Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Τσίπρας-Λαφοντεν

από το ΒΗΜΑ
Αποστάσεις Λαφοντέν από την γραμμή Τσίπρα - Ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης εκτίμησε ότι στις Βρυξέλλες "έγιναν μικρά σωστά βήματα": άρθρο για το συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Αθήνα για το χρέος που διοργάνωσε ο Συνασπισμός )
(..) 
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν είχε προσκληθεί να μετάσχει στις εργασίες του συνεδρίου. Όταν ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε από το ραδιόφωνο του 9,84 - με δεδομένο ότι είναι "νωπές οι πληγές" από την αποχώρηση των ανανεωτικών του ΣΥΝ - εκείνος σημείωσε σχετικά με τη Δημοκρατική Αριστερά: 
"δεν νομίζω ότι από τον χώρο που προαναφέρατε θα είχαμε να ακούσουμε κάτι διαφορετικό. 
Δεν έχουμε ακούσει κάποια διαφορετική πρόταση σε σχέση με τα ζητήματα του χρέους, σε σχέση μ΄ αυτά που ακούστηκαν. Ενδεχομένως να ακούγαμε το ότι ήταν θετική εξέλιξη η εξέλιξη των Βρυξελλών"
Υπογράμμισε επίσης ότι δεν αποκλείστηκαν απόψεις από το συνέδριο και εξήγησε ότι "ήταν κυρίως επιστημονικό και λιγότερο πολιτικό".
(..)

Γιατί ο Τσίπρας εκφράζει τέτοια ναπολεόντεια αντίληψη για την πέραν του Συν, Aριστερά, όταν στο συνέδριο κάλεσε και μίλησαν σχεδόν οι ...πάντες, είχαν δεν είχαν να προτείνουν κάτι;
Θα μου πείτε ότι είναι ο θανάσιμος ανταγωνισμός για την εκλογική επιβίωση του κόμματός του έναντι της Δημοκρατικής Αριστεράς...
Κι όμως, ο κίνδυνος - που προσπάθησε να διασκεδάσει με τις ανόητες δικαιολογίες που ξεστόμισε - προερχόταν από αλλού. Από τον κίνδυνο να φανεί η γύμνια προτάσεων του Συν/Συριζα και η κόντρα με την έλλογη ευρωπαϊκή αριστερά, όσο αυτή μπόρεσε να εκφραστεί στο συνέδριο. 
Όπως έναντι των απόψεων του συνιδρυτή του Die Linke, Όσκαρ Λαφοντέν (από το ίδιο άρθρο): 
(..) 
Όπως σημείωσε o κ. Λαφοντέν μιλώντας στο Tvxs "έγιναν μικρά σωστά βήματα. Ένα καλό βήμα είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα στα επιτόκια και στη διάρκεια αποπληρωμής"
Παράλληλα όμως πρόσθεσε ότι "αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. Ακόμη και αν το σύνολο του χρέους μηδενιστεί, η Ελλάδα θα πρέπει να χρεωθεί εκ νέου εφόσον εξακολουθεί να καταναλώνει περισσότερα αγαθά από ό, τι η ίδια παράγει". Αυτό σημαίνει, όπως εξήγησε ότι χρειάζεται μια πολιτική που "να οδηγεί σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες". 
Και το άρθρο συνεχίζει:
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι δηλώσεις αυτές του Γερμανού πολιτικού θύμισαν, κατά τι, τις δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φ. Κουβέλη, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει θετική εξέλιξη την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση του επιτοκίου, αλλά καυτηρίασε τη νέα απόρριψη έκδοσης του ευρωομολόγου και χαρακτήρισε μείζον το ζήτημα του συμφώνου ανταγωνιστικότητας.
(..) 

Είπατε τίποτα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: