Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Θέμα: Συζήτηση Επίκαιρης Επερώτησης της Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ σχετικά με τα προβλήματα του Αγροτικού Τομέα.

Σειρά θεμάτων που απασχολούν τον Αγροτικό Τομέα έθεσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς που συμμετείχαν στη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης της Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ.
Τέθηκαν θέματα που αφορούν τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και τρόπους ανάπτυξης του Αγροτικού Τομέα.

Ο βουλευτής Λάρισας Θωμάς Ψύρρας, απαρίθμησε σειρά αδυναμιών και έθεσε τις άμεσες προτεραιότητες και δράσεις.
Σύμφωνα με τον βουλευτή Λάρισας, μεταξύ των αδυναμιών ανέφερε:
- Την απουσία της χωροταξικής οργάνωση των αγροτικών δραστηριοτήτων.
- Τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα διασύνδεσης μεταξύ των κλάδων της πρωτογενούς παραγωγής (μεταξύ γεωργίας και κτηνοτροφίας ή μεταξύ της πρωτογενούς παραγωγής και τουρισμού).
- Το δυσανάλογα μεγάλο κέρδος εμπόρου ή τελικού πωλητή σε σύγκριση με το κέρδος που αποκομίζει ο ίδιος ο γεωργός.
- Τη χαμηλή διείσδυση της Ελλάδας στις κεντρικές ευρωπαϊκές αγορές (με μερίδιο κάτω από το 2%).
- Την απαξίωση του συνεταιριστικού κινήματος.
- Την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση της Γεωργικής Έρευνας.
Στις άμεσες προτεραιότητες έθεσε:
 - Τη δημιουργία μιας και ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ιστοσελίδας στο διαδίκτυο, όπου θα καταχωρούνται όλα τα Ευρωπαϊκά προγράμματα έτσι ώστε, οι Αγρότες να μπορούν να ανατρέξουν εύκολα και απλά.
- Αντιμετώπιση του προβλήματος του κόστους στα φυτοφάρμακα, λιπάσματα, σπόρους και ζωοτροφές καθώς και στην ενέργεια με τη θέσπιση αγροτικού πετρελαίου με βάση αντικειμενικά κριτήρια.

Η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Νίκη Φούντα, περιέγραψε τα προβλήματα του συνεταιριστικού κινήματος στον αγροτικό τομέα και υπέβαλε προτάσεις για ανασυγκρότηση των αγροτικών συνεταιρισμών. Όπως είπε η κ. Φούντα, απαιτείται ένα σύγχρονο νομικό εργαλείο, βασισμένο σε ευρωπαϊκές κανονιστικές παραμέτρους, που δεν θα επιβάλει την αναγκαστικότητα και θα προβλέπει περιορισμένες παρεμβάσεις της πολιτείας στην άσκηση του δικαιώματος του «συνεταιρίζεσθαι», χωρίς ανελαστικές διατάξεις ως προς το βαθμό της οργάνωσης, χωρίς απαγορευτικές ρυθμίσεις για τον αριθμό των μελών και το αναγκαίο κεφάλαιο, με έλεγχο νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας και ανεξάρτητο όργανο εποπτείας.
Ο βουλευτής Τρικάλων Γιώργος Κυρίτσης, αναφέρθηκε στη γύρανση του αγροτικού πληθυσμού. Όπως είπε, «δεν μπορούμε, όμως, να μιλάμε για αγροτική ανάπτυξη, χωρίς να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού».
»Κύριοι συνάδελφοι, η μεγάλη πλειοψηφία των γεωργών έχει ηλικία άνω των 55 ετών. Επομένως, θα πρέπει εμείς να πείσουμε τους νέους ανθρώπους να επενδύσουν στη γη στον πρωτογενή τομέα, όχι με διακηρύξεις και ευχολόγια, αλλά με πραγματικές πολιτικές και στοχευμένες δράσεις.
»Η Δημοκρατική Αριστερά στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στην Κυβέρνηση, αποδείξαμε ότι η βασική μας προτεραιότητα είναι να στηρίξουμε την πρωτογενή παραγωγή και τους νέους αγρότες. Με δική μας πρωτοβουλία υποβάλαμε στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα τροποποίηση του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» για την καλύτερη απορρόφηση κοινοτικών πόρων μέχρι το τέλος του 2015».

Η βουλευτής Β’ θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος.
Όπως εξήγησε «ο ΟΟΣΑ, παραδέχεται ότι οι συνέπειες της απελευθέρωσης της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος θα είναι εξαιρετικά δυσμενείς για την εγχώρια αγελαδοτροφία. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι ποια συμφέροντα, κρύβονται πίσω από αυτή την πρόταση. Ποιοι ξένοι και εγχώριοι κύκλοι πιέζουν για τέτοιες επιλογές;»
Η κ. Μάρκου εξήγησε ότι η πιθανότητα να ληφθεί ένα τέτοι μέτρο «δεν θα είναι το πρώτο πλήγμα για τους παραγωγούς. Μην ξεχνάμε πως ήδη, μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, όπως είναι η ΑΓΝΟ, έχουν κηρύξει πτώχευση, οδηγώντας τους τοπικούς παραγωγούς στο χείλος της καταστροφής».
Η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη, είπε ότι «το φορολογητέο αγροτικό εισόδημαμα δεν πρέπει να προσδιορίζεται τεκεμαρτά. Εμείς λέμε ότι οι αγρότες, όπως και όλοι οι επαγγεματίες, πρέπει να τηρούν βιβλία εσόδψν –εξόδων». Η κ.  Ξηροτύρη πρότεινε οι αγρότες «για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αντί να κρατούν τα βιβλία να μπορούν να έχουν συγκεντρωτικές καταστάσεις εσόδων – εξόδων», καθώς δεν εύκολο κάθε αγρότης και κυρίως ο μικρομεσαίος αγρότης να έχει λογιστή.

Η βουλευτής Β’ Πειραιά Μαρία Γιαννακάκη, αναφέρθηκε στην ανάγκη για τη δημιουργία στρατηγικού σχεδιασμού για ένα νέο αγροτικό πρότυπο παραγωγής «το οποίο θα στηρίζεται κυρίως στην ποιότητα και όχι τόσο στο κόστος της εργασίας». Όπως επεσήμανε «δεν βλέπουμε ένα σχε΄δθιο το οποίο να έχει συνοχή, να έχει όραμα, το οποίο να δείχνει που πραγματικά θέλουμε να πάμε την αγροτική μας παραγωγή».

Ο βουλευτής Εύβοιας Δημήτρης Αναγνωστάκης, περιέγραψε τον στόχο της Επίκαιρης Επερώτησης και όπως είπε επρόκειτο για «απόρροια ενός ουσιαστικού, γόνιμου και εποικοδομητικού διαλόγου που ανοίξαμε με τους εκπροσώπους και τους φορείς του αγροτικού κόσμου. Σ’ αυτήν την επικοινωνία μας, σ’ αυτόν τον διάλογό μας συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ, εκπρόσωποι από ομάδες παραγωγών, κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων, συνεταιριστές. Όμως, αυτό που μας έκανε ιδιαίτερα αισιόδοξους είναι ότι συμμετείχαν εκπρόσωποι των νέων αγροτών».
Απευθυνόμενος στον αρμόδιο υπουργό πρόσθεσε ότι «δεν είναι όμως, μόνο αυτό, που μας ώθησε να έλθουμε σε έναν κοινοβουλευτικό έλεγχο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Υπάρχουν δυστυχώς, κύριοι Υπουργοί, αναπάντητες ερωτήσεις συναδέλφων Βουλευτών, μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς και γι’ αυτό επανερχόμαστε με αυξημένη ένταση, γιατί από τον Ιούλιο του 2013 περιμένουμε εναγωνίως δύο πράγματα: απαντήσεις στις ερωτήσεις μας και υλοποίηση των δεσμεύσεων σας».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Νίκος Τσούκαλης, έθεσε σειρά θεμάτων  για τα οποία εκκρεμούν απαντήσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Απευθυνόμενος δε στον αρμόδιο υπουργό, τόνισε: «Θα θέλαμε να μας απαντήσετε συγκεκριμένα σε αυτό το ερώτημα κι όχι στο κατά πόσο πετύχαμε ένα σήμα για το ένα προϊόν ή ένα σήμα για το άλλο προϊόν. Σας παρακαλούμε πολύ. Γιατί, ξέρετε, για την επόμενη προγραμματική περίοδο δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι η ίδια κυβέρνηση ή θα είναι ο ίδιος Υπουργός. Ο σχεδιασμός που γίνεται αυτήν τη στιγμή γίνεται χάριν του δημοσίου συμφέροντος και της προοπτικής της χώρα».


11/03/2014