Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Ρήτρα ανάσας στο πακέτο των 11,8 δισ.


Ρήτρα ανάσας στο πακέτο των 11,8 δισ.

Γράφει ο  αντιγραφέας
Αξιολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ρήτρα ανάσας στο πακέτο των 11,8 δισ.

Πρόταση της ΔΗΜΑΡ να αποσύρονται τα επώδυνα μέτρα όταν θα βρίσκονται πόροι από ισοδύναμα

Φόρμουλα για «ρήτρα ισοδυνάμων» προτείνει η Δημοκρατική Αριστερά για το πακέτο των 11,88 δισ. ευρώ, με στόχο την ελάφρυνση ιδιαίτερα των χαμηλών εισοδημάτων, ενώ η ηγεσία του κόμματος που μετράει δύο αντάρτες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα διαμηνύει ότι δεν ενδιαφέρεται για μεγαλύτερη συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα.
.

Η πρόταση Κουβέλη που θα παρουσιαστεί στην τρόικα είναι να ψηφιστεί το σύνολο του πακέτου των 11,88 δισ. ευρώ, αλλά να εφαρμοστεί αρχικά μόνο ένα μέρος του - στο οποίο πάντως θα περιλαμβάνονται και μέτρα περιορισμού εισοδημάτων, όπως διευκρινίζουν
Ωστόσο, όπως προσθέτουν, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για αναβολή κάποιων πολύ επώδυνων μέτρων και να δοθεί στην κυβέρνηση η δυνατότητα να τα καταργεί, σε περίπτωση που βρει ισοδύναμα μέτρα.
Σύμφωνα με το σενάριο της ΔΗΜΑΡ, για κάθε ισοδύναμο που θα επιτυγχάνεται θα αφαιρούνται ισόποσα μέτρα από το πακέτο που ζητάει μετ' επιτάσεως η τρόικα προκειμένου να εγκρίνει τις επόμενες δόσεις. Οπως εξηγεί στέλεχος της Αγίου Κωνσταντίνου με γνώση του σχεδίου, προϋπόθεση είναι να υπάρχει εκ των προτέρων συμφωνία για το ποια μέτρα θα αφαιρούνται από τη λίστα που αναμένεται να έρθει για ψήφιση στο ελληνικό Κοινοβούλιο τις επόμενες εβδομάδες, «θα είναι δηλαδή προκαθορισμένα και ονοματισμένα».
Το ίδιο στέλεχος εξηγεί: «Αν καταφέρουμε να πιάσουμε τους οικονομικούς στόχους από τα ισοδύναμα, θα αφαιρείται από το πακέτο των 11,88 δισ. ευρώ συγκεκριμένο μέτρο και όχι τυχαία, με κριτήριο πάντα την κοινωνική δικαιοσύνη. Για παράδειγμα, προτεραιότητα θα έχουν τα κοινωνικά επιδόματα ή τα δώρα στους συνταξιούχους κ.λπ. Προτείνουμε αυτή τη μέθοδο γιατί πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο ολόκληρη η κοινωνία θα έχει ένα σημαντικό κίνητρο για να ξαναγυρίσουμε εκεί που ήμασταν και να ελαφρυνθούν ιδιαίτερα τα χαμηλά εισοδήματα και οι συνταξιούχοι. Να αισθανθούν συμμέτοχοι στην προσπάθεια γιατί θα έχουν άμεσα να κερδίσουν». Στη ρήτρα ισοδύναμων μέτρων της ΔΗΜΑΡ εξέχουσα θέση έχουν η φοροδιαφυγή, η παραοικονομία, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας αλλά και της σπατάλης.

«δεν τα ψηφιζω». Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Οδυσσέας Βουδούρης δήλωσε χθες (Βήμα FM) ότι θα καταψηφίσει ό,τι αφορά σε οριζόντιες περικοπές αφού, όπως είπε, «υπάρχουν 60 - 70 δισ. στην παραοικονομία, 20 δισ. στη γραφειοκρατία, 30 - 40 δισ. στη φοροδιαφυγή και πολλά ακόμα στη σπατάλη». Πάντως, σύμφωνα με συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη, δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.