Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

αντιπροτάσεις για να μη θιγούν τα χαμηλά εισοδήματα


 αντιπροτάσεις για να μη θιγούν τα χαμηλά εισοδήματα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 06 Σεπτεμβρίου 2012
Εκτός από τη μάχη για να υπάρξει «ρήτρα ισοδυνάμων» στο συνολικό πακέτο των 11,88 δισ., η Δημοκρατική Αριστερά ετοιμάζει και άλλο πακέτο «ισοδυνάμων» προκειμένου να είναι διαφορετικό το μείγμα σε αυτά που θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στην τρόικα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εξεύρεση ισοδυνάμων για το ποσό των 3,5 δισ., από τα 11,88 δισ. ευρώ του «πακέτου», τα οποία και αφορούν τα δώρα των συνταξιούχων, χαμηλά εισοδήματα και προνοιακά επιδόματα.
Η ομάδα των οικονομολόγων που εργάζεται σε αυτά έχει διαπιστώσει ότι στο κομμάτι της Υγείας, το κονδύλι που μπορεί να περικοπεί δεν είναι μόνο 900 εκατ. ευρώ από τα φάρμακα αλλά υπάρχει έδαφος και στο κομμάτι των πάσης φύσεως λειτουργικών δαπανών και εξοπλισμού. Από αυτά εκτιμούν ότι μπορεί να προκύψουν άλλα 400 εκατ. ευρώ. Ισοδύναμο βρίσκουν και στον χώρο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, και ιδιαίτερα στο κομμάτι των προμηθειών και λειτουργικών δαπανών, όπου αφήνουν αιχμές για την έντονη «απροθυμία του υπουργού Πάνου Παναγιωτόπουλου να προχωρήσει στο αναγκαίο συμμάζεμα».
Η ΔΗΜΑΡ, η οποία τεκμηριώνει τους αριθμούς μέσω του Γενικού Λογιστηρίου, υποστηρίζει ότι από τέτοιου τύπου περικοπές μπορεί να εξοικονομηθούν 300 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 600 εκατ. ευρώ μπορούν να βρεθούν από την πώληση παλαιού πολεμικού εξοπλισμού.
Σε ό,τι αφορά τους μισθούς των κληρικών, η πρόταση για περικοπή του 50%, τα οποία θα δίνει η Εκκλησία, θα ελαφρύνει το Δημόσιο από 150 εκατ. ευρώ, ενώ στο μικροσκόπιο έχουν μπει και τα κονδύλια με τα οποία επιδοτούνται οι εταιρίες παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι από εκεί μπορεί να «κοπούν» άλλα 500 εκατ. ευρώ.