Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Κουβέλης: Από την Δευτέρα να αρχίσει η σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο


Κουβέλης: Από την Δευτέρα να αρχίσει η σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Κυριακή 29 Απριλίου 2012
Τελευταία ενημέρωση: 29/04/2012 22:23
Web-Only
«Αριστερό άλλοθι στη συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ δεν θα δώσουμε» δήλωσε κατά την κεντρική προεκλογική ομιλία του στην πλατεία Κοτζιά ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, διαμηνύοντας παράλληλα ότι δεν θα πάρει μέρος σε «τυχοδιωκτικά παιγνίδια που θα θέσουν σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας, ακόμα και αν τα βαφτίζουν ‘κυβέρνηση της Αριστεράς’». 

Ο κ. Κουβέλης έθεσε δύο κόκκινες γραμμές για την επομένη των εκλογών: «Η χώρα θα μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ και από την Δευτέρα το πρωί θα αρχίσει η σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο» και αποσαφηνίζοντας τις προθέσεις του κόμματός του:

«Θέλουμε να σχηματιστεί κυβέρνηση και να μην μπει ο τόπος σε περιπέτειες με αλλεπάλληλες εκλογές. Θέλουμε μια κυβέρνηση που θα αλλάξει τις ασκούμενες πολιτικές, θα προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη με την κοινωνία όρθια και για αυτό από την πρώτη μέρα θα ξεκινήσει την προσπάθεια για την απαγκίστρωση από το μνημόνιο. Σε μια τέτοια κυβέρνηση εμείς θα συμμετάσχουμε.

»Δεν θέλουμε μια κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί απλώς για να συγκροτηθεί, που θα αφήσει άθικτο τον πυρήνα των ασκουμένων πολιτικών, θα είναι μια Βαβέλ στο εσωτερικό της, θα δημιουργήσει αρχικά την ψευδαίσθηση μιας ευρύχωρης θαλπωρής για να καταρρεύσει λίγο αργότερα με πάταγο και αλληλοκατηγορίες. Σε μια τέτοια κυβέρνηση δεν θα συμμετάσχουμε. Θα προτιμήσουμε τον ρόλο της προγραμματικής αντιπολίτευσης» είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Κουβέλης επέκρινε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι η επικοινωνιακή πολιτική τους στηρίζεται στο φόβο και στην κατατρομοκράτηση «επειδή είναι τα ίδια τρομοκρατημένα από τα χαμηλά ποσοστά τους». «Η 6η Μαΐου δεν θα είναι η συντέλεια της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά. «Αντίθετα: η 6η Μαΐου μπορεί και πρέπει να γίνει η αφετηρία για θετικές εξελίξεις στο πολιτικό μας σύστημα. Η απάντηση στην κρίση πρέπει και μπορεί να είναι δημοκρατική-αριστερή» πρόσθεσε.

«Δεν σας ζητώ μόνο να καταψηφίσετε τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Σας ζητώ θετική ψήφο για την ΔΗΜΑΡ» υπογραμμίζοντας τη «σταθερή μας άποψη ότι η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ», αλλά «απορρίπτοντας ως ψευδή και επικίνδυνη την ταύτιση της Ευρώπης με τη νεοφιλελεύθερη εκδοχή της, καθώς και την ταύτιση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού με τη στήριξη των πολιτικών της τρόικας».

Ο κ. Κουβέλης απάντησε και στις επιθέσεις που δέχεται η ΔΗΜΑΡ, λέγοντας ότι «δεν είναι όλη η Αριστερά ένα πράγμα και σε αυτό το ‘τσουβάλιασμα’ θα πω ένα κατηγορηματικό όχι». «Να κατεβάσουν λοιπόν το δάκτυλο και να μην προσπαθούν να δώσουν μαθήματα υπευθυνότητας στην ΔΗΜΑΡ γιατί κατά το κοινώς λεγόμενο ‘δεν τους παίρνει’».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ που «πρακτικά, λένε, ότι αν οι πολίτες θέλουν ανανέωση της κοινωνίας πρέπει να ξαναψηφίσουν τους κατ’ εξοχήν υπεύθυνους για τα σημερινά χάλια και ότι κάθε ψήφος πραγματικής ανανέωσης αυτού του σάπιου πολιτικού συστήματος και του πολιτικού προσωπικού είναι θυμική, ανεύθυνη και επικίνδυνη».

Παράλληλα, στράφηκε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, ρωτώντας «γιατί να εμπιστευθούν οι πολίτες κάποιον που μέχρι χθες υποστήριζε την επιστροφή στη δραχμή και τώρα ανακάλυψε μια αλλόκοτη ‘αριστερή’ κυβέρνηση με πρωθυπουργό την κα Παπαρήγα και την στήριξη του Πάνου Καμμένου;».

«Ξέρετε εσείς πολλές κυβερνήσεις της Αριστεράς που να ζητάνε στήριξη από τον Πάνο Καμένο; Στην αρχή νομίζαμε ότι πρόκειται για κακόγουστο αστείο ή για ένα λάθος. Δεν είναι όμως έτσι. Επιμένουν σε αυτό. Στη βάση αυτής της απίθανης πρότασης βρίσκεται όχι η ανάγκη για ενότητα της Αριστεράς, αλλά για μια αντιμνημονιακή ενότητα χωρίς όρια, από την άκρα αριστερά ως την άκρα δεξιά» είπε και χαρακτήρισε την πρόταση αυτή του κ. Τσίπρα «δώρο στις δυνάμεις του δικομματισμού».

Ο Φ.Κουβέλης άσκησε κριτική προς την πλευρά της ΝΔ για το ζήτημα των μεταναστών λέγοντας ότι «όποιος μονοσήμαντα ταυτίζει τα προβλήματα ασφάλειας, δημόσιας υγείας και ποιότητας ζωής με τους μετανάστες, τροφοδοτεί την ξενοφοβία, τον ρατσισμό και τελικά την ακροδεξιά κάλπη. Ας το έχει υπ’ όψη του αυτό ο κ. Σαμαράς, που στην αγωνία του να αλιεύσει ψήφους στα δεξιά του, νομιμοποιεί την ακροδεξιά ατζέντα. Δεν φαίνεται να κατάλαβε τίποτε από το αντίστοιχο πάθημα του κ. Σαρκοζί».

Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να μπουν στη Βουλή «ορκισμένοι εχθροί της Δημοκρατίας». «Η Δημοκρατία θα αντεπεξέλθει σε αυτήν την πρόκληση. Όμως αισθάνομαι την υποχρέωση να πω σε εκείνους τους συμπολίτες μας, που δεν έχουν πρόβλημα να κατευθύνουν την οργή τους στην κάλπη της Χρυσής Αυγής, ότι τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα της χώρας και της Δημοκρατίας μας δεν αντιμετωπίζονται με την ενίσχυση ακραίων και αντικοινοβουλευτικών κομμάτων». Κάλεσε δε τις άλλες πολιτικές δυνάμεις σε «μέτωπο επαγρύπνησης απέναντι στη φασιστική πρόκληση».