Τα πάνω κάτω στις πολιτικές εξελίξεις το γκάλοπ της ALCO , το οποίο δείχνει το ΠΑΣΟΚ σε ιστορικά χαμηλά στη Β Αθήνας, μεγάλο ποσοστό να μην εμπιστεύεται το σύνολο του πολιτικού συστήματος και την Δημοκρατική Αριστερά να καταγράφει υψηλά ποσοστά, με διαρροές και από τα δύο κόμματα της δικομματικής διακυβέρνησης.
Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 1000 ατόμων από τις 25 έως τις 31 Ιανουαρίου και δείχνει ανατροπές και εκπλήξεις στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, η οποία παραδοσιακά εκλέγει κυβέρνηση, καθώς στις εκλογές του 2009 έδωσε 42 έδρες στη Βουλή.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το ΠΑΣΟΚ είναι τέταρτο κόμμα με ποσοστό 8%, το οποίο είναι ιστορικό χαμηλό, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι στις εκλογές του 2009 στην ίδια περιφέρεια συγκέντρωνε 40%.
Πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου είναι η ΝΔ με 13,6% και ακολουθούν: ΚΚΕ με 9,5%, ΔΗΜΑΡ 8,4%, ΠΑΣΟΚ 8%, ΣΥΡΙΖΑ 7,3%, ΛΑΟΣ 4,3%, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 3,2%, ΔΗΣΥ 2%, ενώ άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 8,1%.
Ενδεικτικό στοιχείο της έρευνας είναι και το ό, τι το 18,8%, περίπου 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόροι, δηλώνουν πως θα απέχουν από την ψηφοφορία, απορρίπτοντας στο σύνολό του το πολιτικό σύστημα. Λευκό ή άκυρο ψηφίζει το 7,5%, ενώ «Δεν Ξέρω – Δεν Απαντώ» δηλώνει το 9,1%.
Ποσοστά επί των εγκύρων
Σημαντικά είναι τα ευρήματα της έρευνας και σε ό, τι αφορά τη διαμόρφωση της πρόθεσης ψήφου επί των εγκύρων, αφού αφαιρεθούν δηλαδή η αποχή και το άκυρο λευκό.
Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται η ΝΔ με 18,5% και ακολουθούν: ΚΚΕ 13, ΔΗΜΑΡ 11,5%, ΠΑΣΟΚ 11, ΣΥΡΙΖΑ 10, ΛΑΟΣ 6, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 5 και ΔΗΣΥ 3%. Άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 11%, ενώ το ίδιο ποσοστό συγκεντρώνει και το «Δεν Ξέρω – Δεν Απαντώ».
Διεμβολίζει τον δικομματισμό η Δημοκρατική Αριστερά
Τα χαμηλότατα ποσοστά συσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ, μόλις στο 23%, αλλά και τα όχι ιδιαίτερα ποσοστά της ΝΔ, στο 55%, ευνοούν τις διαρροές από τα δύο κόμματα της δικομματικής διακυβέρνησης.
Μεγάλος κερδισμένος αυτών των διαρροών η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, που συγκεντρώνει ψηφοφόρους όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τη ΝΔ.
Αναλυτικά, το μεγαλύτερο ποσοστό διαρροής από το ΠΑΣΟΚ, 14%, πηγαίνει στην ΔΗΜΑΡ, ενώ το ίσιο συμβαίνει και με τις διαρροές από τη ΝΔ, σε ποσοστό 7%.