Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Δεν συμμετέχουμε σε κυβέρνηση με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στο Δημήτρη Γκάτσιο

Δεν συμμετέχουμε σε κυβέρνηση με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
 
Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στο Δημήτρη Γκάτσιο, Τύπος της Κυριακής, 01/04/201
ΘΕΜΑ : Συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής» και το δημοσιογράφο Δημήτρη Γκάτσιο

-Η συνεργα

σία με βουλευτές που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ προκάλεσε ήδη τους πρώτους κραδασμούς εντός της ΔΗΜΑΡ. Πως ερμηνεύετε την αντίδραση συντρόφων σας για αυτή τη συνεργασία;

ΑΠ: Η Δημοκρατική Αριστερά εδώ και καιρό έχει αποφασίσει να προχωρήσει στη συγκρότηση και σύνθεση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Στην κατεύθυνση αυτή είναι και η συνεργασία μας με την κίνηση των ανεξάρτητων βουλευτών, με τη συλλογικότητα της «Μεταρρύθμισης», με τους «Ελεύθερους Πολίτες», με στελέχη του χώρου της πολιτικής οικολογίας, καθώς και με άλλες προσωπικότητες.

Η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία να πορευτεί σε αυτόν το δρόμο. Ανεξάρτητα από την ύπαρξη των διαφορετικών απόψεων που είναι απολύτως σεβαστές, το κόμμα προχωράει ενιαίο και συσπειρωμένο για την κρίσιμη μάχη των εκλογών.

-Η μετεκλογική συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ φαντάζει ως ένα πολύ πιθανό σενάριο. Υπό ποιες προγραμματικές και πολιτικές προϋποθέσεις θα στηρίζατε έναν τέτοιο "μεγάλο συνασπισμό";

ΑΠ: Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν ούτε προγραμματικές ούτε πολιτικές προϋποθέσεις για να συμμετέχουμε σε κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Αριστερό άλλοθι σε συντηρητικές πολιτικές δεν πρόκειται να δώσουμε.

-Εάν στις εκλογές επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και όντως τα ποσοστά της Αριστεράς είναι αθροιστικά πολύ υψηλά, θα επιμείνετε στη θέση σας περί μη συνεργασίας με ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ;

ΑΠ: Η αρνητική μας απάντηση στα επικοινωνιακά κελεύσματα συνεργασίας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν πηγάζουν από κάποιας μορφής δογματισμό. Έχουν να κάνουν με τις ουσιαστικές διαφωνίες που υπάρχουν σε στρατηγικά ζητήματα για τη χώρα και την κοινωνία. Οι συνεργασίες, άλλωστε, δεν γίνονται στη βάση των δημοσκοπήσεων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η πρότασή μας για προγραμματική συμφωνία θα απευθυνθεί και στις άλλες δυνάμεις της αριστεράς.

-Πως βλέπετε τη συζήτηση για Παπαδημο πρωθυπουργό και μετά τις εκλογές, σε μετεκλογικό περιβάλλον μη αυτοδυναμίας;

ΑΠ: Είναι ένα σενάριο που δεν μπορώ να το αποκλείσω, ιδίως αν επιβεβαιωθούν τα πολύ χαμηλά ποσοστά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι αυτό που προετοιμάζεται είναι η συνεργασία της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και μετά τις εκλογές.

-Ποιος είναι ο πήχης για εσάς προσωπικά και τη ΔΗΜΑΡ; Με ποιο ποσοστό θα είστε ικανοποιημένος;

ΑΠ: Με το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό. Το ζητούμενο για εμάς είναι να ανταποκριθούμε στις υψηλές προσδοκίες των πολιτών. Εμείς ενδιαφερόμαστε να στρίψει το τιμόνι της χώρας σε προοδευτική κατεύθυνση προς όφελος της κοινωνίας. Δεν παραπέμπουμε τις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη «Δευτέρα παρουσία του σοσιαλισμού».

-Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι καταλογίζουν αοριστία στις θέσεις σας. Είπατε «όχι» στα δύο μνημόνια, όχι στη λιτότητα και παράλληλα λέτε ναι στις μεταρρυθμίσεις, χωρίς όμως να έχετε ψηφίσει κανένα από τα σχετικά νομοσχέδια. Μπορείτε να μας διασαφηνίσετε ποια είναι η στρατηγική σας για την έξοδο από την κρίση;

ΑΠ: Καταρχάς οι άνθρωποι που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή τραγική κατάσταση δεν δικαιούνται να μας κουνούν το δάχτυλο και να μας καταλογίζουν αοριστία ή ότι άλλο. Καταψηφίσαμε τα μνημόνια επειδή ακριβώς πιστεύουμε ότι δεν δίνουν καμία προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση. Αντιθέτως βυθίζουν τη χώρα στην ύφεση και στην ανεργία και αποδιαρθρώνουν πλήρως τον κοινωνικό ιστό.

Θεωρούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη, εντός των συμφωνηθέντων και ασφυκτικών ορίων, να αναζητηθούν εκείνες οι επιλογές που θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στην ακολουθούμενη οικονομική και κοινωνική πολιτική. Μιλάμε για προτάσεις οικονομικής πολιτικής και ανάπτυξης, με έμφαση στη δίκαιη κατανομή των βαρών της κρίσης σε συνδυασμό με δημοσιονομική εξυγίανση που θα περιλαμβάνει ισοδύναμα διαφορετικά μέτρα, πολιτικές αντιμετώπισης της ύφεσης και προώθησης ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου με εξωστρέφεια, δημιουργική σχέση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενδογενή ανάπτυξη με την παραγωγή υψηλού ποσοστού εμπορεύσιμων αγαθών με προστιθέμενη αξία, δημιουργία θέσεων εργασίας σε νέους τομείς και άνοιγμα εργασιακών προοπτικών για τη νεολαία.

Στη βάση και των πιθανών αλλαγών που θα υπάρξουν στους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ε.Ε., πρέπει να διεκδικηθεί και η αναθεώρηση βασικών ρυθμίσεων της δανειακής σύμβασης.

-Έχετε πρόσφατα αναφερθεί σε «κυβερνώσα αριστερά». Πώς πιστεύετε ότι εσείς από την πλευρά σας θα συμβάλετε στη διαμόρφωση μιας τέτοιας προοπτικής; Έχετε αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση;

ΑΠ: Κυβερνώσα αριστερά είναι εκείνη που είναι διατεθειμένη να αξιοποιήσει τη δύναμη που θα της δώσει ο λαός για παρέμβαση στις μετεκλογικές εξελίξεις, είτε από θέσεις προγραμματικής αντιπολίτευσης είτε από θέσεις συμμετοχής σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Η ΔΗΜΑΡ είναι ανοιχτή σε συνεργασίες με την προϋπόθεση ότι θα υπηρετούν την αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής και όχι ευκαιριακές συμπράξεις για τη νομή της εξουσίας ή τη συνέχιση με άλλο τρόπο των ίδιων πολιτικών. Οι προϋποθέσεις που θέτουμε είναι βεβαίως ισχυρή ΔΗΜΑΡ, σύμπτωση σε προοδευτικό πρόγραμμα και φερέγγυα πρόσωπα για την εφαρμογή του.