Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2014

Ομιλία Κουβέλη στη Θεσ/νίκη για τον τρίτο πόλο

ΘΕΜΑ :
Ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ,  Φώτη Κουβέλη στην εκδήλωση του προοδευτικού πόλου «Δημοκρατική Αριστερά –Προοδευτική Συνεργασία» στη  Θεσσαλονίκη.


·        Χαιρετίζω τη σημερινή σας παρουσία, εδώ, στη Θεσσαλονίκη.

·        Συγκροτούμε τον προοδευτικό πόλο.
Συγκροτούμε τη "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ".
Μια σύμπραξη όχι για τον εαυτό της.
Μια σύμπραξη για την αναγέννηση της προοδευτικής παράταξης. Για την μετακίνηση του άξονα της πολιτικής ζωής της χώρας σε προοδευτική κατεύθυνση. Για την αλλαγή πολιτικής με ευθύνη και σταθερότητα. Για τη σταθερή  ευρωπαϊκή πορεία της χώρας με δημοκρατία και κοινωνική συνοχή.

·        Ξεκινάμε. Oι δυνάμεις της δημοκρατικής και μεταρρυθμιστικής Αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της οικολογίας και του προοδευτικού κέντρου. Όσοι παίρνουμε την πρωτοβουλία, κάνουμε την αρχή. Είμαστε σίγουροι ότι θα ακολουθήσουν και άλλες πολιτικές κινήσεις και πρόσωπα. Εδώ, σε αυτή τη σύμπραξη βρίσκεται η ευκαιρία και η δυνατότητα για την υπέρβαση της στασιμότητας και  τη δημιουργία ελπίδας για τη χώρα και το λαό.

·        Θέλουμε να εκφράσουμε όλους τους πολίτες που βλέπουν και αισθάνονται τις αδικίες, δεν αναγνωρίζουν ως μονόδρομο τη σημερινή συντηρητική  πολιτική και δεν πείθονται από μαξιμαλισμούς και λαϊκιστικές ανεδαφικές υποσχέσεις. Ανεξάρτητα από το αν αυτοτοποθετούνται ως αριστεροί, κεντροαριστεροί ή κεντρώοι.  Που επιζητούν μια διαφορετική διέξοδο από την κρίση με την οικονομία ζωντανή και την κοινωνία όρθια.

·        Η συμπαράταξη που συγκροτούμε είναι ανοικτή στους ενεργούς πολίτες. Δεν έχουμε εξαρτήσεις. Μιλάμε καθαρά. Έχουμε ως πρώτιστη αρχή  την  προστασία του δημόσιου συμφέροντος και των συλλογικών αγαθών.

Δεν ήμασταν και δεν θα γίνουμε  μέρος του προβλήματος, του κομματικού κράτους, των πελατειακών σχέσεων, της διαφθοράς.

·        Σήμερα σε αυτή την αίθουσα βρισκόμαστε πολίτες με διαφορετικές πορείες, με το δικό τους ιδεολογικό και πολιτικό φορτίο, με τη δική τους πορεία στο χρόνο.
Μοιραζόμαστε όμως κοινές αξίες,  κοινές αγωνίες για το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου.
Θέλουμε να υπερβούμε την ενσωμάτωση των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου σε συντηρητικές πολιτικές,  τη σύμπλευση και την ταύτιση  με τη Νέα Δημοκρατία.

·        Θέλουμε να υπερβούμε την αριστερά των ιδεολογικών στερεοτύπων, της κρατικίστικης λογικής, του αφορισμού και  της άθροισης συντεχνιακών αιτημάτων.
Προχωρούμε μαζί  με τον κόσμο που όλα αυτά τα χρόνια  έδωσε μάχες για τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό.

·        Προχωρούμε μαζί.  Προτάσσουμε την αυτονομία της πολιτικής έναντι της οικονομίας και της κοινωνίας έναντι των αγορών. Υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατική νομιμότητα  και είμαστε απέναντι σε εθνικιστικές, ρατσιστικές και αντικοινοβουλευτικές ιδέες και πρακτικές.
Συγκροτούμε τον προοδευτικό πόλο που θα γίνει καταλύτης για να αλλάξουν τα πράγματα. Που θα απαλλάξει τους Έλληνες από το αδιέξοδο δίλημμα του δίπολου  Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.  Του δίπολου που επιχειρείται να επιβληθεί με πόλωση, όξυνση, πολλές φορές με εμφυλιοπολεμικό λόγο.
Αυτός ο διπολισμός δεν αξίζει στους Έλληνες. Θέλει να τους εγκλωβίσει και δεν οδηγεί τη χώρα στην έξοδο από την κρίση.

·        Η κυβερνητική πολιτική προωθεί ένα πρόγραμμα συντηρητικών επιλογών που μετακυλύει το βάρος της προσαρμογής στους αδύναμους.
Είναι η κυβερνητική πολιτική που καθηλώνει την κοινωνία, περιθωριοποιεί κάθε μέρα και μεγαλύτερα κοινωνικά στρώματα. Είναι η πολιτική που αδιαφορεί για τους νέους  και τις νέες που στενάζουν στην ανεργία. Είναι η κυβερνητική πολιτική  που αδιαφορεί για τα συντρίμμια της μικρομεσαίας επιχείρησης,  για τον έμπορο, τον βιοτέχνη, τον ελεύθερο επαγγελματία, την ώρα που είναι δυνατό, με δεδομένη την οικονομική πραγματικότητα, να πάρει μέτρα στήριξής τους.
Είναι η κυβερνητική  πολιτική που γυρίζει την πλάτη στους αγρότες, την ώρα που, κατά τα άλλα, ομνύει στις δυνατότητες του πρωτογενούς τομέα ως δυναμικού παράγοντα ανάπτυξης του τόπου.
Είναι η πολιτική  που στο όνομα των μεταρρυθμίσεων οδηγεί σε απορρύθμιση κρίσιμων για τους πολίτες δομών του κράτους και σε ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων.

 Η αντιπολίτευση καλλιεργεί αυταπάτες για δήθεν ολική επαναφορά στα προ της κρίσης επίπεδα και αντιστρατεύεται τις αναγκαίες αλλαγές.
Για αυτό είναι αδήριτη ανάγκη για τη χώρα, την κοινωνία, το λαό, τη νεολαία, να ενισχυθεί ο προοδευτικός πόλος. Για να διεκδικήσει με νέους όρους την  οικονομική ανασυγκρότηση και τη δημοκρατική αναγέννηση της πατρίδας μας.
Για να μην γίνεται η σταθεροποίηση των  δημοσίων  οικονομικών συνώνυμη   και ταυτισμένη  με την  οικονομική και κοινωνική ασφυξία,  με την  φτωχοποίηση των πολιτών, με καταβαράθρωση της μεσαίας τάξης,  διόγκωση των ανισοτήτων, εκτίναξη της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων.

·        Και ξεκαθαρίζω τούτο:
Όσοι πιστεύουν και νομίζουν ότι είναι προς όφελος της πατρίδας και της κοινωνίας η αποσιώπηση αυτών των στοιχείων, όσοι νομίζουν ότι με την επιχειρούμενη διάχυση μιας τεχνητής αισιοδοξίας μέσα από επικοινωνιακές προσεγγίσεις θα λυθούν τα προβλήματα, κάνουν τουλάχιστον λάθος.
·        Λέγαμε – όπως λέμε και σήμερα – ότι δεν επενδύουμε στα αδιέξοδα.
Και το αποδείξαμε. Με τη συμμετοχή μας όταν χρειάστηκε στην κυβέρνηση. Για την  αποφυγή της χρεοκοπίας και την αποτροπή της εξόδου από την ευρωζώνη. Αποδείξαμε, επίσης, ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να  συναινέσουμε σε συντηρητικές πολιτικές που δεν προκύπτουν μόνο από την υποχώρηση  στις απαιτήσεις των δανειστών αλλά και από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και ιδεολογική επιλογή της κυβέρνησης.

·        Η Δημοκρατική Αριστερά δεν ψήφισε κανένα μνημόνιο και μεσοπρόθεσμο πλαίσιο. Όταν τον Ιούλιο του 2012, η Δημοκρατική Αριστερά έδωσε την ψήφο της  για να υπάρξει  κυβέρνηση, το έπραξε από θέση ευθύνης. Θα μπορούσαμε να μετακινηθούμε στον ευρύχωρο και βολικό χώρο της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Δεν το πράξαμε. Η χώρα απειλούνταν από πολιτική ρευστότητα. Ήταν με το ένα πόδι έξω  από την ευρωζώνη και η απειλή  και της τυπικής χρεοκοπίας ήταν παρούσα, αφού η ουσιαστική χρεοκοπία είχε επέλθει.
            Προσήλθαμε στο πλαίσιο συγκεκριμένης προγραμματικής συμφωνίας, η οποία όμως δεν τηρήθηκε από τους κυβερνητικούς εταίρους.
            Δεν τηρήθηκε η συμφωνία για τα εργασιακά δικαιώματα, δεν τηρήθηκε η συμφωνία για τη ΔΕΗ, για τα λιμάνια. Και βέβαια δεν αναφέρομαι σε ζητήματα δημοκρατίας, όπως για παράδειγμα ο αντιρατσιστικός νόμος, που η απουσία του καταγράφει τη συντηρητική όσο και ακροδεξιά αναδίπλωση της κυβέρνησης, ούτε στο κλείσιμο της ΕΡΤ, μια πράξη βαθύτατα αντιδημοκρατική, που ήταν βέβαια η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
            Απουσίασε ο κοινός συνεργατικός τόπος. Αυτός ο τόπος που δικαιολογεί και επιβεβαιώνει  τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Και η ΔΗΜΑΡ δεν θέλησε να δώσει άλλοθι στην Κυβέρνηση και να υπηρετήσει την  βαθειά νεοφιλελεύθερη πολιτική της.
            Είμαστε πολιτικά περήφανοι γιατί μπήκαμε στην Κυβέρνηση  και το ίδιο όταν αποχωρήσαμε.

·        Μετά την αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς από την κυβέρνηση, έγινε συστηματική προσπάθεια να ακυρωθεί ο λόγος της και  να δυσφημιστεί η πολιτική της. 
Αυτή η προσπάθεια χειραγώγησης είχε και έχει ως στόχο και όλους όσοι  διεκδικούν μια διαφορετική λύση, μια τρίτη λύση. Στηρίζεται στην  αυταπάτη ότι η πολιτική σταθερότητα μπορεί να εξασφαλίζεται με την ευθυγράμμιση στις σήμερα ασκούμενες πολιτικές.
Απαντούμε: Το πρόβλημα της πολιτικής σταθερότητας δημιουργείται από την αποσταθεροποίηση των συνθηκών ζωής των πολιτών. Όποιος ταυτίζει τη σταθερότητα με το συντηρητισμό κάνει πολιτικό λάθος. Αλλά όποιος προχωρεί περισσότερο και υπονομεύει την αυτονομία  του προοδευτικού πόλου από τη συντηρητική παράταξη,  κάνει τραγικό πολιτικό λάθος.

·        Σε ό,τι μας αφορά δεν θα πειθαναγκαστούμε. Αποκρούουμε τις ποικιλώνυμες πιέσεις και επιθέσεις που δέχεται  η Δημοκρατική Αριστερά και η Προοδευτική Συνεργασία. Δεν χρωστάμε σε κανέναν. Δεν έχουμε υποθηκεύσει την πολιτική μας σε κανέναν.   Είμαστε δύναμη ευθύνης και σταθερότητας, είμαστε προοδευτική δύναμη. Έχουμε υποχρέωση να βλέπουμε μακριά. Να τοποθετούμαστε  με βάση το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας. Αυτό και μόνο μας δεσμεύει. Έτσι θα συνεχίσουμε.

·        Ο τόπος σήμερα έχει ανάγκη μια προοδευτική  κεντροαριστερά. Μια δύναμη που θα απαντήσει πειστικά στις ανάγκες του παρόντος και θα σχεδιάσει δίκαια το μέλλον. Ο προοδευτικός πόλος ή θα είναι πραγματικά προοδευτικός ή δεν θα υπάρξει.

·        Στόχος δικός μας δεν είναι μια κεντροαριστερά συμπλήρωμα δεξιών και συντηρητικών κυβερνήσεων. Ούτε μια κεντροαριστερά «γενικών καθηκόντων». Ούτε ένα κεντροαριστερό νεφέλωμα – που εμφανίζεται απολίτικο, αλλά επί της ουσίας επιλέγει τη συντήρηση της σημερινής κατάστασης.

·        Άλλο είναι  να μιλάς για το νέο με γενικευμένη ασάφεια. Να μειώνεις τη σημασία των πολιτικών προτάσεων και της αντιπαράθεσης προγραμμάτων. Να εξομοιώνεις συλλήβδην όλα τα κόμματα. Να εξομοιώνεις το ΠΑΣΟΚ, που αγκιστρώθηκε στον κυβερνητισμό, με τη Δημοκρατική Αριστερά, που δεν ενσωματώθηκε στη λογική των κυβερνητικών προνομίων. 
Αντίθετα το ζητούμενο είναι μια κεντροαριστερά που θα αλλάξει τα πράγματα, θα ωθήσει μπροστά την πολιτική ζωή της χώρας. Θα μετακινήσει τον άξονα της πολιτικής ζωής σε προοδευτική κατεύθυνση με ρεαλισμό και σταθερότητα.
Αυτήν την κεντροαριστερά θέλουμε. Αυτήν συγκροτούμε. Την δύναμη  των μεγάλων δημοκρατικών - προοδευτικών αλλαγών στο κράτος και την οικονομία.

·        Λέμε  την αλήθεια στον ελληνικό λαό.
Χωρίς αλλαγή της οικονομικής πολιτικής με στροφή στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, όχι μόνον η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο μέλλον δεν είναι δυνατή, αλλά συνολικά η έξοδος από την κρίση δεν θα είναι δυνατή. Θα είναι πολύ μακρινή η προοπτική της. Και βεβαίως αλλαγή της οικονομικής πολιτικής - δεν είναι η παραπομπή στη λήψη νέων μέτρων στο μέλλον.  Αυτό μπορεί να διευκολύνει προεκλογικά την κυβέρνηση, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Το επιδεινώνει.

·        Η χώρα έχει μπροστά της ένα κρίσιμο διάστημα, στο οποίο θα κριθούν πολλές παράμετροι της μετέπειτα πορείας της.
Χρειάζεται μία ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους δανειστές, με στόχο μια συμφωνία που θα αλλάξει την οικονομική και κοινωνική πολιτική, θα αναδιαρθρώσει το χρέος ουσιαστικά και θα δώσει αναπτυξιακή δυναμική στη χώρα.

·        Και βεβαίως δεν έχουν νόημα κυβερνητικές παρεμβάσεις και δεσμεύσεις , που μας ενημερώνουν για τις θέσεις των δανειστών. Αυτές τις μαθαίνουμε και μόνοι μας. Το ελληνικό χρέος σήμερα δεν είναι βιώσιμο με τεχνικούς όρους, αλλά με οικονομικούς και κοινωνικούς όρους. Η εξυπηρέτηση του χρέους χωρίς αναδιάρθρωση οδηγεί σε πολύ μεγάλες ετήσιες επιβαρύνσεις του προϋπολογισμού, που  δεσμεύουν κρίσιμους πόρους της ελληνικής οικονομίας και την κρατούν εγκλωβισμένη. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι επαρκής εθνικός στόχος η ελάφρυνση του χρέους μόνο μέσω της μείωσης των επιτοκίων και της χρονικής μετακύλισης των ομολόγων. Είναι αναγκαίες και άλλες ρυθμίσεις μεταξύ αυτών και το πέρασμα των ποσών που αντιστοιχούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας.

·        Τώρα  είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης. Τώρα είναι η ώρα που η ελληνική πλευρά πρέπει να διεκδικήσει ευνοϊκές ρυθμίσεις. Αν η ελληνική κυβέρνηση απουσιάζει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης και εμφανίζεται χωρίς δική της στρατηγική, χωρίς στόχους και το κυριότερο χωρίς ένα συγκεκριμένο και ρεαλιστικό διεκδικητικό πλαίσιο που θα αποτυπώνει ευδιάκριτά τις δυνατότητες αλλά και τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, είναι αναπόφευκτο οι αποφάσεις των άλλων να μην είναι ευνοϊκές.
Η χώρα πρέπει να εμφανιστεί με το δικό της σχέδιο, με τη δική της διεκδίκηση. Δεν πρέπει να αποφασίσουν για εμάς χωρίς εμάς.

Τις επόμενες ημέρες έχουμε το νομοσχέδιο για την επικύρωση της νέας συμφωνίας με την τρόικα.


·        Η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει την επιστροφή 500 περίπου εκατομμυρίων από το πρωτογενές πλεόνασμα  σε δράσεις στήριξης κοινωνικών ομάδων. Για όσους από την κυβέρνηση  λησμονούν,  θέλω να υπενθυμίσω ότι χωρίς τη Δημοκρατική Αριστερά δεν θα υπήρχε τέτοια εξέλιξη.

·        ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία είχαν συμφωνήσει  η οποιαδήποτε υπεραπόδοση από τον ετήσιο  δημοσιονομικό στόχο, να πηγαίνει  υποχρεωτικά στο λογαριασμό εξυπηρέτησης του χρέους. Με επιμονή της Δημοκρατικής Αριστερά η  ρύθμιση αυτή άλλαξε  και ορίστηκε  ότι το 70%  θα οδηγείται σε δράσεις κοινωνικής στήριξης.
Η  ρήτρα αυτή πρέπει να υλοποιηθεί στο ακέραιο. Δηλαδή να επιστραφεί με μέτρα κοινωνικής πολιτικής το 70% του ποσού και όχι μόνο τα 500 εκατομμύρια.
Διαφωνούμε με την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο επιδιώκει την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων. Μπορεί και πρέπει να γίνει με άλλη πολιτική. Με τη σύνδεση της  δημοσιονομικής προσαρμογής με την ανάπτυξη που έχει ως επίκεντρο τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

·        Η κυβέρνηση έως σήμερα υποχωρεί διαρκώς. Καταφέρνει σε ορισμένες περιπτώσεις να κερδίσει χρόνο επικαλούμενη τον κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας. Με μια έννοια δηλαδή η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση έθεσε τους δανειστές και το κυβερνητικό μπλοκ μπροστά στους κινδύνους που δημιουργεί η πολιτική τους.  Αυτό όμως δεν φτάνει.

·        Η συμφωνία προβλέπει την απελευθέρωση της αγοράς σε μια σειρά τομείς. Από τις 350 προτάσεις  του ΟΟΣΑ, αρκετές κινούνται σε μια  κατεύθυνση εξορθολογισμού και για αυτό τις υποστηρίζουμε. Όμως για  εμάς, η Κυριακάτικη αργία, η ενιαία τιμή του βιβλίου, το φρέσκο ψωμί στους φούρνους, η περιορισμοί της εμπορικής πολεοδομίας δεν αποτελούν στρεβλώσεις του ανταγωνισμού. Είναι αναγκαίες ρυθμίσεις προκειμένου να αποτραπούν μονοπωλιακές καταστάσεις και κοινωνικά ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

·        Ειδικά για το γάλα, η αντιμετώπιση των ιδιαίτερα υψηλών τιμών στην αγορά απαιτεί διαρθρωτικές παρεμβάσεις στο κύκλωμα παραγωγής και εμπορίας. Όχι   επιμήκυνση στη διάρκεια ζωής του γάλακτος, μέτρο  που θα χτυπήσει την ελληνική παραγωγή αυξάνοντας κατακόρυφα τις εισαγωγές.


·        Η συμφωνία προβλέπει ρυθμίσεις για τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να οργανωθεί με ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο, που να διασφαλίζει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και να κατοχυρώνει τα συμφέροντα του δημοσίου.
Χρειαζόμαστε μια νέα χρηματοπιστωτική πολιτική που θα  έχει ως στόχο τον πλουραλισμό του τραπεζικού συστήματος, τη διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική παραγωγική οικονομία, την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των  καταθετών και των δυνάμει  επενδυτών.

·        Αγωνιζόμαστε για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος, με διαφάνεια παντού, με κοινωνικούς ελέγχους της ασκούμενης πολιτικής, με απαλλαγή από τις εξαρτήσεις εξωθεσμικών κέντρων. Αγωνιζόμαστε για την πολιτική στην υπηρεσία του συλλογικού συμφέροντος. Για την επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους με ορθολογική χρήση  των πόρων και ενίσχυση κατά προτεραιότητα όσων έχουν μεγαλύτερη  ανάγκη. Για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με σεβασμό στο κράτος δικαίου,  μακριά από ιδεοληπτικές προσεγγίσεις.
 Αγωνιζόμαστε για την προστασία και την αναβάθμιση των δικαιωμάτων των πολιτών.

·        Η δική μας κεντροαριστερά αγωνίζεται για μια ανάπτυξη με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και με ισχυρό ρόλο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ανανεωμένα τα εργασιακά δικαιώματα. Ιεραρχεί και διεκδικεί , ως βασική και άμεση , μια δίκαιη αλλαγή του φορολογικού συστήματος. 
Διαφωνεί με την «άνεργη ανάπτυξη»,  την ολιγοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς, την πώληση των ενεργειακών δικτύων, των λιμανιών και του νερού.
Και αυτές οι διαφορές γίνονται σαφείς και ευδιάκριτες και  εδώ στη Θεσσαλονίκη.

·        Στο λιμάνι της πόλης, όπου από την μια έχουμε την κυβερνητική πολιτική που επιλέγει το μοντέλο της σχεδόν πλήρους ιδιωτικοποίησης , σε αντίθεση με το δημόσιο συμφέρον και την τοπική ανάπτυξη.  Και από την άλλη βεβαίως μια αξιωματική αντιπολίτευση που προτείνει να παραμείνουν όλα – υπό τον πλήρη κρατικό έλεγχο.
Αντίθετα η δική μας πρόταση είναι άλλη. Είναι διαφορετική. Όλες οι καλές διεθνείς πρακτικές Λιμενικής Πολιτικής και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για λιμάνια με τα χαρακτηριστικά του Πειραιά  και της Θεσσαλονίκης, είναι υπέρ  της επιλογής   των παραχωρήσεων λειτουργιών των λιμανιών και όχι της πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών. Είναι, ταυτόχρονα, υπέρ της δημιουργίας μιας ισχυρής λιμενικής ρυθμιστικής αρχής που θα διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον σε όλους τους τομείς.
Ούτε όλα στο κράτος – μια ξεπερασμένη αναποτελεσματική και κρατικιστική αντίληψη, ούτε όμως πώληση στους ιδιώτες και δημιουργία νέων μονοπωλίων. Σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος.
Για το νερό της πόλης και την ΕΥΑΘ υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε ότι  δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να παραμείνει τέτοιο,  ανεξάρτητα από συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την αναβάθμιση της λειτουργίας της  ΕΥΑΘ.
Και είναι αυτές θέσεις που όχι μόνο δεν έρχονται σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αλλά αντίθετα αποτελούν ευρωπαϊκές παραδοχές και πρακτικές.
Εμείς στα θέματα αυτά παίρνουμε ξεκάθαρες θέσεις. Και ερωτώ από αυτό το βήμα:
Ποια η θέση όσων αυτοαποκαλούνται και αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί, ως  κεντροαριστεροί; Είναι αυτά κρίσιμα μεγέθη και ζητήματα για τα οποία αξίζει κανείς να δώσει τη μάχη σήμερα ;

·        Έχουμε μπροστά μας τις ευρωεκλογές. Για τη Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία, η υπεράσπιση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, της Ευρώπης της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής, της ανάπτυξης και της αλληλεγγύης, αποτελεί πολιτικό πρόταγμα.
Ας μην το ξεχνάμε. Είναι η κυριαρχία των συντηρητικών δυνάμεων στην Ευρώπη που επέβαλε αυτές τις πολιτικές.
Και είναι δική μας υπόθεση η ανατροπή τους, είναι δική μας υπόθεση να κινητοποιήσουμε τους πολίτες υπέρ ενός άλλου πολιτικού σχεδίου.
Μπορούμε να το καταφέρουμε.
Αγωνιζόμαστε για την αλλαγή πολιτικών στην Ευρώπη και για νέους συσχετισμούς στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

·        Εκλέγοντας ευρωβουλευτές θα συμμετέχουμε στην ευρωομάδα «Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» στην οποία συμμετέχουν πολλές δυνάμεις που παλεύουν στην ίδια κατεύθυνση. Εντασσόμαστε στη ευρωπαϊκή οικογένεια με τη δική μας ταυτότητα, τις δικές μας αποσκευές και την πολιτική μας αυτονομία.  

·        Η χώρα πρέπει να απαλλαγεί από τη σχέση με την τρόικα που έχει το ρόλο του τελικού κριτή και να αποκτήσει την αυτονομία των πολιτικών αποφάσεων. Χρειάζεται μια ουσιαστική νέα σχέση με τους εταίρους και μια νέα συμφωνία.

·        Είμαστε ευρωπαϊστές και παλεύουμε για την ουσιαστική αλλαγή του προγράμματος προσαρμογής της χώρας, για την αλλαγή πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη.

·        Στην κάλπη του συνδυασμού  «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»  θα προσέλθουν όσοι θέλουν να στείλουν μήνυμα αλλαγής των πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη, μήνυμα άρνησης των πολιτικών της γενικευμένης και μονόπλευρης λιτότητας, αλλά όχι αμφισβήτησης της ευρωπαϊκής ιδέας. Μήνυμα αλλαγής στην Ελλάδα με σταθερότητα , ρεαλισμό και σαφή ευρωπαϊκή πορεία. Αλλαγή των συσχετισμών, ισχυρή πολιτική εντολή στη «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»  για να διαδραματίσει τον προωθητικό και σταθεροποιητικό της ρόλος στις πολιτικές εξελίξεις προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας.


·        Ταυτόχρονα οι πολίτες καλούνται να εκλέξουν τις αυτοδιοικητικές αρχές.
Ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος των ενεργών πολιτών και των ευρύτερων συμπαρατάξεων στη βάση των αυτοδιοικητικών προγραμμάτων με προοδευτικό περιεχόμενο. Προγραμμάτων που διεκδικούν την αναβάθμιση και τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ενίσχυση της ανάπτυξης, την αναβάθμιση της κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο, τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Σε αυτό το πλαίσιο οι δυνάμεις μας λειτουργούν μαζί με προοδευτικούς πολίτες ανεξαρτήτως κομματικής ένταξης σε  Δημοτικές Κινήσεις στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

·        Στις περιφερειακές εκλογές υποστηρίζουμε  συμπαρατάξεις στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας, που θα αποτυπώνει μια προοδευτική και δημοκρατική αντίληψη για τα κοινωνικά και αναπτυξιακά ζητήματα της περιφέρειας και την έξοδο από την κρίση.
Δεν στηρίζουμε μια κομματική αντίληψη για την αυτοδιοίκηση. Υποστηρίζουμε μια αυτοδιοίκηση διεκδικητική και αποτελεσματική προς όφελος της ζωής των πολιτών.

·        Έχουμε τη δική μας  εναλλακτική πρόταση, συγκεκριμένη και υπεύθυνη πολιτικά για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Εκφράζουμε την αλλαγή των πραγμάτων, με σταθερότητα και ομαλότητα  και όχι με παραλυτική πόλωση.

·        Διεκδικούμε την ισχυρή πολιτική εντολή του ελληνικού λαού, για να αλλάξουμε τις ασκούμενες πολιτικές προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας.
Προχωράμε  μαζί, με δύναμη και ελπίδα.
Προχωράμε με την « Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία».


27/ 03/ 14