Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Τομέα Αυτοδιοίκησης της ΔΗΜΑΡ

Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Τομέα Αυτοδιοίκησης της ΔΗΜΑΡ

Το Σάββατο 12/10 πραγματοποιήθηκε η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Τομέα Αυτοδιοίκησης της ΔΗΜΑΡ με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών στελεχών από όλη την Ελλάδα, η οποία σηματοδότησε και την έναρξη της προετοιμασίας του κόμματος ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου.
Στη συνδιάσκεψη επιβεβαιώθηκε τη βασική κατεύθυνση ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν αποτελούν επιβράβευση ή αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής ούτε και δημοψήφισμα κατά του μνημονίου. Αντίθετα αποτελούν ένα πεδίο συναινέσεων και προγραμματικών συγκλίσεων για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό περιεχόμενο, που θα διεκδικούν την ενδυνάμωση της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης, την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης, την αναβάθμιση της κοινωνικής πολιτικής, τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τον πολίτη.
Οι ανεξάρτητες δημοτικές κινήσεις ενεργών πολιτών που υποστηρίξαμε την προηγούμενη φορά στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλους Δήμους, και αναδείχτηκαν ως δημοτικές αρχές, θεωρούμε ότι απέδωσαν για τις τοπικές κοινωνίες και συνέβαλαν στην ανανέωση των αντιλήψεων για την τοπική αυτοδιοίκηση. Μέλη μας δραστηριοποιούνται ενεργά σε αυτές κινήσεις, χωρίς κομματική ηγεμονία, ισότιμα και συνεργατικά με άλλους ενεργούς πολίτες. Η δημοκρατική λειτουργία τέτοιων σχημάτων και αυτοδιοικητικών πρωτοβουλιών και η προγραμματική τους συνέπεια είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη συνέχεια. Οι επιλογές γι΄ αυτή τη συνέχεια είναι υπόθεση των αυτοδιοικητικών μας δυνάμεων.
Οι αυτοδιοικητικές κινήσεις που ήδη λειτουργούν, είτε εκπροσωπήθηκαν στα έδρανα της αντιπολίτευσης είτε όχι, πρέπει να αποτελέσουν χώρο προτάσεων και πολιτικής για τη μεταρρύθμιση και την ενίσχυση των θεσμών, να ενθαρρύνουν τη δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών, να αναδείξουν Δημάρχους και Δημοτικά Συμβούλια στη βάση προοδευτικών προγραμμάτων και αξιοσύνης προσώπων. Να προχωρήσουν σε άνοιγμα στις τοπικές κοινωνίες και να αναζητήσουν νέες συμμετοχές και διεύρυνση στο χώρο των ενεργών πολιτών, να προβούν σε δημόσιο απολογισμό της δράσης τους.
Η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει τη συγκρότηση, όπου δεν υπάρχουν, ανεξάρτητων προοδευτικών κινήσεων σε όλη τη χώρα που θα στηρίζονται στην αυτενέργεια των πολιτών, πάνω και πέρα από κομματική προτίμηση.
Τα παραπάνω ισχύουν αντίστοιχα και για τις περιφερειακές εκλογές, για τις οποίες θεωρούμε ότι ο πολιτικός τους χαρακτήρας προκύπτει από το περιεχόμενο των αρμοδιοτήτων που ασκούν πλέον οι Περιφέρειες. Επιδίωξή μας είναι να συμμετέχουμε σε συνεργατικά σχήματα, που στο πρόγραμμα και στην επιλογή των προσώπων θα αποτυπώνουν μια προοδευτική πρόταση περιφερειακής διαχείρισης και ανάπτυξης, θα αναβαθμίζουν τη συμμετοχή των πολιτών στις περιφερειακές υποθέσεις και θα ευνοούν την καλλιέργεια της περιφερειακής συνείδησης.