Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ ; του Χατζηγεωργίου Παναγιώτη


ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ ;

[«Σε άλλες χώρες που οι πολίτες ξέρουν τα δικαιώματά τους, θα είχε αλλάξει από καιρό τέτοια κατάσταση. Εδώ τα εδραιωμένα συμφέροντα, η μονοπωλιακή εκμετάλλευση, τα «κλειστά επαγγέλματα», το συνάλλαγμα που σπαταλιέται σε πολυτέλειες κι αργομισθίες…» (Στρατής Τσίρκας – «Η χαμένη Άνοιξη» 1980]
--------------------------------------------
Ζούμε την κορύφωση της χειρότερης κρίσης που βιώνει μεταπολεμικά η χώρα μας. Κρίση οικονομική αλλά παράλληλα και βαθιά πολιτική. Απόδειξη αποτελεί η ραγδαία άνοδος των ποσοστών της Χρυσής Αυγής. Είναι αδήριτη ανάγκη να στοχαστούμε όλοι μας τι κάναμε στραβά στο παρελθόν, τι πρέπει να διορθώσουμε, τι είδους κοινωνία θέλουμε για το μέλλον και κυρίως για τα παιδιά μας.
Το πώς θα βγούμε από το αδιέξοδο και ποια οικονομικά μέτρα οφείλουμε να πάρουμε, βεβαίως και είναι πολύ ουσιαστικό, αλλά είναι άλλης τάξεως ζήτημα. Αυτό που προβληματίζει έντονα κάθε σκεπτόμενο πολίτη είναι αν η κοινωνία μας έχει κατανοήσει σε πιο σημείο ακριβώς βρίσκεται. Αν είναι έτοιμη όχι απλά να αποδεχθεί, αλλά να αξιώσει και να επιβάλλει αλλαγές απολύτως αναγκαίες, που έτσι κι αλλιώς ανεξαρτήτως κρίσης οφείλαμε να κάνουμε εδώ και πολλά χρόνια.
Με αφορμή τον θόρυβο που ξεσηκώθηκε στη Δράμα για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση - συγχώνευση και άλλων υπηρεσιών και φορέων (Ειρηνοδικεία Νέστου, Προσοτσάνης, Νευροκοπίου, Δ.Ο.Υ. Νευροκοπίου και αφού είχαν προηγηθεί συγχωνεύσεις σχολείων, κλινικών κλπ), μου έρχονται στο μυαλό γεγονότα και καταστάσεις, που δεν τιμούν ούτε τη χώρα μας, ούτε εμάς τους πολίτες της που ανεχόμαστε ακόμη τέτοια φαινόμενα.
1. Στις αρχές της δεκαετίας του 90 Δικηγόρος Θεσσαλονίκης, δραμινής καταγωγής, μου ζήτησε να την εξυπηρετήσω. Είχε επισκεφθεί η ίδια την ημέρα εκείνη (πρωί Δευτέρας και ώρα 7:30) τα Δικαστήρια για να ζητήσει ένα πιστοποιητικό, αλλά δεν βρήκε υπαλλήλους. Στην παρατήρησή μου ότι έπρεπε να πάει από τις 8:00 και μετά για να εξυπηρετηθεί, έκπληκτη με ρώτησε αν στη Δράμα ισχύει άλλο ωράριο, διότι οι δημόσιοι υπάλληλοι παντού στην Ελλάδα αναλαμβάνουν υπηρεσία στις 7:00 το πρωί. Ομολογώ ότι αυτή τη λεπτομέρεια παρότι ήδη Δικηγόρος επί χρόνια δεν την είχα συνειδητοποιήσει !!!
2. Λίγα χρόνια αργότερα χρειάσθηκε να  επισκεφθώ τη Δ.Ο.Υ. Νευροκοπίου για υπόθεσή μου. Έφθασα εκεί στις 9:30 το πρωί. Ήταν νωρίς !!! Ενημερώθηκα από άλλους υπαλλήλους πως θα έπρεπε να περιμένω μέχρι τις 10:00 !!!
3. Πριν από χρόνια ο τότε Νομάρχης Δράμας στις 7:30 το πρωί έκλεισε αιφνιδιαστικά τις εισόδους της Νομαρχίας και ζήτησε καταγραφή των υπαρχόντων υπαλλήλων. Διαπιστώθηκε πως πάρα πολλοί δεν είχαν προσέλθει ακόμη στην Υπηρεσία τους.
4. Σε διάφορες Υπηρεσίες (ΙΚΑ, Νομαρχία κλπ) από τις 14:00 έχουν ήδη αναχωρήσει οι περισσότεροι υπάλληλοι, ενώ σε ορισμένες υπηρεσίες από τις 13:00 και μετά δεν εξυπηρετούνται οι πολίτες.
5.  Προ ετών γνωστοί μου -αργόμισθοι επί καιρό δεδομένου ότι είχε κλείσει ο φορέας εργασίας τους – αρνήθηκαν να προωθηθεί το θέμα στη Βουλή για να επισπευσθεί η μετάταξή τους σε άλλη υπηρεσία, αποδεχόμενοι την άνω κατάσταση.
6. Σε νοσηλευτικό ίδρυμα και ενώ έχει εκπαιδευθεί προσωπικό και έχουν αγοραστεί τα αναγκαία μηχανήματα συνεχίζει εδώ και καιρό να μη λειτουργεί το αρμόδιο τμήμα, εξυπηρετώντας έτσι προφανώς αλλότρια συμφέροντα.
7. Σε περιφερειακά Ειρηνοδικεία συχνά αναζητάς τον υπάλληλο στο διπλανό καφενείο, διότι δεν έχει αντικείμενο και απασχόληση.
8. Παραμονή 28ης Οκτωβρίου και παραμονές Χριστουγέννων στη Δ.Ο.Υ. Δράμας απουσίαζαν υπάλληλοι, διότι είχαν πάει στα σχολεία για να ακούσουν τα παιδιά τους, που έλεγαν ποιήματα !!! Στις διαμαρτυρίες του κόσμου ανακοινώθηκε αρμοδίως πως προβλέπεται στον Υπαλληλικό Κώδικα !!!
9. Πρόσφατα ταξίδεψα στη Νάξο και παραστάθηκα για λογαριασμό πελατών μου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο. Τον επόμενο μήνα δεν μπορούσα να παρασταθώ στο Ειρηνοδικείο Ελευθερούπολης σε υπόθεση πελάτη μου, αν δεν με νομιμοποιούσε Δικηγόρος του Πρωτοδικείου Καβάλας !!!
10. Από πρόσφατα δημοσιεύματα αποδεικνύεται ότι ακόμη και σήμερα η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών με βάση τις δηλώσεις τους είναι αφορολόγητοι. Βιομήχανοι και Εφοπλιστές συνεχίζουν να πληρώνουν ως φόρο εξευτελιστικά ποσά, η Εκκλησία συνεχίζει να χαίρει φοροαπαλλαγών που χορηγήθηκαν για ψηφοθηρικούς λόγους. Πρόεδρος Δημόσιου Φορέα λαμβάνει μηνιαίο μισθό 21.000,00 ευρώ (!!!), τη στιγμή που το Οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να περικόψει συντάξεις του ΟΓΑ ή τα επιδόματα ανεργίας των εποχικά απασχολουμένων.  
Αυτά και άλλες πολλές ιστορίας καθημερινής τρέλας μου έρχονται στο μυαλό το τελευταίο διάστημα που οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης (ΜΜΕ και τοπικοί παράγοντες) αξιώνουν γενικώς:
-         Να μη συγχωνευθούν σχολικές μονάδες (π.χ. Δημοτικό Σχολείο Κουδουνίων, στο οποίο ήδη εδώ και χρόνια λειτουργούσαν μόνο τρεις τάξεις)
-         Να μη  συγχωνευθούν κλινικές (π.χ. οι δύο παθολογικές κλινικές του Νοσοκομείου Δράμας)
-         Να μη κλείσει κανένα Ειρηνοδικείο (Σημ. το Ειρηνοδικείο Νέστου [Σιδηρονέρου] έτσι κι αλλιώς ήταν ανενεργό, το Ειρηνοδικείο Προσοτσάνης που είναι σε απόσταση δέκα λεπτών και εκδικάζει πλέον ελάχιστες υποθέσεις ήταν επόμενο να αντιμετωπίζει τέτοιο θέμα, ενώ το Ειρηνοδικείο Νευροκοπίου για αντικειμενικούς και ουσιαστικούς λόγους θα έπρεπε να διατηρηθεί).
Πριν από χρόνια η Ανανεωτική Αριστερά οραματίζονταν πρώτη στη Χώρα μας ισχυρούς ΟΤΑ, μεγάλους Δήμους και Περιφέρειες ως β΄ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, βεβαίως με αρμοδιότητες, αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό και  αντίστοιχους πόρους. Με καθυστέρηση θεσμοθετήθηκαν οι Περιφέρειες, προχωρήσαμε στον Καλλικράτη 1 και αργότερα στον Καλλικράτη 2. Οι οραματιστές και εκσυγχρονιστές της πολιτικής ζωής του τόπου μας διεκδίκησαν και πέτυχαν το αυτονόητο που ισχύει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι συντηρητικές και οπισθοδρομικές δυνάμεις στάθηκαν απέναντι σε κάθε προτεινόμενη εκσυγχρονιστική αλλαγή. Δεν υπάρχουν αδυναμίες και προβλήματα στο σημερινό σύστημα της τοπικής αυτοδιοίκησης;  Βεβαίως. Ζητά όμως σοβαρά κανείς σήμερα να γυρίσουμε στο παλιό καθεστώς;  Και βέβαια όχι !!!
Κατά γενική ομολογία η Χώρα μας βρίσκεται σήμερα στο σημείο ΜΗΔΕΝ !!! Όσοι αντιδρούν και δεν συζητούν καν ένα σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής του τόπου μας (Παιδεία, Υγεία, Βουλή και Πολιτικό σύστημα, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Δημόσια Διοίκηση κλπ), απλώς λαϊκίζουν και χαϊδεύουν αυτιά εύπιστων ψηφοφόρων.
Αλήθεια αν η χώρα οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία μπορεί κανείς να μας πει πόσα σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία και δημόσιες υπηρεσίες και φορείς θα κλείσουν;
Το ζητούμενο δεν είναι αν θα πρέπει να γίνουν αλλαγές, αλλά κοντά στα ξερά να μη καούν και τα χλωρά. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ με αίσθημα ευθύνης για τη χώρα και τους πολίτες αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό. Κρίνει κάθε περίπτωση ξεχωριστά με αντικειμενικά και ουσιαστικά κριτήρια, αποφεύγοντας λαϊκισμούς και τοπικιστικά κριτήρια.
Ο Ελληνικός Λαός μπορεί να αποδεχθεί ακόμη μια φορά νέες θυσίες και να ματώσει για να βγούμε επιτέλους από το αδιέξοδο και να ξεπεράσουμε την κρίση με την προϋπόθεση όμως να παραμείνει η οικονομία μας ζωντανή και η κοινωνία όρθια.
Και αυτό γαμώτο οφείλουμε να το πετύχουμε για την Ελλάδα του αύριο και όχι για την Ελλάδα του χθες !!!

      Υ.Γ. Κύριε Τσίρκα,  δυστυχώς συνεχίζουν να μας ταλαιπωρούν όσα πριν από 30 χρόνια περιέγραφες στη Χαμένη Άνοιξη !!!

                                                                 Παναγιώτης Χατζηγεωργίου
                                         Δικηγόρος – Γραμματέας ΝΕ ΔΗΜΑΡ ΔΡΑΜΑΣ