Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Συνέντευξη Σπύρου Λυκούδη


Συνέντευξη βουλευτή Επικρατείας ΔΗΜΑΡ Σπύρου Λυκούδη στην εφημερίδα “Βραδυνή” και τη δημοσιογράφο Ειρήνη Μπέλλα

LykoudisSp1. Υπάρχει δυνατότητα μετεκλογικής συνεργασίας ΔΗΜΑΡ -ΣΥΡΙΖΑ; Η απόρριψη μιας συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερα κοινά σημεία με τη ΝΔ από ότι με το ΣΥΡΙΖΑ;
Η ΔΗΜΑΡ συνεργάστηκε με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ υπηρετώντας δυο στόχους: παραμονή στην Ευρωζώνη και πολιτική σταθερότητα. Και οι δυο συνιστούν αναγκαία συνθήκη για την ομαλή πολιτική και αναπτυξιακή πορεία του τόπου. Δεν αρκούν όμως, απαιτείται πρόγραμμα εθνικής ανάκαμψης, ολοκληρωμένο, ιεραρχημένο και με χρονοδιαγράμματα. Αυτό κρίνεται στην τωρινή συγκυρία.

Για μας είναι στοιχείο πολιτικού πολιτισμού οι συνεργασίες, γιατί αποτρέπουν το φανατισμό και τη μισαλλοδοξία, ενθαρρύνουν το διάλογο και την κοινωνική πρόοδο και τονώνουν τη Δημοκρατία. Δεν τις μετρούμε με το ζύγι ή το μέτρο αλλά με την αξιοπιστία και την αποδοτικότητά τους. Τις πραγματοποιούμε δε στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων.

2. Εκφράσατε δυσαρέσκεια για υπουργούς που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους κυβερνητικούς εταίρους. Πρόσφατο παράδειγμα οι σχεδιασμοί του Υπουργού Εργασίας για αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο. Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα; Η ΔΗΜΑΡ το έθεσε στον Πρωθυπουργό; Και αν ναι, τι απάντησε;
Δεν είναι θέμα προσώπων αλλά νοοτροπίας. Το καίριο ερώτημα είναι γιατί ένας υπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας, χωρίς καν να ενημερώσει, ανοίγει, από τηλεοράσεως και εν θερμώ, θέματα που δεν αποτελούν προτεραιότητα και γνωρίζοντας καλά ότι οι εταίροι της κυβέρνησης θα αντιδράσουν. Για να εισπράξει επιδοκιμασία από κάποιο κομματικό ακροατήριο; Μου φαίνεται πολύ χαμηλός στόχος στη σημερινή συγκυρία.
Οι συμπεριφορές αυτές είναι επικίνδυνες. Διότι αυτό μπορούμε να το κάνουμε και οι τρεις συμμετέχοντες στην κυβέρνηση. Κι αν το κάνουμε,  σας διαβεβαιώνω, την επόμενη μέρα δεν θα έχουμε κυβέρνηση αλλά Βαβέλ.
Σε κάθε περίπτωση – απευθύνομαι και στους νεοδημοκράτες- στη Δημοκρατική Αριστερά και τιμούμε και σεβόμαστε τις συνεργασίες μας. Απαιτούμε όμως το ίδιο κι από τους εταίρους μας. Υπενθυμίζω δε ότι συνεργασία σημαίνει καθαρές συνεννοήσεις ανάμεσα και στα τρία κόμματα. Αυτό θα πρέπει να το συνηθίσουμε.

3. Στις αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων εσείς απαντάτε με την κινητικότητα. Ωστόσο, αν η Τρόικα επιμείνει στις απολύσεις, θα υπαναχωρούσατε στο όνομα της παραμονής της χώρας στο ευρώ;
Η αναγκαία αποσυμφόρηση του δημόσιου τομέα μπορεί να επιτευχθεί με την κινητικότητα, τις μετατάξεις και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Δηλαδή με το σχέδιο Μανιτάκη. Χωρίς απολύσεις! Θα επιμείνουμε.

4. Ποια θεωρείτε ότι είναι η σημαντικότερη αδυναμία που αντιμετωπίζει τώρα η διακυβέρνηση της χώρας;
Η αναγκαία σπουδή για τη στήριξη των ασθενέστερων. Καθυστερούμε. Καθώς η δημιουργία θέσεων εργασίας απαιτεί χρόνο, η στήριξη των ανέργων και των ασθενέστερων μπορεί και πρέπει να είναι άμεση και συνεχής. Στη ΔΗΜΑΡ αυτό θεωρούμε πως πρέπει να είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης στη φάση αυτή.
Σε επίπεδο καθημερινής λειτουργίας της κυβέρνησης υπάρχουν δυσαρμονίες. Φυσιολογικές κάποιες, καθώς η Ελλάδα δεν έχει κουλτούρα πολυκομματικών κυβερνήσεων αλλά και εμπόδια από εκείνους, οι οποίοι δεν έχουν αντιληφθεί ότι παρήλθε η εποχή που το κράτος ήταν μαγαζάκι των κυβερνώντων. Ανεπιστρεπτί!

5.  Φωνές στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ καταγγέλλουν ότι το ηγετικό επιτελείο της απομακρύνθηκε από τις αρχικές θέσεις που είχε το κόμμα στις εκλογές, ακόμη και από την προγραμματική συμφωνία που είχατε με τους άλλους δυο κυβερνητικούς. Εσείς δεν βλέπετε καμία αλλαγή; 
Αλλαγή καμιά! Αποκλίσεις και αντιθέσεις ανάμεσα στις θέσεις της ΔΗΜΑΡ και στις κυβερνητικές θέσεις βλέπω πολλές. Και είναι απολύτως φυσικό.
Μια τρικομματική κυβέρνηση  υλοποιεί τη σύνθεση ή την κοινή συνισταμένη των τριών προγραμμάτων, όχι το πρόγραμμα του ενός. Και το νόημα των κόκκινων γραμμών δεν είναι εκβιαστικό, «υιοθέτησε τη θέση μου αλλιώς αποχωρώ» αλλά συναινετικό, «σεβάσου τα αδιαπραγμάτευτα της φυσιογνωμίας μου».
Συνεργασία, ξαναλέω, σημαίνει έντιμος και διαφανής συμβιβασμός.
Εκείνους δε, οι οποίοι μας κριτικάρουν, τάχατες από αριστερά, γιατί δεν ρίξαμε την κυβέρνηση π.χ. για τις επιτάξεις, τους καλώ να φανταστούν τι θα γινόταν σε όλα τα μέτωπα, εργασιακά, απεργιακά και θεσμικά, αν δεν ήταν η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση.

6. Πώς βλέπει αλήθεια ένα αριστερό κόμμα τις επιστρατεύσεις; Οι ενστάσεις που διατυπώνει, του δίνουν άφεση;
Σας απάντησα ήδη νομίζω. Όσο για την άφεση, τη χρειάζεσαι, όταν αμαρτάνεις, όχι όταν, όπως εμείς,, καίγεσαι σ΄ένα καμίνι για αμαρτίες άλλων, ενώ μπορούσες να σφυρίζεις αδιάφορα κι ευχάριστα.

7.  Σε ποια σημεία θα εστιάσει η ΔΗΜΑΡ κατά το επόμενο διάστημα;
Στη στήριξη των ασθενέστερων και των απόρων ανέργων, στη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος (εκλογικό σύστημα, πολιτικό χρήμα, λειτουργία Κοινοβουλίου, ευθύνη υπουργών και δημοσίων λειτουργών κ.α.) και στον αναπροσανατολισμό της δημόσιας διοίκησης.

8. Θα δεχθείτε την πρόσκληση του ΠΑΣΟΚ για διάλογο;  Απορρίπτετε οποιαδήποτε  συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ;
Βασική στρατηγική μας κατεύθυνση είναι η ανασυγκρότηση του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού. Θα κινηθούμε προς την κατεύθυνση αυτή με συνέπεια. Χωρίς κινήσεις κορυφής, που αυτή τη στιγμή δεν βοηθούν.