Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014

Ομιλίες της εναρκτήριας εκδήλωσης- παρουσίασης της «ΔΗΜΑΡ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ».

ΘΕΜΑ :
Ομιλίες της εναρκτήριας εκδήλωσης- παρουσίασης της «ΔΗΜΑΡ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ».

Ακολουθούν τρεις από τις ομιλίες της εναρκτήριας εκδήλωσης- παρουσίασης της «ΔΗΜΑΡ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο «ΚΑΡΑΒΕΛ».

ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΚΟΠΠΑ
Φίλες και φίλοι,
Σήμερα ξεκινάμε. Ξεκινάμε μια δύσκολη προσπάθεια υπό αντίξοες συνθήκες, μια προσπάθεια αναγκαία, απαραίτητη, ζωτική για τον τόπο και την κοινωνία.
Η Δημοκρατική αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία είναι πια γεγονός και οι δυνάμεις, οι άνθρωποι που αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τη δημιουργία ενός τρίτου πόλου, ως αυτόνομου χώρου,  είμαστε εδώ.

Ζούμε σε έναν ιδιότυπο διπολισμό, με τον ΣΥΡΙΖΑ από τη μια και την ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ από την άλλη. Ανάμεσα σε έναν αριστερόστροφο λαϊκισμό και μια κυβερνητική συμμαχία που διολισθαίνει σε ολοένα και πιο συντηρητικές και αδιέξοδες πολιτικές. Κι αυτό, σε ένα πλαίσιο ολοένα και μεγαλύτερης ταύτισης της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ με την πιο συντηρητική εκδοχή της ΝΔ.
Η χώρα μας έχασε τα τελευταία χρόνια το 25% του ΑΕΠ. Η ανεργία που εξελίχτηκε σε δομικό στοιχείο της Ελλάδας της κρίσης έφτασε το 30%, ενώ τα παιδιά μας, η πιο μορφωμένη, εξωστρεφής, κοσμοπολίτικη γενιά που έβγαλε ποτέ αυτός ο τόπος παίρνουν το δρόμο της μετανάστευσης, με την ανεργία για τις νεαρές  ηλικίες να ξεπερνά το 63%.
Σε αυτά πρέπει να αντισταθούμε. Όχι με παραμυθένια πρωτογενή πλεονάσματα, όχι με ανύπαρκτες ιστορίες επιτυχίας, όχι με κούφια αυταρέσκεια, αλλά με εναλλακτικές εξόδου. Που δεν είναι ανέξοδες, που δεν υπόσχονται όλα σε όλους αλλά που δίνουν ελπίδα και προοπτική σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται.
Στην  Ευρώπη,  η Σοσιαλδημοκρατία δίνει  τη μάχη να ξανακερδίσει,  μετά από  πολλά χρόνια τη χαμένη ηγεμονία της. Με ένα συνολικό σχέδιο και αθροίζοντας συμμάχους. Σε μια προσπάθεια όπου μπορεί να καταλάβει και την πρώτη θέση σε αριθμό  εδρών στο ΕΚ.
Γίνεται πια συνείδηση ότι η λύση είναι αριστερά.

Σε μια εποχή άκρατου ευρωσκεπτικισμού, όπου οι εξτρεμιστικές, ξενοφοβικές δυνάμεις δείχνουν τα δόντια τους, οφείλουμε να αγωνιστούμε για περισσότερη Ευρώπη, αλλά για μια Ευρώπη με προοδευτικό πρόσημο.
Όχι για μια Ευρώπη που απλά λειτουργεί ως διαχειριστής.  Αλλά για μια δημοκρατική Προοδευτική Ευρώπη που θέλει να αλλάξει τη μοίρα των πολιτών της.
Φίλες και φίλοι,
Ο σοσιαλδημοκρατικός, προοδευτικός χώρος δεν είναι μονοπώλιο κανενός. Δυστυχώς, είδαμε την ώρα που κάθε προοδευτική  μεταρρύθμιση ξηλωνόταν , να ψελλίζονται άδειες λέξεις περί κεντροαριστεράς και σοσιαλδημοκρατίας. Όμως οι λέξεις χωρίς νόημα, μένουν άδειο κέλυφος, όπως τα κινήματα χωρίς ανθρώπους, τα κόμματα χωρίς ψηφοφόρους και οι πολιτικοί που δεν εκπροσωπούν πια κανένα.
Ας δώσουμε νόημα στις λέξεις. Δεν υπάρχει πουθενά κεντροαριστερά ή σοσιαλδημοκρατία που οικοδομήθηκε με μονομέτωπο αγώνα κατά της Αριστεράς. Δεν υπάρχει πουθενά σοσιαλδημοκρατία, που έβαλε την πολιτική κυβερνητική σταθερότητα πάνω από την επιβίωση της ίδιας της κοινωνίας.
Φίλες και φίλοι,
Σήμερα, έχουμε τα ακόλουθα διακυβεύματα:
1.         Να αγωνιστούμε για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, χωρίς αναγκαστικά να ταυτιζόμαστε με τη λογική της Κομισιόν ή της ΕΚΤ. Η Ευρώπη είναι μια αξιακη δέσμευση με πολλούς δρόμους. Δεν υπάρχει ευρωμονόδρομος.

2.   Να οικοδομήσουμε έναν χώρο ανοικτό στην προοπτική διακυβέρνησης, που θα μπορεί να αναλάβει ευθύνες και να κάνει συμβιβασμούς, αλλά με αρχές και κόκκινες γραμμές.

 3. Να πείσουμε για το τι σημαίνει πολυσυλλεκτικότητα: Όχι άθροισμα αναγνωρίσιμων προσωπικοτήτων και συσπειρώσεων κάθε είδους, για καθαρά εκλογικό στόχο αλλά συμπαράταξη στη  βάση θέσεων και προτάσεων.

4. Να υπενθυμίσουμε ότι δεν υπάρχει η θεωρία των δυο άκρων αλλά ένας φασισμός που βρίσκει έκφραση και στο ξένιο Δία, και στη λογική ανακατάληψης των πόλεων, ένας φασισμός που χλευάζει τη δημοκρατία και παρασιτεί σε βάρος της.

5. Να σταθούμε με ευθύνη απέναντι σε μια αριστερά με ευπρόσδεκτες αξίες χωρίς όμως σαφείς δεσμεύσεις. Να κρατήσουμε ψηλά τον στόχο της κοινωνικής συνοχής, μετέχοντας σε έναν πολιτικό αγώνα απέναντι στη δεδομένη σήμερα κυριαρχία της συντήρησης στην Ευρώπη. Με μια πολιτική πρόταση που, πέρα από τις αγνές προθέσεις, έχει συναίσθηση των κοινωνικών συνεπειών της πολιτικής πράξης.
Εκπροσωπούμε μια αριστερά δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Χωρίς υποσημειώσεις, χωρίς αστερίσκους. Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας και θα παλέψουμε για μια προοδευτική Ευρώπη. Συνθέτουμε δυνάμεις και δεν αθροίζουμε απλά πρόσωπα , πιστεύοντας ότι η πολιτική είναι τόσο θέμα αρχών, όσο και αποτελεσμάτων.
Είμαστε μια υπεύθυνη αριστερά. Και πιστεύουμε ότι είμαστε στη σωστή όχθη της ιστορίας, όχι απλά στη μέση. Όχι ένα άθροισμα πελατειακών δικτύων, ή μηχανισμών σταυροδοσίας. Όχι μια σοσιαλδημοκρατία που δεν εκπροσωπεί κανένα, όχι μια αριστερή εκδοχή της ΝΔ. Είμαστε εδώ, είμαστε παρόντες και θα αγωνιστούμε για το καλύτερο. Για την Ευρώπη, την Ελλάδα, τους πολίτες της.
----------------------------------------------------
ΟΜΙΛΙΑ ΧΑΡΗ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ
Τι ακριβώς θέλουμε όσοι σήμερα είμαστε εδώ συγκεντρωμένοι και πολλοί άλλοι που δεν μπορούσαν να είναι μαζί μας;
Θέλουμε να ανασυγκροτήσουμε και να εκπροσωπήσουμε αξιόπιστα την ευρεία πολιτική πλειοψηφία που εκτείνεται από το χώρο του δημοκρατικού και προοδευτικού κέντρου μέχρι τα όρια της παραδοσιακής και ριζοσπαστικής αριστεράς.
Οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της υπεύθυνης δημοκρατικής αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας είναι σήμερα κατακερματισμένες και διάσπαρτες, υποεκπροσωπούμενες ή εξ ανάγκης δανείζουσες την ψήφο τους σε άλλα κόμματα που δεν τις εκπροσωπούν.
Είναι αναγκαίο το πολιτικό σύστημα να αποκτήσει την ευστάθειά του, καθώς λείπει ο δημοκρατικός, αποφασιστικός και ωφέλιμος λόγος της προοδευτικής πλειοψηφίας, συγκεντρωμένος όμως στα όρια μιας αξιόπιστης και ισχυρής πολιτικής συμμαχίας της Κεντροαριστεράς.
Είναι αναγκαίο για τη χώρα να αποκτήσει μια ριζικά διαφορετική πολιτική για την έξοδό της από την κρίση, αντίθετη στην πολιτική της κυβέρνησης και των επιτηρητών, που μόνο αδιέξοδα επισώρευσε.
Είναι ζωτική ανάγκη για τους πολίτες να ξανασυναντηθούν με τη στοιχειώδη προσδοκία πως δεν χαθήκαν όλα, ότι μπορούν να αφήσουν πίσω τους μια ερειπωμένη οικονομία και μια εξαντλημένη κοινωνία και να δημιουργήσουν πάλι, βήμα – βήμα ό,τι αναλογεί στους ανθρώπους και τις ανάγκες τους, ό,τι αξίζει σε μια χώρα που ατενίζει τον υπόλοιπο κόσμο με αξιοπρέπεια.
Αυτό είναι το καθήκον μας.
Γιατί είμαστε εμείς ο φορέας του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος; Γιατί δεν είναι οι άλλοι, που αυτοπροσδιορίζονται ως Κεντροαριστερά, αυτοί που μπορούν να την ανασυγκροτήσουν, που μπορούν να μιλήσουν στο όνομα των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού και στο όνομα των ελπίδων που διαχρονικά παράγει η αριστερά της δημοκρατίας και της ευθύνης;
Γιατί οι άλλοι εξακολουθούν να πιστεύουν και να εφαρμόζουν τις πολιτικές της κρίσης, δηλαδή τις πολιτικές του σημερινού αδιεξόδου, δηλαδή τις πολιτικές που διέλυσαν την προοδευτική πλειοψηφία της Κεντροαριστεράς και ακύρωσαν στην πράξη τις ιδέες του δημοκρατικού σοσιαλισμού.
Θα ήταν αξιοπερίεργο να σκεφτεί κάποιος ότι όλοι όσοι διέλυσαν τον κοινωνικό συνασπισμό της Κεντροαριστεράς και την πολιτική εκπροσώπησή του είναι την ίδια ώρα οργανικά στοιχεία της ανασύνταξης του χώρου.
Ο προοδευτικός χώρος διαλύθηκε από την κρίση και τις πολιτικές της, συνεπώς θα ανασυγκροτηθεί έξω από το πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών και πολεμώντας διαφορετικά την κρίση.
Εμείς όλοι που συγκροτήσαμε τη Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία συμφωνήσαμε σε αυτή την κατεύθυνση.
Θέλουμε ακύρωση των πολιτικών της ύφεσης, της ανεργίας, της διάλυσης του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού.
Θέλουμε, προτείνουμε και διεκδικούμε ένα νέο, συνεκτικό και ελπιδοφόρο εθνικό σχέδιο, που οδηγεί σε μια Ελλάδα της αναδημιουργίας, μέσα σε μια Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής.
Ορισμένοι μας αποδίδουν τον ρόλο του εξ ανάγκης συμμάχου σε πιθανούς μελλοντικούς κυβερνητικούς σχηματισμούς.
Τους απαντάμε: Δεν είμαστε ευκαιριακοί σύμμαχοι κανενός.
Διεκδικούμε από τον ελληνικό λαό ισχυρή πολιτική εντολή, γιατί μόνο τότε θα έχει ισχυρές πιθανότητες να εφαρμοστεί το εναλλακτικό εθνικό σχέδιο της νέας Κεντροαριστεράς, της νέας προοδευτικής πλειοψηφίας.
Διεκδικούμε ισχυρή πολιτική εντολή, γιατί μόνο τότε θα είναι ισχυρές οι πιθανότητες να δημιουργήσουμε μια νέα εποχή προσδοκιών.

----------------------------------------------------
ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΜΟΥΡΓΚΕΛΗ

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Πως θα είναι η επόμενη μέρα; Ποιο είναι το αντίκρισμα της κρίσης, του οικονομικού και κοινωνικού κόστους της 6χρονηςη ύφεσης, των 1,5 εκ ανέργων, της αφαίμαξης των εισοδημάτων και της συντριπτικής απώλειας του εθνικού πλούτου;
Είναι οι 4 τράπεζες, οι 3 γαλακτοβιομηχανίες, η μια αεροπορική εταιρεία και η γενικευμένη κυριαρχία των ολιγοπωλίων στις αγορές; Είναι η εξαφάνιση της μεσαίας και μικρής επιχειρηματικότητας, η συρρίκνωση της μεσαίας τάξης και η εδραίωση της ψηλής και μακροχρόνιας ανεργίας; Είναι η παλινόρθωση των γνωστών κρατικοδίαιτών και ολιγαρχικών συμφερόντων που απλώς θα προσέχουν να αποφεύγουν τις αμετροέπειες του παρελθόντος; Είναι οι ίδιες πελατειακές πολιτικές σχέσεις που ακυρώνουν κάθε έννοια ίσων ευκαιριών και κατανέμουν τον πλούτο της χώρας κατά τις αποφάσεις εξαρτημένων ή και αργυρώνητων πολιτικών; Είναι μια κοινωνία στοιχισμένων ευκαιριών που θα καθοδηγούνται από το τραπεζικό και το πολιτικό σύστημα και το αντίστοιχο προσωπικό; Είναι με άλλα λόγια η παλινόρθωση του πελατειακού καπιταλισμού ειδικών συμφερόντων που μας έφερε στην κρίση με ακόμα πιο άνιση κατανομή πλούτου και ευκαιριών και ακόμα μεγαλύτερο αυταρχισμό;
 Ή μήπως είναι μια χαοτική Ελλάδα; Η Ελλάδα της ανασφάλειας για το ευρωπαϊκό της μέλλον, του ψηλού πληθωρισμού και της ανεργίας, του μέσου και του παρασιτισμού, της μικρής και μεγάλης διαφθοράς που θα καθοδηγείται από προοδευτικούς και αριστερούς κατά τα άλλα κομματικούς φρουρούς;
Για εμάς που αρνούμαστε ότι το μέλλον της χώρας είναι όλα αυτά. Για εμάς που κατανοούμε ότι η Ελλάδα πρέπει να υπερβεί τις διαρθρωτικές ανεπάρκειες και τις εστίες διαφθοράς του συστήματος που μας οδήγησε στη χρεωκοπία.. Για εμάς που  αποφασίσαμε ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει… σε προοδευτική κατεύθυνση με ρεαλισμό, γνώση και όραμα…
Μια άλλη πολιτική προβάλλει ως απόλυτη αναγκαιότητα.
Είναι ο τρίτος δρόμος που δεν υπηρετεί απλώς το σύστημα προσπαθώντας να το κάνει καλύτερο, ούτε διεκδικεί τη δήθεν ανατροπή του υπό την καθοδήγηση κάποιου προοδευτικού μεσσία που υπόσχεται τον αιφνίδιο – μεταφυσικό πέρασμα από την προεκλογική κόλαση στον μετεκλογικό παράδεισο.
Είναι ο τρίτος δρόμος που διεκδικεί την έξοδο από την κρίση, με εθνική ευθύνη και όχι ως συμβατική υποχρέωση έναντι των διεθνών εταίρων. Που κάνει χρήση εξίσου της δημοσιονομικής, της εισοδηματικής και της νομισματικής πολιτικής για να ελαχιστοποιήσει το οικονομικό και κοινωνικό κόστος  και  δεν εξαντλεί το ρόλο της κυβέρνησης αποκλειστικά στην αρμοδιότητα να μειώνει τα εισοδήματα και να αυξάνει τους φόρους.. Ο δρόμος που σχεδιάζει και εφαρμόζει με γνώμονα τη δίκαιη και ισότιμη κατανομή των βαρών και δεν εκχωρεί εξουσίες ερήμην σε τραπεζικά και επιχειρηματικά συμφέροντα ή συντεχνίες. Ο δρόμος που αντιλαμβάνεται τις μεταρρυθμίσεις ως ολιστικές επεμβάσεις στην οργάνωση και λειτουργία του Δημοσίου και όχι απλώς ως απολύσεις.
Ο δρόμος που θέλει ειλικρινά κράτος με ποιότητα, αποτελεσματικότητα που να υπηρετεί την κοινωνία, να συμπαραστέκεται σε αυτούς που έχουν ανάγκη, με αλληλεγγύη και ανθρωπιά. Ο δρόμος που μεριμνά για την κοινωνική συνοχή με μέτρα για την απασχόληση των ανέργων πριν ακόμα ανακοινωθούν οι προειλημμένες αποφάσεις απολύσεων. Που εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες για όλους και ιδιαίτερα στους νέους… το δικαίωμα να διεκδικούν το μέλλον τους επί ίσοις όροις, με συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση, ηθική και οικονομική υποστήριξη.
Είναι ο  δρόμος που υποστηρίζει τη ρύθμιση έναντι της ελεύθερης λειτουργίας των αγορών ώστε να εξασφαλίζεται ο απρόσκοπτος ανταγωνισμός με ίδιους κανόνες για όλους. Που δεν αφήνει τις μεγάλες επιχειρήσεις, ξένες ή ελληνικές, να εκμεταλλεύονται τη δεσπόζουσα θέση τους και τις συμφιλιώνει με τις απαιτήσεις της κοινωνίας.
Είναι ο δρόμος που αυξάνει τη ρευστότητα, επιτρέποντας τη συνολική ανάκαμψη της οικονομίας και αποτρέποντας την κατάρρευση των περιουσιών. Που εντάσσει τις τράπεζες σε ένα ασφαλέστερο πλαίσιο, αποκαθιστώντας  τον ανταγωνισμό, διαχέοντας τους κινδύνους και βελτιώνοντας την προσβασιμότητα των επιχειρήσεων και των πολιτών σε φθηνή χρηματοδότηση.
Ο δρόμος που θέλει πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πραγματικό ποιοτικό ιστό της οικονομίας και της κοινωνίας, που ανασυγκροτεί τη μεσαία τάξη και εν τέλει ενισχύει την ίδια τη δημοκρατία.
Ο δρόμος που καθιστά την εργασία πιο παραγωγική, σε ένα νέο πλαίσιο συνεισφοράς και όχι αποκοπής των εργαζομένων στην προοπτική των επιχειρήσεων.
Είναι ο δρόμος που απαιτεί τον ανασχεδιασμό του πολιτικού συστήματος και την κατάργηση των πελατειακών πολιτικών σχέσεων ως βασική συνιστώσα της μετά την κρίση Ελλάδας. Που αντιτίθεται στην πολιτική ως επάγγελμα και τη δημοκρατία των προσωποπαγών εξουσιών και απαιτεί  θεσμικές κατοχυρώσεις, ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών και διαρκή ανανέωση του πολιτικού προσωπικού.
Είναι ο δρόμος που διεκδικεί τη δημοκρατική επανανομιμοποίηση των θεσμών της ΕΕ με όραμα την Ευρώπη των λαών σε μια ομοσπονδιακή ενότητα με ισότιμους πολίτες. Την Ευρώπη της σταθερότητας αλλά και της σύγκλισης, της κοινής ανάπτυξης σε ένα περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού αλλά και απασχόλησης, με νέο ρόλο για την ΕΚΤ, με ανασχεδιασμό του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας και διοίκησης της. Όχι την Ευρώπη της απόκλισης, της οικονομικής και κοινωνικής πόλωσης που τροφοδοτεί τον ευρωσκεπτικισμό, τα άκρα, την τρομοκρατία και το ναζισμό αλλά και τα οφέλη της Γερμανίας και των χωρών του Βορρά σε βάρος των χωρών του Νότου.
Όλα αυτά συγκροτούν το πλαίσιο για την ανάπτυξη που εμείς προτείνουμε και που στηρίζεται στις ισχυρές βάσεις της κοινωνικής δικαιοσύνης.  Χωρίς αυτήν, η κοινωνική πόλωση θα προδίδει τους εκάστοτε «επιτυχημένους» δημοσιονομικούς λογιστικούς χειρισμούς, ενώ η συνεπακόλουθη πολιτική αστάθεια θα διακυβεύει την απεμπλοκή της χώρας από το βραχνά του χρέους, την εξαρτημένη και κακέκτυπη ανάπτυξη.
Τρίτος δρόμος υπάρχει!!!!!
..μια πρόταση αντικαθεστωτική, εφαρμόσιμη και εφικτή που ανασυγκροτεί τη δημοκρατία, το πολιτικό σύστημα και την οικονομία που μετασχηματίζει και βελτιώνει την καθημερινότητα όλων των πολιτών στη δουλειά, στη γειτονιά και τον ελεύθερο χρόνο.. Μια πρόταση που έχει απόλυτη ανάγκη η κοινωνία - εργαζόμενοι, επαγγελματίες, επιχειρηματίες, μικροί, μεσαίοι, μεγάλοι ή μεγαλύτεροι. Γιατί αυτός ο τρίτος δρόμος είναι ο μοναδικός που μπορεί να εγγυηθεί τη λειτουργία επιχειρήσεων, κράτους και κοινωνικών φορέων,    πολιτικών και πολιτών, σε ένα εφικτό πλαίσιο ανοικτής οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής δράσης, με δικαιοσύνη και ισότιμη συμμετοχή όλων στα βάρη όσο και στις ευκαιρίες. Ο μοναδικός δρόμος για κοινωνική ειρήνη και συμφιλίωση, αλληλεγγύη, και προσπάθεια για την ανάπτυξη που θα αφορά όλους εξίσου.
Ποιος τον φοβάται;
Σίγουρα αυτοί που έχουν ταυτιστεί με το καθεστώς, με τα επιμέρους συμφέροντα, τα μεγάλα και μικρά προνόμια, είτε από το δεξιό φάσμα είτε από το αριστερό. Ε λοιπόν, εμείς δεν ταυτιζόμαστε με αυτά τα προνόμια, δεν εξυπηρετούμε συμφέροντα. Εμείς δεν σιωπούμε για να γίνουμε αρεστοί σε αυτούς που ξέρουμε ότι βρίσκονται απέναντι μας, δεν κρυβόμαστε  πίσω από υπονοούμενα για να παρασύρουμε αυτούς που δεν κατανοούν, δεν στρογγυλεύουμε το λόγο μας , δεν καλυπτόμαστε πίσω από γλαφυρές περιγραφές και γλυκερούς λόγους. Δεν είμαστε η γέφυρα που θα περάσει τα παραδοσιακά συμφέροντα αλώβητα στην άλλη πλευρά του ποταμού. Ούτε το ποτάμι που θα τα ξεπλύνει στα θολά νερά του.
Συντρόφισσες και σύντροφοι
Η  χώρα διανύει ολιστική κρίση με αιτίες και αφορμές, με προβλήματα και αδιέξοδα.  Έναντι αυτών οικοδομούμε τη δική μας κριτική και τη δική μας πρόταση ενταγμένη σε ένα ευρύ πλαίσιο αλλαγών για μια άλλη, μια προοδευτική Ελλάδα σε μια άλλη, μια προοδευτική Ευρώπη. Όχι μια καλύτερη Ελλάδα όπως την θέλουν, συμβατό συμπλήρωμα στην Ευρώπη της γερμανικής ηγεμονίας.
Οι θέσεις μας, ο λόγος και οι πράξεις μας, η πολιτική ηθική μας -που θεμελιώνεται στην πολιτική ηθική της ΔΗΜΑΡ, των μελών, των στελεχών και εξεχόντος του Προέδρου- συνιστούν στην πράξη την ευκρινή εναλλακτική προοπτική που πρεσβεύουμε και προτείνουμε για τη χώρα. Είναι οι θέσεις και το όραμα που έχει ανάγκη ο χώρος της κεντροαριστεράς, για να αποκαταστήσει τη δική του ταυτότητα. Ταυτότητα  που εδράζεται σε μια ειλικρινή σχέση με τους πολίτες, σε ιδέες και αρχές.
Με θέσεις, ιδέες  και αρχές. Με ειλικρινή και καθαρό λόγο και πράξεις που δικαιώνουν –και δεν προδίδουν-τα λεγόμενα . Μόνον έτσι ξαναγεννιέται η μεγάλη προοδευτική παράταξη. Σήμερα ξεκινάμε.