Θ. Θεοχαρόπουλος: “Δεν υπάρχει “εξαΰλωση” της ΔΗΜΑΡ και θα το δείτε σύντομα”
02/06/2014
Για το δυσμένες εκλογικό αποτέλεσμα της ΔΗΜΑΡ, τις προοπτικές του κόμματος και της Κεντροαριστεράς, αναφέρθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη εφημερίδα “Βραδυνή της Κυριακής” ο γραμματέας της Κεντρικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος επισημαίνει ότι “η απήχηση της ΔΗΜΑΡ και του προέδρου της Φώτη Κουβέλη είναι πολύ μεγαλύτερη από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών”.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Θ. Θεοχαρόπουλου
Σας σόκαρε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για το κόμμα σας;
Αναμφίβολα είναι πολύ αρνητικό το αποτέλεσμα. Πρέπει να δούμε τις αιτίες αναλυτικά και να δούμε τις αιτίες όχι απλά για να τις δούμε, αλλά για να λύσουμε το πρόβλημα. H Δημοκρατική Αριστερά έχει ευρύτερο κύρος και ευρύτερη απήχηση. Είμαι πεπεισμένος ότι δεν ανταποκρίνεται το σημερινό ποσοστό στην απήχηση του κόμματος. Συνεπώς οι διαδικασίες θα είναι ταχύτατες σε όλα τα επίπεδα και στο επίπεδο σύγκλισης των οργάνων.
Τι απαντάτε στον κ. Ψαριανό αλλά και σε άλλα στελέχη και βουλευτές του κόμματός σας που θέτουν ουσιαστικά θέμα ηγεσίας και ζητούν από τον κ. Κουβέλη γενναίες αποφάσεις; Θεωρείτε ότι είναι πολιτικός ελιγμός η παραίτηση του κ. Κουβέλη; Είναι μία παραίτηση με αστερίσκους ή όχι;
Είναι υποβολή παραίτησης του Προέδρου προς τα αρμόδια όργανα σύμφωνα με τις προβλεπόμενες καταστατικές διαδικασίες. Είναι η απολύτως φυσιολογική διαδικασία για τα δημοκρατικά κόμματα. Δεν υπάρχουν ελιγμοί και αστερίσκοι. Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών για την Ευρωβουλή τον οδηγούν, ως έχει χρέος, να υποβάλει στην Κεντρική Επιτροπή και στο Συνέδριο του κόμματος την παραίτησή του. Πλέον αυτά τα όργανα θα πάρουν τις αναγκαίες αποφάσεις. Εξάλλου να θυμίσω, σε σχέση με το ερώτημά σας, ότι ελάχιστα στελέχη και βουλευτές του κόμματος έθεσαν θέμα ηγεσίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη ΔΗΜΑΡ η διαδικασία εκλογής του προέδρου έγινε πριν λίγους μήνες και αυτό είναι πολύ διαφορετικό από το αν είχε γίνει πριν τρία χρόνια. Είναι δηλαδή πολύ πρόσφατες οι διαδικασίες. Από εδώ και στο εξής θα συζητηθούν επιπλέον τα ζητήματα πολιτικής, στρατηγικής, προσανατολισμού, αυτά που αφορούν, αυτή τη στιγμή, το κόμμα, τον χώρο αυτόν τον ευρύτερο τον οποίο θέλουμε να εκφράσουμε.
Τελικά σας στοίχισε η είσοδός στην κυβέρνηση ή η έξοδός σας από αυτή;
Η είσοδος στην κυβέρνηση ήταν μία πράξη ευθύνης για την χώρα και την κοινωνία. Για πρώτη φορά ένα κόμμα της αριστεράς αναλάμβανε τέτοιες ευθύνες. Η αποφυγή της συντεταγμένης χρεοκοπίας της χώρας και η πολιτική δέσμευση των εταίρων για παραμονή της χώρας στο ευρώ επιτεύχθηκαν με τη σημαντική συνεισφορά της ΔΗΜΑΡ. Μας στοίχισε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν αναδείκνυε ορισμένα θέματα κατά τη διάρκεια της συμμετοχής της στην κυβέρνηση. Η Δημοκρατική Αριστερά αποχώρησε από την κυβέρνηση γιατί δεν τηρήθηκε η προγραμματική συμφωνία. Δεν αναλύθηκαν όμως ορθά οι αιτίες της εξόδου από την κυβέρνηση. Μας στοίχισε ότι δεν έγινε με τον κατάλληλο σχεδιασμό ούτε η είσοδος ούτε η έξοδος από την κυβέρνηση. Όπως φάνηκε και από τα αποτελέσματα η ΔΗΜΑΡ αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος όταν πρόκειται για το καλό της χώρας και της κοινωνίας. Συμμετέχει σε κυβερνήσεις συνεργασίας αλλά και αποχωρεί όταν δεν τηρούνται οι προγραμματικές δεσμεύεις. Είμαστε κυβερνώσα αριστερά και όχι απαραίτητα κυβερνητική αριστερά.
Ποιο κατά την γνώμη σας είναι το λάθος του κόμματός σας που ουσιαστικά το εξαΰλωσε;
Δεν υπάρχει “εξαΰλωση” και θα το δείτε σύντομα. Η Δημοκρατική Αριστερά θα είναι παρούσα. Έχουμε 14 Βουλευτές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και συνεχίζουμε κάνοντας ρεαλιστικές προτάσεις με προοδευτικό περιεχόμενο. Μας στοίχισε όμως ότι το πολιτικό μας στίγμα δεν ήταν καθαρό. Δεν υπήρξε ξεκάθαρη στρατηγική όσον αφορά τον προσανατολισμό, τις συνεργασίες και τις συμμαχίες. Δεν ακούσαμε την κοινωνία σε αυτά τα ζητήματα και δεν πείσαμε ότι είμαστε η χρήσιμη δύναμη για την κοινωνία και την χώρα.
Πιστεύετε ότι οι ψηφοφόροι που έφυγαν από εσάς προτίμησαν την Ελιά ή το Ποτάμι;
Ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων μας κατευθύνθηκε προς το Ποτάμι καθώς δεν καταφέραμε να αναδείξουμε επικοινωνιακά στο προηγούμενο διάστημα ότι η ΔΗΜΑΡ, που είναι το κόμμα της ανανεωτικής Αριστεράς, της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς, αυτή την ανανέωση πρεσβεύει, αυτό το ανανεωτικό πνεύμα στην πολιτική. Δεν αναδείχθηκαν όσοι συμμετείχαν στην ΔΗΜΑΡ από την κοινωνία των πολιτών καθώς και οι νέοι στην πολιτική (όχι μόνο ηλικιακά). Επιπλέον ένα μέρος των ψηφοφόρων μας κατευθύνθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ καθώς δεν πείσαμε για την αλλαγή πολιτικής με σταθερότητα την οποία επιζητούμε και κυριάρχησε το αίτημα για ανατροπή. Τέλος, ένα μικρότερο ποσοστό κατευθύνθηκε προς την ΕΛΙΑ καθώς πείσθηκε από το αίτημα για κυβερνητική σταθερότητα και όχι για σταθερότητα η οποία δεν θα είναι συνώνυμη των συντηρητικών επιλογών.
Ο κ. Κουβέλης κάνει συζητήσεις με στελέχη, έκανε σύγκλιση των οργάνων. Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε πέρα από την αυτοκριτική για την ανασύνταξη του κόμματός σας;
Θέματα πολιτικής, στρατηγικής και προσανατολισμού πρέπει να εκφραστούν και να τεθούν άμεσα. Το ζητούμενο είναι οι πολιτικές τις οποίες πρέπει να ακολουθήσουμε και πρέπει να αποφασισθούν σύντομα. Το κρίσιμο είναι το πολιτικό περιεχόμενο. Η ανασύνταξη του κόμματος απαιτεί την λήψη αποφάσεων στα όργανα για όλα τα κρίσιμα θέματα χωρίς αμφισημίες και με αποφασιστικότητα.
Ζητούσατε μετά τις ευρωεκλογές να αναλάβετε πρωτοβουλίες για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς. Τώρα όμως μετά από τα αποτελέσματα είναι δύσκολο να αποτελέσετε τον προοδευτικό πόλο γύρω από αυτή τη συζήτηση καθώς η Ελιά αλλά και το Ποτάμι έχουν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά. Πώς θα το αντιμετωπίσετε αυτό; Επίσης, αρχίζει να διαφαίνεται ότι υπάρχει μία διχογνωμία στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ για το που θα πρέπει να κινηθεί από εδώ και στο εξής: προς την ΕΛΙΑ ή προς το ΣΥΡΙΖΑ; Εσείς τι πιστεύετε;
Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον. Όμως η απήχηση της ΔΗΜΑΡ και του Προέδρου της Φώτη Κουβέλη είναι πολύ μεγαλύτερη από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Τα όργανα μας θα συζητήσουν θέματα στρατηγικής, προσανατολισμού και πολιτικού σχεδιασμού. Σε κάθε περίπτωση το πολιτικό περιεχόμενο είναι εκείνο που καθορίζει τη στρατηγική συμμαχιών και συνεργασιών. Αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι συμμαχίες με βαθιά προοδευτικό περιεχόμενο. Με πολιτικό περιεχόμενο που αναμφισβήτητα θα μετακινεί την βαθιά συντηρητική κατεύθυνση της πολιτικής σε προοδευτική. Θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή για το καλό της χώρας και της κοινωνίας.
- See more at: http://www.badiera.gr/?p=11032#sthash.OigL2urR.E3FVONmk.dpuf