Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

για τη λήψη έκτακτων μέτρων υποστήριξης των ανέργων




ΘΕΜΑ :
Επίκαιρη Επερώτηση της Δημοκρατικής Αριστεράς για τη λήψη έκτακτων μέτρων υποστήριξης των ανέργων


Το θέμα της ανεργίας και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, θέτει στην κορυφή της ατζέντας της η ΔΗΜΑΡ, καταθέτοντας, Επίκαιρη Επερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, και Οικονομικών. Συγκεκριμένα η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ τους καλεί να αναλάβουν δράση με έκτακτα μέτρα υποστήριξης των ανέργων κυρίως σ΄ ό,τι αφορά τις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι άνεργοι που ζουν σε νοικοκυριά στα οποία δεν υπάρχει ενήλικας εργαζόμενος, οι μακροχρόνια άνεργοι με παρωχημένες ειδικότητες, οι άνεργοι άνω των 55 ετών.

Στην Επίκαιρη Επερώτηση προτείνεται, μεταξύ άλλων:
1. Η αναμόρφωση των Συστημάτων Επιδότησης Ανεργίας, με στόχο την αύξηση του χρόνου επιδότησης και τη διεύρυνση των ωφελούμενων.
2.  Η υγειονομική περίθαλψη όλων των εγγεγραμμένων ανέργων.
3. Έκτακτες και εκτεταμένες δράσεις ένταξης των ανέργων σε προγράμματα «άμεσης δημιουργίας θέσεων απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα», εργασιακής τοποθέτησης και κατάρτισης.

Η χρηματοδότηση αυτών των προγραμμάτων πρέπει να γίνει με αναπροσανατολισμό των πόρων του ΕΣΠΑ και αξιοποίηση της εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης.
Mέσω της Επίκαιρης Επερώτησης η Δημοκρατική Αριστερά παρεμβαίνει για τη θέσπιση ενός πλαισίου αντιμετώπιση της οξείας κοινωνικής κρίσης και της προστασίας των ομάδων υψηλού κινδύνου.


25 / 02 / 13