Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Συνέντευξη του γραμματέα της ΔΗΜΑΡ


ΘΕΜΑ :
Συνέντευξη του γραμματέα της ΔΗΜΑΡ και βουλευτή Επικρατείας, Σπύρου Λυκούδη, στο ρ/σ ΒΗΜΑ FM και τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαχρήστο και Άρη Ραβανό

Για τους επίορκους στο Δημόσιο και τον κ. Μανιτάκη
«Δεν συμφωνώ και δεν προκύπτει από πουθενά η άποψη ότι η ΔΗΜΑΡ αντιδρά στην έξοδο των επιόρκων και ελεγχομένων πειθαρχικά δημοσίων υπαλλήλων. Αν μπορούσαν αύριο το πρωί να φύγουν, με απλές διαδικασίες, ας έφευγαν όλοι. Ο υπουργός, όμως, δεν μπορεί να απολύσει κάποιον με τη δική του υπογραφή επειδή έχει κατηγορηθεί, αγνοώντας το δικαιικό σύστημα και το Σύνταγμα, χωρίς δηλαδή να του δώσει το δικαίωμα να εξηγήσει και να κριθεί.

Δεν γίνεται αυτό. Αύριο το πρωί να φύγουν όλοι οι επίορκοι και οι κοπανατζήδες ή αυτοί που έχουν πλαστά πιστοποιητικά. Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, αλλά με σύννομο τρόπο. Να βρεθεί τρόπος. Ο κ. Μανιτάκης το παλεύει αυτό και το ξέρω. Έχει ανάγκη όμως από μια στοιχειώδη συμπαράσταση. Δεδομένες και κυρίαρχες αντιλήψεις για πολλά χρόνια σ’ αυτό το χώρο, ως απόρροια του πελατειακού συστήματος,  ασκούν αντιστάσεις και δεν αντιμετωπίζονται όπως θα έπρεπε από τους υπουργούς που λογικά θα έπρεπε να συμπαρίστανται στον κ. Μανιτάκη. Χρειάζεται συμπαράσταση για να γίνουν γρήγορες αλλά σύννομες διαδικασίες και να μην πηγαίνει κάποιος μετά στο δικαστήριο, να αθωώνεται και να ζητάει να  επιστρέψει στη θέση του.»

Για την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα
«Θέλω να πιστεύω ότι θα ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα. Εάν δεν επιδείξει η Ευρώπη στοιχειώδη αλληλεγγύη στις χώρες του νότου, δεν έχει μέλλον.»

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κριτική που ασκεί στη ΔΗΜΑΡ, με αφορμή τη συμμετοχή της στο κυβερνητικό σχήμα
«Ο πολιτικός εναγκαλισμός με το κόμμα του κ. Καμμένου που επιδιώχθηκε δημοσίως  πείθει ότι ο κ. Καμμένος θα είναι ο στυλοβάτης  ενδεχόμενης κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα περί δυνάμεων της Αριστεράς, νομίζω ότι είναι δεύτερα και επικοινωνιακά. Η ΔΗΜΑΡ συναντήθηκε με δυνάμεις με τις οποίες δεν ταυτίζεται πολιτικά και ιδεολογικά, αλλά στη βάση των αναγκών που έχει η χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας με την πολιτική τους οδηγούν τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερα αδιέξοδα και όχι σε διεξόδους. »

Ο κ. Τσίπρας σας κατηγορεί ότι είσαστε η Αριστερά που συνεργάζεται με τον Άδωνη Γεωργιάδη
«Απίστευτη υποκρισία! Ο άνθρωπος που επιδίωξε δημοσίως να μάθει η ελληνική κοινωνία ότι ταυτίζεται με την ακραία λαϊκίστικη Δεξιά του κ. Καμμένου θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα στον τρόπο με τον οποίο συνεργάζεται σήμερα η ΔΗΜΑΡ με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις στη συγκυβέρνηση.»

Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού
«Δεν είναι στις προτεραιότητές μας ο ανασχηματισμός. Δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά θέμα νοοτροπιών η εύρυθμη ή μη λειτουργία της κυβέρνησης. Εάν, όμως, ο πρωθυπουργός – του οποίου προνόμιο και δικαίωμα είναι ο ανασχηματισμός – τον επιδιώξει και τον προωθήσει, τότε θα δούμε τι θα κάνουμε. Δεν μπορώ να προκαταλάβω τις δικές μας αποφάσεις, αλλά δεν είναι στις προτεραιότητές μας.»