Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

ΘΕΜΑ :
Σημεία συνέντευξης του γραμματέα της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλου στη ΔΤ και στην εκπομπή των Οντίν Λιναρδάτου και Σταυρούλας Χριστοφιλέα.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» 
Η Δημοκρατική Αριστερά προχώρησε στη συμπαράταξη «Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία», προχώρησε στο κάλεσμα προς την κοινωνία. Μάλιστα αυτές τις μέρες κάναμε την πρώτη δημόσια εκδήλωση και βέβαια συνεχίζονται οι δράσεις μας σε όλη την Ελλάδα, με στόχο να εκφρασθεί ο προοδευτικός κόσμος, που αυτή τη στιγμή δεν εκφράζεται από ένα αναπαλαιωμένο δίπολο, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο μας θυμίζει παλιές εποχές.
Η Δημοκρατική Αριστερά προχωράει στον προοδευτικό πόλο, όχι μόνη της, αλλά με τις συμμαχίες της. Βεβαίως λέμε ότι αυτή η Προοδευτική Συνεργασία δεν μπορεί να γίνει ερήμην των πολιτικών του σήμερα. Δηλαδή δεν μπορεί κάποιος, κάποιο πολιτικό κόμμα να συναινεί σε συντηρητικές πολιτικές και ταυτόχρονα να θέλει να δημιουργήσει έναν προοδευτικό πόλο του μέλλοντος. Εμείς λέμε ότι η Προοδευτική Συνεργασία πρέπει να γίνει σήμερα, στις πολιτικές οι οποίες ενδιαφέρουν τον κόσμο, για παράδειγμα στο πως θα μειωθεί η ανεργία και η φτώχια.
ΠΟΤΑΜΙ
Όσο αφορά το Ποτάμι, πολιτική χωρίς πολιτικό περιεχόμενο δεν γίνεται. Ποιες είναι λοιπόν οι συγκεκριμένες του θέσεις για να μειωθεί η φτώχια, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην αγροτική ανάπτυξη; Και να σας θέσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Διάβασα με προσοχή τις όποιες θέσεις σε αυτόν τον κύκλο ερωτοαπαντήσεων που παρουσίασε και είδα με έκπληξη ότι για το χρέος αναφέρει το εξής: ότι θα ήταν καλύτερο να μη γίνει καμία διαπραγμάτευση τώρα, αλλά όταν θα γίνει ισχυρή η οικονομία. Αυτό δεν το λέει κανένας. Όλοι παραδέχονται ότι για να γίνει ισχυρή η οικονομία χρειάζεται μια αναδιάρθρωση του χρέους, αλλιώς δεν θα γίνει ποτέ ισχυρή η οικονομία. Αν αυτό εφαρμοστεί, αν αυτή η διαπραγματευτική πολιτική, που αναφέρεται σε αυτό το σημείο, εφαρμοστεί, δεν θα βγούμε ποτέ από την κρίση.
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
Όταν η Δημοκρατική Αριστερά συμμετείχε στην Κυβέρνηση, το Νοέμβριο του 2012, δεν ψήφισε το αναθεωρημένο επικαιροποιημένο μνημόνιο και ο βασικός λόγος δεν ήταν άλλος από τα εργασιακά. Με λύπη μου το λέω ότι το ΠΑΣΟΚ την τελευταία στιγμή επέλεξε σύμπλευση με τη ΝΔ. Αυτό συνέβαινε πολλές στιγμές όταν ήμασταν στην Κυβέρνηση. Λειτουργούσε όχι σε ένα προοδευτικό πόλο, ο οποίος θα δημιουργούσε κάποια αναχώματα σε κάποιες πολιτικές, αλλά στα κρίσιμα ζητήματα υπήρχε μια στρατηγική σύμπλευση με τη ΝΔ, με αποκορύφωμα και τα ζητήματα που αναδείχθηκαν τον Μάιο και Ιούνιο του 2013.
Το φορολογικό νομοσχέδιο το είχαμε θέσει ως κυρίαρχη μεταρρύθμιση, η οποία πρέπει να γίνει στη χώρα, μια φορολογική μεταρρύθμιση η οποία δεν θα καταπνίγει κάθε αναπτυξιακή δραστηριότητα. Όταν φύγαμε από την Κυβέρνηση υπεγράφη μια συμφωνία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ η οποία έλεγε ότι δίκαιο και αποδοτικό φορολογικό σύστημα μπορεί να γίνει στη χώρα μας μόνο μόλις το επιτρέψουν πλήρως οι δημοσιονομικές συνθήκες, δηλαδή μετά από πολλά χρόνια.
Ο κ. Στουρνάρας είχε πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να σχεδιάσει ένα πλήρες και δίκαιο φορολογικό σύστημα. Η Δημοκρατική Αριστερά είχε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις πχ πως θα είναι η προοδευτική κλίμακα. Στη Δημοκρατική Αριστερά λέμε ότι χρειάζεται τώρα ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα προστατεύει κάποιες κατηγορίες ανθρώπων, τις πιο αδύναμες.
ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Είναι αναγκαία η αλλαγή της πολιτικής σήμερα και όχι όταν θα καταστραφεί ο αναπτυξιακός και ο παραγωγικός ιστός της χώρας. Είναι θετικό στοιχείο ότι επιτεύχθηκε πρωτογενές πλεόνασμα έστω και με αυτόν τον λάθος τρόπο, με την υπερφορολόγηση και τη μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, όμως με την ανεργία στα ύψη, σχεδόν 30%, με τη φτώχεια και με την κοινωνική εξαθλίωση που υπάρχει στον ελληνικό πληθυσμό, δεν γυρίζουμε στην κανονική ζωή. Θα γυρίσουμε όταν μειωθούν αυτά τα στοιχεία. Στη Δημοκρατική Αριστερά θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να γίνουν μεταρρυθμίσεις και όχι απορρυθμίσεις.