Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Κείμενο συμπόρευσης της κίνησης «Νέα Σοσιαλδημοκρατική Συμφωνία» με τη Δημοκρατική Αριστερά

Κείμενο συμπόρευσης της κίνησης «Νέα Σοσιαλδημοκρατική Συμφωνία» με τη Δημοκρατική Αριστερά

Στις εκλογές δεν επιλέγουμε τη στάση ουδετέρου. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της επιλογής και της συμμετοχής.
Υποστηρίζουμε τη Δημοκρατική Αριστερά και συμμετέχουμε στον πολιτικό αγώνα για την ευρύτερη δυνατή εκλογική της επιτυχία.
Επιδιώκουμε τη νέα συνάντηση-συμφωνία των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και της Αριστεράς. Με κυβερνητικό σχέδιο, για την αριστερά που θέλει και μπορεί να κυβερνήσει, που δεν αρνείται τις ευθύνες, που θέλει και μπορεί να θέσει στην ημερήσια διάταξη τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.
Διαφωνήσαμε από την αρχή με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική των πιστωτών και των κυβερνήσεων που την υπηρέτησαν. Είμαστε στην άλλη όχθη από την πολιτική της τελευταίας διετίας που ισοπεδώνει την κοινωνία και καταστρέφει τον παραγωγικό ιστό της χώρας.
Η ΝΔ οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή με τη διακυβέρνησή της από το 2004. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε αυτή την καταστροφική πορεία και παρέδωσε τη χώρα δέσμια στην πολιτική των πιστωτών. Οι ευθύνες δεν συγχωρούνται, ούτε παραγράφονται.
Θέλουμε ριζικές αλλαγές στη χώρα. Στην οικονομία, το κράτος, το πολιτικό σύστημα. Είμαστε αντίθετοι με το μέτωπο της ακινησίας, της επιστροφής στο παρελθόν, της οπισθοφυλακής για συντεχνιακά «κεκτημένα».
Η νέα αναγκαία αφύπνιση και κινητοποίηση δε μπορεί να υπάρξει χωρίς τους νέους. Δεν είμαστε παρατηρητές στην εξορία της πιο μεγάλης εθνικής εφεδρείας. Αυτό το εθνικό κεφάλαιο που χωρίς αντίσταση, χωρία προσπάθεια ανάσχεσης και χωρίς ντροπή το προσφέρουμε μετανάστες στους πιστωτές μας.
Είμαστε απέναντι στη μοιρολατρική αποδοχή της καταστροφικής πολιτικής των πιστωτών ως μοιραίας και μοναδικής λύσης. Πιστεύουμε στο δικό μας σχέδιο ανασυγκρότησης. Η Αριστερά διαθέτει το ηθικό κύρος να το εμπνεύσει και τις δυνατότητες να το επεξεργαστεί και να το υλοποιήσει.
Είμαστε με την Ευρώπη της αλληλεγγύης, της συνοχής, της σύγκλισης, της δημοκρατίας, απέναντι στην Ευρώπη της επιβολής του νεοφιλελευθερισμού, της κυριαρχίας των αγορών, των διαχωρισμών, της δημιουργίας νεόπτωχων κρατών και πολιτών.
Πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα αποτελέσει το ανάχωμα στις πολιτικές των συντηρητικών δυνάμεων της Ευρώπης.
Θέλουμε τη χώρα μας στο ευρώ, στην καρδιά της ΕΕ. Είμαστε απέναντι στην Ελλάδα της δραχμής και της καθυστέρησης. Είμαστε αντίθετοι με τη φοβισμένη, απομονωμένη Ελλάδα του λαϊκισμού. Απέναντι στον εκφασισμό της κοινωνίας.
Αρνούμαστε το λαϊκιστικό εφεύρημα ότι όποιος επιθυμεί τη χώρα στο ευρώ πρέπει να αποδέχεται και τη νεοφιλελεύθερη πολιτική των δανειστών.
Επιδιώκουμε να αποδοκιμαστεί στις κάλπες η πολιτική της διετίας. Να αποδοκιμαστεί ο πολιτικός μεταμορφισμός, η απόπειρα να εγκλωβιστούν οι πολίτες στα «διλήμματα» που με περίσσευμα λαϊκισμού θέτουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Δεν έχουν τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης με τους δανειστές όσοι απέδειξαν ότι κύρια φροντίδα τους ήταν να αποδεχτούν όλες τις αξιώσεις τους.
Μπορούμε να βγούμε από την κρίση με διαφορετικές επιλογές. Δεν πιστεύουμε στους μονόδρομους. Δεν αποδεχόμαστε τη θεωρία της μοναδικής λύσης, την καταστροφή της κοινωνίας ως μοιραία και αναπόφευκτη.
Πάντα υπάρχει προοδευτική διέξοδος, ακόμα και στις πιο δύσκολες συγκυρίες.
Η χώρα δεν μπορεί να «σωθεί» χωρίς τους ανθρώπους της. Οι άνεργοι υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο, το κοινωνικό κράτος καταστρέφεται, οι αμοιβές βαλκανοποιούνται, χιλιάδες νέοι φεύγουν στο εξωτερικό σε μια νέα μετανάστευση.
Δεν θέλουμε αυτή να είναι η Ελλάδα του μέλλοντος.
Επιδιώκουμε ο πολιτικός χώρος της σοσιαλδημοκρατίας και της αριστεράς να επανακτήσει την πολιτική πρωτοβουλία, τη λάμψη των ιδεών του, να προτείνει ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες και καινοτόμες λύσεις για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Με καθαρές και υπεύθυνες προτάσεις κυβερνητικής διεξόδου, απέναντι στις ιδέες και τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού.
Θεωρούμε την υποστήριξη της Δημοκρατικής Αριστεράς αποφασιστικό βήμα για να σηματοδοτηθούν προοδευτικές εξελίξεις στη χώρα μας.
Η υποστήριξη μας δεν συνδέεται με προσωπικούς ρόλους τους οποίους δεν επιδιώκουμε.

Δασκαλάκης Δήμος
Καραγιαννάκης Κώστας
Κόκκας Βασίλης
Κρητικός Μανώλης
Μαλέσιος Βαγγέλης
Μανίκας Στέφανος
Νικολάου Γιάννης
Σκαρτσολιάς Τάκης
Σταυρακάκης Μηνάς