Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Φ.Κουβέλης: «Πολιτική μας ευθύνη είναι η κοινωνία να μην ματώσει, η χώρα να παραμείνει στο ευρώ»


Φ.Κουβέλης: «Πολιτική μας ευθύνη είναι η κοινωνία να μην ματώσει, η χώρα να παραμείνει στο ευρώ»

02/08/2012


Πρόσθεσε στο FacebookΠρόσθεσε στο DeliciousΠρόσθεσε στο NewsvineΠρόσθεσε στο Twitter
%CE%A6%2E%CE%9A%CE%BF%CF%85%CE%B2%CE%AD%CE%BB%CE%B7%CF%82%3A+%C2%AB%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE+%CE%BC%CE%B1%CF%82+%CE%B5%CF%85%CE%B8%CF%8D%CE%BD%CE%B7+%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9+%CE%B7+%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1+%CE%BD%CE%B1+%CE%BC%CE%B7%CE%BD+%CE%BC%CE%B1%CF%84%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%2C+%CE%B7+%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B1+%CE%BD%CE%B1+%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9+%CF%83%CF%84%CE%BF+%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%C2%BB
Απαντήσεις εφ΄όλης της ύλης έδωσε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης με την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. Από την τήρηση της προεκλογικής δέσμευσης στον ελληνικό λαό να δώσει η ΔΗΜΑΡ «μία λύση για να υπάρξει κυβέρνηση στον τόπο» μέχρι την αντιμετώπιση του πακέτου των 11,5 δισ. και τον αγώνα «να μην σημάνει βάρη στις πλάτες των ασθενέστερων σωμάτων αυτής της κοινωνίας αλλά τα μέτρα να είναι δίκαια, και όχι άνισα όπως ήταν μέχρι τώρα».

«Εμείς δεν επιλέξαμε την άνεση και τη βολή της αντιπολίτευσης» ούτε «τον εύκολο καταγγελτικό λόγο σε ό,τι δεν έχουμε απόλυτη ταύτιση» είπε ο κ. Κουβέλης τονίζοντας ότι η επιλογή της στήριξης μίας κυβέρνησης στη βάση μιας συγκεκριμένης προγραμματικής συμφωνίας, είναι «η διεκδίκηση για αναδιαπραγμάτευση προκειμένου να επέλθει η αποδέσμευση από τους επαχθείς όρους του μνημονίου με πρώτο και κεντρικό στόχο, στόχο διεκδίκησης, την χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής».

«Εμείς δεν θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια να υπάρξει συγκεκριμένο κυβερνητικό έργο που θα αντιμετωπίζει τα υπαρκτά προβλήματα» είπε ο κ. Κουβέλης επισημαίνοντας ότι η διοικητική μεταρρύθμιση δεν θα σημαίνει απολύσεις ανθρώπων αλλά μετατάξεις και αξιοποίηση του δυναμικού σε άλλους τομείς του δημόσιου τομέα.

Αναφορικά με το πακέτο των 11.5 δισ. ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι η πολιτική και η ευθύνη της ΔΗΜΑΡ είναι αφενός η κοινωνία να μη ματώσει και αφετέρου η χώρα να παραμείνει στο ευρώ. «Θέλω να πω πολύ καθαρά, όχι μόνο στους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, τα όποια μέτρα, να μην σημάνουν και άλλα βάρη στις πλάτες των οικονομικά αδύναμων στρωμάτων αυτής της κοινωνίας» είπε υπογραμμίζοντας ότι «η διαπραγμάτευση, δεν είναι ένα τυπικό πήγαινε έλα ανάμεσα στην τρόικα και στην κυβέρνηση» αλλά ένας αγώνας με στόχο να ξεκινήσει η αναπτυξιακή διαδικασία.

Ο κ. Κουβέλης πρόσθεσε:«Εμείς δεν θα αφήσουμε να πληγούν οι συντάξεις των αγροτών, δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει μείωση των αποδοχών ανθρώπων της μισθωτής εργασίας, θα αγωνισθούμε να μην κοπούν δώρα, τα δώρα που προστίθενται στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, να μην θιγούν οι μικρές και οι μεσαίες συντάξεις, να μην μειωθεί το ΕΚΑΣ και να προστατεύσουμε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με χρήματα τα οποία πρέπει να ριχθούν στην αγορά. Για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να κρατήσουμε έναν κόσμο, τους συμπολίτες μας, στο χώρο της εργασίας για να μην μετακινηθεί και αυτός προστιθέμενος αρνητικά στη μεγάλη στρατιά των ανέργων, να τους κρατήσουμε στο χώρο εργασίας και δραστηριότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τα μέτρα δεν πρέπει να είναι οριζόντια , τα μέτρα δεν πρέπει να είναι άνισα, τα μέτρα δεν πρέπει να είναι άδικα».

Αναφορικά με την διεκδίκηση για την αναδιαπραγμάτευση ο κ. Κουβέλης είπε ότι «πρέπει να γίνει και θα γίνει και στο μείζον πολιτικό επίπεδο της Ευρώπης» επισημαίνοντας ότι θα αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα προκειμένου να ανακαθοριστεί η λειτουργία του μηχανισμού στήριξης της Ευρώπης έναντι της χώρας μας.

«Εμείς επιμένουμε σταθερά» πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης «δεν μπορεί και δεν πρέπει η χώρα να πάει στη μονομερή καταγγελία του μνημονίου, η χώρα πρέπει να διαπραγματευτεί, να ανακαθορίσει τους όρους του μνημονίου, να απαλλαγεί από τους επαχθείς όρους του» αναφέροντας ότι ταυτόχρονα θα καταβληθεί προσπάθεια σε επίπεδο ασκούμενης πολιτικής στο εσωτερικό της χώρας να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η κοινωνία, με τις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να υπάρξουν.

«Κι ας είναι βέβαιος ο ελληνικός λαός» κατέληξε «ότι η ΔΗΜΑΡ με την παρουσία της στην στήριξη αυτής της κυβέρνησης εργάζεται για να έχει θετικό αποτέλεσμα», υπερασπίζοντας «την προοπτική αυτής της χώρας που δεν πρέπει να γυρίσει στη δραχμή, πρέπει να μείνει σταθερά στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη».