Χαιρετισμός του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ Ν. Τσούκαλη στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013 11:25
«Συντρόφισσες και σύντροφοι,
σύνεδροι στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ /ΕΚΜ, σας μεταφέρω τις ειλικρινείς ευχές της Δημοκρατικής Αριστεράς και του Προέδρου μας Φώτη Κουβέλη για παραγωγικές και ουσιαστικές εργασίες και αποφάσεις του κόμματός σας.
Το συνέδριο σας πραγματοποιείται σε μια περίοδο κρίσιμη, μια περίοδο ανατροπών, αναδιαρθρώσεων και επαναπροσδιορισμού τόσο της κοινωνίας όσο και των πολιτικών δυνάμεων.
Αλλαγών από το παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας έως τα στερεότυπα των Ελλήνων πολιτών.
Η πολύπλευρη κρίση της οικονομίας ανέδειξε με δραματικό τρόπο τα αδιέξοδα του κοινωνικοοικονομικού προτύπου που οικοδομήθηκε στη χώρα ύστερα από τη μεταπολίτευση. Πρότυπο που συστηματικά και μεθοδευμένα εξέθρεψαν τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, μαζί με την επιχειρηματική ολιγαρχία, τους μεγάλους προμηθευτές του δημοσίου και γενικά τα ισχυρά λόμπυ, την ανώτατη νομεκλατούρα του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Πόσο όμως η Αριστερά την περίοδο αυτή αξιοποίησε την τεράστια κοινωνική δύναμή της ούτως ώστε να αποτρέψει τη διαμόρφωση του μοντέλου αυτού; Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει σοβαρά το συνέδριό σας.
Η Αριστερά, δεν μπόρεσε να αντιπαραθέσει ένα διαφορετικό ρεαλιστικό λόγο και όραμα και να ανατρέψει τη νοοτροπία που δημιούργησε τη σημερινή κουλτούρα στην ελληνική κοινωνία.
Η περίοδος επιβάλει να επαναπροσδιοριστεί πρώτον ποια θα είναι η θέση της χώρας στον παγκόσμιο και ευρωπαϊκό αναπτυξιακό καταμερισμό. Δεύτερον, ποιο θα είναι το πολιτικό στίγμα της πολιτικής πρότασης. Τρίτον, το ιδεολογικό πρόταγμα των εξελίξεων. Δηλαδή, υπάρχει αριστερή εναλλακτική πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρώπη και την Ελλάδα; Άλλο ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει το συνέδριό σας.
Το πεδίο της Ευρώπης είναι το πεδίο του μεταρρυθμισμού. Η μάχη των ιδεών και των θέσεων, όχι ο πόλεμος κινήσεων, είναι το κεντρικό διακριτικό του γνώρισμα.
Χρειάζεται όμως εναλλακτικό σχέδιο και αλλαγή συσχετισμών και πολιτικών στην πορεία οικοδόμησης της ενιαίας Ευρώπης. Ένα σχέδιο που προϋποθέτει από την Ευρωπαϊκή Αριστερά να μην είναι μόνο δύναμη γενικόλογης καταγγελίας. Απαιτείται κατάθεση σχεδίου και η προώθηση της εφαρμογής του θεσμικά. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να συγκροτηθεί μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία για τον ευρωπαϊκό κοινωνικό μετασχηματισμό.
Για το τέλος, αφήνω μια κρίσιμη αναφορά η οποία πρέπει να εκτιμηθεί με τη δέουσα σοβαρότητα. Η ανάγκη για την προστασία της Δημοκρατίας. Και η προάσπιση της Δημοκρατίας δεν μπορεί να περιορίζεται σε γενικές διακηρύξεις αλλά να μεταφράζεται σε πραγματική πολιτική πράξη και συμπεριφορά. Το φάντασμα του φασισμού και του ναζισμού έχει εγκατασταθεί πάνω από την κοινωνία και για αυτό δεν είναι υπεύθυνες μόνο οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις. Η νομιμοποίηση της γενικευμένης ανομίας, της αμφισβήτησης των θεσμών, της επιδίωξης ιδιωτικών συμφερόντων, ο κατακερματισμός της κοινωνίας αποδείχθηκε το ιδανικό υπόστρωμα πάνω στο οποίο αναπτύχθηκαν φασιστικές και ναζιστικές αντιλήψεις και πρακτικές. Και οι συνέπειες από την κρίση συνέτειναν ώστε να ευδοκιμήσουν περαιτέρω τα φαινόμενα αυτά.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ η αριστερά, οι προοδευτικές και ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις πρέπει να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά τη Δημοκρατία. Κι αυτό μπορούμε να το κάνουμε όλοι μαζί.»