Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Δελτίο Τύπου

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΡΑΜΑΣ                ΔΡΑΜΑ 02/03/2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η διαδικασία εκλογής Συμπαραστάτη Δημότη και Επιχείρησης στο Δήμο Δράμας, όπως άλλωστε και στη συντριπτική πλειοψηφία των ΟΤΑ στη Χώρα μας, ανέδειξε τις εγγενείς αδυναμίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, που εμφανίστηκε με ελάχιστες εξαιρέσεις κατώτερη των περιστάσεων.
Θα πρέπει βεβαίως να τονισθούν και οι μεγάλες ευθύνες της Κυβέρνησης, που θέσπισε με τον Καλλικράτη και στη Χώρα μας ένα ομολογουμένως επιτυχημένο στην Ευρώπη θεσμό, πλην όμως κομμένο  και ραμμένο στα μέτρα της «Ελληνικής ιδιαιτερότητας». Με άστοχες και ατελείς ρυθμίσεις  άφησε διάπλατα ανοικτή την κερκόπορτα για υποβάθμιση και ξεστράτισμα του θεσμού.  
Ο νέος αυτός και μεγάλης σπουδαιότητας θεσμός, έπεσε θύμα των μικροπαραταξιακών λογικών που κυριάρχησαν, της τακτικής βολέματος ημετέρων και της λογικής της εκάστοτε εξουσίας που δεν ανέχεται ανεξάρτητες Αρχές.
Με αφορμή αυτό το θέμα αναδείχθηκε η έλλειψη κουλτούρας διαβούλευσης και συνεργασίας των αυτοδιοικητικών παρατάξεων για μείζονα και σοβαρά ζητήματα που αφορούν το δημόσιο συμφέρον. 
Καταστρατηγήθηκαν το πνεύμα  και ο σκοπός του νομοθέτη, που θέλει το Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης:
·        Συνήγορο των συμφερόντων των Δημοτών και ανεξάρτητη Αρχή, διαμεσολαβούσα μεταξύ διοικουμένων και Δημοτικών Αρχών - Υπηρεσιών
·         ευρείας αποδοχής, με εγνωσμένο κύρος και εμπειρία
·         με ευθυκρισία, αντικειμενικότητα, ανεξαρτησία και αμεροληψία  
·        με αποστολή την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης, τη διασφάλιση της αμεροληψίας των δημοτικών αρχών, τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων
Η Δημοκρατική Αριστερά από την πρώτη στιγμή κατέστησε σαφές πως ο νέος θεσμός μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στην επίλυση προβλημάτων της Τ. Α. και στην εξυπηρέτηση των πολιτών, υπό την προϋπόθεση πως τα κατά το Νόμο αρμόδια Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια θα προβούν σε εκλογή Συμπαραστάτη με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον
Δυστυχώς αποδείχθηκε πως σε μια σειρά από Δήμους και Περιφέρειες, κυριάρχησαν άλλα κριτήρια που τραυμάτισαν τη διαδικασία εκλογής και το κύρος του θεσμού.
Έτσι σε πολλούς Ο.Τ.Α., μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Δράμας, δεν κατέστη δυνατή η εκλογή Συμπαραστάτη. Σε άλλους επιτεύχθηκε η εκλογή μετά από πολλές ενστάσεις ως προς τη διαδικασία και το επιλεγέν πρόσωπο και απομένει να αποδειχθεί εκ του αποτελέσματος η επιτυχία ή όχι του έργου του.
Καλούμαστε όλοι μας (Κυβέρνηση, Αυτοδιοικητικές Παρατάξεις και Πολίτες) να βγάλουμε τα αναγκαία συμπεράσματα και να επιδιώξουμε:
·        βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, έτσι ώστε ο Συμπαραστάτης να εκλέγεται από ένα ευρύ εκλεκτορικό σώμα με συμμετοχή πλην των αυτοδιοικητικών παρατάξεων και κοινωνικών φορέων
·        αποφυγή στο μέλλον πρακτικών και επιλογών, που ζημιώνουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το δημόσιο συμφέρον.
                       
                                                                                       Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: