Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Φ.Κουβέλης συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες


Φ. Κουβέλης: Διατήρηση του νόμου, αλλά αντιμετώπιση της κατάστασης
Οριο για τον χρόνο εκδίκασης των προσφυγών ζητεί και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ - Τι δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες
Φ. Κουβέλης: Διατήρηση του νόμου, αλλά αντιμετώπιση της κατάστασης
EUROKINISSI-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ)
εκτύπωση  

Από τις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στην αντιπαράθεση για την νομοθετική ρύθμιση που αφορά τις προσωρινές διαταγές και τα ασφαλιστικά μέτρα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, παρενέβη «πυροσβεστικά» στην κρίση που έχει ενσκήψει στην Αθήνα.

Υπάρχει ένας νόμος που πρέπει να διατηρηθεί, καθώς δίνει τη δυνατότητα προσωρινής δικαστικής προστασίας. Αυτή είναι η έννομη τάξη, σχολίασε το μεσημέρι, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου, που έδωσε στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Πρόσθεσε όμως ότι πρέπει ταυτοχρόνως να αντιμετωπιστεί και η κατάσταση που υπάρχει, ώστε να μην χάνεται η προσωρινότητα και επομένως πρέπει να οριστεί χρονικό διάστημα, εντός τους οποίου να εκδικάζονται οι σχετικές προσφυγές.

Με την παρέμβασή του, όπως όλα δείχνουν, ο κ. Κουβέλης επιχειρεί να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στη διατήρηση εργατικών δικαιωμάτων, αφενός και την επίσπευση, αφετέρου, των διαδικασιών, ώστε να ξεκαθαρίσει και το τοπίο στο πλαίσιο των συμφωνιών με την τρόικα για τις αναδιαρθρώσεις στο δημόσιο και τη μείωση του προσωπικού του.

Ο κ. Κουβέλης επιδιώκει επίσης, όπως εκτιμάται, να κρατήσει την ισορροπία που φάνηκε να διαταράσσεται μεταξύ των δύο υπουργών που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ, τουΑντώνη Μανιτάκη και του Αντώνη Ρουπακιώτη, συνθέτοντας τις δύο αντικρουόμενες απόψεις σε μια κοινά αποδεκτή «βελτιωμένη» ρύθμιση».

Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΔΗΜΑΡ

«Η επίσκεψή μας στις Βρυξέλλες έγινε για να προωθήσουμε τις υποθέσεις της χώρας και των Ελλήνων που δοκιμάζονται. Των Ελλήνων που μάχονται για να βγάλουν πέρα και καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να σταθεί η χώρα όρθια.
Συναντηθήκαμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – τον κ. Μπαρόζο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τους Επιτρόπους κ. Δαμανάκη, κ.κ Άντορ και Χαν, τον κ. Σουλτς πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον κ. Σβόμποτα πρόεδρο της ομάδας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου προοδευτική συμμαχία δημοκρατών και σοσιαλιστών.
Εκφράσαμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στη λογική λιτότητας που κυριαρχεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και καθορίζει ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Η πολιτική αυτή είναι όχι μόνο κοινωνικά άδικη αλλά και οικονομικά επικίνδυνη. Οδηγεί σε οικονομική στασιμότητα και κοινωνική διάλυση. Αυξάνει τον ευρωσκεπτικισμό και δημιουργεί μεγάλους κίνδυνους για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Διατυπώσαμε την κατηγορηματική μας θέση ότι ήρθε η ώρα αυτές οι πολιτικές να αλλάξουν. Η σύνδεση της δημοσιονομικής προσαρμογής με την αναπτυξιακή διαδικασία είναι πλέον η μόνη διέξοδος. Η προώθηση με γοργά βήματα της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης, είναι η μόνη στρατηγική με προοπτική για την Ευρώπη. Μας χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη. Και αυτή η διαδικασία ευρωπαϊκής ενοποίησης πρέπει να γίνει με την ουσιαστική λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών και την ισότιμη σχέση μεταξύ των κρατών. Διαφορετικά ο εθνοκεντρισμός και οι κρατικοί ηγεμονισμοί θα οδηγήσουν τη διαδικασία της ενοποίησης σε αδιέξοδο.
Η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί αναγκαία την προώθηση κοινών δράσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο όλων των δυνάμεων του ευρύτερου πολιτικού φάσματος που υποστηρίζουν την αλλαγή των πολιτικών λιτότητας και την προώθηση της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης. Η αλλαγή των συσχετισμών στο ευρωκοινοβούλιο υπέρ των προοδευτικών και φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων είναι αναγκαία, πολύ περισσότερο μαζί με τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Κοινοβουλίου και την Εκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ήρθαμε για να ακούσουμε αλλά κυρίως για να πούμε.
Να μεταφέρουμε την απαίτηση του ελληνικού λαού η εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής να γίνει στο πλαίσιο και με πνεύμα εταιρικής σχέσης, κοινής προσπάθειας και όχι επιβολής.
Να μεταφέρουμε τη θέληση του ελληνικού λαού να συνεχίσει τις προσπάθειες για τη δημοσιονομική εξυγίανση αλλά και την απαίτηση του οι θυσίες του να μην πάμε χαμένες. Την απαίτηση του η προσαρμογή αυτή να μην χαθεί σε ένα φαύλο κύκλο λιτότητας και ύφεσης, ανεργίας, μείωσης των εισοδημάτων και υποβάθμισης των συνθηκών ζωής.
Τονίσαμε στους συνομιλητές μας ότι στην Ελλάδα το πρόγραμμα προσαρμογής χρειάζεται ουσιαστικές αλλαγές. Πρέπει, επειγόντως και ολοκληρωμένα, να συνδεθεί με την ανάπτυξη αλλά και την κοινωνική προστασία. Πρέπει επειγόντως να υπάρξουν τροποποιήσεις στα μέτρα που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά και συμπληρώσεις με μέτρα που απαντούν στην οξεία κοινωνική κρίση που ζει η χώρα μας.
Κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις σε αυτές τις κατευθύνσεις.
Τονίσαμε ότι η στοχευμένη μείωση φόρων είναι απαραίτητη. Οι μειώσεις του ΦΠΑ στην εστίαση και του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι ρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα. Θα συμβάλλουν στην ανακούφιση των νοικοκυριών , στη βελτίωση της καταναλωτικής δυνατότητας και στην ενίσχυση της παραγωγής και της αγοράς.
Ζητήσαμε την υποστήριξη της ανάπτυξης. Την αύξηση του μέγιστου επιτρεπτού ποσού κρατικής ενίσχυσης (κανονισμός De Minimis ) που δύναται να λάβει μια νομική μορφή , που σήμερα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ ανά έτος Στην αύξηση και καλύτερη διοχέτευση της χρηματοδοτικής υποστήριξης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και βεβαίως την ενεργότερη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε αναπτυξιακές παρεμβάσεις στη χώρας μας.
Αναδείξαμε τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής κρίσης στη χώρα μας. Παρουσιάσαμε τις προτάσεις που καταθέσαμε στην ελληνική κυβέρνηση και ζητήσαμε τη στήριξη των αρμοδίων Κοινοτικών αρχών για την υπέρβαση γραφειοκρατικών διαδικασιών και τη χρηματοδότηση των ενεργειών που πρέπει να παρουσιάσει και θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση.

Ειδικά σταθήκαμε στα εξής
·        Πρόγραμμα ένταξης των ανέργων που ζουν σε νοικοκυριά χωρίς κανένα εισόδημα
·        Μέτρα σχολικής σίτισης και σίτισης του φτωχού πληθυσμού. Μέτρα πρόσβασης του πληθυσμού σε υγειονομική περίθαλψη
·        Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
Για όλα αυτά ζητήσαμε την επιτάχυνση και τη διεύρυνση της μεταφοράς πόρων. Αυτό συγκεκριμένα αφορά:
·        Ταχύτατη χρηματοδότηση δράσεων για τους νέους μέσα από την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων
·        Διατήρηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης στο ποσοστό του 95%
·        Υψηλότερη προκαταβολή στις αρχές του 2014 από τον Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020
·        Ενεργότερο ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
Για την Ελλάδα το κρίσιμο ζήτημα είναι η κοινωνική και πολιτική σταθερότητα. Και αυτό μπορεί να υπάρξει μόνο με διόρθωση λανθασμένων πολιτικών. Αυτό επιδιώκουμε να κάνουμε με τη συμμετοχή μας κυβέρνηση. Αυτό διεκδικούμε και από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό πρέπει να κατανοήσουν και άλλες δυνάμεις στη Ελλάδα και να συμβάλλουμε όλοι στην προώθηση μέσα από ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης , στη διαμόρφωση του οποίου πρέπει να συμβάλλουμε όλοι. 
Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων

Ερ: Κύριε πρόεδρε έχει υπάρξει εμπλοκή με τον κ. Μανιτάκη και τον κ. Ρουπακιώτη;

Απ: Η διοικητική μεταρρύθμιση προχωράει και θα προχωρήσει με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς. Η διοικητική μεταρρύθμιση είναι εκείνη που μπορεί να αποδώσει μια δημόσια διοίκηση ευέλικτη, αποτελεσματική, που θα υπηρετεί τους πολίτες, αλλά και τη συνολική αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας.
Δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερα μεγάλη εμπλοκή. Απλώς υπάρχει ένα ζήτημα: Οι διάφοροι συμβασιούχοι που τίθενται εκτός εργασίας-όχι τώρα, αλλά και παλαιότερα-έχουν τη δυνατότητα σύμφωνα με το νόμο να προσφύγουν στα δικαστήρια και με μία προσωρινή διαταγή, εάν και εφόσον τη χορηγήσει το δικαστήριο, να επιστρέψουν στη θέση τους έως ότου κριθεί συνολική η τακτική αγωγή που έχουν καταθέσει. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα; Η προσωρινή διαταγή έχει χάσει την προσωρινότητα της, με την έννοια ότι για να εκδικαστεί μια υπόθεση και να έχουμε εντέλει την έκδοση αποφάσεως, χρειάζεται συνήθως δυο, τρία ή και περισσότερα έτη. Κατά συνέπεια η προσωρινή διαταγή διαρκεί επί μακρόν.
Η λύση μπορεί να βρεθεί με την παραμονή της προσωρινής διαταγής-είναι στοιχείο της παροχής έννομης διαδικασίας-αλλά με ειδική νομοθετική ρύθμιση να καθοριστεί το χρονικό σημείο μέσα στο οποίο θα εκδίδεται η οριστική απόφαση και θα λύνει τη διαφορά του συμβασιούχου, του εργαζομένου με το ελληνικό δημόσιο.
Θεωρώ ότι εκεί μπορεί να εξευρεθεί ο κοινός τόπος και έχω τη βεβαιότητα ότι θα εξευρεθεί.
Ερ: Κύριε πρόεδρε από τις επαφές που είχατε με τον κ. Μπαρόζο, αλλά και με τους άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους θεωρείτε ότι κάτι αλλάζει, ότι μπορεί να υπάρξει μια πολιτική χαλάρωσης της λιτότητας;
Απ: Αποκόμισα την εντύπωση, αλλά θα σας έλεγα και τη βεβαιότητα ότι υπάρχει μετατόπιση από τη γραμμή της λιτότητας. Όχι μόνο ο κ. Μπαρόζο, αλλά και οι άλλοι Ευρωπαίοι που συνάντηση, δείχνουν να κατανοούν ότι η πολιτική της λιτότητας τροφοδοτεί το φαύλο κύκλο και το αδιέξοδο. Αυτό είναι θετικό, είναι σημαντικό. Απομένει αυτό που διατυπώθηκε ως άποψη στις συναντήσεις που είχα, να υπάρξει και συγκεκριμένη εφαρμοσμένη πολιτική της ΕΕ.
Σε κάθε περίπτωση, εάν η Ευρώπη συνεχίσει αυτή την πολιτική, εάν η Ευρώπη παραμείνει στη λογική της λιτότητας και της άκαμπτης δημοσιονομικής προσαρμογής, εάν παραμείνει μακριά από ουσιαστικές αναπτυξιακές διαδικασίες και εντέλει αν παραμείνει μακριά από την οικονομική της ενοποίηση, φοβάμαι ότι θα αντιμετωπίσει τριγμούς. Και δεν πρέπει να αντιμετωπίσει τριγμούς. Αντίθετα, η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει μπροστά, είναι το κατεξοχήν πρόσφορο πεδίο για τους λαούς της Ευρώπης».