Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Δίδακτρα μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών


Δίδακτρα μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού

Σύμφωνα με το Άρθρο 16, παρ. 4 του Συντάγματος “Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια”. Με το άρθρο αυτό γίνεται σαφές ότι στη δωρεάν παιδεία συμπεριλαμβάνονται και οι μεταπτυχιακές σπουδές, εφόσον παρέχονται από δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Πέραν της συνταγματικής κατοχύρωσης της δωρεάν παιδείας τα τελευταία χρόνια έγινε έντονη συζήτηση για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Οι ενστάσεις για την μη ίδρυσή τους επικεντρώθηκαν στην υπονόμευση της δωρεάν παιδείας και οδήγησαν στην απόρριψη τους.

Ωστόσο, σήμερα αντιμετωπίζουμε το εξής παράδοξο: την παροχή έναντι διδάκτρων μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών από δημόσια κρατικά πανεπιστήμια. Μεγαλύτερο παράδοξο αποτελεί η μεγάλη αύξηση των διδάκτρων εν μέσω μιας οικονομικής κρίσης η οποία πλήττει ιδιαίτερα τους νέους, τόσο με τη μείωση των κατώτερων μισθών κατά 22% και κατά 32% στους νέους κάτω  των 25 ετών, όσο και με το αυξημένο ποσοστό ανεργίας που φτάνει στο 50%. Ενδεικτικά αναφέρω ότι τα δίδακτρα για το Πρόγραμμα μεταπτυχιακών στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης ανέρχεται σε 6.000 €, ενώ το περασμένο έτος ήταν 4.000 €.

Ερωτάται ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού:
1.Με δεδομένο ότι το εκπαιδευτικό προσωπικό, οι κτιριακές και οι υπόλοιπες υποδομές παιδείας καλύπτονται από την κρατικό προϋπολογισμό, ποιες επιπρόσθετες υπηρεσίες στη διδασκαλία των μεταπτυχιακών σπουδών καλύπτουν τα δίδακτρα; Ποια είναι η ακριβή χρήση αυτών των υπέρογκων ποσών που το Πανεπιστήμιο αναγκάζει τους φοιτητές να καταβάλουν;
2.Προτίθεται να πάρει συγκεκριμένα μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί δωρεάν παιδεία για όλους τους Έλληνες, σε όλες τις βαθμίδες;



Ο Ερωτών


Οδυσσέας Βουδούρης