Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Η ΔΗΜΑΡ Δράμας για το σχέδιο ΑΘΗΝΑ και το κλείσιμο τμημάτων ΑΤΕΙ


Η ΔΗΜΑΡ Δράμας συμμετείχε στο συντονιστικό όργανο για το θέμα των τμημάτων ΑΤΕΙ   και υποστηρίζει τις αποφάσεις του καθώς και τις ενέργειες των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των σπουδαστών και των καθηγητών και όλων όσων συμβάλλουν ώστε το ΤΕΙ Καβάλας να έχει τμήματα και στις δύο πόλεις καθώς τα συγκεκριμένα τμήματα είναι συνδεδεμένα με την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας και οι υποδομές στην Δράμα ευνοούν την ύπαρξη αυτών των τμημάτων.
Συμφωνούμε με το πνεύμα και τις θέσεις που αναφέρονται στην επιστολή που έστειλαν οι Δήμαρχοι του Νομού στον Υπουργό Παιδείας και πιστεύουμε ότι μέσα στις αλλαγές που θα προκύψουν από το σχέδιο ΑΘΗΝΑ ο ρόλος της Δράμας θα έπρεπε να είναι αναβαθμισμένος.

Γενικά  για το σχέδιο «Αθηνά» η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι:
Α) Η αναδιάρθρωση των ΑΕΙ είναι εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί να είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας. Χρειάζεται η ενεργοποίηση των θεσμικών οργάνων όπως το ΕΣΥΠ και η ΑΔΙΠ τα οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ερωτήθηκαν καν.
Β) Το συγκεκριμένο σχέδιο ΑΘΗΝΑ δεν μπορεί να ισχύσει με έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Η συζήτηση και η ψήφισή του στην Βουλή είναι αναγκαία. Ζητάμε από το Υπουργείο Παιδείας να αναθεωρήσει την απόφαση του για έκδοση Π.Δ και να εισαγάγει την πρόταση στην κοινοβουλευτική διαδικασία.
Στην διάρκεια της διαβούλευσης η ΔΗΜΑΡ θα υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις βελτίωσης του σχεδίου Αθηνά στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του ακαδημαϊκού χαρακτήρα, της αναδιάρθρωσης, της απομάκρυνσης από πελατειακές και κομματικές λογικές και της αντιστοίχησης με τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας.

Ο τομέας Παιδείας της ΔΗΜΑΡ έδωσε ήδη στην δημοσιότητα μια πλήρη πρόταση αναδιάρθρωσης των ΑΕΙ που αναπτύσσεται σε τρεις  φάσεις που μπορούν να ξεκινήσουν ταυτόχρονα:
1) Εφαρμογή  της βάσης του «10» και συγχώνευση ή και κατάργηση των τμημάτων που πάνω από το 50% των σπουδαστών δεν έχουν την βάση  του 10.
2) Δημιουργία κοινοπραξιών ανά περιφέρεια που περιλαμβάνουν Πανεπιστήμια, ΑΤΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα στη βάση της συνάφειας γνωστικών αντικειμένων, της γεωγραφικής τοποθεσίας, της συνδιαχείρισης  υποδομών και της αποτελεσματικότερης αξιοποίησης του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού
3)  Εσωτερική αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων σε μεγάλες σχολές και τμήματα που να ανταποκρίνονται στις επιστημονικές και κοινωνικές εξελίξεις.
4)  Αξιολόγηση των υποδομών, των διοικητικών Υπηρεσιών, του διδακτικού και Ερευνητικού έργου και παρακολούθηση της επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων.


Το γραφείο τύπου
ΔΗΜΑΡ Δράμας