Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Συνέντευξη του Χρήστου Χατζηγεωργίου μέλους της Νομαρχιακής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς Δράμας στην εφημερίδα της Δράμας Seven


Συνέντευξη του Χρήστου   Χατζηγεωργίου μέλους της Νομαρχιακής  Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς    Δράμας στην εφημερίδα της Δράμας Seven
                                                                                                                                                                                                                                 Πώς κρίνεται την κατάσταση στη χώρα μας και τι προτείνει η ΔΗΜΑΡ για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση;

-Η χώρα περνάει μία από τις χειρότερες κρίσεις της ιστορίας της.
Οι πολιτικοί μας υπόσχονται και δεσμεύονται μα κανείς δεν τους πιστεύει πια ούτε ο λαός ούτε και οι εταίροι μας στην Ε.Ε. Η ελληνική στατιστική έχει γίνει ανέκδοτο στο εξωτερικό, το κύρος της χώρας έχει εκμηδενιστεί, θεωρούμαστε αναξιόπιστοι και αμφιβάλλουν για το αν θα τηρηθούν έστω και τα μισά από αυτά που συμφωνούν μαζί μας. Ο νέος Υπουργός οικονομικών δεν πρόλαβε να αρθρώσει λέξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και του δήλωσαν ότι δεν μπορεί πλέον να διαπραγματεύεται, οι λαοί των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε. αδυνατούν να καταλάβουν γιατί θα πρέπει να δείξουν κοινοτική αλληλεγγύη σε αυτούς που επί χρόνια σκόρπιζαν τις ενισχύσεις και τις επιδοτήσεις για να ενισχύσουν ακραία καταναλωτικά πρότυπα, μαγείρευαν τους αριθμούς και κορόιδευαν τις υπηρεσίες της Ε.Ε. Οι πολίτες αυτής της  χώρας ψήφισαν πιστεύοντας ότι υπάρχουν λεφτά, στήριξαν σιωπηλά το μνημόνιο δείχνοντας ανοχή και πιστεύοντας ότι εκείνα  τα μέτρα ήταν αρκετά και τώρα είναι ή απελπισμένοι ή αγανακτισμένοι γιατί ακούνε ότι και τα νέα μέτρα ίσως να μην είναι αρκετά.
Το πρόβλημα δεν είναι κυρίως το μνημόνιο, η τρόικα, η Γερμανία…αλλά οι πολιτικές που ακολούθησαν όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις του δικομματισμού (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) που οδήγησαν τη χώρα στη διαπλοκή και τη διαφθορά, στην κρατικοδίαιτη ανάπτυξη ενός μη παραγωγικού ιδιωτικού τομέα, στην ιδιοποίηση του δημόσιου πλούτου, της δημόσιας διοίκησης , των υπηρεσιών και του περιβάλλοντος. Το πρόβλημα είναι το πελατειακό κράτος που έστησαν δανειζόμενοι, σκορπώντας προνόμια, εξουσία και χρήμα σε διαμεσολαβητές, επιχειρηματίες, συντεχνίες, πολιτικούς, αδιαφορώντας για τα τεράστια ελλείμματα και το υπέρογκο δημόσιο χρέος. Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν τιμωρήθηκε, κανενός η περιουσία δεν δημεύτηκε κι ότι κάποιοι σήμερα πληρώνουν το μάρμαρο(τα γνωστά υποζύγια –μισθωτοί και συνταξιούχοι) και κάποιοι συνεχίζουν κα κάνουν πάρτι έχοντας εξασφαλίσει τα κέρδη τους σε κάποια ελβετική τράπεζα και συνεχίζοντας να κλέβουν το δημόσιο.
Η ΔΗΜΑΡ έχει καταθέσει προτάσεις για την διέξοδο από την κρίση που κινούνται σε τρεις άξονες α) στην αντιστροφή της ύφεσης, β) στην δίκαιη κατανομή των βαρών της κρίσης και γ) στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης.
 Η λεπτομερέστερη αναφορά θα ήταν κουραστική, θα σταθώ λοιπόν μόνο στα μέτρα για την ενίσχυση του κύρους των πολιτικών θεσμών:
1)      Έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων από ανεξάρτητη αρχή και μείωση της κρατικής επιχορήγησης.
2)      Κατάργηση της βουλευτικής-πολιτικής ασυλίας.
3)      Μείωση του προσωπικού και των λειτουργικών εξόδων της βουλής.
4)      Καθιέρωση της απλής αναλογικής
5)      Αναδρομικοί έλεγχοι των περιουσιακών στοιχείων όλων των πολιτικών  (συζύγων, συγγενών Α βαθμού) από το ’81 έως σήμερα.
6)      Έλεγχος όλων των μεταβιβάσεων ακινήτων της τελευταίας πενταετίας από πολιτικούς και δήμευση περιουσιακών στοιχείων που δεν δικαιολογούνται.
7)      Ειδικός νόμος που θα καθιστά την απιστία στο δημόσιο και την φοροκλοπή διαρκή εγκλήματα χωρίς παραγραφή.
8)      Βαθιά μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη.

Το πολιτικό σύστημα για να ανακτήσει την αξιοπιστία του πρέπει να ματώσει, να υπερβεί τον ίδιο του τον εαυτό.


1)      Η αλλαγή του κλίματος είναι μια από τις σοβαρότερες απειλές που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Η ΕΕ πρωτοστατεί στις προσπάθειες επίτευξης παγκόσμιας συμφωνίας για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ωστόσο πιστεύετε ότι στην χώρα μας οι εκάστοτε κυβερνήσεις πράττουν τα αναγκαία για την προστασία του περιβάλλοντος;

-Ο άγριος καπιταλισμός με μοναδικό στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους, η επεκτατική ανάπτυξη που βασίζεται στην ενίσχυση ακραίων καταναλωτικών συμπεριφορών, η εξάντληση των φυσικών πόρων, η συνεχής ζήτηση για ενέργεια, η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν φτάσει τον πλανήτη στα όριά του. Οι ωκεανοί  είναι υπό κατάρρευση, οι κλιματικές αλλαγές απειλούν ολόκληρο το οικοσύστημα της γης.
Κάθε χώρα έχει καθήκον να συμβάλλει ανάλογα με τις δυνατότητες της στη σωτηρία του πλανήτη, τα παγκόσμια προβλήματα χρειάζονται διεθνή συντονισμό και διεθνή αντιμετώπιση.
Στη χώρα μας όμως μόνο δειλά βήματα γίνονται ενώ θα μπορούσαμε να είμαστε στην πρωτοπορία και να έχουμε αναπτύξει τεχνολογίες αιχμής.
Διάσπαρτες παράνομες χωματερές, ανακύκλωση μόνο στα σχολικά εγχειρίδια, πόλεις και χωριά δίχως βιολογικό καθαρισμό, ενέργεια παραγόμενη από λιγνίτη, ποταμοί που έχουν καταντήσει αγωγοί λυμάτων, καμένα δάση, αυθαίρετα παντού…..Μόνο ρητορική θα μπορούσε να είναι η ερώτηση.
Μόνη ελπίδα οι κινήσεις  πολιτών , η αυτοοργάνωση και η ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης και οικολογικής εγρήγορσης. Εμείς θα αναγκάσουμε τους υπεύθυνους να βάλουν το περιβάλλον στην ατζέντα τους, η αυξημένη ευαισθησία του κόσμου θα  τους υποχρεώσει  να σκύψουν στα προβλήματα.

2)      Βλέπετε πρόωρες εκλογές; Συμφέρουν στη χώρα; Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις βγάζουν 5κομματική βουλή με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ. Πώς το σχολιάζετε;

-Οι εκλογές είναι αναπόφευκτες αφού κανείς σοβαρός πολίτης ή οικονομολόγος δεν πιστεύει πως το χάπι που δίνουν στον ασθενή θα τον σώσει. Αγοράζουμε χρόνο και αγοράζουν χρόνο μεταθέτοντας το πρόβλημα για αργότερα.
Η κυβέρνηση δεν διαθέτει τη λαϊκή νομιμοποίηση πλέον και θα αναγκαστεί να προσφύγει στις κάλπες αργά ή γρήγορα. Σαφώς οι εκλογές δεν συμφέρουν τη χώρα μέσα σε τόσο κρίσιμες συνθήκες και η κυβέρνηση θα έπρεπε να φροντίσει ώστε να υπάρχει μια εθνική συνεννόηση σε ένα ελάχιστο θεμάτων. Δυστυχώς διάλεξε εξ αρχής να μην πει όλη την αλήθεια, να εξαπατά τους πολίτες και τα κόμματα, να ακολουθεί  μυστικές διαβουλεύσεις , να προαποφασίζει πολιτικές και στο τέλος να καλεί όλους τους υπόλοιπους να τις στηρίξουν.
Το ζήτημα είναι από τις εκλογές αυτές όποτε κι αν γίνουν να προκύψουν νέοι συσχετισμοί, ικανοί  να δημιουργήσουν δυναμικές εξελίξεις ώστε να προωθηθούν ώριμες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλλουν στη διέξοδο από την κρίση και στην αλλαγή της ψυχολογίας των πολιτών  προδίδοντάς τους ελπίδα.
Μαχόμαστε καθημερινά  και πιστεύουμε ότι οι πολίτες θα εκτιμήσουν  την υπεύθυνη στάση μας που δεν επενδύει στην καταστροφή της χώρας, τον πολιτικό μας λόγο που απευθύνεται στη λογική και όχι στο συναίσθημα,  τις ρεαλιστικές μας προσεγγίσεις μέσα από την κατάθεση προτάσεων σύγχρονων,  τη διάθεσή μας να συμβάλλουμε σε έναν άλλο πολιτικό πολιτισμό ,που ο διάλογος έχει θέση, που οι δημοκρατικές εξελίξεις είναι μονόδρομος μέσα σε μια Ευρώπη πραγματικά ενωμένη με δημοκρατικές δομές, που η   πολιτική οικολογία αποτελεί βασική μας επιλογή.

3)      Ακούμε συχνά στην πόλη μας για πράσινη ενέργεια και ανάπτυξη. Η ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας μπορεί να στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος, ωστόσο θεωρείτε ότι μπορεί να συμβάλλει και στη οικονομική ανάπτυξη του τόπου;

-Πολλοί πολίτες όταν ακούν για πράσινη ανάπτυξη σκέφτονται ότι μιλάμε για πράσινα άλογα. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι μια στροφή στην πράσινη ανάπτυξη, σε μια αειφόρο ανάπτυξη ειδικά στην Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες. Αυτό που μας λείπει είναι η καινοτομία, η έρευνα, η στήριξη επιχειρηματικών σχεδίων κυρίως νέων ανθρώπων, η εξωστρέφεια.
Μην βάζουμε σε αντιπαράθεση την ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος. Εδώ που φτάσαμε ή η ανάπτυξη θα είναι πράσινη ή δεν θα υπάρξει ανάπτυξη. Η ανάπτυξη χωρίς το περιβαλλοντικό σκέλος είναι υποβάθμιση. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους .ΟΧΙ οι λιγνίτες της Δράμας δεν είναι ανάπτυξη, είναι ανεργία, είναι υποβάθμιση, είναι ασθένειες, είναι διαρκές  έγκλημα στις επόμενες γενιές που θα ζήσουν σ’ αυτό τον τόπο.  Θα πρέπει να προσέξουμε πολύ εμείς οι δραμινοί την αλλαγή ηγεσίας στο ΥΠΕΚΑ. Η παρουσία της Μπιρμπίλη ήταν κάποια εγγύηση , αντίθετα η αλλαγή της με τον κ.Παπακωνσταντίνου  μόνο αρνητικές εξελίξεις στο θέμα μπορεί να προοιωνίζει.


4)      Γίναμε μάρτυρες ως πολίτες στη Δράμα, καταργήσεων και υποβαθμίσεων υπηρεσιών, σχολείων και άλλων οργανισμών. Πώς αντιλαμβάνεστε εσείς την κατάσταση του Νομού Δράμας; Τι προτείνετε;

-Υπάρχουν αλλαγές και αναδιαρθρώσεις υπηρεσιών που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια ενώ άλλες  γίνονται σήμερα εσπευσμένα με μοναδικό στόχο τη μείωση των δαπανών παρόλο που πλήττουν το κοινωνικό κράτος και τους αδύναμους πολίτες.
Η σωστή λοιπόν θέση δεν είναι να αναθεματίσεις εκ των προτέρων όλες τις καταργήσεις , συγχωνεύσεις, αναδιαρθρώσεις αλλά να εξετάσεις την κάθε μια περίπτωση ξεχωριστά και αναλόγως να κρίνεις αν είναι υπέρ του δημόσιου καλού ή όχι. Παράδειγμα η κατάργηση ενός διθέσιου σχολείου τη στιγμή που πολύ κοντά του υπάρχει ένα πολυθέσιο με πολύ καλύτερη υλικοτεχνική υποδομή και περισσότερο προσωπικό δεν το συζητώ  ότι θα ωφελήσει τους μαθητές και θα εξοικονομηθούν χρήματα . Από την άλλη η κατάργηση του τμήματος Οινοποιίας  βλάπτει σοβαρά την αναπτυξιακή προσπάθεια του νομού. Άρα ναι σε ότι είναι ώριμο και εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όχι σε ότι υποβαθμίζει το κοινωνικό κράτος και τις δημόσιες υπηρεσίες.

5)      Τα ανεπίσημα στοιχεία του εργατικού κέντρου για την ανεργία δείχνουν το δείκτη «να χτυπάει κόκκινο» με ποσοστό  ανέργων 35% . Κύρια «θύματα» οι νέοι και ειδικότερα οι γυναίκες, τη στιγμή που ο επίσημος δείκτης ανεργίας σκαρφάλωσε στο 16,2% . Ποια είναι η άποψή σας;

-Η Δράμα της ξενιτιάς, της ανεργίας, των χαμένων ευκαιριών, των έργων υποδομής που ποτέ δεν έγιναν, των γεμάτων καφετεριών και των ανύπαρκτων επενδύσεων από τη μια και από την άλλη η Δράμα με το απίστευτο σε κάλλος φυσικό τοπίο, με τον εύφορο κάμπο, με  τον δασικό πλούτο, με τον ορυκτό πλούτο, με την πλούσια πολιτιστική παράδοση και το υψηλά μορφωμένο εργατικό ανθρώπινο δυναμικό.
Η ανάπτυξη θα έρθει με την προσέλκυση  επενδύσεων μέσα από τη δημιουργία αναπτυξιακών πολιτικών και υποδομών που ακόμη περιμένουμε, από τη δραστηριοποίηση του Δήμου και της Περιφέρειας, από τη δραστηριοποίηση των ίδιων των δραμινών σε καινοτόμες ιδέες και από την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας.
 Είναι  όμως άμεση ανάγκη να θεσπιστεί ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, είναι ανάγκη να επεκταθεί το επίδομα μακροχρόνια ανέργων ,είναι ανάγκη να απλωθεί ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας που θα βοηθήσει τους συμπολίτες μας να βγουν όρθιοι από την κρίση. Σε επίπεδο δήμου εδώ και καιρό έχουμε καταθέσει  10 προτάσεις για κοινωνική πολιτική από τη μεριά του Δήμου και περιμένουμε μέρος τουλάχιστον από αυτές να υιοθετηθεί.

6)      Πρόσφατα δημοσιεύσατε μια έγγραφη καταγγελία που αφορούσε τη λειτουργία της ΔΕΚΠΟΤΑ. Μάλιστα αναφέρατε μέσα μεγάλα κονδύλια που δαπανούνται για εκδηλώσεις και μισθούς δημοσιογράφων. Επίσης είπατε πως αισθάνεστε ότι σας αντιμετωπίζουν ως «γλάστρες». Τι εννοούσατε;

-Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί προκαλεί τόση μεγάλη έκπληξη να βγει κάποιος και να δημοσιοποιήσει την διαφωνία του σε κάτι. Η δημόσια αντιπαράθεση δεν σημαίνει ότι δεν επιθυμώ την επιτυχία της νέας  δημοτικής αρχής που είχε προεκλογικά την στήριξή μας και συνεχίζει να την έχει. Όποτε όμως κρίνουμε πως πρέπει να ασκήσουμε κριτική το κάνουμε και μάλιστα όσο πιο μαχητικά γίνεται είτε ως ΔΗΜΑΡ όπως στην περίπτωση του συμπαραστάτη του δημότη είτε προσωπικά όπως στην περίπτωση της ΔΕΚΠΟΤΑ.
Χτύπησα λοιπόν ένα καμπανάκι στη νέα δημοτική αρχή και τους είπα ότι οι δαπάνες για τα Ελευθέρια δεν βρίσκονται σε αντιστοιχία με το δημόσιο αίσθημα περί μείωσης της σπατάλης του δημόσιου χρήματος και της ορθολογικότερης αξιοποίησής του. Επίσης  χτύπησα καμπανάκι η καθημερινή συμμετοχή στην διοίκηση του Δήμου να μην τους οδηγήσει σε πρακτικές και μεθόδους που η προηγούμενη δημοτική αρχή εφάρμοζε συχνά και τιμωρήθηκε γι’ αυτό. Η διαφάνεια, οι δημοκρατικές διαδικασίες, η δημόσια διαβούλευση θα πρέπει να είναι το ευαγγέλιο της δημοτικής αρχής και όπως το τήρησε σε άλλες περιπτώσεις έτσι να συνεχίσει να το τηρεί  και στη διοίκηση των οργανισμών του Δήμου. Νομίζω πως η δημοτική αρχή έλαβε σε μεγάλο βαθμό υπ’ όψιν τις παρατηρήσεις αυτές και έδωσε και αρκετές διευκρινήσεις τόσο για το κόστος  των εκδηλώσεων και της δημοσιογραφικής δαπάνης όσο και για την διαδικασία που τηρήθηκε κατά την οργάνωση των Ελευθερίων.

7)      Με δεδομένα τα όσα συμβαίνουν στο χώρο του ποδοσφαίρου με τους στημένους αγώνες και το πάρτι εκατομμυρίων Ευρώ που εισέπρατταν παρανόμως οι άνθρωποι του συγκεκριμένου κυκλώματος, πώς θεωρείτε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα από την κυβέρνηση;

-Η πολιτεία αλλά και η ΟΥΕΦΑ να εξαντλήσουν κάθε αυστηρότητα. Αναρωτιόμαστε υπάρχει πρωταθλήτρια ομάδα, υπάρχει κυπελλούχος, έγινε πρωτάθλημα;
Προτείνουμε την αναστολή των πρωταθλημάτων όλων των κατηγοριών και τη μη συμμετοχή των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές  διοργανώσεις μέχρις ότου επιτευχθεί η κάθαρση από τα μαφιόζικα στοιχεία που έχουν εισέλθει στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: