Ομιλία του πρόεδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος
- Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2012 13:20
Συγκάλεσα την κοινοβουλευτική μας ομάδα προκειμένου να υπάρξει η αναγκαία ενημέρωση σε σχέση με την εξέλιξη των ζητημάτων που έχουν σχέση με τις υποχρεώσεις της χώρας αλλά και με την ταυτόχρονη διεκδίκηση να αντιμετωπιστούν προβλήματα, τα οποία είναι συγκεκριμένα, υπαρκτά και θα πρέπει το κυβερνητικό έργο να προωθήσει την αντιμετώπιση και τη λύση.
Θέλω για άλλη μια φορά να μιλήσω, θα θυμίσω ένα ζήτημα για το οποίο βεβαίως έχουμε συνεννοηθεί πάρα πολύ καθαρά, ότι εκείνο που είπαμε στον ελληνικό λαό, είναι ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα δώσει λύση, μία λύση για να υπάρξει κυβέρνηση στον τόπο, και βεβαίως μια κυβέρνηση που την στήριξη της, την δεσμεύσαμε θετικά από μια προγραμματική συμφωνία, από μία προγραμματική σύγκλιση με τα κόμματα που στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση.
Να επαναλάβω ότι μας ήταν εξαιρετικά βολικό, ιδιαίτερα άνετο, να μετακινηθούμε στον χώρο της ελάσσονος αντιπολίτευσης με το δεδομένο ότι ο ελληνικός λαός μας έδωσε 6,2% του εκλογικού σώματος και με την άνεση και τη βολή της αντιπολίτευσης να αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν και μάλιστα να εξελιχθούν με αρνητικό, αλλά και με επικίνδυνο τρόπο για το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας.
Είχαμε πει και προεκλογικά, και επαναλάβαμε, όταν αποφασίζαμε να στηρίξουμε τη κυβέρνηση, ότι δεν επιλέγουμε τη μονομερή καταγγελία του μνημονίου, διότι θεωρούμε ότι η μονομερής καταγγελία του μνημονίου σημαίνει έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη και επιστροφή της Ελλάδας στο παλαιό νόμισμα, στη δραχμή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε βάρος του ελληνικού λαού και της χώρας. Η Ελλάδα αν επιστρέψει στο παλαιό της νόμισμα, εάν φύγει από την Ευρωζώνη, θα επιστρέψει ταυτόχρονα σε μακρινές δεκαετίες του παρελθόντος. Θα έχουμε την πολιτική όσο και την οικονομική απομόνωση μέσα στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, η οποία δεν μας αρέσει όπως είναι, θέλουμε αυτή την ευρωπαϊκή πραγματικότητα να τη διαμορφώσουμε μαζί και με άλλες δυνάμεις που δρουν στον ευρωπαϊκό χώρο, να τη διαμορφώσουμε με όρους ουσιαστικής δημοκρατίας, ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και με σταθερή πορεία προς την ουσιαστικά πολιτική της ενότητα, πολύ δε περισσότερο όταν η πολιτική επί της ουσίας ενότητα της Ευρώπης, είναι και βασικό στοιχείο για την αντιμετώπιση των τεράστιων οικονομικών ζητημάτων που περιορίζουν όχι μόνο την Ελληνική πραγματικότητα αλλά τα μεγαλύτερο μέρος αυτής της Ευρώπης. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που έχει κρίση χρέους, είναι και άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Βεβαίως η χώρα μας έχει κρίση χρέους, αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη οικονομική κατάσταση με τα δικά μας χρώματα, τα ελληνικά χρώματα και αναφέρομαι σε μια οικονομία, η οποία παραδόθηκε καθημαγμένη, μια οικονομία χωρίς στοιχειώδεις αναπτυξιακούς άξονες, μια οικονομία στη βάση ενός συγκεκριμένου πελατειακού συστήματος και ενός άγριου φιλελεύθερου, συντηρητικού οικονομικού συστήματος που οδήγησε στην κοινωνία των μεγάλων ανισοτήτων, μια κοινωνία που καταγεγραμμένα πλέον έχει το 30% του ελληνικού λαού να ζει κάτω από το όριο της φτώχιας, με μία ανεργία η οποία καλπάζει πάνω από το 23% και μιλάω για την επίσημη την καταγεγραμμένη ανεργία. Δεν εγγράφεται στους κατάλογους των ανέργων οι αυτοαπασχολούμενοι, δεν εγγράφονται στους καταλόγους των ανέργων οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες που είδαν τις επιχειρήσεις της να βάζουν λουκέτο, να κλείνουν και αν δεν υπάρξει η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος θα κλείσουν και άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με ό,τι αυτό αυτονόητα συνεπάγεται για την περεταίρω τροφοδότηση της ανεργίας, διότι είναι γνωστό, είναι κοινός τόπος, ότι όταν κλείνει μια μικρομεσαία επιχείρηση απολύονται άνθρωποι, απολύονται πολίτες και αυτοί δραματικά προστίθενται στη μεγάλη στρατιά των ανέργων. Δεν εγγράφονται στους καταλόγους των ανέργων οι νέοι και οι νέες που επί σειρά πολλών ετών περιμένουν να εισέλθουν στον χώρο της εργασίας και περιμένουν επί μακρόν.
Έτσι λοιπόν δεν επιλέξαμε την άνεση και τη βολή της αντιπολίτευσης και μάλιστα της ελάσσονος αντιπολίτευσης και επιλέξαμε να στηρίξουμε μία κυβέρνηση στη βάση μια συγκεκριμένης προγραμματικής συμφωνίας, μιας προγραμματικής σύγκλισης και είπαμε ότι η διεκδίκηση μας είναι η αναδιαπραγμάτευση προκειμένου να επέλθει η αποδέσμευση από τους επαχθείς όρους του μνημονίου με πρώτο και κεντρικό στόχο, στόχο διεκδίκησης, την χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Η χώρα μας έχει αυτή τη στιγμή μπροστά της ως υποχρέωση το πακέτο των 11,5 δις, μια υποχρέωση που δεν τη δημιουργήσαμε εμείς, μια υποχρέωση που δεν τη δημιούργησε η παρούσα κυβέρνηση την οποία στηρίζουμε, αλλά μια υποχρέωση στη βάση του συγκεκριμένου πακέτου μέτρων των 11,5δις που ήρθε ως αποτέλεσμα του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου που άλλες κυβερνήσεις είχαν αποφασίσει και είχαν επιλέξει με τις τότε πλειοψηφίες μέσα στη Βουλή των Ελλήνων και είναι γνωστό ότι η ΔΗΜΑΡ δεν ψήφισε ούτε το πρώτο, ούτε το δεύτερο μνημόνιο, ούτε το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο, ούτε τους εφαρμοστικούς , εκτελεστικούς νόμους. Αυτά τα δεδομένα θέλουμε να ανακαθορίσουμε, αυτά τα οποία αρνητικά δέσμευσαν τη χώρα στη βάση των αποφάσεων των προηγουμένων κυβερνήσεων, των προηγουμένων πλειοψηφιών που είχαν δημιουργηθεί μέσα στη Βουλή των Ελλήνων. Και αυτό κάνουμε και η διαπραγμάτευση ουσιαστικά έχει ξεκινήσει. Βεβαίως πρέπει να πάρει μεγαλύτερη ορμή αυτή η διαπραγμάτευση, πρέπει να αξιοποιήσει το κοινωνικό και πολιτικό γεγονός, ότι διεκδικεί η κοινωνία, διεκδικεί η Ελλάδα να πορευτεί σε άλλους δρόμους που θα τη βγάλουν από τα αδιέξοδα στα οποία σήμερα βρίσκεται και είναι δυνατόν να διαμορφώσουν συνθήκες, να πορευτούμε σε δρόμους ανάπτυξης και αντιμετώπισης όλων εκείνων των ζητημάτων που σήμερα καταγράφουν μια δραματική κατάσταση μέσα στην Ελληνική κοινωνία.
Εμείς δεν θα εγκαταλείψουμε αυτή την προσπάθεια, αυτή την προσπάθεια να υπάρξει συγκεκριμένο κυβερνητικό έργο που θα αντιμετωπίζει τα υπαρκτά προβλήματα και γνωστά σε όλους, γνωστά σε ολόκληρη την κοινωνία. Ένα δημόσιο καθημαγμένο. Ένα κράτος δυσκίνητο, ένα κράτος το οποίο δεν λειτούργησε ως συντελεστής παραγωγικής και αναπτυξιακής διαδικασίας, ένα κράτος το οποίο πρέπει να μεταρρυθμιστεί προοδευτικά και είπαμε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση σε κάθε περίπτωση δεν σημαίνει απολύσεις ανθρώπων, σημαίνει όμως μετατάξεις, σημαίνει αξιοποίηση του πλεονάζοντος προσωπικού από οργανισμούς που θα κλείσουν και πρέπει να κλείσουν, διότι δεν παρήγαγαν έργο. Δεν σημαίνει κατά συνέπεια απολύσεις, σημαίνει αξιοποίηση αυτού του δυναμικού σε άλλους τομείς του δημόσιου τομέα που πράγματι αυτοί οι τομείς έχουν τεράστιες ελλείψεις, ενώ κάποιοι άλλοι είναι εξαιρετικά υπερτροφικοί και γέρνουν από το βάρος ενός προσωπικού που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε άλλους τομείς της λειτουργίας του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Εμείς κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, να καταγραφεί θετικό κυβερνητικό έργο, θετικό αποτέλεσμα της πολιτικής που πρέπει να ασκηθεί. Μας είναι πάρα πολύ εύκολο να επιλέξουμε τον καταγγελτικό λόγο σε όλα εκείνα για τα οποία δεν έχουμε απόλυτη ταύτιση, αλλά η προσπάθεια μας δεν είναι να εξασφαλίσουμε την άνεση του καταγγελτικού λόγου, η προσπάθεια μας και η επιλογή μας είναι να μπορούμε, να προσδιορίζουμε την πολιτική, την ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης προς εκείνες τις κατευθύνσεις που πιστεύουμε ότι μπορούν να δώσουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα τα οποία υπάρχουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Όλο αυτό τον καιρό είναι προφανές ότι αυτό που αναζητείται είναι η αντιμετώπισης του πακέτου των 11,5 δις που ως υποχρέωση υπάρχει στις σχέσεις μας με την Ευρώπη. Η άρνηση να εξασφαλίσουμε το πακέτο των 11,5 δις σημαίνει ταυτόχρονη άρνηση να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες και για τη χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και τη συνολικότερη διαπραγμάτευση , η οποία πρέπει να υπάρξει για να ανακαθοριστούν ρυθμίσεις του μνημονίου και βεβαίως να απαλλαγεί η χώρα από τους επαχθείς όρους του μνημονίου. Έχω πει ότι θα αντιμετωπίσουμε δύο υπαρκτές καταστάσεις, δύο υπαρκτά μεγέθη, το ένα είναι η ελληνική κοινωνία που είναι ματωμένη, με τεράστια βάρη στις πλάτες της και από την άλλη πλευρά , το άλλο μέγεθος, να κρατηθεί η χώρα στην Ευρωζώνη και στο ευρώ και δεν πρέπει να θεωρείται τίποτα δεδομένο αναφορικά με τη συμμετοχή, την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Άλλωστε το γνωρίζετε είναι πυκνωμένες οι φωνές, οι οποίες θέλουν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο την απομάκρυνση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και δεν είναι δυνατόν αυτό να μην το συνυπολογίζουμε ως ένα στοιχείο που πρέπει αποφασιστικά να καθορίζει και τη δική μας πολιτική και τη δική μας ευθύνη αναφορικά με το πώς πρέπει να πορευθεί το κυβερνητικό έργο, η κυβερνητική πολιτική. Και σε σχέση με το πακέτο των 11,5 δις θέλω να πω πολύ καθαρά, όχι μόνο στους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που δίνουν τη μάχη
και να ανοίξουν δρόμοι, αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, ο αγώνας μας, η προσπάθεια μας είναι να προστατεύσουμε τους αδύναμους πολίτες αυτής της χώρας. Ο αγώνας μας και η προσπάθεια μας είναι τα όποια μέτρα, να μην σημάνουν και άλλα βάρη στις πλάτες των οικονομικά αδύναμων στρωμάτων αυτής της κοινωνίας.
Θα επιμείνουμε όμως στις μεταρρυθμίσεις, στις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Θα επιμείνουμε σε αυτές τις αναδιαρθρώσεις, όχι μόνο αυτές που διαλύουν τον χώρο του δημόσιου αγαθού όπως κάποιοι λένε, αλλά τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που εξορθολογήσουν και προστατεύουν το δημόσιο αγαθό , το οποίο πάρα πολλές φορές έχει λεηλατηθεί, λεηλατήθηκε επί μακρόν μέσα από το πολιτικό σύστημα που ίσχυσε όλα αυτά τα χρόνια στη χώρα μας.
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, ακριβώς για τη διαμόρφωση του σχεδίου σε σχέση με το πακέτων των 11,5 δις έχει αρχίσει η διαπραγμάτευση, δεν πρόκειται για ένα τυπικό πήγαινε έλα ανάμεσα στην τρόικα και στην κυβέρνηση, πρόκειται ουσιαστικά για εκείνη τη διεκδίκηση προκειμένου και το πακέτο των 11,5 δις που παρακολουθεί ας το επαναλάβω, τη χώρα ως υποχρέωση που δημιουργήθηκε και διαμορφώθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις , όχι από τη ΔΗΜΑΡ, όχι από την παρούσα κυβέρνηση και με τον τρόπο που συγκροτείται, πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό και η δική μας προσπάθεια και ο δικός μας αγώνας είναι η αντιμετώπιση και η διαμόρφωση αυτού του σχεδίου για τα 11,5 δις να μην σημάνει βάρη στις πλάτες των ασθενέστερων σωμάτων αυτής της κοινωνίας. Η προσπάθεια μας είναι τα όποια μέτρα να είναι δίκαια, να μην είναι άνισα όπως ήταν μέχρι τώρα. Τα όποια μέτρα να συντελούν, για να υπάρχει αντιμετώπιση των κρίσιμων μεγεθών που υπάρχουν και παρακολουθούν και την οικονομία και την κοινωνία. Και κρίσιμα μέτρα είναι εκείνα που αφορούν στις μεταρρυθμίσεις, εκείνα τα μέτρα που αφορούν στις αναδιαρθρώσεις, εκείνα τα μέτρα που πρέπει να λήφθουν ταυτόχρονα προκειμένου να ξεκινήσει η αναπτυξιακή διαδικασία. Και υπάρχει προσήλωση θα έλεγα στο στόχο αυτό, να ξεκινήσει η αναπτυξιακή διαδικασίας.
Εμείς δεν θα αφήσουμε να πληγούν οι αγρότες , να πληγούν οι συντάξεις των αγροτών , δεν θα επιτρέψουμε και θα αγωνιστούμε να υπάρξει μείωση των αποδοχών ανθρώπων της μισθωτής εργασίας, να μην κοπούν δώρα, τα δώρα που προστίθενται στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, να μην θιγούν οι μικρές και οι μεσαίες συντάξεις, να μην μειωθεί το ΕΚΑΣ και να προστατεύσουμε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με χρήματα τα οποία πρέπει να ριχθούν στην αγορά για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να κρατήσουμε έναν κόσμο, τους συμπολίτες μας, στο χώρο της εργασίας για να μην μετακινηθεί και αυτός προστιθέμενος αρνητικά στη μεγάλη στρατιά των ανέργων, να τους κρατήσουμε στο χώρο εργασίας και δραστηριότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Τα μέτρα δεν πρέπει να είναι οριζόντια , τα μέτρα δεν πρέπει να είναι άνισα , τα μέτρα δεν πρέπει να είναι άδικα και βεβαίως είναι άλλης τάξεως ζήτημα να απομακρύνεις , να αποκρούεις μέτρα, αυτό κάνει η ΔΗΜΑΡ που θίγουν τους οικονομικά ασθενέστερους, ή αν θέλετε τους μικρομεσαίους από την άποψη των εισοδημάτων πολίτες και είναι τελείως διαφορετικός ο τρόπος να αντιμετωπίσεις τα πολύ μεγάλα, τα υψηλά εισοδήματα. Και ήδη γνωρίζετε ότι μεταξύ των άλλων μέτρων είναι και εκείνα που αφορούν στην περιστολή δαπανών που έχουν σχέση με τη λειτουργία του πολιτικού ζητήματος. Δεν μπορείς να υπερασπίζεσαι τον οικονομικά αδύναμο και ταυτόχρονα να μην υπερασπίζεσαι την ανάγκη να περισταλούν όλα εκείνα τα οποία συνιστούν απαράδεκτα στοιχεία λειτουργίας ενός πολιτικού συστήματος, το οποίο είναι το ακριβότερο σε ότι αφορά τη δημοσιονομική επιβάρυνση , πολιτικό σύστημα σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, υπάρχουν δυσκολίες, αλλά πρέπει να δώσουμε λύσεις και πρέπει να δώσουμε λύση, η οποία ταυτόχρονα θα υπηρετεί την σταθερή επιλογή μας να παραμείνει για τους λόγους που είναι αυτονόητοι στην Ευρωζώνη, με το ευρώ, διαφορετικά το τούνελ του αδιεξόδου θα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο. Η διαδρομή εξόδου θα γίνεται ακόμη πιο μακριά και πρέπει ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο των δύο στοιχείων που προσδιορίζουν την πολιτική μας, η κοινωνία να μην ματώσει , η χώρα να παραμείνει στην Ευρώπη, στην Ευρωζώνη, στο Ευρώ, είναι τα στοιχεία που πρέπει να καθορίσουν και τη δική μας πολιτική, τη δική μας θέληση να δώσουμε απάντηση σε όλα αυτά τα οποία με έναν ζοφερό τρόπο καταγράφουν και αναδεικνύουν την ελληνική κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα και βεβαίως η διεκδίκηση για την αναδιαπραγμάτευση πρέπει να γίνει και θα γίνει και στο μείζον πολιτικό επίπεδο της Ευρώπης. Η τρόικα είναι ένα ενδιάμεσο όργανο, η Τρόικα ενεργεί με εντολές, για αυτό ακριβώς και η συνολική διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει με όρους βαθύτατα πολιτικούς και θα γίνει. Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα και θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα προκειμένου να ανακαθοριστεί η λειτουργία του μηχανισμού στήριξης της Ευρώπης έναντι της χώρας μας. Επαναλαμβάνω η κρίση χρέους είναι Ευρωπαϊκό ζήτημα με βάση το γεγονός ότι προσδιορίζει γενικότερα την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Η ύφεση αυτή την ώρα στην Ελλάδα καταγράφεται στο 7% και υπολογίζεται ότι μπορεί να καλπάσει ακόμα πιο υψηλά εάν δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα ανάπτυξης, άρα ανάσχεσης και περιορισμού της ύφεσης, εάν δεν διευθυνθεί ο πρωτογενής τομέας παραγωγής της χώρας μας και μάλιστα με ποιοτικά χαρακτηριστικά, με ποιοτικούς όρους. Αυτή είναι η προσπάθεια που κάνουμε και πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια θα έχει καλά αποτελέσματα.
Εμείς επιμένουμε σταθερά, δεν μπορεί και δεν πρέπει η χώρα να πάει στη μονομερή καταγγελία του μνημονίου, η χώρα πρέπει να διαπραγματευτεί, να ανακαθορίσει τους όρους του μνημονίου, να απαλλαγεί η χώρα από τους επαχθείς όρους του μνημονίου με ταυτόχρονη την προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε όλα εκείνα τα οποία αφορούν την ασκούμενη πολιτική στο εσωτερικό της χώρας, που έχει σχέση με τη μη περαιτέρω επιβάρυνση της κοινωνίας, με τις διαρθρωτικές αλλαγές, με τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υπάρξουν και ας είναι βεβαίως ο ελληνικός λαός, ας είναι βέβαιη η κοινωνία ότι η ΔΗΜΑΡ με τους βουλευτές της , με την παρουσία της στην στήριξη αυτής της κυβέρνησης για να έχει θετικό αποτέλεσμα, αλλά και με όλες τις δυνάμεις των μελών και των στελεχών μας σε ολόκληρη την επικράτεια προς αυτή την κατεύθυνση σταθερά και αταλάντευτα εργαζόμαστε. Σε αυτή την προσπάθεια έχω τη βεβαιότητα ότι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ σταθερά και ακλόνητα υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον, υπερασπίζονται την κοινωνία και υπερασπίζονται την προοπτική αυτής της χώρας που δεν πρέπει να γυρίσει στη δραχμή, πρέπει να μείνει σταθερά στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη.