Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

"πρώτα οι μαθητές"

Το μότο του Υπουργείου Παιδείας είναι "πρώτα οι μαθητές" κι απ' ότι φαίνεται το εννοεί κυριολεκτικά.
Πρώτα θα πάνε οι μαθητές στα σχολεία κι ύστερα τα βιβλία, αργότερα οι εκπαιδευτικοί, κάποια στιγμή και οι πιστώσεις...
Ένα καλοκαίρι χαμένο ουσιαστικά αφού διευθυντές και σχολικοί σύμβουλοι θα βρεθούν τελευταία στιγμή, οι συγχωνεύσεις των σχολείων παραμένουν μετέωρες, τα ΚΠΕ παραμένουν χωρίς στελέχη, οι υπεύθυνοι Πολιτιστικών, Αγωγής Υγείας , Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης δεν έχουν ιδέα για το μέλλον τους, οι αποσπάσεις ακόμα να γίνουν, τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών θα ανακοινωθούν το Σεπτέμβριο........
Η εκπαίδευση μυρίζει μπαρούτι!
Όλα δείχνουν ότι η νέα σχολική χρονιά θα είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών αφού και την Παιδεία την ενέταξαν στον προκρούστη των περικοπών. Η Άννα έχει πάρει το ψαλίδι και αντιμετωπίζει τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ως αριθμούς και αναλόγως ανακοινώνει μεγαλοστομίες για να τονώσει ίσως το προφίλ της ως σκληρή Υπουργός που θα βάλει το δάχτυλο στην πληγή.
Ας δούμε λοιπόν πως διαμορφώνεται η κατάσταση φέτος στη Δράμα.
Τα ΤΕΙ βρίσκονται σε κατάσταση λουκέτου, το αθλητικό γυμνάσιο έκλεισε από πέρσι, τα ολοήμερα σχολεία που λειτουργούσαν σε σχολεία κάτω των εξαθέσιων κλείνουν όπως κι αυτά που δεν συμπληρώνουν τον μαγικό αριθμό των 15 μαθητών, μόνο τα απολύτως αναγκαία  βιβλία θα είναι στην ώρα τους, θα υπάρξουν κενές θέσεις εκπαιδευτικών που άγνωστο είναι πως θα καλυφθούν και πότε, οι ειδικότητες στα ολοήμερα θα καταφτάσουν όπως κάθε χρόνο το Νοέμβρη καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι πιστώσεις θα είναι μειωμένες.......
Οι διευθυντές των σχολείων που θα έπρεπε κανονικά να γνωρίζουν τη θέση τους από την αρχή του καλοκαιριού ώστε να προετοιμάσουν τα σχολειά τους θα πάνε τελικά τελευταία στιγμή και θα τρέχουν να μαζέψουν την κατάσταση, εκπαιδευτικοί που θα μάθουν τελευταία στιγμή σε ποιο νομό θα δουλέψουν θα τρέχουν να βρουν σπίτι, ενώ τα συγχωνευμένα σχολεία θα προσπαθούν σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς να προσαρμοστούν αφού στη διάρκεια του καλοκαιριού δεν έγινε τίποτε για την προετοιμασία τους.
Οι εκπαιδευτικοί που έχουν χάσει μεγάλο μέρος των αποδοχών τους θα κληθούν να δουλέψουν με φωτοτυπίες, σε μεγαλύτερες τάξεις, κάνοντας απλήρωτες υπερωρίες, παραμένοντας περισσότερο χρόνο στο σχολείο και έχοντας την εχθρική στάση των αγανακτισμένων γονιών απέναντί τους, πολλές φορές και δίκαια.
Η Παιδεία θα έπρεπε εξ αρχής να εξαιρεθεί από τις περικοπές που όριζε το μνημόνιο όπως  και από τον κανόνα 10 αποχωρήσεις 1 πρόσληψη.Σαφώς και έπρεπε να γίνουν κάποιες συγχωνεύσεις για παιδαγωγικούς και οικονομικούς λόγους, σαφώς και έπρεπε να μπει κάποια τάξη σε πελατειακές πρακτικές που παρατηρούνται και στην εκπαίδευση, σαφώς και χρειάζονται βαθιές μεταρρυθμίσεις στην ποιότητα και το πρόγραμμα σπουδών αλλά αυτό που βλέπουμε είναι λογιστική αντιμετώπιση της Εκπαίδευσης και εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα.
Σας θυμίζω το μοίρασμα υπολογιστών στην Α Γυμνασίου.....τέλος, το μοίρασμα του βιβλίου "ματωμένα χώματα " στην ΣΤ Δημοτικού....τέλος, την ονοματοδοσία των σχολείων   ....τέλος, την αξιολόγηση.....ανύπαρκτη, την περιγραφική αξιολόγηση των μαθητών....δεν άρχισε ποτέ,  .....και τόσα άλλα που κάθε ένας Υπουργός ανακοίνωνε με στόμφο και την άλλη μέρα τα ξεχνούσε.
Δέχεται υποθέτω κάθε Έλληνας να μειωθεί ο μισθός του για να σωθεί η πατρίδα, δεν μειώνεται όμως μόνο ο μισθός αλλά μειώνονται και όλες οι κοινωνικές παροχές και αυτό συνιστά μια δεύτερη μεγαλύτερη μείωση μισθού που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή γιατί ουσιαστικά αποτελεί την κατάργηση του κράτους πρόνοιας και την ανύψωση του νεοφιλελευθερισμού ως τη σημαία της κοινωνίας που οικοδομείται.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οι εκπαιδευτικοί όχι μόνο δεν πρέπει να σκέφτονται τη λευκή απεργία αλλά θα πρέπει να δώσουν την ψυχή τους για να διαφυλάξουν τη σωστή μόρφωση των παιδιών και να ξεδιπλώσουν μαζί με τους γονείς αγώνες που θα έχουν πρακτικό αποτέλεσμα.

Χατζηγεωργίου Χρήστος
μέλος της Π.Ε. της Δημοκρατικής Αριστεράς Δράμας
Υπεύθυνος για θέματα Παιδείας

Δεν υπάρχουν σχόλια: