Συνέντευξη Κώστα Αβραμίδη στο e-drama.eu
Παρασκευή, Μάιος 9, 2014 - 09:05
Το e-drama.eu φιλοξενεί τον Υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Δράμας της "Γνώση & Συνεργασία" Κώστα Αβραμίδη
- Κύριε Αβραμίδη το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του. Διαρκή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων κ.α. Αποτέλεσμα το Νοσοκομείο να εφημερεύει μόνο 20 μέρες το μήνα, μολονότι είναι το μοναδικό στην περιοχή, με δραματικές επιπτώσεις ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών, που αναγκαστικά διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία με τεράστια καθυστέρηση, βάζοντας με αυτόν τον τρόπο σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών. Εάν εκλεγείτε Αντιπεριφερειάρχης, ποια θα είναι η επόμενη μέρα για το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας.
Κατ' αρχάς σας ευχαριστώ πολύ για την δυνατότητα που μου δώσατε να καταθέσω στου Δραμινούς κάποιες από τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου.
Όπως σωστά επισημαίνετε με την ερώτηση σας , η Π.Ε. Δράμας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα διαρκούς υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας και Σημείο Αναφοράς των αποσπασματικών εφαρμοσμένων πολιτικών του ΥΠ. Υγείας και της προηγούμενης Περιφερειακής Διοίκησης. Από την εφαρμογή αυτών των πολιτικών δημιουργήθηκαν στην Περιφέρεια μας έντονες αντιπαραθέσεις εντός της Προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής και συνέτειναν στην δυσλειτουργία του συστήματος υγείας στην Π. ΑΜΘ. Η παράταξή μας «Γνώση και Συνεργασία» έθεσε από την πρώτη στιγμή ως προτεραιότητα της στον τομέα της Υγείας , την θέσπιση Υγειονομικού Χάρτη της Περιφέρειας, ο οποίος μετά την καταγραφή και αξιολόγηση των αναγκών κάθε Περιφερειακής Ενότητας , θα αποτελέσει την βάση για τον οργανωτικό σχεδιασμό κάθε Π.Ε. στον Τομέα της Υγείας. Προσωπικά σας δηλώνω ότι ενίσχυση και η οργάνωση του Γ.Ν.Δράμας στο πλαίσιο που σας προανέφερα , είναι κυρίαρχη προτεραιότητα μας, προκειμένου αυτό να επαναλειτουργήσει σε υψηλό επίπεδο ως πάροχος δευτεροβάθμιας υγείας σε όλες τις βασικές ιατρικές ειδικότητες και σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις μας για την ανάπτυξη αποτελεσματικής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας , να επαναφέρει την πολυπόθητη ομαλότητα στο καίριο αυτό ζήτημα , που προβληματίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα του πολίτες της Περιοχής μας.
- Ο Νομός Δράμας είναι ένας από τους νομούς με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας. Ποιο είναι το προγραμματικό σας πλαίσιο για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και κατ’ επέκταση τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας;
Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η ανεργία και ιδιαίτερα στους νέους πολίτες είναι το πρώτο ζήτημα για τη χώρα, ικανό από μόνο του να αποτελέσει ανασταλτικό και αποδιοργανωτικό παράγοντα σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξής της. Ανάπτυξη με τα σημερινά ποσοστά ανεργίας δεν είναι νοητή. Στη Δράμα μας το πρόβλημα είναι ακόμη εντονότερο τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά, με αποτέλεσμα να έχει εμφανιστεί ένα νέο κύμα μετανάστευσης (εσωτερικό-εξωτερικό) που απομειώνει ακόμη περισσότερο τον παραγωγικό μας πληθυσμό.
Εμείς, σε αντίθεση με άλλες παρατάξεις που θεωρούν ότι οι περιφέρειες δεν μπορούν να διαδραματίσουν σοβαρό ρόλο σ’ αυτό το ζήτημα , παραπέμποντας του πολίτες στην κεντρική εξουσία , πιστεύουμε ότι η Αιρετή Περιφερειακή Διοίκηση μπορεί να έχει ενεργό ρόλο. Χρειάζεται να ενισχυθεί ο θεσμός της Αιρετής Περιφερειακής Διοίκησης με επιπλέον αρμοδιότητες και κυρίως με Πόρους. Και εξηγούμε… Η συμμετοχή της Περιφέρειας στο Νέο Πακέτο Οικονομικής Σύγκλησης 2014-2020 πρέπει να είναι Κυρίαρχη, και όχι παρακολουθηματική και απλά διαχειριστική , όπως τα προηγούμενα χρόνια, ούτω ώστε , πέραν των άλλων δράσεων της ( ανάπτυξη πρωτογενούς τομέα , σημαντικά έργα υποδομών κλπ.) με στοχευμένες παρεμβάσεις , όπως π.χ. την ενίσχυση της κοινωνικής εργασίας , να συμβάλει στην μείωση του ποσοστού της ανεργίας.
- Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, Δάσος Ελατιάς (Καρά Ντερέ), Σπήλαιο Μααρά, Πηγές Αγίας Βαρβάρας κ.α. Αυτά και πολλά άλλα είναι τα σημεία αναφοράς του νομού μας. Πώς προβλέπετε εσείς προσωπικά τη μελλοντική τους αξιοποίηση τόσο σε επίπεδο διαχείρισης (δημόσιο – ιδιώτες), όσο όμως και ως μέσο τουριστικής προβολής, επένδυσης και έλξης.
Τα στοιχεία που αναφέρετε συνιστούν κατά κυριολεξία την Ιδιαίτερη Ταυτότητα της ΠΕ Δράμας. Η παράταξη μας επιδιώκει την ολοκλήρωση του Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας , που θα ενισχύσει την επενδυτική δραστηριότητα και θα προωθήσει την αειφόρο ανάπτυξη. Επιδίωξη όλων των μελών της παράταξης μας , αλλά και προσωπικό «θέλω» είναι , αυτός ο χωροταξικός και αναπτυξιακός σχεδιασμός, να προστατεύσει και να αναδείξει την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, με το μοναδικό φυσικό του τοπίο ( μνημεία φύσης , ορεινός όγκος, χιονοδρομικό κέντρο, σπήλαια κ.λ.π.) και με τα ιδιαίτερα πολιτιστικά του στοιχεία ( παραδοσιακοί οικισμοί , μοναδικά δρώμενα , καινοτόμες δράσεις κ.λ.π.). Θεωρώ ότι αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της Δράμας, το οποίο οφείλουμε να αξιοποιήσουμε για να γίνει ο τόπος μας ανταγωνιστικός στον τομέα του Τουρισμού και μέσα από μία ορθολογικά οργανωμένη τουριστική επισκεψιμότητα 12μηνης διάρκειας να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις. Με τον κατάλληλο προγραμματισμό έργων , κυρίως στις υποδομές, τα όσα σας λέω , μπορούν να αποτελέσουν στο τέλος της επόμενης περιόδου της Περιφερειακής Διοίκησης , το Δυναμικό Οικονομικό προφίλ της ΠΕ Δράμας.
- Κοινό τόπο αποτελεί η άποψη πως ο πρωτογενής τομέας είναι και θα είναι ο βασικότερος μοχλός για την οικονομία, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Αυτονόητα, η επανεκκίνηση της οικονομίας θα οφείλει ένα της μερίδιο σ’ αυτό. Ποιες είναι επομένως οι ενέργειες της «Γνώση & Συνεργασία» αναφορικά με τα παραπάνω;
Για την Περιφέρεια μας άλλα και ειδικότερα για την ΠΕ Δράμας βασικός στόχος της Παράταξης μας «Γνώση και Συνεργασία» είναι ο εκσυγχρονισμός του παραγωγικού μοντέλου της , που θα στηρίζεται στην επιχειρηματικότητα. Θα έλεγα δε στην επιχειρηματικότητα , ιδιαίτερα, του πρωτογενή τομέα που θα βασίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας , τις τοπικές πηγές πλούτου, τις μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις στο Νότιο τμήμα της Δράμας , την μεταποίηση υφισταμένων ,νέων και βιολογικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Επιπλέον παρεμβάσεις για την ανάπτυξη της Δασικής Παραγωγής καθώς η ΠΕ Δράμας καλύπτεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από πλούσια δασικά συμπλέγματα. Ιδιαίτερη προσοχή και στήριξη της επιχειρηματικότητας στο τομέα του μαρμάρου καθώς είναι πολύ σημαντικός για την Δράμα μας στην σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία. Πιστεύουμε ότι η αξιοποίηση των φυσικών πόρων μας με ταυτόχρονη εξειδίκευση σε μια σειρά νέου τύπου δραστηριοτήτων , συμβατών με την φυσιογνωμία του τόπου μας , μπορεί να απελευθερώσει νέες οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις για την ΠΕ Δράμας αλλά και την Περιφέρεια μας.
- Άξονας Δράμας – Αμφίπολης: Η σημερινή Περιφεριακή Διοίκηση έχει δόσει προτεραιότητα στον άξονα Δράμας – Καβάλας. Τι γίνεται με τον άξονα Δράμας – Αμφίπολης;
Στην συγκεκριμένη ερώτηση σας θα ήθελα να είμαι απόλυτα σαφής. Διατυπώνω κατ’ αρχήν την σοβαρή επιφύλαξη μου για την προτεραιότητα που λέτε ότι δόθηκε στον άξονα Δράμας- Καβάλας. Μέσα σ’ αυτό το συνονθύλευμα δηλώσεων, αντιδηλώσεων, γενικεύσεων και υπεραπλουστευμένων δικαιολογιών περί « μη ωρίμανσης μελετών και μη ετοιμότητας της ΠΕ μας» , για την οδική σύνδεση με την Εγνατία Οδό και από τους δύο άξονες , η οποία αποτελεί κομβικό στοιχείο για την έξοδο της Δράμας από την απομόνωση της, σας δηλώνω ευθέως ότι το πρόβλημα ( και ή λύση του ) δεν είναι τεχνικό /τεχνοκρατικό αλλά καθαρά πολιτικό. Αυτό που απαιτείται, είναι ,σταθερή πολιτική βούληση υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου, το οποίο θα δώσει άλλη πνοή στην Δράμα, κάτι που δυστυχώς δεν είχε η προηγούμενη Διοίκηση της Περιφέρειας μας. Για την «Γνώση και Συνεργασία» η υλοποίηση και των δύο αξόνων και η σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία Οδό είναι ένας ρεαλιστικός και εφικτός στόχος , τον οποίο τον έχουμε θέσει εξ’ αρχής.