Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Γρηγόρης Ψαριανός: «Η κυβέρνηση κινδυνεύει από τους λαϊκιστές»


Γρηγόρης Ψαριανός: «Η κυβέρνηση κινδυνεύει από τους λαϊκιστές»

Ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ.μίλησε στη "W"

News // Ελλάδα //
Συνέντευξη στον ΣΤΑΥΡΟ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ 
«Καμπανάκι» για την ομαλή πορεία της κυβέρνησης συνεργασίας χτυπά με συνέντευξή του στη «W» o βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. Γρηγόρης Ψαριανός. «Η συνοχή της κυβέρνησης κινδυνεύει από μια άκαμπτη νεοφιλελεύθερη πολιτική κάποιων Ευρωπαίων και από τις αφόρητες πιέσεις χρηματοοικονομικών κύκλων, ντόπιων και ξένων», επισημαίνει χαρακτηριστικά, ενώ, αναφερόμενος στα νέα μέτρα, προειδοποιεί πως «οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν μπορεί και δεν πρέπει να πληγούν άλλο. Είναι ήδη κάτω από το όριο». 
 Υπάρχουν κάποιες κόκκινες γραμμές όσον αφορά τα νέα μέτρα που θα έρθουν για ψήφιση στη Βουλή και, αν ναι, ποιες είναι αυτές; 
Σε μια διαπραγμάτευση ανάμεσα σε δύο πλευρές υπάρχουν κάποιες κόκκινες γραμμές που δεν δηλώνονται.Έτσι γίνεται η διαπραγμάτευση. Εάν δηλώνονται και από τις δύο πλευρές κόκκινες γραμμές, δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Ή αυτό γίνεται για λόγους εντυπωσιασμού ή δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση. Βάζουμε και οι δύο τις κόκκινες γραμμές μας και πάμε σπίτια μας. Ως ΔΗΜ.ΑΡ. κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε τα μέτρα να είναι δίκαια και τα βάρη να κατανέμονται ανάλογα με τη δυνατότητα των πολιτών να ανταποκριθούν. Οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν μπορεί και δεν πρέπει να πληγούν άλλο. Είναι ήδη κάτω από το όριο. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνει από την άλλη πλευρά αποδεκτή η ρήτρα ισοδυνάμων που έχουμε προτείνει, η επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής και να εκπονηθεί άμεσα από τους Ευρωπαίους εταίρους μας ένα πρόγραμμα ανάπτυξης για την Ελλάδα και τον νότο γενικότερα. Και δεν το λέμε μόνο εμείς αυτό. Το συζητούν και οι Ευρωπαίοι. 
 Πιστεύετε ότι αυτά θα είναι τα τελευταία μέτρα; 
Και βέβαια δεν θα είναι τα τελευταία, γιατί στον τομέα του εκσυγχρονισμού, των μεταρρυθμίσεων, των θεσμικών αλλαγών και του εξευρωπαϊσμού του κράτους δεν έχουμε κάνει σχεδόν τίποτα. Έχουμε κάνει μόνο επιδρομές στα εισοδήματα και στις ζωές των ειλικρινώς φορολογουμένων. Δεν έχουμε ακουμπήσει τη φοροδιαφυγή, την παραοικονομία, τα καρτέλ, τον έλεγχο τιμών, το λαθρεμπόριο καυσίμων, τα «ρετιρέ» ειδικών μισθολογίων και επιδομάτων και τα μεγάλα «πάρτι», που συνεχίζονται στον χώρο της Υγείας, της Παιδείας –χωρίς να αποδίδουν καρπούς προς δημόσιο όφελος–, σε οργανισμούς που εξακολουθούν να υφίστανται χωρίς αντικείμενο… Στις εφορίες, στις πολεοδομίες, στη Δικαιοσύνη, στην Εκκλησία, στις «αμυντικές» δαπάνες, στον εθνικό τζόγο. Σκεφτείτε: Δεν έχουμε κτηματολόγιο, δασολόγιο, περιουσιολόγιο και όλα αυτά κάποιοι δεν θέλουν να τα κάνουν, κάποιοι δικοί μας. Έλληνες, όχι ξένοι. Όλα αυτά είναι τα πιο αναγκαία μέτρα.
 Στη ΔΗΜ.ΑΡ. υπάρχει αναστάτωση, με πολλούς βουλευτές να δηλώνουν άρνηση να ψηφίσουν τα νέα μέτρα. Υπάρχει ρήγμα στο κόμμα;
 Στη ΔΗΜ.ΑΡ. δεν υπάρχει καμία αναστάτωση. Υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός και εκδηλώνεται και ένα είδος γκρίνιας από κάποια στελέχη, τέσσερα-πέντε πρέπει να είναι, που εξαρχής διαφωνούσαν με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση και που ήθελαν να είμαστε «στα κεραμίδια» μαζί με κάτι... καμένους, κάτι βλαμμένους, κάτι βαρεμένους. Η συντριπτικότατη πλειοψηφία των στελεχών, όπως και οι ψηφοφόροι μας, στις δεύτερες εκλογές ειδικά, ήθελαν και θέλουν να δώσουμε τη μάχη για να μη χρεοκοπήσει η χώρα, αλλά να γίνει μια πραγματική ευρωπαϊκή δημοκρατία και όχι μια ευρωπαϊκή Σομαλία, όπως ήταν έως τώρα. Φαίνεται και στις τωρινές δημοσκοπήσεις αυτό. Ο Φώτης Κουβέλης, που εκφράζει αυτή την πολιτική, συνεχίζει να είναι κορυφαίος πολιτικός αρχηγός σε δημοτικότητα. Τι εννοείτε «ρήγμα στο κόμμα»; Πού το είδατε; Και τι εννοείτε «αναστάτωση, με πολλούς βουλευτές να δηλώνουν άρνηση να ψηφίσουν»; Είναι ένας ή δύο συγκεκριμένοι βουλευτές, που εκλέχθηκαν εκ μεταγραφής, και είναι δικαίωμά τους να διαφωνούν με την πολιτική του κόμματος με το οποίο εκλέχτηκαν μόλις προ ολίγου –ωστόσο υπάρχουν κόμματα που μπορεί να τους εκφράζουν καλύτερα. Υφίσταται ακόμα και το ενδεχόμενο κάποιων προσωπικών στρατηγικών, π.χ. να παρουσιάζεσαι πιο ευαίσθητος από τους άλλους, πιο φιλολαϊκός και λέγε-λέγε να ακούγεται συνεχώς το όνομά σου, να είσαι συνέχεια στα κανάλια. Το έχουμε ξαναδεί το έργο και με άλλους βουλευτές κομμάτων και πέρυσι και πρόπερσι. 
 Υπάρχει «λόμπι της δραχμής»; 
Δεν θέλω να περιαυτολογήσω, αλλά είμαι ο πρώτος που μίλησε για τη λέσχη της δραχμής. Βεβαίως και υπάρχει αυτό το λόμπι, που μάλιστα λειτουργεί οριζόντια στις πολιτικές δυνάμεις, σε οικονομικά συμφέροντα, σε εκδοτικά συγκροτήματα. Πολλοί από αυτούς έχουν επενδύσει στη χρεοκοπία της χώρας, ποντάρουν στην επιστροφή στη δραχμή και συμπλέουν με έναν αριστεροδεξιό αντιευρωπαϊσμό. Μήπως θέλετε ονόματα και διευθύνσεις; 
 Η συνοχή της κυβέρνησης κινδυνεύει; 
Κινδυνεύει από μια άκαμπτη, νεοφιλελεύθερη πολιτική κάποιων Ευρωπαίων, που μάλιστα δεν θέλουν μια πραγματικά ενωμένη Ευρώπη. Κινδυνεύει από τις αφόρητες πιέσεις χρηματοοικονομικών κύκλων, ντόπιων και ξένων, που λέγαμε στην Αριστερά, από αριστεροδεξιούς εθνικιστές και ανόητους λαϊκιστές.
 Η άνοδος της Χρυσής Αυγής πού πιστεύετε ότι οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται;
 Οφείλεται σε αυτά που ανέφερα παραπάνω και θυμίζει πολύ τα φαινόμενα που ανέδειξαν καγκελάριο τον Χίτλερ –και τότε μια γερμανική Αριστερά δεν ήταν άμοιρη ευθυνών. Και αυτό το φαινόμενο αντιμετωπίζεται με περισσότερη δημοκρατία, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και με εύρυθμη λειτουργία της Πολιτείας. Με πίστη στις αξίες του ελληνικού πολιτισμού και στις διακηρύξεις του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού.