Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση του νομού μας παρουσιάζοντας το Χρονολόγιο

Η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας συμμετέχει στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση του νομού μας παρουσιάζοντας το Χρονολόγιο των ετών 1913-2013. Πρόκειται για μια διαδραστική και πρωτότυπη ηλεκτρονική εφαρμογή, η οποία προσφέρει μια συνεκτική παρουσίαση της ιστορικής διαδρομής του τόπου και των κατοίκων του, παραθέτοντας στον άξονα του χρόνου τα σημαντικότερα ορόσημα που έλαβαν χώρα στην περιοχή μας κατά τα 100 χρόνια που ακολούθησαν την απελευθέρωση του 1913.
Η ξεχωριστή αυτή παρουσίαση αποτελεί τον καρπό της συνεργασίας μας με την τετραμελή επιστημονική επιτροπή η οποία δημιουργήθηκε αποκλειστικά για να φέρει εις πέρας το απαιτητικό αυτό έργο, αποτελούμενη από τους κ.κ. Νίκο Θ. Γεωργιάδη, Δημήτρη Α. Πασχαλίδη, Βασίλη Χ.  Ριτζαλέο και Χρίστο Π. Φαράκλα. Τα μέλη της επιτροπής, εργαζόμενα αφιλοκερδώς επί σειρά μηνών, κατάφεραν να μας προσφέρουν με συνέπεια και επιστημονική ακρίβεια την καταγραφή των οροσήμων που περιέχονται στο Χρονολόγιο που ακολουθεί.
Όπως βέβαια θα διαπιστώσετε από την πρώτη ματιά, το Χρονολόγιο δεν είναι ένα απλό κείμενο. Είναι μια σύγχρονη παρουσίαση που μπορεί να εμπλουτιστεί με τη χρήση φωτογραφιών, βίντεο, ηλεκτρονικών παραπομπών και χαρτών, ζωντανεύοντας τη στρατιωτική, διπλωματική, πολιτική, διοικητική, εκκλησιαστική, επιστημονική, πολιτιστική και αθλητική ιστορία του τόπου μας και καθιστώντας την προσβάσιμη και ιδιαίτερα θελκτική για όλους.
Στο σημείο αυτό είναι κρίσιμο να διευκρινίσουμε πως το Χρονολόγιο είναι ένα έργο σε διαρκή εξέλιξη. Το μεγάλο χρονικό εύρος της παρακολουθούμενης ιστορικής περιόδου, η καταγραφή ιστορικών γεγονότων που ξεπερνούν τα στρατιωτικά και διπλωματικά συμβάντα της μεγάλης ιστορίας, αλλά κυρίως η δυνατότητα συμπερίληψης υποστηρικτικού υλικού (φωτογραφίες, βίντεο κλπ), αφήνουν άφθονο χώρο για προσθήκες, διορθώσεις και εμπλουτισμό.
Καλούμε λοιπόν όσους αγαπούν τον τόπο μας και ενδιαφέρονται για την καταγραφή της ιστορίας του να συνεισφέρουν με τις επισημάνσεις, τις παρατηρήσεις, τις διορθώσεις τους και το υλικό που ενδεχομένως διαθέτουν στη συμπλήρωση του Χρονολογίου, επικοινωνώντας μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: typou@drama.gr. Το σύνολο των πληροφοριών θα τίθεται υπόψη της επιστημονικής επιτροπής η οποία θα συνεχίσει να συνεδριάζει σε τακτά διαστήματα και θα αποφασίζει τόσο για τον εμπλουτισμό των υφιστάμενων καταχωρήσεων όσο και για την προσθήκη νέων, καθώς και για τη διόρθωση των σφαλμάτων που τυχόν εντοπίζονται.