Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΗΜΑΡ: Ρήτρα ελάφρυνσης στο πακέτο των €11,8 δισ. Να αναβάλλονται τα επώδυνα μέτρα όταν και για όσο θα βρίσκονται ισοδύναμα


ΔΗΜΑΡ: Ρήτρα ελάφρυνσης στο πακέτο των €11,8 δισ. Να αναβάλλονται τα επώδυνα μέτρα όταν και για όσο θα βρίσκονται ισοδύναμα


Στην εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων που θα αντικαταστήσουν τα σκληρά μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο των 11,5 δισ.ευρώ προσανατολίζεται η Δημοκρατική Αριστερά. Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του Φώτη Κουβέλη, «η ΔΗΜΑΡ καταθέτει την πρόταση να υπάρξει πρόβλεψη ρήτρας ισοδύναμων μέτρων στο πακέτο των 11,5 δισ. Αυτό σημαίνει ότι για ένα τμήμα από το συνολικό πακέτο μέτρων θα υπάρχει η δυνατότητα μη εφαρμογής, εφόσον πετύχουμε ισοδύναμη δημοσιονομική απόδοση από καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας και εξυγίανση των δαπανών λειτουργίας και προμηθειών». Με απλά λόγια, η Δημοκρατική Αριστερά προτείνει να αναστέλεται η εφαρμογή «κοινωνικά δυσβάστακτων» μέτρων από το πακέτο των 11,5 δισ. όταν εντοπίζονται μέτρα που προσφέρουν ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα αλλά θεωρούνται κοινωνικά δικαιότερα. Η «κόκκινη γραμμή» του κόμματος του κ. Κουβέλη είναι η μείωση των χαμηλών συντάξεων, η αύξηση του ηλικιακού ορίου για ένταξη στο ΕΚΑΣ, η κατάργηση των ειδικών επιδομάτων ανεργίας για εποχιακά απασχολούμενους, η περικοπή δώρων των δημοσίων υπαλλήλων, ο περιορισμός των κοινωνικών επιδομάτων στη βάση αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων και άλλα. 


Εφ' όσον η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συμφωνήσουν στην εισαγωγή της ρήτρας αντικατάστασης των λεγόμενων σκληρών μέτρων από άλλα ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος, η Δημοκρατική Αριστερά θα έχει βρει το πολιτικό «αντίδοτο» προκειμένου να συναινέσει στο σκληρό πακέτο των μέτρων χωρίς να κατηγορηθεί ότι λέγοντας «ναι» στα μέτρα για την περικοπή των δαπανών του δημοσίου κατά 11,5 δισ.ευρώ παραβιάζει την προγραμματική συμφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. 

Αυτή την ώρα, η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ έχει ήδη κωδικοποιήσει ισοδύναμα μέτρα ύψους 4 δισ.ευρώ τα οποία προσπαθεί να πείσει το υπουργείο οικονομικών και τους κυβερνητικούς εταίρους του κόμματος να εγκρίνουν για να αντικαταστήσουν τα σκληρά μέτρα που πλήττουν μεγάλες κατηγορίες Ελλήνων που έχουν ήδη γονατίσει από την κρίση. 

Με τα μέτρα αυτά προτείνεται η εξοικονόμηση 1,7 δισ.ευρώ από περιορισμό των δαπανών για την άμυνα, μείωση των δαπανών που κατευθύνονται εμμέσως στην εκκλησία κατά 132 εκατ.ευρώ (μείωση των κονδυλίων που δίνει το κράτος για μισθοδοσία των κληρικών κατά 100 εκατ.ευρώ μέσω της απόφασης να πληρώνονται οι μισθοί 50-50 από την εκκλησία και το κράτος και οικονομία 32 εκατ.ευρώ με την εφαρμογή της ίδιας φόρμουλας και στις συντάξεις των ιερέων), περιορισμό των κρατικών δαπανών για την υγεία και την ενέργεια. 

Στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς υποστηρίζουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισε ρεαλιστικό στόχο την εξοικονόμηση 3 δισ. από την εφαρμογή των ισοδυνάμων μέτρων που προτείνει το κόμμα του κ. Κουβέλη. Οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για την επιβολή ρήτρα αναστολής της εφαρμογής των σκληρών μέτρων σε περίπτωση που εντοπιστούν ισοδύναμα έχουν αποσταλεί και στο ΠΑΣΟΚ.    

«Η συμπερίληψη ρήτρας ισοδυνάμων δε συνιστά παρελκυστική τακτική, αντίθετα βοηθάει στην κινητοποίηση του πληθυσμού υπέρ της υλοποίησης εξυγιαντικών για την ελληνική οικονομία και κοινωνία αλλαγών που  αφορούν στο προχώρημα της διοικητικής μεταρρύθμισης, τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των δημόσιων πόρων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», επισημαίνεται από τη ΔΗΜΑΡ.

Στο ερώτημα αν οι προτάσεις για αναστολή των αποφασισθέντων και ψηφισθέντων μέτρων του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ από ισοδύναμα θα γίνει αποδεκτή από την τρόικα, η Δημοκρατική Αριστερά απαντά ότι «η δυνατότητα να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας η ρήτρα ισοδύναμων μέτρων είναι αυξημένη, αφού και αυτοί πρέπει να έχουν κατανοήσει ότι η διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης προϋποθέτει κοινωνική και πολιτική αποδοχή».

Και πάντως, οι συνεργάτες του κ. Κουβέλη υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση «πρέπει να διεκδικήσει αυτό το αίτημα τεκμηριωμένα και αποφασιστικά»...