Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Δημοκρατική Αριστερά : μια ευκαιρία στην πολιτική


Γεράσιμος Γεωργάτος, www.e-flou.gr, 13/01/2012
Ένας λαός, έλεγε ο εκ των θεμελιωτών του γαλλικού διαφωτισμού Ζαν Ζακ Ρουσώ, είναι ό,τι τον κάνει να είναι η φύση της διακυβέρνησής του. Η ελληνική μεταπολιτευτική ιστορία έρχεται και επιβεβαιώνει την ακρίβεια των λόγων του μεγάλου διανοητή. Διαφθορά, διαπλοκή, πελατειακός συντεχνιασμός, εύκολο κέρδος, αντιαναπτυξιακή λογική, καλλιεργήθηκαν συστηματικά σε όλη αυτή την περίοδο, με την ευθύνη να επιμερίζεται πρωτίστως στα δύο κόμματα που διαχειρίστηκαν εναλλάξ την εξουσία, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, χωρίς να είναι άμοιροι ευθύνης και οι ελάσσονες πολιτικοί σχηματισμοί, ακόμα και αυτοί των κομμάτων της αριστεράς.
 
Βασίλης Τραϊφόρος, 12/01/2012
Ο όρος σουρρεαλισμός στα ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί ως "πάνω και πέρα απο την πραγματικότητα"(sur-realisme)
H πολιτική ζωή στη χώρας μας προσφέρει άφθονα παραδείγματα σουρρεαλισμού.Ας σταχυολογήσουμε μερικά.Ετσι λοιπόν σουρρεαλισμός είναι:
- Μία αποτυχούσα κυβέρνηση(ΠΑΣΟΚ) να συμμετέχει σε μία άλλη κυβέρνηση(Παπαδήμου), με την ίδια αποτυχούσα πολιτική.
- Μια αντιπολίτευση (Ν.Δ) που διαφωνούσε με την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης(ΠΑΣΟΚ) να συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση(Παπαδήμου) μετην πολιτική με την οποία διαφωνούσε.
- Ένα κόμμα(ΛΑΟΣ)που συμφωνούσε με το μνημόνιο, αλλά διαφωνούσε με την Ν.Δ, να συμμετέχει με την τελευταία στην αποτυχούσα πολιτική του μνημονίου.
 
Η αρχή πρέπει να γίνει με την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος.
Αντώνης Παρασύρης, ΠΑΤΡΙΣ, Κρήτη, 11/01/2012
Όταν ένα νέο έτος ξεκινά την διαδρομή του μέσα στο χρόνο, γεννά προσδοκίες και όνειρα στην σκέψη των ανθρώπων. Δυναμώνει την ψυχή και τη θέληση τους για ένα νέο ξεκίνημα, για έναν ακόμα αγώνα, για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον.

Το ξεκίνημα του 2012 μας βρίσκει μέσα σε ένα αβέβαιο και ανασφαλές περιβάλλον, οι αρνητικές σκέψεις είναι περισσότερες από τις θετικές. Όνειρα λιγοστά… με αστερίσκους και υποσημειώσεις. Αλήθεια, μπορείς να ελπίζεις όταν αντικρίζεις την κατάντια του πολιτικού συστήματος αυτής της χώρας; Η διαφθορά και η σήψη δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία.