων. Η αποχώρησή μας, όπως έγινε, δεν έβλαψε κανέναν άλλο παρά μόνο εμάς. Η γραμμή που ακολουθήσαμε έκτοτε, πολιτικά ήταν αμφίθυμη και επικοινωνιακά ενοχική και δυσδιάκριτη. Αναποτελεσματική. Κι αυτό, όσοι μας ψήφισαν τον Ιούνιο του 2012, δεν μας το συγχώρεσαν ποτέ. Υπάρχει κανείς, είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί μαζί μου, που πιστεύει ότι η ΔΗΜΑΡ κέρδισε κάτι από την τακτική αυτή; Κέρδισαν βέβαια την ισορροπία τους όσοι εξ ημών λέγανε: «Ουφ, ανακουφίστηκα με την έξοδο». Δηλώνοντας, λοιπόν, πικραμένοι, θυμωμένοι, απογοητευμένοι, εγκαταλείψαμε μέσα σε λίγες ώρες την κυβερνητική ευθύνη. Και εισπράξαμε αυτό ακριβώς που εκπέμψαμε. Πικραμένο, θυμωμένο, βιαστικό και απογοητευμένο απομακρύνθηκε από το κόμμα μας ένα μεγάλο τμήμα πολιτών που μας στήριζε.
Ολόκληρη την επόμενη περίοδο, συντρόφισσες και σύντροφοι −το δεύτερο εξάμηνο του 2013−, τη διήλθαμε μέσα σε απόλυτη πολιτική αντίφαση, με επίσης απόλυτη αδυναμία καθορισμού του νέου πολιτικού μας στίγματος. Δεν αντέχαμε βεβαίως τον στείρο αντιμεταρρυθμιστικό ρόλο μιας αντιπολίτευσης ενταγμένης στο απίστευτο αντιμνημονιακό μπλοκ, αλλά έπρεπε και να δικαιολογούμε καθημερινά τον αντικυβερνητισμό μας. Δεν προσφέρεται αυτή η ομιλία για παράθεση του συνεχούς μπρος πίσω στην κοινοβουλευτική μας δράση (τιμώ τους συναδέλφους μου βουλευτές του κόμματος για την ακούραστη συνεχή δουλειά τους) − αλλά το πολιτικό στίγμα του κόμματος μας δεν ήταν ανιχνεύσιμο ούτε με μικροσκόπιο.
Και πάλι, όμως, σε αυτή τη φάση δίνεται στην πιεσμένη αφόρητα –πολιτικά εννοώ–ΔΗΜΑΡ η ευκαιρία να αλλάξει την εικόνα. Να κερδίσει όσα έχασε. Ανοίγουν οι διαδικασίες διαλόγου για την συγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Ανοίγουν με την πρωτοβουλία των 58. Φίλοι, σύντροφοί μας αγαπημένοι από χρόνια, μας χτυπούν την πόρτα. Να συγκροτήσουμε όλοι μαζί αυτό που πρόεκυπτε τότε −και εξακολουθεί και σήμερα να προκύπτει− με εκκωφαντικό τρόπο ως ώριμο αίτημα στην κοινωνία: τη Μεγάλη Σοσιαλιστική Δημοκρατική Παράταξη. Κρατήσαμε την πόρτα μας ερμητικά κλειστή, φωνάζοντας από μέσα: «Φύγετε, γιατί υπηρετείτε “αντίπαλο πολιτικό σχέδιο”» − και αυτό, γιατί (άκουσον-άκουσον) η πρόσκληση σε διάλογο δεν απέκλειε το ΠΑΣΟΚ! «Και γιατί όχι το ΠΑΣΟΚ;» ρωτούσαν πολλοί. Επειδή παραμένει στην Κυβέρνηση. Αυτά λέγαμε. Νομίζω, τα λέμε ακόμα. Και τα λέγαμε εμείς, έχοντας δύο μήνες μόνο μακριά από μία κυβέρνηση στην οποία μετείχαμε ένα χρόνο, και μάλιστα σε περίοδο σκληρών μέτρων.
(Αλήθεια, έχω αναρωτηθεί πολλές φορές, αν αύριο το ΠΑΣΟΚ εγκατέλειπε την κυβέρνηση, ανταποκρινόμενο στην άποψή μας, με τις εκλογές που θα προέκυπταν και τις οποίες κατά κόρον διακηρύσσουμε ότι δεν θέλουμε, τι θα γινόταν; Ή αν κι αυτό ξεπερνιόταν ως διά μαγείας, το ΠΑΣΟΚ εκτός κυβέρνησης θα ήταν τότε μαζί μας στο δημοκρατικό μέτωπο; Και οι αμαρτίες του; Θα ξεπλένονταν;) Ας πούμε επιτέλους την αλήθεια. Όχι, η ανασυγκρότηση της μεγάλης Σοσιαλιστικής Δημοκρατικής Παράταξης δεν είναι αντίπαλο σχέδιο. Είναι το δικό μας σχέδιο. Από χρόνια πολλά. Το βροντοφώναξα και στο Συνέδριο του Δεκεμβρίου. Από τα χρόνια που ασφυκτιούσαμε στον Συνασπισμό με τους ναρκισσιστές της Επανάστασης. Ξέρετε ποιο ήταν όμως το αντίπαλο σχέδιο: αυτό που εφαρμόστηκε από την ηγεσία μας και που μας οδήγησε σε μονόδρομους, σε αδιέξοδα, σε ήττες, και τελικά στη συντριβή. Αφού, μεθοδικά, σιωπηλά στην αρχή και διά της παραλείψεως, στεντορείως και διά της πράξεως στη συνέχεια, κλωτσήσαμε όλες τις ευκαιρίες διαλόγου και συνεννόησης, και απομακρύναμε τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις από κοντά μας, δηλώσαμε ακολούθως ότι συγκροτούμε τον τρίτο πόλο γύρω από τον εαυτό μας. Σαν να πήραμε κατά λέξη το στίχο του αγαπημένου μου Τάσου Λειβαδίτη: «Χρωματίζω πουλιά και περιμένω να κελαηδήσουν». Θέλω να είμαι απολύτως σαφής, σύντροφοι. Ο άλλος δρόμος που εκπέμψαμε, αυτά τα «μόνοι μας και βλέπουμε» ή τα άλλα πολιτικά κομψοτεχνήματα του τύπου «δεν συνομιλώ με την Ελιά, αλλά συνομιλώ με αυτόν ή τον άλλο πρώην ή νυν ΠΑΣΟΚ» αδιαφορούσαν για την αριθμητική. (Και εδώ θέλω να πω πως τιμώ τους φίλους μας, συναγωνιστές μας, που προσέτρεξαν να συνδράμουν τη ΔΗΜΑΡ στη μάχη που έδινε. Τους βλέπω σήμερα εδώ. Τους τιμώ, αλλά το γνωρίζουν και οι ίδιοι, μόνο σχέδιο δεν εμπεριείχε ο υποτιθέμενος πόλος που φτιάχναμε). Η ποιότητα, όπως και η αποτελεσματικότητα, του τρίτου πόλου περνούσε και περνά από τα μεγέθη.
Η άρνησή μας να συμμετάσχουμε στο διάλογο με όποιους μας καλούν δεν οδηγεί σε κανέναν προοδευτικό τρίτο πόλο. Οδηγεί στη μη Κεντροαριστερά. Και η μη Κεντροαριστερά οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο δικομματισμό. Και στην πόλωση, κερδισμένοι είναι δυο και χαμένοι όλοι οι άλλοι. Και κυρίως, χαμένη είναι η χώρα. Αισθάνθηκα την ανάγκη της αναδρομής στην προηγούμενη φάση για να πω πια όλα αυτά χωρίς το κλειστό στόμα που είχα σφραγίσει για προφανείς λόγους μέχρι την κάλπη, όλα όσα πρέπει να ακουστούν. Αυτά που μας οδήγησαν στην ταπεινωτική ήττα. Εδώ, επιτρέψτε μου να πω κάτι που το αισθάνομαι προσωπικά ως αναγκαίο. Υπάρχουν υπεύθυνοι για τη συντριβή − και είναι υποχρεωμένοι να αναλάβουν όπως αυτοί νομίζουν την ευθύνη. Δεν πιστεύω όμως στις πολιτικές ανθρωποφαγίες. Γιατί (για να αντιγράψω τον φίλο μου τον Κώστα Κούρκουλο) για την παράδοση της δικής μας Αριστεράς δεν υπάρχουν βεβαίως ανεύθυνοι, αλλά δεν υπάρχουν και αμαρτωλοί που οδηγούνται στο πυρ το εξώτερον για τη σωτηρία μας. Ούτε πιστεύουμε στους «αλάθητους». Άλλωστε, για να παραφράσω έναν αδημοσίευτο στίχο, δεν είμαστε τίποτα άλλο παρά όσα ορίζουν τα λάθη μας. Την ανάληψη όμως της ευθύνης από όσους την έχουν, δεν τη ζητάμε, την απαιτούμε.
ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
Ας δούμε τώρα αυτά που είναι μπροστά μας. Ας δούμε σήμερα σε τι περιβάλλον ευρωπαϊκό και εθνικό κινούμαστε. Ας πούμε όσα δεν είπαμε στις ευρωεκλογές των διλημμάτων, των εκβιασμών και του δημοψηφισματικού χαρακτήρα.
Ελλάδα, Ευρώπη
Εμείς οι Δημοκράτες Αριστεροί, από την πρώτη στιγμή της κρίσης θέσαμε ως προτεραιότητα και στόχο την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την ευρωζώνη. Στόχος που ευτυχώς επιτεύχθηκε. Προφανώς, η Ελλάδα θα συνέχιζε να υπάρχει ακόμα και εκτός ευρωζώνης ή και Ε.Ε. Υπό ποιες όμως συνθήκες για την ίδια ως χώρα και για τους πολίτες της; Διακοπή της κοινοτικής χρηματοδότησης, ανεπαρκής λειτουργία για αρκετό διάστημα νοσοκομείων, σχολείων και εν γένει του κρατικού μηχανισμού, υποτιμημένο και επί μακρόν υποτιμούμενο νόμισμα, υψηλός πληθωρισμός, εκτίναξη του χρέους και της ακρίβειας σε μια οικονομία με το 80% των προϊόντων και των πρώτων υλών να είναι εισαγόμενα, θα συνέθεταν ένα δραματικό σκηνικό ακραίας φτώχειας και καθημερινής μιζέριας, χειρότερης και από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Συνεπώς, να το επαναλάβουμε εμείς οι Δημοκράτες Αριστεροί Μεταρρυθμιστές: Οι δυσβάσταχτες θυσίες είχαν νόημα∙ την παραμονή, οικονομικά και πολιτικά, εντός ευρωπαϊκού πλαισίου που αναγκαστικά θα αλλάξει. Η άλλη επιλογή θα ήταν ένα χαώδες άλμα προς το παρελθόν. Όμως, και η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει. Γιατί ακόμα και με το πιο ευνοϊκό πλαίσιο άσκησης πολιτικής και χρηματοδότησης από την Ε.Ε, η χώρα μας χωρίς τις αναγκαίες και επείγουσες μεταρρυθμίσεις, θα παραμείνει μια αναξιόπιστη μαύρη τρύπα κατασπατάλησης πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, με περιθωριοποιημένο μεγάλο μέρος των πολιτών της και με την ίδια στο περιθώριο των διεθνών και ευρωπαϊκών εξελίξεων.
Κρίση, συντηρητικές πολιτικές, συνέπειες
Η αντιμετώπιση της πολύπλευρης κρίσης δεν είναι απλώς ζήτημα ορθής οικονομικής διαχείρισης και δημοσιονομικού εξορθολογισμού. Η πολιτική που ασκούν οι συντηρητικές κυβερνήσεις κινείται ασθμαίνοντας και πυροσβεστικά, γι’ αυτό αναποτελεσματικά, πίσω από την αγορά και τις αγορές, αντί να διαμορφώνει ρυθμιστικό πλαίσιο και ελέγχους για τη λειτουργία τους υπέρ των πολιτών. Αποτελεί σχεδόν ιστορικό κανόνα πως, όσο οι κρίσεις βαθαίνουν και οι συνταγές αποτυγχάνουν, ενισχύεται ο δογματισμός των εκπροσώπων τους. Το επιβεβαίωσε και συνεχίζει να το επιβεβαιώνει η κυρία Μέρκελ και οι συντηρητικοί συνοδοιπόροι της. Έτσι, βλέπουμε σήμερα πολιτικές δυνάμεις, αλλά και μεγάλο μέρος των πολιτών στις χώρες-μέλη, να αδιαφορούν πλέον για το κοινό συμφέρον και να θέτουν όλο και πιο συχνά το ερώτημα σε τι χρησιμεύει η Ένωση και αν αξίζει τον κόπο. Στη χώρα μας, δυστυχώς, αυτό εκπέμπεται και από δυνάμεις της Αριστεράς.
Το κύμα του ευρωσκεπτικισμού της Αριστεράς και του ευρωαρνητισμού της Άκρας Δεξιάς αλληλοτροφοδοτούνται και ενισχύονται από τον κάθε είδους λαϊκισμό που αξιοποιεί στο έπακρο το αίσθημα ανασφάλειας και αγανάκτησης των ευρωπαίων πολιτών, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων. Ο εθνικισμός, αλλά και ο φασισμός, όπως και στη χώρα μας με ακραία έκφραση τη Χρυσή Αυγή, με τα εφιαλτικά της ποσοστά, επανεμφανίζονται στην ευρωπαϊκή ήπειρο και κάνουν παντού όλο και πιο αισθητή την παρουσία τους. Τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών είναι χαρακτηριστικά, με την Άκρα Δεξιά να καταγράφει πρωτιές ή υψηλά ποσοστά σε μια σειρά χώρες: το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, το UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ στη Βρετανία, το Γιόμπικ στην Ουγγαρία, η Νέα Φλαμανδική Συμμαχία στο Βέλγιο, το Κόμμα της Ελευθερίας στην Αυστρία, αλλά και στην κάποτε παραδοσιακά ανεκτική Ολλανδία, οι Αληθινοί Φινλανδοί, οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες, το Λαϊκό Κόμμα στη Δανία και άλλα μικρότερα εξτρεμιστικά κόμματα, όλοι αυτοί θα συγκροτήσουν τη «Μαύρη Συμμαχία» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να γυρίσουν την Ιστορία και την Ευρώπη προς τα πίσω.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, η υπέρβαση της κρίσης είναι ζήτημα βαθύτατα πολιτικό και αφορά το κεντρικό ερώτημα «ποιος κατέχει την εξουσία και υπέρ ποιων την ασκεί»: Οι εκλεγμένες κυβερνήσεις και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί υπέρ των πολιτών ή οι ιδιωτικοί οίκοι αξιολόγησης και οι παγκοσμιοποιημένες αγορές υπέρ των κερδών; Αν η Ευρώπη θέλει να αποφύγει την ολοκληρωτική υποταγή στους οίκους αξιολόγησης και στις αγορές και τη συνεπαγόμενη συρρίκνωση ή και τη διάλυση της Ευρωζώνης, η άμεση προώθηση της ενοποιητικής διαδικασίας μοιάζει μονόδρομος. Αυτό όμως προϋποθέτει αλλαγή συσχετισμών σε εθνικό και συνολικό ευρωπαϊκό επίπεδο και σύγκλιση ευρύτερων προοδευτικών μεταρρυθμιστικών δυνάμεων. Γιατί το πολιτικό προσωπικό των συντηρητικών κυβερνήσεων στην πλειονότητά του, είναι, δυστυχώς, κληρονόμοι της παράδοσης της Μάργκαρετ Θάτσερ και όχι του Βίλυ Μπραντ, του Ούλοφ Πάλμε και του Ζακ Ντελόρ ή έστω του Ζισκάρ Ντεστέν, του Ζακ Σιράκ ή του Χέλμουτ Κολ, για να αναφερθούμε και σε συντηρητικούς πολιτικούς οι οποίοι όμως πρότασσαν το ευρωπαϊκό όραμα έναντι των εθνικών εγωισμών. Στις τάσεις επανεθνικοποίησης να αντιτάξουμε τη δυναμική της δημοκρατικής εμβάθυνσης και της πολιτικής ενοποίησης της Ένωσης. Ή, όπως συνοψίζει καλύτερα τη σημερινή κρίσιμη κατάσταση ο διάσημος γάλλος διανοούμενος Μπερνάρ Ανρί Λεβί, η Ευρώπη δεν έχει παρά δύο επιλογές, την Ομοσπονδία ή το θάνατο.
Οι ευθύνες του εγχώριου πολιτικού συστήματος
Στη χώρα μας επείγουν οι αναγκαίες προοδευτικές οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση, την ύφεση, την υψηλή ανεργία και την κοινωνική και εθνική περιθωριοποίηση. Άλλοι οι χρόνοι για την Ευρώπη, απείρως πιο πιεστικοί για την Ελλάδα. Και όσοι, από δεξιά και αριστερά, μεταθέτουν τις ευθύνες κυρίως ή αποκλειστικά στις αδυναμίες της Ένωσης, δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να ενισχύουν τον ευρωσκεπτικισμό, την εγχώρια αδράνεια, και να προσφέρουν άλλοθι σε όσους από το πολιτικό σύστημα συνεχίζουν να αναπαράγουν τις κατεστημένες λειτουργίες και τις χειρότερες παραδόσεις της ελληνικής πολιτικής και οικονομικής ζωής, σαν να μην συνέβη τίποτα, σαν να μην έφταιγαν κυρίως αυτές που βιώσαμε και βιώνουμε την κρίση με τέτοια σφοδρότητα. Μαζί με τα θετικά της μεταπολίτευσης, η πολιτική και οικονομική διακυβέρνηση που εγκαθιδρύθηκε είχε δυστυχώς και πολλές άθλιες και καταστροφικές όψεις. Μοίραζε μεμονωμένα ή συλλογικά συντεχνιακά προνόμια αποφεύγοντας κάθε σταθερό και μακρόπνοο σχεδιασμό: συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις μη βιώσιμες, δημόσια έργα υπερτιμημένα και μισοτελειωμένα, τοποθετήσεις στο Δημόσιο χωρίς κανένα κριτήριο αποτελεσματικότητας και δημοσίου συμφέροντος, σουρεαλιστικές κρατικές προμήθειες, σκοτεινές και υπόγειες πληρωμές και άλλα, ων ουκ έστιν τέλος. Και αυξανόμενος εξωτερικός δανεισμός προκειμένου να εξυπηρετείται και να αναπαράγεται όλο αυτό το σύστημα πολιτικής και οικονομικής διαπλοκής. Κάπως έτσι φτάσαμε στο χείλος της καταστροφής, από όπου μας διέσωσε ευτυχώς η «κακή» Ευρώπη. Από αυτά πρέπει να απαλλαγούμε, από τον κακό μας εαυτό, χωρίς να ετεροχρεώνουμε, χωρίς να μεμψιμοιρούμε κραυγάζοντας και μηρυκάζοντας διαρκώς ότι φταίει αποκλειστικά το μνημόνιο, φταίει αποκλειστικά η συντηρητική Ευρώπη ή ο παγκόσμιος καπιταλισμός. Και εδώ ο ρόλος μιας ισχυρής μεταρρυθμιστικής σοσιαλδημοκρατικής παράταξης, αντίρροπης στον δεξιό συντηρητισμό και στον αριστερό λαϊκισμό, μπορεί να είναι καθοριστικός για την ανατροπή με σταθερότητα που φαίνεται να ζητούν οι πολίτες, αν κρίνουμε και από τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών.
Για τη συγκρότηση της μεγάλης Σοσιαλιστικής Δημοκρατικής Παράταξης
Από χρόνια πολλά, σύντροφοι και συντρόφισσες, μιλάμε για τις ευρύτερες προγραμματικές συγκλίσεις. Σε μία συνέντευξη στα «Νέα» το 2009 έλεγα: «Η μόνη στρατηγική που δίνει ελπίδες στους πολίτες και προοπτική στη χώρα είναι η προγραμματική σύγκλιση και συνεργασία των ευρύτερων δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού». Αυτό λέω τώρα και σε σας. Αυτά πίστευα σύντροφοι, αυτά πιστεύω και τώρα. Και δεν τα επινόησα εγώ∙ είναι το πολιτισμικό και πολιτικό στίγμα της Ανανεωτικής Αριστεράς, η κουλτούρα διαλόγου, οι συνεργασίες, η προσέγγιση της πολιτικής και των ευκαιριών με θετική διάθεση, η λογική επεξεργασία των προτάσεων. Δεν ήταν και δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει η δική μας Αριστερά ετεροκαθορισμένη και φοβισμένη. Είναι αυτόφωτη, τολμηρή, με λόγο αλήθειας, κι ας είναι δυσάρεστος.
Τι να κάνουμε
Γνωρίζω ότι βρισκόμαστε ως ΔΗΜΑΡ σε μία αφάνταστη πίεση πολιτική, ψυχολογική, όλοι μας, πλειοψηφίες ,μειοψηφίες, στελέχη, μέλη. Η μεγάλη ήττα μάς έχει συνθλίψει, ψάχνουμε, ψαχνόμαστε. Υπάρχει άγχος, αγωνία. Συνιστώ ψυχραιμία. Δεν είναι η δικιά μας Αριστερά, μόνο το 1,23%. Έχει πολύ μεγαλύτερο αριθμητικό και πολιτικό εύρος. Ο κόσμος μας υπάρχει, είναι γύρω, είναι παντού σε όλη την Ελλάδα. Δεν εγκατέλειψε ο κόσμος μας τη ΔΗΜΑΡ − η ΔΗΜΑΡ τον εγκατέλειψε. Εμείς ήρθαμε στο 1,2% − αυτοί όλοι είναι παντού και περιμένουν. Περιμένουν όμως τη ΔΗΜΑΡ που γνώρισαν, όχι άλλη, όχι αυτήν που εγκατέλειψαν. Θα βρεθούμε σύντομα το επόμενο διάστημα μπροστά σε συζητήσεις και σε πρωτοβουλίες πολύ σοβαρές για το μέλλον και του κόμματός μας και του χώρου γενικότερα. Ξέρω, η ήττα της ΔΗΜΑΡ φέρνει αβεβαιότητες∙ ξέρω επίσης ότι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει σιγουριές, πρόχειρες όμως και περαστικές. Απευθύνομαι λοιπόν, και από αυτό το βήμα, σε όσους συντρόφους μου στη ΔΗΜΑΡ −γιατί δεν πρέπει να κρυβόμαστε− θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ χώρο έτοιμο για συνάντηση μαζί του, είτε άμεσα, είτε μέσω κεντροαριστερών στάσεων. (Γιατί ακούω ότι αυτή είναι η «νέα» πλατφόρμα της ηγεσίας σε αντικατάσταση της προηγούμενης που σαρώθηκε.)
Τους κατανοώ αλλά δεν συμφωνώ.
Θα τους θυμίσω αλήθειες που ξέρουν και δεν πρέπει να τις ξεπερνούν. Δεν έρχεται η πρόοδος, συντρόφισσες και σύντροφοι, με τη χειραγώγηση της κοινωνίας. Η χειραφέτησή της τη φέρνει. Κι η χειραφέτηση του λαού θέλει αλήθειες, για να ωριμάσουν οι συνειδήσεις των ανθρώπων. Δεν ωριμάζουν όταν τις χαϊδεύεις και απελευθερώνεις το αντικοινωνικό μένος δικαιολογώντας κάθε πράξη τους, επειδή επινόησες ένα ιδεολόγημα ότι τάχα βρισκόμαστε σε κοινωνικό πόλεμο για να διαμορφώσεις τεχνητές πολώσεις, και να χειριστείς εργαλειακά το εκλογικό ακροατήριο. Έτσι δυστυχώς λειτούργησε και λειτουργεί σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Όσο και αν σας επηρεάζει και διαπερνά τη σκέψη σας μια «ελκυστική» εικόνα αριστερής διακυβέρνησης, γυρίστε στις ρίζες των δικών μας αναλύσεων. Τι σχέση έχει η δική μας σύγχρονη αριστερά με την ανάλυση ότι η κρίση είναι μόνο ευρωπαϊκή και παγκόσμια −άρα δεν χρειάζεται να αλλάξει τίποτα εδώ−, με τον διαχωρισμό μνημονιακών και αντιμνημονιακών −που δεν πτοήθηκε ούτε όταν πίσω του στο αντιμνημονιακό στρατόπεδο συντάχθηκε ό,τι πιο σκοτεινό και δύσοσμο έχει ο τόπος−, με τη διατύπωση υπέροχων γενναιόδωρων λύσεων της αναδιανομής, αριστερής αναδιανομής, του πλούτου αλλά υπονόμευσης συστηματικά και επίμονα κάθε προσπάθειας δημιουργίας νέου πλούτου. Τι σχέση έχει η δική μας σκέψη με όλα τούτα.
Είναι τελείως διαφορετική η εκδοχή μία ενιαία ισχυρή Κεντροαριστερά που θα έχει αλλάξει το πολιτικό status, να διερευνήσει προγραμματικές συγκλίσεις και προς τα αριστερά της αν και όποτε χρειαστεί. Αυτό είναι άλλο πράγμα και τελείως διαφορετική είναι η υπό το βάρος της ήττας εύκολη αναζήτηση «καταφυγίων». Να διαχωρίσω εδώ όμως μια πρωτοβουλία με ενδιαφέρον. Το χθεσινό δεύτερο κείμενο των πέντε συντρόφων και συναδέλφων μου βουλευτών της ΔΗΜΑΡ. Και σ’ αυτό η μελλοντική σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ τίθεται εξαρχής όχι βέβαια ως προαπαιτούμενο σε οποιαδήποτε συζήτηση για την Κεντροαριστερά −όπως δυστυχώς το θέτει βάζοντας νέα προσκόμματα η ηγετική ομάδα−, αλλά ως κατεύθυνση. Δεν συμφωνώ. Δεν συγκροτείς, σύντροφοί μου βουλευτές τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη, της οποίας την αναγκαιότητα και εσείς αναγνωρίζετε, χωρίς να φιλοδοξείς να γίνει αυτή πρωταγωνιστής εξελίξεων και όχι εξαρχής συμπληρωματική δύναμη άλλων. Η σκέψη σας έχει σωστό προσανατολισμό, αλλά πάσχει σ’ αυτό το σημείο, που είναι όμως κομβικό. Αν υπάρξει από την ηγεσία μία εξέλιξη σαφούς προσανατολισμού προς τον ΣΥΡΙΖΑ −που την απεύχομαι−, θα γίνει το χαλί που θα τραβηχτεί για πολλούς από μας, της ιστορικής διαδρομής της Ανανέωσης. Με θλίβει αλλά δεν με πειράζει, γιατί τα κόμματα υπάρχουν επειδή κάποιους εκπροσωπούν και όχι ως υπολείμματα μίας παράδοσης. Αλλά σκεφτείτε πριν πράξετε.
Τι προτείνουμε
Βρισκόμαστε συντρόφισσες και σύντροφοι για άλλη μία φορά, στη μεγάλη μακρά μας διαδρομή, μπροστά σε καινούργια ευθύνη, και αυτή εθνικής διάστασης: Να δημιουργήσουμε τον μεγάλο χώρο που θα αλλάξει τη χώρα, αλλά μέσα σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας. Να συγκροτήσουμε τη μεγάλη Σοσιαλιστική Δημοκρατική Παράταξη, τη μεγάλη Κεντροαριστερά. Θα δυσκολευτούμε. Η κοινωνία τη θέλει, καταθέτει το αίτημά της από καιρό, αλλά όλοι το δυσκολεύουμε και το αίτημα και την απόκριση.
Δεν ξέρω εάν είναι δυστύχημα ή ατύχημα που η συζήτηση για την Κεντροαριστερά άνοιξε εν μέσω κρίσης. Εκείνο που είναι βέβαιο, είναι ότι η κρίση για την Κεντροαριστερά είναι ένα τεράστιο στοίχημα. Με το οποίο πρέπει να αναμετρηθεί, και γρήγορα. Μάλλον έχει κιόλας αργήσει.
Γιατί ό,τι είναι στοίχημα στην πολιτική, στη ζωή του πολίτη μπορεί να μεταφράζεται σε κόλαση. Άρα, τα περιθώρια είναι πολύ στενά. Το εκλογικό αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών έκανε απλώς την αποτύπωση του αδιεξόδου του σημερινού συσχετισμού δυνάμεων. Και το αδιέξοδο αυτό κάνει την αναγκαιότητα της Κεντροαριστεράς ακόμη πιο επείγουσα. Με δυο λόγια: Οι πολιτικοί κίνδυνοι μπορεί να ενεργοποιήσουν οικονομικούς, ενώ οι οικονομικοί, εφόσον παραταθεί η ζωή τους, ακυρώνουν την πολιτική μας παρουσία. Και, κάπως έτσι, φτάνουμε στην ουσία. Επειδή ο όρος Κεντροαριστερά δεν μπορεί να αφορά μία αμφιλεγόμενη πολιτική γεωγραφία: Αριστερά του κέντρου και δεξιά της αριστεράς∙ ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Η Κεντροαριστερά που θέλουμε και διεκδικούμε, δεν μπορεί να συγκροτηθεί με στόχο να αποτελέσει το συμπλήρωμα κανενός. Δεν μπορεί να συγκροτηθεί ετεροπροσδιοριζόμενη. Οφείλει να διαμορφώσει τους αυτοπροσδιορισμούς της, συναρτώντας τους άμεσα με το μέλλον της χώρας στο μέλλον της Ευρώπης. Ξαναγυρίζοντας πίσω στην πηγή της πολιτικής, την γινομένην του ευ ζην ένεκα. Διεκδικώντας μερίδιο στη διαμόρφωση αυτού του μέλλοντος. Σχηματίζοντας και χρωματίζοντάς το. Αναλαμβάνοντας την εθνική αφήγηση μιας χώρας νέας, ευρωπαϊκής και ευρωπαϊστικής. Είναι προφανές ότι στη διαδικασία αυτή όλοι εμείς, ανάλογα με το παρελθόν και το παρόν μας, βλέπουμε τα πράγματα με τον δικό μας τρόπο. Κάποιοι από μας θέλουν την Κεντροαριστερά προς τ’ αριστερά, κάποιοι άλλοι προς το κέντρο. Πεποίθησή μου είναι ότι η προσπάθεια πρέπει να είναι απολύτως νέα και αυτόνομη σε σχέση με όλα αυτά. Στηριγμένη στην πολιτική αυτοτέλεια των χώρων που θα συνδράμουν την ανασυγκρότησή της, αλλά με τη σύγχρονη επιθετική, και γι’ αυτό αυτοτελή πολιτική ματιά. Να υποστηρίξουμε προγραμματίζοντας, υποχωρώντας, συμφωνώντας, συνθέτοντας, αλλά εν τέλει προχωρώντας, την ανασύνθεση του χώρου, ικανού Να απαντάει θετικά. Να υπερβαίνει προωθητικά. Με συγκροτημένο σύστημα απόψεων, σχετικά με το τι απορρίπτουμε και τι κρατάμε.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, Ο πολιτικός χώρος του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού δεν είναι πια γεμάτος από σκελετούς στις ντουλάπες του. Αυτοί μετακόμισαν, αλλού. Είναι γεμάτος όμως συναγωνιστές σε αυτήν τη μεγάλη υπόθεση. Να μην ψάξουμε να βρούμε διαφορές. Αν ψάξουμε, θα βρούμε. Να ψάξουμε να βρούμε κοινούς τόπους. Αν ψάξουμε, θα βρούμε. Να πάρουμε ως ΔΗΜΑΡ γρήγορα πρωτοβουλίες και να συμμετάσχουμε στις πρωτοβουλίες των άλλων χώρων. Αναφέρομαι στην Ελιά και στο Ποτάμι. Εγώ ανέπτυξα, νομίζω, με θάρρος και ειλικρίνεια τις αδυναμίες και τις παραλείψεις σ’ αυτό το θέμα του δικού μου κόμματος. Αλλά αναρωτιέμαι σε τι βοήθησε, π.χ., πριν ακόμα μετρηθούν οι κάλπες και μόλις αισθάνθηκε ότι άντεξε, η εξαγγελία από τον κύριο Βενιζέλο του δικού του Συνεδρίου και η πρόσκλησή του να προστρέξουμε. Αν νομίζει ότι ανοίγει πόρτες έτσι, να μου επιτρέψει να του πω ότι η βιασύνη του για πρωτιά στις πρωτοβουλίες κλείνει πόρτες.
Ζητάω συναγωνιστές της Ελιάς σύνεση και ρεαλισμό. Και ζητάω από τους καλούς φίλους στο Ποτάμι να ανταποκριθούν, να μπολιάσουν με το καινούργιο που έφεραν στην πολιτική ζωή, τη μεγάλη συνάντηση, αυτή που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Εμείς προτείνουμε και οι τρεις χώροι ΕΛΙΑ, ΠΟΤΑΜΙ, ΔΗΜΑΡ, να συγκροτήσουν απ΄ τις επόμενες μέρες μια επιτροπή που θα ξεκινήσει έναν έντιμο, ειλικρινή, ανοιχτό διάλογο χωρίς όρους και προαπαιτούμενα για την συγκρότηση της νέας μεγάλης ελπίδας. Να εμπνευστούμε από την υπόθεση της μεγάλης δημοκρατικής συνάντησης. Να πιστέψουμε στη δύναμή της. Και να εμπνεύσουμε. Διότι, όπως λένε και οι Γάλλοι, δεν πρέπει να συγχέουμε τη βιασύνη —την απερίσκεπτη σπουδή— με την ταχύτητα. Πάντα εμπνέεις όταν ξεπερνάς τον εαυτό σου, όταν τολμάς να πάρεις ηγετικές πρωτοβουλίες για ένα πρωτοπόρο κοινωνικά και αναγκαίο ιστορικά βήμα. Εμείς θα είμαστε παρόντες και παρούσες υπερβαίνοντας τις δυσκολίες.
Σύντροφοι και συντρόφισσες, θα τελειώσω, έτσι όπως έκλεισα την ομιλία μου στη συνεδριακή κεντρική επιτροπή της ΔΗΜΑΡ προ μηνών. Κι εγώ και πλείστοι άλλοι δεν έχουμε καμία πρόθεση να παραδώσουμε όλα όσα διαμόρφωσαν τη ζωή μας μέσα από τη μεγάλη περιπέτεια της Ανανεωτικής Αριστεράς σε κανέναν, είτε εντός είτε εκτός των τειχών. Και ούτε θα κρεμάσουμε τα κλειδιά στον τοίχο.
«Οι πικραμένοι άνθρωποι είναι στο βάθος οι πιο αισιόδοξοι: επειδή σ’ αυτούς έμεινε ακόμα το προνόμιο ν’ αγαπούν, να πιστεύουν στον άνθρωπο και στη ζωή, το προνόμιο να κυνηγούνε χίμαιρες», Ηλίας Βενέζης