Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

για την απεργία της ΠΝΟ και τη χρηματοδότηση των κομμάτων

Δηλώσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, για την απεργία της ΠΝΟ και τη χρηματοδότηση των κομμάτων

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου της ΔΗΜΑΡ για την παρουσίαση του προγράμματος, ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Σας αποστέλλουμε τις ερωτήσεις που σχετίζονται με τα θέματα της επικαιρότητας
 Για την απεργία της ΠΝΟ
 Δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν, η απεργία είναι μείζονα έκφραση της διεκδίκησης και του αγώνα των εργαζομένων, αλλά θα πρέπει να συνεκτιμά τις συνέπειες οι οποίες υπάρχουν για τη χώρα και την κοινωνία. Με απόλυτο σεβασμό στα αιτήματα των εργαζομένων στη ναυτιλία, θα έλεγα ότι πρέπει να αναπροσαρμόσουν την αγωνιστική τους πρακτική και να επιτρέψουν να λειτουργήσει ομαλά η καθημερινότητα, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες. Διότι συν τοις άλλοις αν δεν σταθμίσουν όλα αυτά, αν δεν σταθμίσουν τις κοινωνικές ανάγκες, όσο και τις οικονομικές ανάγκες, τότε είναι εξαιρετικά εύκολο να προκληθεί και ο λεγόμενος κοινωνικός αυτοματισμός, πέρα από τη ζημιά που θα επέλθει, αλλά και να τροφοδοτηθούν συντηρητικά αντανακλαστικά που είναι συνήθως αντίπαλα προς τις διεκδικήσεις του εργατικού, δημοκρατικού, συνδικαλιστικού κινήματος.

 Για τη χρηματοδότηση των κομμάτων
Έχουμε ένα τεράστιο κόστος για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, ίσως το μεγαλύτερο σε ολόκληρη Ευρώπη. Για αυτό θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Πρώτη ρύθμιση, η μείωση στο ελάχιστο της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων, όχι ειδικό προνομιακό καθεστώς σαν αυτό που επαναφέρεται με τη σημερινή τροπολογία. Όχι μόνο θα την καταψηφίσει η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ, αλλά θα αγωνιστεί να μην περάσει. Το δεύτερο που προτείνουμε είναι η  γενναία μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης, σε πλήρη αντιστοίχηση με αυτό που συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία και βρίσκεται συσσωρευμένο στις πλάτες των πολιτών. Το τρίτο είναι η κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης. Ο κάθε βουλευτής να συνταξιοδοτείται από τον επαγγελματικό και ασφαλιστικό του τομέα. Είναι αδιανόητο να συνταξιοδοτείται κάποιος επειδή διετέλεσε, επειδή λειτούργησε- στο βαθμό που λειτούργησε αυτό είναι άλλη υπόθεση- ως βουλευτής.
Πρέπει, επίσης, στο πλαίσιο αυτών των ρυθμίσεων να αντιμετωπιστεί  το ζήτημα του μεγάλου στρατού που συγκροτούν το επιτελείο κεντρικής κυβέρνησης. Δεν είναι δυνατόν  να υπάρχουν τόσοι πολλοί σύμβουλοι, «παρασύμβουλοι», παρατρεχάμενοι, ειδικοί γραμματείς, γενικοί γραμματείς και μάλιστα μακριά από την άσκηση των καθηκόντων της κεντρικής κυβέρνησης να βρίσκεται η δομή της δημόσιας διοίκησης.