Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Επίσκεψη της βουλευτού και υπεύθυνης περιβαλλοντικής πολιτικής της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκης Φούντα στις πυρόπληκτες περιοχές της Χίου.


Επίσκεψη της βουλευτού και υπεύθυνης περιβαλλοντικής πολιτικής της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκης Φούντα στις πυρόπληκτες περιοχές της Χίου.

Η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΔΗΜ.ΑΡ και υπεύθυνη του τομέα περιβάλλοντος Νίκη Φούντα βρίσκεται από σήμερα στην πυρόπληκτη Χίο, ως εκπρόσωπος του κόμματος. Επισκέφτηκε το πρωί τα ενεργά μέτωπα της φωτιάς στην κεντρική Χίο και συναντήθηκε στη συνέχεια με τον δήμαρχο Χίου Πολύδωρο Λαμπρινούδη και με τοπικούς φορείς. Σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία του γραμματέα της νομαρχιακής επιτροπής  Σταμάτη Ζουμίδη και των τοπικών στελεχών Μάνου Ζαχαριάδη και Γιώργου Θεοτοκά, αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση που επικρατεί στο νησί και στην ανάγκη να υπάρξει μία συντονισμένη δράση όλων των δυνάμεων για την οριστική κατάσβεση της φωτιάς που συνεχίζεται για 5η μέρα.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης καταγραφής και τον υπολογισμό των ζημιών, ιδιαίτερα στις καλλιέργειες της μαστίχας και στην μελισσοκομία και στην διεκδίκηση  πλήρους αποζημίωσης των παραγωγών για τις ιδιοκτησίες τους που καταστράφηκαν, αλλά και για την απώλεια της παραγωγής τους, που έγινε μάλιστα στην έναρξη της περιόδου συγκομιδής της μαστίχας.  
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στους κτηνοτρόφους του νησιού που στερούνται πλέον τους βοσκότοπους τους και στην ανάγκη επιδότησής τους για ζωοτροφές.
Το απόγευμα επισκέφτηκε τις πυρόπληκτες περιοχές των Μαστιχοχωρίων και είχε επικοινωνία με τους παραγωγούς και τους κατοίκους των χωριών που επλήγησαν. Όπως διαπίστωσε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, το μέγεθος της καταστροφής από γεωργική, περιβαλλοντική και οικολογική άποψη, είναι τεράστιο και απαιτεί την ενεργοποίηση όλων των εθνικών και ευρωπαϊκών φορέων τόσο για τον περιορισμό των επιπτώσεων στην οικονομία του νησιού και στο περιβάλλον, όσο και για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων στη συνέχεια για την άμεση και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον.