Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

δελτίο τύπου


Δήλωση του υπεύθυνου για θέματα Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρη Χατζησωκράτη, για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής

Και αυτή η Σύνοδος Κορυφής αποδείχθηκε πολύ κατώτερη των περιστάσεων για ένα στρατηγικό σχεδιασμό, λήψη μέτρων και προώθηση επαρκών χρηματοδοτικών μέσων για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, της κρίσης χρέους, της ύφεσης και του φάσματος της ανεργίας των 23 εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών. Οι ηγέτιδες δυνάμεις εξάντλησαν την επιμονή τους μόνο στην προώθηση της νέας Συνθήκης για τη δημοσιονομική πειθαρχία.
Για την Ελλάδα, μπορεί να απετράπη το όνειδος για την επιτροπεία, όμως τα τελεσίγραφα της Τρόικας και το πακέτο των μέτρων, που απαιτούν για άμεση εφαρμογή, παραμένουν ίδια όπως και πριν τη Σύνοδο. Τώρα η ευθύνη της κυβέρνησης και των πολιτικών δυνάμεων δεν είναι να «δεσμευτούν αμετακλήτως σε αυτά», αλλά να τα αποτρέψουν και να αναδείξουν άλλα ισοδύναμα πιο αποτελεσματικά και πιο δίκαια κοινωνικά.

Γκάλοπ ΑΛΚΟ Διεμβολίζει τον δικομματισμό η Δημοκρατική Αριστερά


Δημοσκόπηση ALCO: Τέταρτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ στη Β Αθήνας

Μικρότερα γράμματα Μεγαλύτερα γράμματα
Δημοσκόπηση ALCO: Τέταρτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ στη Β Αθήνας
Τα πάνω κάτω στις πολιτικές εξελίξεις το γκάλοπ της ALCO , το οποίο δείχνει το ΠΑΣΟΚ σε ιστορικά χαμηλά στη Β Αθήνας, μεγάλο ποσοστό να μην εμπιστεύεται το σύνολο του πολιτικού συστήματος και την Δημοκρατική Αριστερά να καταγράφει υψηλά ποσοστά, με διαρροές και από τα δύο κόμματα της δικομματικής διακυβέρνησης.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 1000 ατόμων από τις 25 έως τις 31 Ιανουαρίου και δείχνει ανατροπές και εκπλήξεις στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, η οποία παραδοσιακά εκλέγει  κυβέρνηση, καθώς στις εκλογές του 2009 έδωσε 42 έδρες στη Βουλή.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το ΠΑΣΟΚ είναι τέταρτο κόμμα με ποσοστό 8%, το οποίο είναι ιστορικό χαμηλό, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι στις εκλογές του 2009 στην ίδια περιφέρεια συγκέντρωνε 40%.

Πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου είναι η ΝΔ με 13,6% και ακολουθούν: ΚΚΕ με 9,5%, ΔΗΜΑΡ 8,4%, ΠΑΣΟΚ 8%, ΣΥΡΙΖΑ 7,3%, ΛΑΟΣ 4,3%, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 3,2%, ΔΗΣΥ 2%, ενώ άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 8,1%.

Ενδεικτικό στοιχείο της έρευνας είναι και το ό, τι το 18,8%, περίπου 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόροι, δηλώνουν πως θα απέχουν από την ψηφοφορία, απορρίπτοντας στο σύνολό του το πολιτικό σύστημα. Λευκό ή άκυρο ψηφίζει το 7,5%, ενώ «Δεν Ξέρω – Δεν Απαντώ» δηλώνει το 9,1%.

Ποσοστά επί των εγκύρων

Σημαντικά είναι τα ευρήματα της έρευνας και σε ό, τι αφορά τη διαμόρφωση της πρόθεσης ψήφου επί των εγκύρων, αφού αφαιρεθούν δηλαδή η αποχή και το άκυρο λευκό.

Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται η ΝΔ με 18,5% και ακολουθούν: ΚΚΕ 13, ΔΗΜΑΡ 11,5%, ΠΑΣΟΚ 11, ΣΥΡΙΖΑ 10, ΛΑΟΣ 6, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 5 και ΔΗΣΥ 3%.  Άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 11%, ενώ το ίδιο ποσοστό συγκεντρώνει και το «Δεν Ξέρω – Δεν Απαντώ».

Διεμβολίζει τον δικομματισμό η Δημοκρατική Αριστερά

Τα χαμηλότατα ποσοστά συσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ, μόλις στο 23%, αλλά και τα όχι ιδιαίτερα ποσοστά της ΝΔ, στο 55%, ευνοούν τις διαρροές από τα δύο κόμματα της δικομματικής διακυβέρνησης.

Μεγάλος κερδισμένος αυτών των διαρροών η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, που συγκεντρώνει ψηφοφόρους όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τη ΝΔ.

Αναλυτικά, το μεγαλύτερο ποσοστό διαρροής από το ΠΑΣΟΚ, 14%, πηγαίνει στην ΔΗΜΑΡ, ενώ το ίσιο συμβαίνει και με τις διαρροές από τη ΝΔ, σε ποσοστό 7%.

Δημοσκόπηση της ΕΤ3


Δημοσκόπηση της ΕΤ3 βγάζει το ΠΑΣΟΚ πέμπτο κόμμα, στο 7%

Posted: Ιανουαρίου 31, 2012 by ecoleft11 in ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
4
Μια νέα δημοσκόπηση της ΕΤ3 δείχνει το ΠΑΣΟΚ να καταποντίζεται στη πέμπτη θέση, και να συγκεντρώνει μόλις 7%, ενώ το προσπερνούν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στις 26-28 Ιανουαρίου σε δείγμα 1001 ατόμων σε όλη την Ελλάδα, από την εταιρεία ToThePoint για λογαριασμό της ΕΤ-3, η Νέα Δημοκρατία βγαίνει πρώτη με 18,6% χωρίς αυτοδυναμία προφανώς. Δεύτερο κόμμα το ΚΚΕ με 8,7%, τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 8,2% και τέταρτη η Δημοκρατική Αριστερά με 7,5%. Το ΠΑΣΟΚ πέφτει ακόμα πιο χαμηλά με 7% ενώ ο ΛΑΟΣ έχει καθοδική πορεία συγκεντρώνοντας 4,3%. Στη Βουλή μπαίνουν και οι Οικολόγοι-Πράσινοι. Το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 24,2% ενώ άλλο κόμμα δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν το 9%.
Εκλογές τώρα ή μέχρι το καλοκαίρι
Στην ερώτηση για το πότε πρέπει να γίνουν οι εκλογές, το 30,1% απάντησε «το συντομότερο δυνατόν», ενώ το 15,4% επέλεξε την απάντηση «μέχρι το Πάσχα». Το 5,3% απάντησε «Όχι μετά το καλοκαίρι».
Αντίθετα, το 16,8% απάντησε ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ενώ ένα 8,6% είπε ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν στα τέλη του 2012.
Ραγδαία πτώση Παπαδήμου
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της ΕΤ3, η εικόνα της κυβέρνησης Παπαδήμου στους πολίτες φαίνεται να γίνεται όλο και πιο αρνητική. Το 55.4% αξιολογεί αρνητικά το έργο της κυβέρνησης, ενώ μόνο το 16.7% φαίνεται να το κρίνει θετικά.
Να σημειωθεί ότι το Δεκέμβριο, σε έρευνα της ίδιας εταιρείας, οι αρνητικές γνώμες για την κυβέρνηση έφταναν στο 32.4%, δηλαδή το ποσοστό όσων αξιολογούν αρνητικά την κυβέρνηση Παπαδήμου αυξήθηκε κατά 23 μονάδες.

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Μαύρη παιδαγωγική

Ας μη γελιόμαστε μεταξύ μας η Ελλάδα από τη στιγμή που μπήκε στη διαδικασία του μνημονίου και της τρόικας είναι σε διαρκή έλεγχο και ουσιαστικά κάτω από επιτροπεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ. Η πρόταση λοιπόν της Γερμανίας για μόνιμο επίτροπο δεν διαφέρει και πολύ από την κατάσταση που ήδη υπομένουμε εξευτελιστικά καθώς αυτό σημαίνει ότι οι εταίροι μας δεν αισθάνονται καμία αξιοπιστία στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας.
Ως οικονομική πρόταση λοιπόν θα μπορούσε να είναι πολύ έξυπνη αν αναφερόταν σε κάποιο δήμο ή εταιρεία, όταν όμως αφορά κυρίαρχο κράτος από άποψη διπλωματικής ή εξωτερικής πολιτικής αυτή η πρόταση είναι ηλίθια και ειδικά όταν προέρχεται από τη Γερμανία όπου επανέρχονται μνήμες και αντανακλαστικά δικαιολογημένα.
Τον έλεγχο σε μια δημοκρατία τον ασκεί η αντιπολίτευση και σε μια ένωση οι θεσμοί που υπάρχουν σε αυτή. Η προσπάθεια της Γερμανίας και των συντηρητικών κύκλων της Ε.Ε. να ασκήσουν μαύρη παιδαγωγική στους άτακτους μαθητές μας ξαναγυρνά σε εποχές αποικιοκρατίας.
Υποθέτουμε ότι τον άτακτο μαθητή τον νουθετείς, τον επιβραβεύεις για κάθε θετικό βήμα που κάνει, και δείχνεις αλληλέγγυος στο πρόβλημά του ασκώντας υποστηρικτική διδασκαλία, δίνοντάς του ευκαιρίες και τονίζοντάς του τα πλεονεκτήματά του έναντι των υπολοίπων.
Η Κυρία Μέρκελ όμως πιστή στην παιδαγωγική που διδάχτηκε στην Ανατολική Γερμανία της αυστηρής πειθαρχίας και της τιμωρίας επεκτείνει τις αρχές αυτές στις σχέσεις μεταξύ κρατών οδηγώντας τους Έλληνες στα οδοφράγματα και σε αντιγερμανικά αισθήματα που είχαν εκλείψει εδώ και πολλά χρόνια.
Ας θυμίσουμε στους φίλους μας γερμανούς ότι στον εικοστό αιώνα χρεωκόπησαν τρεις φορές και διεσώθησαν από την Αμερική αλλά και από τους Ευρωπαίους που δεν ζήτησαν τις πολεμικές αποζημιώσεις που δικαιούνταν.
Η ανάγνωση της ιστορίας της Ευρώπης ίσως θα ήταν το πρώτο καθήκον της γερμανίδας καγκελαρίου.
Όσο για τους δικούς μας πολιτικούς που κατάντησαν την Ελλάδα τελείως αναξιόπιστη ας τους στείλουμε στα τσακίδια......
Η ιδέα όμως να υπάρχει μια ανεξάρτητη αρχή ευρωπαϊκή ή εθνική που θα επιβλέπει την πορεία των προϋπολογισμών και την τήρηση των συμφωνιών εντός της Ε.Ε. , θα χτυπά το καμπανάκι και θα αποθαρρύνει πελατειακές και συντεχνιακές πρακτικές, που θα αποτρέπει εν γένει αυξημένα ελλείμματα και υπέρογκο δανεισμό θα μπορούσε να συζητηθεί και να εφαρμοστεί στο σύνολο των Ευρωπαϊκών κρατών και όχι μόνο στην Ελλάδα.

Ευελισφάλεια – το Σκανδιναβικό μοντέλο


Ευελισφάλεια – το Σκανδιναβικό μοντέλο

Η Δανία έχει ακολουθήσει το  δρόμο  ενός προηγµένου μοντέλου κοινωνικού διαλόγου και συναίνεσης. Αυτό αποκαλείται ως το Κοινωνικό Κράτος της Δα­νίας ή µε μια άλλη φράση που συχνά  χρησιμοποιείται ως « Το Δανικό Μοντέλο». Παρότι πρόκειται για ένα άκρως πολιτικό θέμα όλα ξεκίνησαν στη σφαίρα της ποίησης. Ο Δανός , συγγραφέας και πολιτικός N.S.F. Grundtvig (1783-1872) έγραψε σε ένα τραγούδι για τη Δανία, ότι η χώρα θα έχει προοδεύσει αρκετά όταν «πολλοί λίγοι θα έχουν πάρα πολλά και ακόμη λιγότεροι πολύ λί­γα».
Αυτή είναι ακριβώς η συνταγή του Δανικού κοινω­νικού κράτους. Με την φορολογία ως εργαλείο, επι­τυγχάνεται μια εξίσωση του εισοδήματος ώστε όλοι να διαθέτουν το υλιστικό εκείνο πλαίσιο για να διάγουν έναν αξιοπρεπή βίο.  Continue reading 

Κείμενο συνεργασίας Δημοκρατικής Αριστεράς-Ελεύθερων Πολιτών


Κείμενο συνεργασίας Δημοκρατικής Αριστεράς-Ελεύθερων Πολιτών

E-mailΕκτύπωσηPDF

Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, επισημοποιήθηκε η πολιτική και εκλογική συνεργασία της Δημοκρατικής Αριστεράς με την κίνηση «Ελεύθεροι Πολίτες». Στο πάνελ της συνέντευξης συμμετείχαν από τη ΔΗΜ.ΑΡ ο Στέφανος Μπαγεώργος και ο Γιάννης Πανούσης, μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και οι  Νίκος Γαλανός και Μάκης Γιομπαζολιάς, από τη Γραμματεία των Ελεύθερων Πολιτών. Ακολουθεί το  κείμενο της πολιτικής και εκλογικής συνεργασίας:
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ και οι ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ μετά από γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο, κατέληξαν στην πολιτική και εκλογική τους συνεργασία.
Η συνεργασία αυτή στηρίζεται σε μια προγραμματική συμφωνία στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και η κοινωνία.
Δύναμη ωστόσο αυτής της συνεργασίας αποτελεί ο κοινός στόχος για την υπέρβαση του σημερινού πολιτικού συστήματος.
Υπέρβαση που πρέπει να γίνει με όρους κοινωνίας και βαθιάς μεταρρύθμισης των θεσμών.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ και οι ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ καλούν κάθε πολίτη που ανησυχεί για την πορεία της χώρας να γίνει συμμέτοχος αυτής της μεγάλης προσπάθειας, να ενισχύσει τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Να δώσει δύναμη στις ιδέες της αλλαγής, έτσι ώστε στις επικείμενες εκλογές η ενισχυμένη ΔΗΜΑΡ να συμβάλλει στην έξοδο από την κρίση και την αναγέννηση της Ελλάδας.
Αυτό το μήνυμα στέλνει η απόφαση για την εκλογική συνεργασία.
Η  χώρα βρίσκεται  σε μια από τις  χειρότερες κρίσεις  της ιστορίας της.
Οι αιτίες της κρίσης πέραν της διεθνούς συγκυρίας και της κατάστασης της οικονομίας βρίσκονται πρωταρχικά στο πολιτικό επίπεδο.
Οι ευθύνες των εναλλασσόμενων κυβερνήσεων του  δικομματισμού, είναι  τεράστιες. Αυτές οι κυβερνήσεις, οδήγησαν τη χώρα στο τέλμα της διαπλοκής  και της διαφθοράς, στην κρατικοδίαιτη ανάπτυξη ενός μη παραγωγικού ιδιωτικού τομέα, στην ιδιοποίηση του δημόσιου πλούτου, της δημόσιας διοίκησης, των κοινωνικών υπηρεσιών, στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, σε τεράστια ελλείμματα και υπέρογκο χρέος.
Χωρίς την υπέρβαση αυτού  του πολιτικού συστήματος, η Ελλάδα δεν έχει μέλλον. 
Επιδίωξη μας είναι  μια μεγάλη αλλαγή στην λειτουργία των θεσμών και του πολιτικού συστήματος. Η λειτουργία της Βουλής, η χρηματοδότηση των κομμάτων, η ευθύνη των υπουργών και ο εκλογικός νόμος χρειάζονται ριζικές αλλαγές. Γιατί  η απαξίωση του  πολιτικού συστήματος και των θεσμών είναι μείζον θέμα. Πρόοδος σημαίνει ρήξη με ότι δημιούργησε  και συσσώρευσε την απαξίωση της  πολιτικής και των θεσμών.
Η βαθιά κρίση εμπιστοσύνης στο υπάρχον πολιτικό σύστημα καταγράφεται καθημερινά.
Οι πολίτες  γυρίζουν την πλάτη στις φθαρμένες ιδέες, τις συνταγές υποταγής και  στην προσπάθεια επιβολής του φόβου.
Η προσπάθεια για άμεσες, τολμηρές, μεγάλες ανατροπές και αλλαγές στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και των θεσμών, είναι η μόνη λύση.
Θεωρούμε αυτονόητο πως δεν είναι δυνατόν αυτοί που και δημιούργησαν τους όρους της κρίσης αλλά και μεγέθυναν δραματικά τις επιπτώσεις της, να αποτελούν σήμερα και τους “μόνους αρμόδιους” και “ικανούς” να επιλύσουν την κρίση.   
Επιδιώκουμε ένα καινούριο παραγωγικό μοντέλο για την οικονομία και την αειφόρο ανάπτυξη. Με επιλογές, που είναι σε θέση να αποτελέσουν πόλους ανάπτυξης ή εστίες συγκριτικού πλεονεκτήματος και ταυτόχρονα θα σέβονται το περιβάλλον. Με κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις σε τομείς τεχνολογικής αιχμής καινοτομίας και ποιότητας, που θα έχουν την μέριμνα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας
Η αξιοποίηση των γεωπολιτικών μας  πλεονεκτημάτων μπορεί να μας δώσει  τεράστια ανάπτυξη στα δίκτυα μεταφορών, τα λιμάνια και την ναυτιλία.
Ο τουρισμός από τα λιμνάζοντα νερά της γραφειοκρατίας και του ευκαιριακού κέρδους πρέπει να γίνει πραγματική “βαριά βιομηχανία”, με επενδύσεις στο  περιβάλλον και τις μεταφορές.
Η παρέμβαση για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας με τα δίκτυα εμπορίας και διακίνησης με την  ενίσχυση της μεταποίησης και της ανάδειξης του τομέα των τροφίμων και ποτών θα πρέπει να αποτελεί στόχευση πρώτης προτεραιότητας και θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη.
Η παιδεία πρέπει, αποδεσμευμένη από τις επιδιώξεις των δυνάμεων της αδράνειας, να αγκαλιάσει την καινοτομία και την έρευνα.
Η υπογραφή των μνημονίων από την κυβέρνηση, παρουσιάστηκε ως η αναγκαία και ικανή συνθήκη για να αποφύγει η χώρα την χρεοκοπία και να υπερβεί την κρίση.
Η πραγματικότητα αποδείχθηκε εντελώς διαφορετική. Και αυτό γιατί και η χρεοκοπία παραμένει στην συζήτηση αλλά και η κρίση  ελλειμμάτων -χρέους- ανταγωνιστικότητας βαθαίνει και οξύνεται.
Αυτό που είναι επίσης βέβαιο είναι ότι η χώρα χάνει σημαντικό μέρος της εθνικής της κυριαρχίας, άρα και δυνατότητας πρωτοβουλιών στο επίπεδο της οικονομίας.
Η πρόσδεσή μας στο  άρμα των ορέξεων των αγορών, μας  οδηγεί όλο και περισσότερο και  προς την τυπική χρεοκοπία. Απορρίπτουμε ως αδιέξοδες λύσεις τις επιλογές του Μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου. Τις θεωρούμε κοινωνικά άδικες και ταυτόχρονα, όχι μόνο αδιέξοδες αλλά και υπεύθυνες για την μεγέθυνση της κρίσης                                                  
Η έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο δεν μπορεί να γίνει με την συνεχή άσκηση πολιτικής σε βάρος των εισοδημάτων και της ανάπτυξης, ούτε μπορεί να αποτελέσει λογιστικό τρυκ.                                                        
Αντίθετα πρέπει να είναι πολιτική επιθετικής ανάπτυξης, με την αξιοποίηση όλων των νέων δυνάμεων της κοινωνίας. Αυτό βρίσκεται στον αντίποδα της σημερινής λειτουργίας  της οικονομίας που κινείται στα  πλαίσια των πελατειακών σχέσεων, της διαπλοκής και της αναπτυξιακής περιοριστικής πολιτικής, σε βάρος των μη εχόντων.
Η  δραματικότερη πλευρά της κρίσης είναι η κοινωνική κρίση .Στην πραγματικότητα μιλούμε για πρώτη φορά για κοινωνική διάλυση.        
Εμμένουμε στην οργανωμένη δράση για να αντιμετωπιστούν τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα. Τα συνδικάτα ,οι κοινωνικοί φορείς, κάθε μορφής κοινωνική οργάνωση πρέπει να αποκρούσουν τις επιπτώσεις και να αντιπαρατεθούν με πλαίσιο προτάσεων, με μαζικούς αγώνες, με αποτελεσματικότητα.
Εμμένουμε  στην κοινωνία  των κινημάτων  και της αμφισβήτησης. Ταυτόχρονα η κοινωνική δράση πρέπει να μπορεί να επηρεάζει τις αποφάσεις. Αυτό σημαίνει πως τα κοινωνικά κινήματα πρέπει άμεσα να αποδεσμευτούν από τον κομματικό εναγκαλισμό, για να αποκτήσουν ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών. Ιδιαίτερα αυτό αφορά το Συνδικαλιστικό Κίνημα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Είναι σίγουρο πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχασε πολύτιμο χρόνο. Ταυτόχρονα επικράτησαν δυνάμεις που μεθοδικά μεγέθυναν τις ανισότητες και απομάκρυναν τις πολιτικές οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης.
Αυτές οι δυνάμεις και  οι πολιτικές τους ,έχουν σοβαρή ευθύνη για την ένταση και την έκταση της κρίσης που βιώνει η Ευρώπη αυτή την στιγμή.         
Η απάντηση βρίσκεται στην εμμονή στις πολιτικές  σύγκλισης και αλληλεγγύης  στην Ε.Ε., στην παραμονή της χώρας μας στην ΟΝΕ και στο Ευρώ, παράλληλα με τις προσπάθειες για δημοσιονομική σταθερότητα.         
Η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει να πορεύεται μέσα και με τον σύγχρονο κόσμο.         
Στο πλαίσιο αυτό η παρουσία και η συνεχής διαπραγμάτευση η ενίσχυση της θέσης μας και η εξασφάλιση συμμαχιών μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των εθνικών μας θεμάτων καθώς και των περιφερειακών  αντιθέσεων.
Πιστεύουμε  ότι, παρά τα μεγάλα ελλείμματα της ΕΕ – θεσμών, βούλησης και προοπτικής –  που ανέδειξε η τελευταία παγκόσμια κρίση, η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους απαιτεί ταυτόχρονα και πανευρωπαϊκού χαρακτήρα λύσεις.
Η έκδοση ευρωομολόγου αποτελεί πρωταρχική διεκδίκηση. Θα μπορούσε, επίσης, να συνεισφέρει  ουσιαστικά η δημιουργία ενός μηχανισμού κοινής διαχείρισης κρατικών χρεών με τη μεταφορά μέρους του ελληνικού  χρέους και των άλλων χωρών της ευρωζώνης στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
ΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ
Ο κύκλος των κομμάτων εξουσίας ,αυτό που καταγράφηκε ως δικομματισμός, έχει οριστικά κλείσει.
Όχι μόνο γιατί αυτά τα κόμματα τελικώς μας οδήγησαν στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική  χρεοκοπία αλλά γιατί πλέον η κοινωνία τους γυρίζει την πλάτη.
Καμιά λύση, καμιά διέξοδος δεν μπορεί να υπάρξει, με την εναλλαγή τους στην κυβερνητική εξουσία.
Αλλαγή και ανατροπή, μεταρρύθμιση στην οικονομία,στο κράτος, την κοινωνία και τους θεσμούς, μπορεί να υπάρξει μόνο με νέες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις.
Δυνάμεις ικανές να εμπνεύσουν ξανά.
Δυνάμεις αναγέννησης  για την Ελλάδα.
Σήμερα  είναι επιτακτική η ανάγκη ανασυγκρότησης του ευρύτερου  δημοκρατικού, προοδευτικού χώρου. Την ώρα που χιλιάδες προοδευτικοί πολίτες αποδεσμεύονται από τις παραδοσιακές κομματικές τους επιλογές αναζητώντας νέες μορφές πολιτικής και συλλογικής δράσης, την ίδια ώρα διευρύνεται η αμφισβήτηση  του παλαιοκομματικού πολιτικού συστήματος. Γίνεται φανερή η ανάγκη ενός νέου πολιτικού σχεδίου, ικανού να εμπνεύσει πολίτες, με καταβολές από τα ιδεολογικοπολιτικά ρεύματα του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της  δημοκρατικής ανανεωτικής αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας.
Είναι η στιγμή που επιβάλλεται να γίνει πράξη η κοινή δράση αυτού του κοινωνικού και πολιτικού ρεύματος για ελπίδα και αναγέννηση.
Πέρα από μικροκομματικές καταγραφές, η ανάγκη διεξόδου είναι  επιτακτική.
Οι παλαιές πολιτικές δυνάμεις δεν μπορούν να εμπνεύσουν και να οδηγήσουν στην μεγάλη αλλαγή.
Αντίθετα νέες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις μπορούν να ενωθούν και να δώσουν ελπίδα και διέξοδο στους πολίτες της χώρας.
Η σύγκλιση αυτή δεν ετεροπροσδιορίζεται, αντίθετα είναι προγραμματική και στόχος της είναι να αποτελέσει δύναμη ανατροπής και αλλαγής, δύναμη αναγέννησης.  
                                         Αθήνα 30 Ιανουαρίου 2012

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Η Μέρκελ βρήκε αντίπαλο.


Η Μέρκελ βρήκε αντίπαλο. Δεν είναι πολιτικός. Είναι ο Τζορτζ Σόρος


Της Κάκης Μπαλή, Αυγή, 29.1.12
Η στάση σχεδόν όλων έναντι της Ελλάδας είχε δύο κοινά στοιχεία: πρώτον, κανείς δεν θέλει τη χρεωκοπία της, κυρίως επειδή δεν μπορεί να εκτιμήσει τις επιπτώσεις της. Και δεύτερον, κανείς δεν έχει εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, στο πολιτικό της σύστημα, αλλά και στην κοινωνία της. Για πολλά χρόνια το ετήσιο ραντεβού του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός είχε έναν χαρακτήρα επιθετικό και θριαμβευτικό. Οι πολύ πλούσιοι και πολύ ισχυροί μαζεύονταν στο θέρετρο των ελβετικών Άλπεων, εκεί που πήγαιναν παλιά για κούρα οι φθισικοί της ευρωπαϊκής αριστοκρατίας, για να καμαρώσουν για τις επιτυχίες τους και να κλείσουν τις επόμενες δουλειές που θα τους έφερναν τις επόμενες επιτυχίες. Καλεσμένοι σ’ αυτό το ραντεβού ήταν εξ αρχής και οι εκάστοτε ισχυροί της πολιτικής, άλλοτε για να παρουσιάσουν τις απόψεις τους κι άλλοτε για να ακούσουν τα αιτήματα και τα οράματα του επιχειρηματικού κόσμου και πάντα για να καλλιεργήσουν τις σχέσεις τους με την οικονομία - όχι απαραίτητα μόνο με την κακή έννοια της διαπλοκής.

Ποιος μίλησε για διγλωσσία και αυταρχισμό;


ΚΥΡΙΑΚΉ, 29 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2012

Ποιος μίλησε για διγλωσσία και αυταρχισμό;

Του Πάνου Τσορμπατζόγλου*
'Για τους εργαζόμενους, το άρθρο 99 σημαίνει ότι χάνουν τα πάντα, δεδουλευμένα, αποζημιώσεις, ασφαλιστικές εισφορές, δικαίωμα εγγραφής στο Ταμείο ανεργίας, με παράλληλους εκβιασμούς από την εργοδοσία για να αποχωρήσουν, παίρνοντας μισή αποζημίωση ή και με επιβολή εκ περιτροπής εργασίας, ή μερικής απασχόλησης και όλα αυτά για να σωθούν τα κέρδη της εταιρείας.' Από ανακοίνωση του ΠΑΜΕ τον Νοέμβριο του 2010 για την υπαγωγή των Σούπερ Μάρκετ Ατλάντικ στο συγκεκριμένο άρθρο.
Δεν ήταν η πρώτη φορά το Κ.Κ.Ε. ξιφούλκησε εναντίον της συγκεκριμένης ρύθμισης «των πλουτοκρατών και των μονοπωλίων». Κάτι αντίστοιχο, απ’ ότι θυμάμαι, συνέβει και στις περιπτώσεις της Απογευματινής τον Οκτώβριο του 2010 και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά τον Μάρτιο του 2011.
Το θέμα δε βρίσκεται βεβαίως στο δίκαιο ή το υπερβολικό της καταγγελίας.
Εκείνο που χρήζει αντίθετα υπόμνησης και σχολίου είναι η συνηθισμένη διγλωσσία του Κ.Κ.Ε., διγλωσσία που υποκρύπτει την απύθμενη υποκρισία του «άλλα λέω και άλλα κάνω». «Η αστική δημοκρατία είναι αποκρουστέα και διεφθαρμένη» εκτός και αν τη χρησιμοποιούμε, (προσέξτε επί της ουσίας και όχι ως εργαλείο), για να προκρίνουμε και να εμπεδώσουμε τα δικαιώματα και, ενίοτε, την επικράτηση του κόμματος, (λέγε με ηγεσία). «Η αστική δικαιοσύνη είναι εντεταλμένη να υπηρετεί την αστική τάξη» εκτός και αν μπορεί να μας βοηθήσει να διεκδικήσουμε δικά μας συμφέροντα (ποιών άραγε;) κόντρα στα συμφέροντα των παρηκμασμένων αστών.
Οι επιχειρήσεις και η επιχειρηματικότητα σ’ ένα σύστημα δομημένο με τρόπο που να υπηρετεί το κεφάλαιο εις βάρος των εργαζομένων, είναι πεδίο «ανυπακοής και ταξικών αγώνων» εξαιρουμένων αυτών που ανήκουν στις λαϊκές μάζες (πού τις είδαν και πώς τις οριοθέτησαν;). Τέλος «οι νομοθετικές και άλλες ρυθμίσεις είναι μέσα επιβολής του κεφαλαίου και της πλουτοκρατίας ενάντια στα συμφέροντα της εργατικής τάξης», με εξαίρεση τη χρήση τους από το «λαϊκό κίνημα» που καμιά φορά βέβαια δυσκολεύεται να ταυτιστεί με το λαό. Στην πρόσφατη ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου του Κ.Κ.Ε. σχετικά με την προσφυγή της Τοποεκδοτικής Α.Ε. στο άρθρο 99, η προσπάθεια της δικαιολόγησης των αδικαιολόγητων μοιάζει μάταιη.
Ούτε οι λόγοι της εμπλοκής του «κόμματος των εργαζομένων» στις μεγάλες μπίζνες γίνονται κατανοητοί, ούτε η επίκληση πρωτότυπων κανόνων του εμπορίου για «τα μονοπώλια ρίξαν τις τιμές» πάνω που ήμασταν πεισμένοι ότι πρόθεση τους είναι να τις ανεβάζουν, έχουν κάποια σοβαρότητα, ούτε η βεβαίωση ότι η κίνηση αυτή στοχεύει μόνον τις τράπεζες και τους προμηθευτές λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψη.
Εκείνο που απομένει να δούμε είναι το πώς θα σχολιάσει «το κόμμα του λαού» τις πιθανές συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες των απολυμένων το επόμενο διάστημα μπροστά στις κλειστές πύλες της Τυποεκδοτικής.

* Γεωτεχνικός, πρ. διευθυντικό στέλεχος επιχειρήσεων

δελτία τύπου


Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση

Τα μέτρα που αξιώνει η τρόικα για μείωση μισθών, η ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων, η μείωση των επικουρικών, η χωρίς όφελος του δημοσίου ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η όσο-όσο πώληση επιχειρήσεων του δημοσίου, πρέπει να αποκρουστούν.
Τώρα η ευθύνη της κυβέρνησης και των πολιτικών δυνάμεων, που οδήγησαν τη χώρα μέχρις εδώ, δεν είναι να αποδεχθούν τα μέτρα  ή να αμβλύνουν την οξύτητά τους,  αλλά να τα αποτρέψουν και να αναδείξουν ισοδύναμα μέτρα αύξησης εσόδων και περιστολής δαπανών που θα μεταφέρουν τα βάρη σε όσους μέχρι τώρα έχουν διαφύγει και θα δημιουργούν  ένα δίχτυ ασφαλείας σε όσους έχουν βαθύτατα πληγεί.

Δήλωση του Θ. Μαργαρίτη, μέλους της Ε.Ε. της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, στο ραδιόφωνο του ΑΝΤΕΝΝΑ και στο δημοσιογράφο Κ. Λασκαράτο.


Ο Θ. Μαργαρίτης, μέλος της Ε.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ., σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΑΝΤΕΝΝΑ και στο δημοσιογράφο Κώστα Λασκαράτο, αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις, μεταξύ άλλων τόνισε:
Περισσότερα...

Δήλωση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, για το δημοσίευμα των FINANCIAL TIMES και τα προωθούμενα μέτρα

Από ακραίους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης επιδιώκεται να τεθεί η χώρα σε επιτροπεία, τροφοδοτώντας έτσι λαϊκiστικές και επικίνδυνες επιδιώξεις για έξοδο της χώρας από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή. Αυτό πρέπει να αποκρουστεί.
Τα μέτρα που αξιώνει η τρόικα για μείωση μισθών, η ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων, η μείωση των επικουρικών, η χωρίς όφελος του δημοσίου ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η όσο-όσο πώληση επιχειρήσεων του δημοσίου, πρέπει να αποκρουστούν.

Κοινή συνέντευξη τύπου Δημοκρατικής Αριστεράς και Ελεύθερων Πολιτών

Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου στις 12 π.μ. στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ(Ακαδημίας 20) θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη τύπου του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη και του ανεξάρτητου βουλευτή των «Ελεύθερων Πολιτών» Βασίλη Οικονόμου.