Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Α. Παπαδόπουλος: «Στις περικοπές δεν μπορούν να μείνει απ' έξω η εκκλησιαστική περιουσία και η μισθοδοσία των κληρικών»


Α. Παπαδόπουλος: «Στις περικοπές δεν μπορούν να μείνει απ' έξω η εκκλησιαστική περιουσία και η μισθοδοσία των κληρικών»
Α. Παπαδόπουλος: «Στις περικοπές δεν μπορούν να μείνει απ' έξω η εκκλησιαστική περιουσία και η μισθοδοσία των κληρικών»
4
εκτύπωση  

Για τα νέα μέτρα
Την Πέμπτη 30/8/2012 ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ μίλησε στην εκπομπή του Αιμίλιου Περδικάρη (καθημερινά 10:00-11:00) για την αναζήτηση των μέτρων των 11,5 δις ευρώ
Ακόμα δεν υπάρχει κάποια τελική συμφωνία. Είμαστε σε μια διαδικασία η οποία είναι σε εξέλιξη κι εκτιμώ ότι στο τέλος της άλλης εβδομάδας μπορεί αυτή να έχει ολοκληρωθεί. Χθες ο κ Στουρνάρας είχε μια επαφή με τους εκπροσώπους των κομμάτων. Είμαστε ακόμα στη φάση αναζήτησης των 11,5 δις. Υπάρχουν ορισμένες προτάσεις και από το υπουργείο Οικονομικών, πολλές από αυτές έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ταυτόχρονα όμως και μεις έχουμε καταθέσει τις διαφωνίες μας με κάποιες από  αυτές, κυρίως με τα δώρα, δηλαδή την κατάργηση των δώρων  για τους συνταξιούχους του δημοσίου. Επίσης και για το ζήτημα της περαιτέρω περικοπής στις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων. Είμαστε ακόμα σε φάση αναζήτησης των εναλλακτικών προτάσεων που μπορεί να υπάρξουν.
Για τα ισοδύναμα
Υπάρχει, συνεχώς, ανταλλαγή σημειωμάτων σχεδίων και προτάσεων μεταξύ της ΔΗΜΑΡ και του κ. Στουρνάρα.  Κυρίως, εμείς εστιάζουμε το βάρος εκτός από κάποιες μειώσεις η περικοπές που θα γίνουν, να δούμε τι μπορεί να γίνει με τη σπατάλη, με τον περιορισμό της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, και, βεβαίως, με τα εξοπλιστικά προγράμματα. Δηλαδή με πράγματα τα οποία δεν θα θίγουν τόσο πολύ συγκεκριμένα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας η οποία είναι στα όριά της. Νομίζω ότι πρέπει να δούμε και τα θέματα που σχετίζονται και με την εκκλησιαστική περιουσία και με τα μισθολογικά  των κληρικών. Σίγουρα και σε αυτή τη φάση, πολύ περισσότερο σ' αυτή τη φάση, δεν μπορεί και ο χώρος αυτός να είναι έξω από τις περικοπές.
Συνέντευξη Α. Παπαδόπουλου
Πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια ώστε να μην υπάρξει κανένα ζήτημα με το 13ο και το 14ο μισθό. Δηλαδή τα δώρα, έστω αυτά που έχουν απομείνει. Αλλά και  να δούμε τι μπορούμε να περισώσουμε για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Εάν υπάρχει ταύτιση απόψεων Κουβέλη- Βενιζέλου
Νομίζω ότι είναι θέμα κοινής λογικής η ταύτιση απόψεων και φαντάζομαι ότι ούτε και ο πρωθυπουργός έχει διαφορετική άποψη, ο οποίος είναι λογικό να έχει επικεντρωθεί αυτό το διάστημα  με την αναζήτηση των 11,5 δις. Πρέπει όμως συνολικά τα τρία κόμματα που στηρίζουμε τη νέα κυβέρνηση, να ξεφύγουμε από τη συζήτηση αυτή και να δούμε το εθνικό σχέδιο. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να γίνει άμεσα τους προσεχείς μήνες.
Για τις αντιδράσεις Βουλευτών της ΔΗΜΑΡ στα μέτρα.
Εγώ καταλαβαίνω όλους τους βουλευτές. Είναι λογικό κανείς βουλευτής να μην θέλει να πάρει τέτοια μέτρα, αλλά τα ακριβώς αντίθετα. Ωστόσο είναι τέτοια η κρισιμότητα της στιγμής που θεωρώ ότι όλοι στο τέλος θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα κάνουν το καθήκον τους.
Να εικάσω ότι δεν θα υπάρξει κομματική πειθαρχία;
Δεν είναι στη παράδοση του χώρου μας να έχουμε τέτοιου είδους μέτρα.