Γρ.Ψαριανός: «Κόκκινη γραμμή» για «ψήφο ανοχής» να μη συμμετέχει η ακροδεξιά
Τη δυνατότητα των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ να παράσχουν «ψήφο ανοχής» στην κυβέρνηση συνεργασίας, ανάλογα με τις προγραμματικές δηλώσεις της, επισημαίνει στο tvxs.gr οΓρηγόρης Ψαριανός λίγες ώρες μετά την απόφαση - εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος να καταψηφιστεί το νέο σχήμα. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζει ως «κόκκινη γραμμή» την αξίωση της ΔΗΜΑΡ να μη συμμετάσχουν στελέχη του ΛΑΟΣ στο νέο σχήμα. Ο ίδιος τονίζει ότι το κόμμα του ουδέποτε κλήθηκε να λάβει μέρος στις διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης, χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη την επιλογή Παπαδήμου και θέτει το πλαίσιο μέσα στο οποίο οφείλει κατά τη γνώμη του να δραστηριοποιηθεί η νέα κυβέρνηση.
Κατά πάσα πιθανότητα, αυτή η μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας θα έχει τουλάχιστον δύο υπουργούς προερχόμενους από το ΛΑΟΣ και κανέναν από την Αριστερά. Τι σκέψεις «γεννά» για εσάς αυτό το σκηνικό;
Καταρχήν, η ανακοίνωση του ονόματος του κ. Παπαδήμου, σε σχέση με όλα τα ονόματα που είχαν ακουστεί, ήταν μια θετική εξέλιξη. Επιπλέον, ξεκαθαρίζεται ότι για τη ΔΗΜΑΡ δεν τίθεται θέμα συμμετοχής ή παροχής ψήφου εμπιστοσύνης σε αυτή την κυβέρνηση -αυτό είναι ομόφωνο, «τελειωμένο». Υπήρχε μια «απόχρωση», μια απόκλιση, για το αν θα δώσουμε «ψήφο ανοχής». Όπως και ο κόσμος, έτσι και εμείς θα περιμένουμε να δούμε. Η Κεντρική Επιτροπή έλαβε μια απόφαση, σύμφωνα με την οποία, θα καταψηφίσουμε την κυβέρνηση. Αλλά όταν ελήφθη αυτή η απόφαση, δεν είχαμε κυβέρνηση. Άρα, ποια κυβέρνηση θα καταψηφίσουμε; Δεν μπορεί να πει κανείς: «επιδεικνύω ανοχή ή καταψηφίζω μια κυβέρνηση που δεν υπάρχει». Θα πρέπει να δούμε ποια θα είναι η σύνθεση της κυβέρνησης, πέραν του κ. Παπαδήμου, και ποιες θα είναι οι προγραμματικές της δηλώσεις. Αν αυτές κινούνταν προς τη θετική κατεύθυνση και αν γίνονταν αποδεκτές κάποιες προτάσεις τις οποίες θα υποβάλουμε στη Βουλή -για τη δικαιότερη κατανομή των βαρών και με γνώμονα τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας- ενδεχομένως να παρείχαμε ψήφο ανοχής. Ωστόσο, από τη στιγμή που σε αυτή την κυβέρνηση θα συμμετέχει με υπουργεία η ακροδεξιά -εκτός και αν κάποιος θεωρεί κεντρώο το ΛΑΟΣ, όπως το χαρακτηρίζει ο κ.Καρατζαφέρης- τότε εκ των πραγμάτων δεν τίθεται θέμα ψήφου ανοχής. Είναι σαφές ότι δεν δηλώνουμε «παρών», ούτε δίνουμε ψήφο ανοχής, σε μια κυβέρνηση η οποία μπορεί κατά τα άλλα να είναι πολύ καλή, αλλά στην οποία θα συμμετέχουν άνθρωποι με επικίνδυνες, κατά τη γνώμη μας, απόψεις.
Ζητούμενο αποτελεί ενδεχομένως και κατά πόσο έχει δοθεί ελεύθερο πεδίο στο ΛΑΟΣ λόγω της απουσίας της Αριστεράς από αυτό το «παιχνίδι».
Ως γνωστόν, η Αριστερά είναι πολυδιασπασμένη, και ως προς τις ευρωπαϊκές στρατηγικές της. Υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα της παραδοσιακής Αριστεράς, όλο το ΚΚΕ και το μεγαλύτερο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ, που λέει: «όχι στην ΕΕ, όχι στο Ευρώ, όχι στην Ευρωζώνη». Η ΔΗΜΑΡ εκφέρει τελείως αντίθετη άποψη, όπως κάνει και ένα μικρό μέρος του ΣΥΝ. Σύμφωνα με αυτή την άποψη, το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη και όσο μπορεί η Ελλάδα να γίνει καλύτερη, τόσο θα μπορέσει και η Ευρώπη να γίνει καλύτερη.
Πάντως, και η ΔΗΜΑΡ επιλέγει επί της ουσίας να απέχει από τις διαδικασίες των τελευταίων ημερών.
Ναι, διότι κανείς δεν την κάλεσε. Δεν τέθηκε ποτέ θέμα. Δεν μας κάλεσε κανείς να συμμετέχουμε και είπαμε όχι. Γιατί, αν μας καλούσαν, θα λέγαμε ότι συμμετέχουμε υπό συγκεκριμένους όρους. Τότε θα είχαμε μια άλλη συζήτηση. Αυτή είναι μια «κλειστή» συμφωνία ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, τα δύο κόμματα που με το πιστόλι στον κρόταφο τους «σούρανε» από το αυτί οι Merkozy έως το προεδρικό Μέγαρο, για να συμφωνήσουν με το ζόρι σε μια συγκυβέρνηση. Μας «ζάλισαν» τόσες μέρες για το ποιος θα είναι πρωθυπουργός κλπ. Συνέβησαν αθλιότητες. Ήταν μια εθνική ντροπή το 5νθήμερο που προηγήθηκε, μια απόλυτη ξεφτίλα. Σε κάθε περίπτωση, τον κ. Κουβέλη δεν τον προσέγγισε κανείς για να συμμετέχει. Μίλησε μαζί του ο κ. Παπανδρέου και του είπε: «θα σας ενημερώσω κ. Πρόεδρε, κατανοώ τις επιφυλάξεις σας». Δεν του είπε: «θέλετε να είστε κι εσείς σε αυτή την κυβέρνηση;» Ούτε ο κ. Παπαδήμος του τηλεφώνησε να του πει: «Θέλετε να στηρίξετε; Να διαθέσετε δυο υπουργούς για την κυβέρνηση;». Ακόμη, όμως, και αν γινόταν αυτό, θα ήταν πολύ δύσκολο υπό αυτές τις συνθήκες και με ένα προαποφασισμένο πλαίσιο να συμμετέχουμε. Θα θέταμε οπωσδήποτε κάποιους όρους για να δώσουμε ψήφο ανοχής, προκειμένου να τους πούμε: «για να δούμε, θα τα κάνετε; Θα τα δρομολογήσετε;». Επίσης, αυτή δεν είναι μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, ούτε εθνικής ενότητας. Είναι μια προαποφασισμένη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με ολίγη «σαλτσούλα». Μια κυβέρνηση περιορισμένου χρόνου και περιορισμένης ευθύνης.
Πώς ερμηνεύετε αυτή την εξέλιξη του ΛΑΟΣ, της πιο ακραίας μορφής δεξιάς στη χώρα, από το έρεισμα το οποίο έχει αποκτήσει στην ελληνική κοινωνία μέχρι το σημείο που έχει φτάσει να διαδραματίζει ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις;
Το ΛΑΟΣ εκδηλώνει μια έως και αριστερόστροφη μερικές φορές διατύπωση πραγμάτων, δημαγωγώντας, λαϊκίζοντας, για τα δικαιώματα του λαού κλπ. Όμως, δεν μπορεί να κρύψει την πραγματική ιδεολογία και τις στοχεύσεις αυτού του σχηματισμού, ο οποίος κινείται στο χώρο της... Άπω Δεξιάς. Τον κ. Καρατζαφέρη επίσης δεν τον κάλεσε κανείς να συμμετέχει. Και οι δύο συναντήσεις έγιναν με τους κ.κ. Σαμαρά, Παπανδρέου και Παπούλια, με τον κ. Καρατζαφέρη να πηγαινοέρχεται στο προεδρικό Μέγαρο σε στυλ: «θα με παίξετε κι εμένα;». Ε, κάποια στιγμή, επειδή ο ίδιος έχει δηλώσει πρόθυμος και έτοιμος για κάτι αντίστοιχο, του είπαν: «άντε, πάρε να παίξεις κι εσύ λίγο».
Εσείς προσωπικά θα δώσετε ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση;
Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα, γιατί πρέπει να ακούσουμε πρώτα τις προγραμματικές δηλώσεις μέσα στη Βουλή. Αν αυτές μας καλύψουν και αν δεν συμμετέχουν ακραίες δυνάμεις...
Μιλάτε στον πρώτο πληθυντικό. Η υπόλοιπη ΔΗΜΑΡ δεν έχει αποφασίσει εκ των προτέρων ότι δεν θα ψηφίσει αυτή την κυβέρνηση;
...η ΚΕ αποφάσισε να εισηγηθεί στους 4 βουλευτές να καταψηφίσουν την κυβέρνηση, αλλά δεν υπάρχει δέσμευση. Οι βουλευτές ψηφίζουν ελεύθερα, δεν είμαστε στρατός. Αν αυτή η κυβέρνηση έλεγε ας πούμε ότι θα γίνει αναδασμός της γης και ανακατανομή του πλούτου στον ελληνικό λαό, ότι θα αποκατασταθούν οι αδικίες, ότι θα φορολογηθούν οι λογαριασμοί στην Ελβετία, ότι θα μειώσουμε τους εξοπλισμούς, τότε θα μπορούσαμε να πούμε «όχι»;
Άρα και οι 4 βουλευτές θα ψηφίσετε ανάλογα με τις προγραμματικές δηλώσεις.
Ακριβώς, θα ακούσουμε τι θα πει ο κ. Παπαδήμος στη Βουλή, ποια θα είναι η σύνθεση της κυβέρνησης, ποιες θα είναι οι προγραμματικές δηλώσεις, και θα τα σταθμίσουμε. Με τα δεδομένα που έχουμε έως τώρα, πάντως, θα καταψηφίσουμε.
Κάποιοι εκφράζουν επιφυλάξεις για την τοποθέτηση του κ. Παπαδήμου στην πρωθυπουργία, ως... «ανθρώπου των τραπεζών».
Ο κ. Παπαδήμος είναι ένας τεχνοκράτης, οικονομολόγος, τραπεζίτης κλπ, με μια συγκεκριμένη αντίληψη για τα πράγματα -ευθυγραμμισμένη με την ευρωπαϊκή αντίληψη για αυτά τα θέματα- και με την εμπιστοσύνη του ευρωπαϊκού συστήματος, των Ευρωπαίων, των Αμερικανών. Μένει να δούμε αν θα καταφέρει να κερδίσει και την εμπιστοσύνη ή την ανοχή ή και τη στήριξη του λαού, της κοινωνίας. Αν ο κ. Παπαδήμος υλοποιήσει «δολοφονικές» πολιτικές, όπως αυτές που ως τώρα έχουμε δει στην Ελλάδα, είναι προφανές ότι θα διεκπεραιώνει κάποιο έργο, ότι θα βρίσκεται σε μία διατεταγμένη υπηρεσία. Νομίζω ότι θα προσπαθήσει να κάνει κάποια πράγματα και να βελτιώσει κάπως την κατάσταση. Για παράδειγμα, μέχρι τώρα, όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι ανισοβαρώς κατανεμημένα σε βάρος του κόσμου. Δεν «ακουμπήσαμε» τους λογαριασμούς της Ελβετίας, δεν «ακουμπήσαμε» το μεγάλο κεφάλαιο, δεν μειώσαμε τους εξοπλισμούς, δεν απαιτήσαμε δήμευση περιουσιών από τα λαμόγια που μας «ξέσκισαν» και έχουν βγάλει έξω δισεκατομμύρια ευρώ και τα οποία κάνουν την «πάπια» και «μας κουνάνε και το δάκτυλο».
Αν λαμβάνονταν κάποια μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, θα υπήρχε μια εξισορρόπηση και ένα αίσθημα απονομής δικαιοσύνης στον κόσμο. Με άλλα λόγια, να υποφέρει ο κόσμος σε ένα βαθμό, αρκεί να είναι δίκαια κατανεμημένα τα βάρη. Αν τα βάρη βρίσκονται στις «πλάτες» των συνταξιούχων και των μισθωτών, με καλπάζουσα ανεργία, με «εξόντωση» των δικαιωμάτων, των συλλογικών συμβάσεων κλπ, και «βαστάμε φανάρι» στους τραπεζίτες, στα υπερκέρδη, και στην άντληση δισεκατομμυρίων ευρώ για τις ελβετικές τράπεζες, τότε «να πάνε να κρεμαστούνε».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου