Σκέψεις για την τοπική αυτοδιοίκηση του Χρήστου Χατζηγεωργίου
Κάποιοι φωνάζουν και σχίζουν τα ιμάτιά τους για το περιβάλλον και κάποιοι εργαζόμενοι μεθοδικά και ήσυχα προχωρούν σε συμβολικές κινήσεις ( ξήλωμα των αυθαίρετων ξύλινων σπιτιών από τον κήπο), ουσιαστικές ενέργειες ( ένταξη στον βιολογικό καθαρισμό τοπικών διαμερισμάτων αλλά και διαμερισμάτων από όμορους δήμους), δράσεις που έχουν απόλυτη σχέση με την αειφόρο ανάπτυξη
( αλλαγή του απαρχαιωμένου δικτύου ύδρευσης και αντικατάσταση του δικτύου αμιάντου),προγράμματα ολοκληρωμένα ( έναρξη στην πράξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος ανακύκλωσης στην Δράμα) αλλά δυστυχώς δεν ξέρουν πώς να τα προβάλλουν, να τα υποστηρίξουν, και να τα πολλαπλασιάσουν γιατί διακατέχονται από μια τεχνοκρατική και διαχειριστική λογική που συνάδει μεν με το λαϊκό αίσθημα αλλά δεν συνάδει με μια συμμετοχική και δημοκρατική διαδικασία όπου ο πολίτης καθίσταται υπεύθυνος για τις επιλογές του και συμμέτοχος στις αποφάσεις και τα αποτελέσματά τους.
Δηλαδή θα μπορούσαμε να έχουμε μια δημοτική αρχή που θα λειτουργούσε εις βάρος των πολιτών ή εις όφελος των πολιτών αλλά με απουσία των πολιτών και αυτό συμβαίνει συνήθως.
Το όραμά μας είναι να έχουμε μια δημοτική αρχή που να λειτουργεί εις βάρος των πολιτών ή εις όφελος των πολιτών αλλά με την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών ώστε να διαπαιδαγωγούνται από τα λάθη τους, να επιβραβεύονται από τις σοφές επιλογές τους και να έχουν στο κάτω κάτω την ευθύνη των επιλογών τους.
Η σημερινή δημοτική αρχή δεν μπορεί να κατηγορηθεί για μειωμένο ενδιαφέρον ή για έλλειψη εργατικότητας, για ελλειπή μεθοδικότητα και προγραμματισμό, για λάθος επιλογές και για απουσία οράματος...........αλλά μπορεί να κατηγορηθεί για μειωμένη έως ανύπαρκτη συμμετοχικότητα, για έλλειψη αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών, για ανύπαρκτη διαβούλευση, για συγκεντρωτικότητητα και πελατειακή λογική, για απουσία άμεσης επαφής με τις γειτονιές και τους πολίτες.
Συμπέρασμα πρώτον: Αν διοικούσατε μια επιχείρηση ίσως παίρνατε και το βραβείο προγραμματισμού, ανταγωνιστικότητας ή και απορρόφησης κονδυλίων.
Συμπέρασμα δεύτερο: Δέν διοικείται επιχείρηση αλλά Δήμο οπότε αναπροσαρμόστε την λογική σας.
Δεν αρκεί η εργατικότητα, η μεθοδικότητα, η απορροφητικότητα, η ανταγωνιστικότητα.
Χρειάζονται κι αυτά αλλά επειδή ο Δήμος δεν είναι επιχείρηση η αξιολόγησή σας θα έχει να κάνει με τον εθελοντισμό, την συμμετοχή, τη δημοκρατία, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη.
Αυτά μπορεί να μην κρίνουν την ικανότητα μιας επιχείρησης αλλά κρίνουν την ικανότητα μιας δημοτικής αρχής.
Η σημερινή δημοτική αρχή επιτυχημένη στα πρώτα και αποτυχημένη στα δεύτερα ή θα εντάξει στη λειτουργία της σκεπτικό διαφορετικό ή θα παραμείνει στο ίδιο μοτίβο.
Ήδη πολλαπλασιάζονται οι φωνές για μια άλλη αντίληψη, για μια άλλου τύπου συμμετοχική δημοτική λήψη αποφάσεων.
Οι διεργασίες είναι ανοιχτές, γρήγορες και ίσως αναδείξουν τη νέα δημοτική αρχή που θα συντονίσει το βήμα της με τις αναγκαιότητες των πολιτών και του Δήμου.