Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Αποσπάσματα συνέντευξης του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη

ΘΕΜΑ :
Αποσπάσματα συνέντευξης του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και την εκπομπή των Β. Λυριτζή και Δ. Οικονόμου


Για τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου.
«Η Δημοκρατική Αριστερά έχει δημιουργήσει τη συμπαράταξη με τίτλο «Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία». Συμμετέχουν δυνάμεις οι οποίες προέρχονται από τον σοσιαλιστικό χώρο, δυνάμεις οι οποίες αναφέρονται στην πολιτική οικολογία, αλλά και προοδευτικοί πολίτες οι οποίοι δεν προσδιορίζουν την πολιτική τους παρουσία και την πολιτική τους δράση σε κάποιον από τους γνωστούς συγκροτημένους χώρους. Βεβαίως, υπάρχουν και πρόσωπα τα οποία έχουν πολιτική δράση στο παρελθόν. Αλλά κυρίως εκείνο που συγκροτεί τη συμπαράταξη «Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία» είναι κοινωνικές δυνάμεις, οι οποίες σε λίγες ημέρες θα γνωστοποιηθούν.

Γιατί δεν είναι δυνατή η εκλογική σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ.
Εκείνο το οποίο προσδιορίζει αυτή τη συμπαράταξη, αυτή την προοδευτική συνεργασία, είναι ακριβώς το πολιτικό περιεχόμενο. Είναι το πρόγραμμα, είναι η αναφορά σε πολιτικές δράσεις που πρέπει να γίνουν σήμερα και βεβαίως και στην ύστερη και στη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Εμείς δεν κάνουμε κάποια υπέρβαση να πούμε «ελάτε να συνεργαστούμε για να καταθέσουμε ένα κοινό ευρωψηφοδέλτιο». Εμείς λέμε «ελάτε να συμπαραταχτούμε για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα και του σήμερα».
Αναφερόμαστε στη σημερινή πολιτική πραγματικότητα, στη σημερινή Ελλάδα, που χρειάζεται πολιτικές με προοδευτικό πρόσημο. Θα ήταν αναμφισβήτητα αν μη τι άλλο στρεβλωτικό και της πολιτικής λογικής, να είμαστε όλοι μαζί την ώρα που το ΠΑΣΟΚ μετέχει στην κυβέρνηση με συγκεκριμένες πολιτικές δεσμεύσεις και η Δημοκρατική Αριστερά, η οποία προωθεί αυτή την προοδευτική συνεργασία, να βρίσκεται στο χώρο της αντιπολίτευσης.

Για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση
«Η ΝΔ επεδείκνυε μια συμπεριφορά μονοκομματικής κυβέρνησης και αυτή τη λογική την στήριζε και το ΠΑΣΟΚ. Κι επειδή πρέπει να είμαι και οφείλω να είμαι συγκεκριμένος, πρέπει να σας πω ότι σε μια σειρά ζητήματα η συμπεριφορά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν είχε καμία σχέση με αυτό που λέμε κυβέρνηση συνεργασίας, με σεβασμό των όσων είχαμε αποφασίσει.
Τη Δημοκρατική Αριστερά την ήθελαν ως το δημοκρατικό άλλοθι. Ως τη δύναμη που έδινε αν θέλετε νομιμοποίηση σε αυτή την κυβέρνηση. Εμείς δεν είχαμε αντίρρηση για τη νομιμοποίηση με την προϋπόθεση ότι θα προέκυπτε το ωφέλιμο. Το κοινό καλό για την κοινωνία και τη χώρα.
«Δεν προσωποποιώ την πολιτική μου δράση ούτε την πολιτική μου άποψη, αλλά θα σας πω χαρακτηριστικά εκείνο που ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος έλεγε: «εγώ θα κάνω ότι κάνει η Δημοκρατική Αριστερά και ο Φώτης Κουβέλης». Λίγες μέρες μετά άλλαξε πορεία, ανέκρουσε πρύμνα για να αδειάσει, κατά κυριολεξία την πολιτική που εισηγείτο η Δημοκρατική Αριστερά και ο πρόεδρός της.
Ερ. Υπάρχει θέμα πολιτικής εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του κ. Βενιζέλου;
«Υπάρχει μία πολιτική η οποία δεν διαμορφώνει στοιχεία φερεγγυότητας. Σας παραπέμπω άλλωστε στους χαρακτηρισμούς που επέλεξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Βενιζέλος για να απευθυνθεί προς τη Δημοκρατική Αριστερά και τον πρόεδρό της, την ώρα μάλιστα που κατά τα άλλα - προσχηματικά και υποκριτικά - έκανε πρόσκληση να πάει και η Δημοκρατική Αριστερά σε αυτή τη συμπόρευση των 58».

Για τα περιθώρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με την ΝΔ
Δεν θα κάνω προβολή στο μέλλον. Εγώ θα σας πω ότι σήμερα τα πράγματα κρίνονται και το σήμερα είναι καθοριστικό στη βάση του ποια πολιτική δέσμευση, ποιο πολιτικό πρόγραμμα, ποια πολιτική γραμμή ακολουθεί κάθε πολιτική δύναμη. Κι είναι προφανές ότι σήμερα δε συμφωνούμε ούτε με το βαθύ συντηρητισμό και την πολιτική που ακολουθεί το συνεργατικό κυβερνητικό σχήμα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε και με το λαϊκισμό, τη δημαγωγία και υποσχεσεολογία αλλά και την αντιφατικότητα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα
Προτείνω στον κ. Σαμαρά, αυτή τη στιγμή να αποκρούσει τις απαράδεκτες επιλογές και επιταγές που καταθέτει στη διαπραγμάτευση η τρόικα.
Υπάρχουν πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν και υπάρχουν πράγματα τα οποία πρέπει να αποκρουστούν. Πρέπει να αποκρουστεί αυτό που λέει η τρόικα αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα. Πρέπει να αποκρουστεί επίσης, αυτό που λέει αναφορικά με τις ανάγκες που έχει το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το ζητούμενο είναι – και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο μιας σθεναρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές- τι γίνεται με το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Στη Ελλάδα τα χρήματα που έχουν δοθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι μέρος του δημόσιου χρέους. Δηλαδή είναι κομμάτι δικό μας, το οποίο έχει χρεωθεί ο ελληνικός λαός ως δημόσιο χρέος . Από την άλλη πλευρά οι τράπεζες διατηρούν κλειστή τη στρόφιγγα χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα, η μικρομεσαία επιχείρηση, να πεθαίνει, την ίδια ώρα που η ανεργία έχει ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο πολιτών και ειδικά των νέων ανδρών και των νέων γυναικών.
Υπάρχει δυνατότητα ισχυρής διαπραγμάτευσης τουλάχιστον σε καίρια ζητήματα, διότι έχουμε έναν κοινό τόπο, μια ομολογία των πάντων. Ότι απέτυχε το πρόγραμμα , ότι έγιναν λάθη, λένε όλοι οι ευρωπαίοι. Λοιπόν αυτά τα λάθη θα πρέπει να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν συστηματικά, επίμονα και πάντοτε λέγοντας στους ευρωπαίους – κυρίως στους ευρωπαίους- «προσέξτε αυτή η χώρα θα καταρρεύσει αν επιμείνετε και θα πάει και στην τυπική χρεοκοπία, αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση».

Για τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ
Υπάρχουν κάποια τα οποία πρέπει να γίνουν, διότι πράγματι είναι μεταρρυθμιστικά και εξυπηρετούν περισσότερο την κοινωνία και τα δικαιώματα του καταναλωτή και υπάρχουν κι άλλα που δεν πρέπει να γίνουν.

Για την ενιαία τιμή βιβλίου
Έχω αντιρρήσεις ως προς την κατάργηση της ενιαίας τιμής του βιβλίου. Ξέρετε τι θα σημάνει αυτό; Μονοπώλιο και ολιγοπώλιο στο χώρο του πολιτισμού, του βιβλίου. Θα καταστρέψει συγγραφικά δικαιώματα, θα διαμορφώνει συνήθειες, θα διαμορφώνει επιλογές. Δεν είναι δευτερεύον, είναι ζήτημα που αφορά τον πολιτισμό.

Για τις επαφές με τη ΔΡΑΣΗ
Με τη ΔΡΑΣΗ , είναι ακριβές ότι έχουμε κάνει μια συνάντηση για να αντιμετωπίσουμε το θέμα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η ΔΡΑΣΗ έχει στηρίξει όπως κι εμείς τον κ. Καμίνη στην Αθήνα και τον κ. Μπουτάρη στη θες/νίκη.
Θα μπορούσαμε να έχουμε μια συνεννόηση για τα ζητήματα της αυτοδιοίκησης. Με το δεδομένο μάλιστα ότι ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ο κατεξοχήν χώρος για συνεργασίες, στη βάση βεβαίως συγκεκριμένου προοδευτικού προγράμματος και αξιοσύνης προσώπων.


Για το πλαίσιο των πολιτικών θέσεων των πέντε δημάρχων
Το πλαίσιο των πολιτικών θέσεων των πέντε δημάρχων για την αυτοδιοίκηση μας εκφράζει. Μας εκφράζει το ακηδεμόνευτο της αυτοδιοίκηση και η χειραφέτηση της , η μη εξάρτηση της από τα κόμματα και την κεντρική εξουσία.





25/ 02 / 14