Συνέντευξη του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» και το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τσούτσια
- Δημοσιεύτηκε στις Κυριακή, 08 Απριλίου 2012 07:23
Πυκνώνουν οι δημόσιες τοποθετήσεις από στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μας καλούν να δηλώσουμε αν θα συνεργαστούμε μαζί τους. Τους απαντώ ευθέως ότι με την πολιτική που πορεύονται τα τελευταία χρόνια και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν και μετά τις εκλογές, δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας. Είναι φανερό ότι ενώ προσπαθούν να ασκήσουν επικοινωνιακή πίεση επάνω μας, προετοιμάζουν πυρετωδώς το έδαφος για συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Αριστερό άλλοθι σε μια τέτοια εξέλιξη εμείς δεν θα δώσουμε.
Καταλύτης για λύση σε προοδευτική κατεύθυνση, είναι η ήττα και η αποδυνάμωση του δικομματισμού, με παράλληλη ενίσχυση της ΔΗΜΑΡ.
Η κοινωνία πιέζεται, απελευθερώνεται και ζητά διέξοδο σε δυνάμεις που ενώ αντιτίθενται στις αντιλαϊκές πολιτικές, ταυτόχρονα αναζητούν τη διαφορετική, αναπτυξιακή και με κοινωνική ευαισθησία πολιτική μέσα στην ευρωζώνη και την ΕΕ. Με προσήλωση σε αυτήν την πολιτική θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε.
Θεωρείτε πιθανό το ενδεχόμενο προϋποθέσεων για τη συγκρότηση κυβέρνησης σε προοδευτική κατεύθυνση;
Πιστεύουμε ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια προοδευτική κυβέρνηση που θα προωθήσει μια διαφορετική πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης. Οι προϋποθέσεις που θέτουμε είναι σύμπτωση σε προοδευτικό πρόγραμμα, φερέγγυες πολιτικές και αξιόπιστα πρόσωπα για την εφαρμογή του. Την πρότασή μας την απευθύνουμε σε όλες τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, σε μια συγκεκριμένη πολιτική και προγραμματική βάση. Συμμετοχή στην Ευρωζώνη και το ευρώ και παράλληλη δέσμευση για σταδιακή απαγκίστρωση από τις επαχθείς ρυθμίσεις του μνημονίου.
Τάσσεστε υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης όρων της δανειακής σύμβασης. Ποιοι είναι αυτοί οι όροι που μπορεί να αλλάξουν;
Η πολιτική απαρέγκλιτης εφαρμογής του μνημονίου που προωθούν το ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι το μνημόνιο είναι αναγκαίο κακό και δηλώνοντας «αναγκασμένοι» το προσυπογράφουν και εφαρμόζουν εξουθενωτικές για τους εργαζόμενους πολιτικές, είναι αδιέξοδη. Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής δε θα φέρει ανάταξη της οικονομίας και βιώσιμη διαχείριση του χρέους, ενώ δεν μπορεί να προσφέρει ανεκτές συνθήκες διαβίωσης για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού . Επίσης σε αδιέξοδο οδηγεί η απόλυτη άρνηση κομμάτων της Αριστεράς απέναντι σε αναγκαίες και ώριμες μεταρρυθμίσεις. Όμως μόνον οι ιδεολογικές στοχεύσεις δεν μπορούν να απαντήσουν στα προβλήματα του λαού και της χώρας.
Η πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς δομείται στη δημοσιονομική εξυγίανση και στην παραμονή της χώρας στο ευρώ. Στην εφαρμογή μέτρων που θα αποκαθιστούν την δικαιοσύνη στον επιμερισμό των βαρών της κρίσης και στις ωφέλειες της προσδοκώμενης ανάταξης. Έναντι του δεσμευτικού πλαισίου που δημιουργεί η δανειακή σύμβαση επιδιώκουμε την ανάπτυξη αντίρροπων αναπτυξιακών πολιτικών με την κινητοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων και την αξιοποίηση νέων πόρων. Την άμεση προώθηση μεταρρυθμίσεων που θα έχουν θετική επίπτωση στα δημοσιονομικά και την ανάπτυξη, χωρίς να θίγουν εργασιακά δικαιώματα και την προώθηση μέτρων ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος ώστε να αποκτηθούν έσοδα από τις κοινωνικές ομάδες που κατέχουν ή φοροδιαφεύγουν και να μειωθούν οι δαπάνες από τη εξάλειψη της διαπλοκής και των φαινομένων ιδιοποίησης του δημόσιου πλούτου.
Η προσπάθεια για επαναδιαπραγμάτευση και αναθεώρηση πρέπει να επικεντρωθεί στις εξής ρυθμίσεις:
-Άρση της μείωσης της αμοιβής της μισθωτής εργασίας και της απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων, με παράλληλη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσα από την αντιμετώπιση των επιβαρυντικών παραγόντων, όπως η γραφειοκρατία και η διαφθορά.
-Αλλαγή των προβλέψεων ώστε να δίνεται η δυνατότητα επιπλέον έσοδα, που θα προκύπτουν πέραν από τα προβλεπόμενα στο μνημόνιο, να μπορούν να διατίθενται για τη χρηματοδότηση μέτρων ανακούφισης των χειμαζόμενων πολιτών.
-Αναθεώρηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, επαναξιολόγηση και ένταξη του σε ένα νέο σχέδιο συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ώστε να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον στους στρατηγικούς τομείς.
-Πρόσθεση ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος ώστε να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση της ύφεσης .
Στο ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας θα εξετάζατε να είναι εκ νέου πρωθυπουργός ο Λουκάς Παπαδήμος;
Η κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο σχηματίσθηκε από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ και άσκησε συγκεκριμένη πολιτική με την οποία η ΔΗΜ.ΑΡ. είναι αντίθετη. Η αντίθεσή μας αυτή είναι παρούσα και σήμερα και μετά τις εκλογές.
Ποια είναι η πρόταση εξουσίας της ΔΗΜΑΡ;
Η δημιουργία μιας προοδευτικής πολιτική και κοινωνικής πλειοψηφίας που θα μπορεί να δώσει και την εναλλακτική πρόταση εξουσίας.
Ποιες δυνάμεις αφορά η πρότασή σας περί ανασυγκρότησης του χώρου που ονομάζεται «δημοκρατικός σοσιαλισμός»;
Υποστηρίζω τη συμπόρευση ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων, δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, ιδιαίτερα μέσα σε συνθήκες ρευστοποίησης της κοινωνίας και αποσύνθεσης του παλαιού κομματικού συστήματος. Η σύνθεση και η συγκρότηση του ευρύτερου δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου είναι αναγκαία. Η μετακίνηση του ΠΑΣΟΚ σε θέσεις οικονομικού φιλελευθερισμού και η μετακίνηση άλλων δυνάμεων της αριστεράς σε παλαιοκομμουνιστικές και αντιευρωπαϊκές θέσεις διαμορφώνουν την ανάγκη συγκρότησης του σοσιαλιστικού χώρου. Η Δημοκρατική Αριστερά απευθύνεται στους πολίτες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, στους πολίτες της ανανεωτικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας, σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες και τους καλεί σε συστράτευση για μια δημοκρατική αριστερά, φορέα πολιτικής συσπείρωσης έξω από το συντηρητικό νεοφιλελεύθερο περιβάλλον, τις πολιτικές του μνημονίου και τη ρητορική μιας αριστεράς που με ταχύτητα επιστρέφει στο παρελθόν.
Σύμφωνα με την ΔΗΜΑΡ ποιο θα πρέπει να είναι το δίλημμα των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών;
Η αλλαγή του περιεχομένου της ασκούμενης πολιτικής και η μετακίνησή της από τη βαθειά συντηρητική και αδιέξοδη θέση που σήμερα βρίσκεται προς ουσιαστικά προοδευτική κατεύθυνση για τη δημοκρατική - αριστερή απάντηση στην κρίση, με τη χώρα ζωντανή και την κοινωνία όρθια.
Συμφωνείτε στο διαχωρισμό «μνημονιακών – αντιμνημονιακών» δυνάμεων;
Δεν αρκεί από μόνη της η αντιμνημονιακή στάση να στηρίξει αποκλειστικό και αποφασιστικό στοιχείο πολιτικής και προγραμματικής κοινής βάσης των κομμάτων που καταψήφισαν το μνημόνιο. Υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ τους. Διαφορές που αφορούν στο περιεχόμενο της ασκούμενης πολιτικής, στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, στην αντιμετώπιση της κρίσης.