Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Η αλήθεια της καταστροφής μας. Με αφορμή το ενημερωτικό δελτίο της ALPHA BANK


ΣΆΒΒΑΤΟ, 10 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2011

Η αλήθεια της καταστροφής μας. Με αφορμή το ενημερωτικό δελτίο της ALPHA BANK




 του Κώστα Κάρη από την Αυγή

Ημερομηνία δημοσίευσης: 09/12/2011

Το εβδομαδιαίο δελτίο της Alpha Bank με μεγάλη σοβαρότητα και οξυδέρκεια βάζει σε σειρά τα αίτια που οδηγούν στην κατάρρευση των εσόδων του Δημοσίου. Δεν μπορούμε παρά να χαιρετίσουμε τη δημοσίευση της ανάλυσης ελπίζοντας ότι επιτέλους θα ακουστούν από κυβέρνηση, κόμματα και συνδικάτα. Η ανάλυση πρώτα τεκμηριώνει εκτενώς ότι η μείωση των εσόδων δεν οφείλεται στην ύφεση και θέτει τον δάκτυλο στην πληγή που σαπίζει τη χώρα. Αντιγράφουμε για να πεισθείτε:
«Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η μεγάλη πτώση των εσόδων της γενικής κυβέρνησης το 2011, παρά τη σημαντικά αυξημένη επιβάρυνση των συνεπών φορολογουμένων, οφείλεται αφενός στην επιδείνωση του φαινομένου της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής από μεγάλες κατηγορίες φορολογουμένων και αφετέρου στην εντεινόμενη αδυναμία των φορολογικών αρχών της χώρας να ελέγξουν αυτό το φαινόμενο...
Η έξαρση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής εύπορων φορολογουμένων (ιδιωτών και επαγγελματιών), που τελευταία καλύπτονται πίσω από τις εισοδηματικές δυσκολίες που πράγματι αντιμετωπίζουν άλλοι φορολογούμενοι. Αν συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο και δεν αποκατασταθεί έγκαιρα η ομαλή ροή των φορολογικών εσόδων και των εσόδων από εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, τότε θα περιοριστούν αναγκαστικά περαιτέρω η απασχόληση και οι μισθοί στον δημόσιο τομέα και οι, ήδη σημαντικά μειωμένες, κοινωνικές παροχές που προσφέρει το κράτος, συμπεριλαμβανομένων της εκπαίδευσης, της υγείας, των συντάξεων, των κοινωνικών επιδομάτων και άλλων παροχών... 

Οι διαδικασίες υλοποίησης του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας και της εξόδου για συνταξιοδότηση ενός σημαντικού αριθμού εργαζομένων στις ανωτέρω υπηρεσίες κατά τον μήνα Νοέμβριο 2011 ενδέχεται να συνέβαλε στη μείωση των καθαρών εσόδων του ΤΠ κατά τον μήνα αυτό. Ωστόσο η δυσλειτουργία των φορολογικών υπηρεσιών έως σήμερα ήταν ήδη δεδομένη. Δεν είναι υπόθεση ενός μηνός.

Συνεπώς η άμεση αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας αυτών των υπηρεσιών αποτελεί σήμερα πρώτη προτεραιότητα για τη χώρα. Η έξοδος από την επώδυνη δημοσιονομική κρίση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα δεν είναι δυνατή χωρίς τη σημαντική διεύρυνση (και όχι συρρίκνωση, όπως συνέβη το 2010 και το 2011) της φορολογικής βάσης ώστε να συμπεριλάβει το σύνολο των υπόχρεων σε φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων, ιδιαίτερα δε το σύνολο των μη μισθωτών”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: