Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

ΘΕΜΑ :
Δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, για το ζήτημα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα


Η έως τώρα πολιτική της κυβέρνησης να περιορίσει το εύρος και το περιεχόμενο της επαναδιαπραγμάτευσης, να υποχωρήσει ακόμη και σε ανορθολογικές απαιτήσεις της τρόικας, αποδεικνύεται λανθασμένη. Έτσι, ενθαρρύνθηκε η τρόικα και επιμένει στην αδιέξοδη πολιτική της άδικης λιτότητας που δεν οδηγεί στην έξοδο από την κρίση.
Σήμερα η κυβέρνηση πρέπει να κάνει καθαρό ότι η χώρα δεν πρόκειται να δεχθεί τη λήψη νέων μέτρων, οριζόντιων ή «στοχευμένων». Να αποκρούσει τις απαράδεκτες αξιώσεις των εταίρων και να διεκδικήσει μια νέα συμφωνία που θα περιλαμβάνει:

·        Ουσιαστικές αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε να αντικατασταθούν τα μέτρα που όχι μόνο διέλυσαν την κοινωνία, αλλά αποδείχθηκαν και αναποτελεσματικά και να συνδεθεί με δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, με αναζωογόνηση της αγοράς, με τη δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας.
·        Πακέτο μέτρων που θα αναδιαρθρώνουν το χρέος, θα μετακινούν τα ομόλογα που λήγουν και θα μειώνουν σημαντικά τις επιβαρύνσεις στον προϋπολογισμό.
·        Ισχυρό πρόγραμμα αναπτυξιακών παρεμβάσεων, ικανό να αντιμετωπίσει την ύφεση, να ανατάξει την οικονομία, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και νέα εισοδήματα.

Απαιτείται μια ισχυρή επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους που θα οδηγεί σε αλλαγή πολιτικής.


22 / 10 / 13